#256: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Tanica, Lokacija: HrvatskaPoslato: Sub Okt 10, 2015 9:44 pm ---- Nisam čitala sve a možda i piše da li je to drugačiji šipak, raste u polju a ima manje bodlji? Da li je taj sa manje bodlji isto dobar za pekmez i sl?
#257: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sub Okt 10, 2015 10:28 pm ---- Zdravo Tanica
Sipurak [ rosa kanina] ili rugosa . Ima preko 130 sorti , i podhibrida koji se razlikuju po obliku ploda , krupnoci samog ploda , bodljama i velikom ili malom habitusu tj. zbunu.
Nijedna sorta pitomog sipurka se ne moze ni priblizno uporediti sa ukusom i mirisom sa bilo kojim divljim jer divlje je divlje . Bilo koja divlja vocna vrsta ima specifican miris i aromu .
Pitomi sipurak ne raste u polju . On mora da se sadi i gaji na nacin istovetan drugim kulturama .
Pekmez se moze praviti i od pitomih i od divljih sipuraka samo sto pitomi radja redovno a divlji ne svaku godinu.
Plod sipurka se ne melje da bi se susio nego se susi ceo . Zatim se kuva i ostavlja na nekoliko sati da odstoji tj. da pusti boju.
Kada bi meljali plod pa onda susili i kuvali ja nisam pametan sta bi vam se desilo.
Tesko onom ko pojede suv ili kuvan plod bilo kog sipurka . Dzem/pekmez se kuva pa se pasira i cedi kroz najobicnije sito za brasno kako bi one iglice koje se jedva vide odstranile . U protivnom nikada vam na pamet nebi palo da stavite kasiku sa pekmezom u usta a iz vase je radinosti.
U mom profilu postoji slika naprave koja samo sluzi za te namene .
pozdrav
#258: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: dejca, Lokacija: LeskovacPoslato: Ned Okt 11, 2015 6:22 am ---- Ja naberem sipurak u polju i taka ceo stavim u sobi gde se ne lozi da se susi i to je to. Za caj uzmem dest ploda sipuraka za dve solje caja 400 ml. Odsecem onaj crni deo a sipurak prepolovim i prelijem vodom, to stavim na slabu vatru i lagano jedva kljuca oko sat vremena i zatim se pije. Ukus je odlican.
Ali ove godine zbog kise jos nestidoh da idem u berbu /-:
Vojvoda hvala za ove informacije.
#259: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Tanica, Lokacija: HrvatskaPoslato: Ned Okt 11, 2015 5:03 pm ---- Hvala za informaciju.....
#260: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Tanica, Lokacija: HrvatskaPoslato: Ned Okt 11, 2015 5:09 pm ---- Imam ja isto takvu spravu za cijeđenje odnosno pasiranje. Inače dobro služi za pasiranje kuhane rajčice kaoja se sprema u obliku soka za zimu. Što se tiče cijeđenja kuhanog šipka za pekmez, nabolje se ocijede one neugodne dlačice kroz najlon čarapu, ona je gušća nego sito......
#261: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Ned Okt 11, 2015 5:54 pm ---- Moze i carapa ali se nisam setio . Znam da to majka i supruga rade a ja kobajagi gledam .
Pozdrav.
#262: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: gandrad, Lokacija: JagodinaPoslato: Ned Okt 11, 2015 7:28 pm ---- Ja šipak berem samo za čaj....ali ne sušim...nego čuvam u zamrzivaču...
Berem u plastičnu flašu od helou soka, zato što ima široki grlić...i tako u zamrzivač...Kad kuvaš ča samo istreseš koliko ti treba ( tako desetak) preliješ vodom i staviš da se kuva...normalno da posle odstoji malo....
Ali ja nikad ne kuvam samo šipak...uvek dodam i trnjinu i glog...jer ih čuvam isto kao šipak a i bolji ukus se dobije a i zdravije....
#263: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: dejca, Lokacija: LeskovacPoslato: Ned Okt 11, 2015 9:15 pm ---- Da crne trnjine su isto zdrave dobre za caj, ja ih pojedem i dok ih berem. One netraju dugo i moraju se ili u zamrzivac cuvati ili da se upotrebe brzo.
A koji je sipak bolji, onaj koji uhvete prvi mrazevi pa bude malo gnjio ili ovaj koji se sad bere?
#264: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Pon Okt 12, 2015 4:16 pm ---- E tu lezi zec.
da vam iskreno kazem sta ja radim. Sacekam mraz i to da potraje nekoliko dana . Da plodovi budu meki. Uzmem plasticnu flasu kao i gangradin i napunim nekoliko flasa pa u zamrzivac. Zasto da ga susim kada je ukus caja fantastican iz ovakvih plodova . Znaci moze i ovako i onako . Jeste da je meni ukusnije kada ih uhvati mraz ali brati sipurak na -10 pa jos prstima koji zacas utrnu od hladnoce je divota .
Ne susite ih jer nemaju tu aromu kada se stave u caj. A caj kada se skuva neka odstoji nekoliko sati. Lako se podgreje . To sto neko melje plodove pa ih susi ja za njega ziv nisam. Od onih malih nevidljivih iglica ce da naj.....e.
Nikakvo meljanje pa susenje . Samo ceo plod ne igrajte se . Drugo je meljani plod sipurka u kesici a drugo ovako ...
Pozdrav.
#265: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sre Nov 04, 2015 6:09 pm ---- Za nekoliko dana cim dodjem kuci pocinje vadjenje sadnica pitomog sipurka . Postavljacu slike da vidite sta znaci sadnica bez bodlji a veoma se lako ukorenjuje i gaji. Ps..nije potrebno nikakvo oranje njive nego se sadi na obicnu livadu jer se lako prima . Te domace , pitome sorte radjaju redovno dok divlji oce da promasi neku godinu.
Pozdrav.
#266: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: dejca, Lokacija: LeskovacPoslato: Sre Nov 04, 2015 6:35 pm ---- Lepo je to ko si ima na selo napuštenu neku livadu pa tamo da ga posadi. Uvek mu je pri ruci i eto nema oštrih bocki.
#267: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sre Nov 04, 2015 8:32 pm ---- Zemo , davno je ta njiva napustena ali doslo je vreme da se radi na toj nekadasnjoj njivi. Izgleda da su moja baba i deda tu nekada sejali ovas . Nalazi se na preko 1000 metar u selo Mlaciste u opstini Crna trava .A da nema trnje , nema . I to sto ima je nekako meko. Na zbunu koji je preko 30 godina i koji ima u precniku 3x3 metra mozes izbrojati nekoliko desetina trnova . Plod je duguljast.
Odakle si tacno .
Pozdrav
#268: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: dejca, Lokacija: LeskovacPoslato: Sre Nov 04, 2015 10:44 pm ---- Crna trava taj kraj je cist i ono sto priroda da tamo ima ukus zdrave hrane. Imas pp i tamo moje podatke, da nekvarimo temu ovde.
#269: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: draganp, Lokacija: Bačka PalankaPoslato: Čet Nov 05, 2015 11:50 am ---- Podelio bih moj recept, sjajno je...kupite jeftine kineske dehidratore hrane, da je grejač i ventilator u poklopcu. Osušio šipak i kisele jabuke budimke, to sve pretvorio u prah u Nutribulletu, odlična sprava. Za 2dl divnog čaja, treba jedna kafena kašičica smeše. Može da se koristi i topla voda iz česme, ostavim koji minut, procedim i diiivan napitak je gotov. Boja napitka je kao sok od pomorandže. Nešto malo dlačica ostane, ali se lepo istalože na dnu čaše, to prospem
#270: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Prašuma, Poslato: Čet Nov 05, 2015 8:36 pm ---- Osuših ja šipurak u tepsiji na radijatoru :D. Nije to toliko interesantno, koliko ono što je ostalo na dnu tepsije kada sam izvadio šipurak.
Šta mislite šta je ostalo na dnu?