:: Forums ›
detaljno
Šipurak (Rosa canina)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56  Sledeća  :| |:
-> Voće

#256: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: TanicaLokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Sub Okt 10, 2015 9:44 pm
    ----
Nisam čitala sve a možda i piše da li je to drugačiji šipak, raste u polju a ima manje bodlji? Da li je taj sa manje bodlji isto dobar za pekmez i sl?

#257: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sub Okt 10, 2015 10:28 pm
    ----
Zdravo Tanica
Sipurak [ rosa kanina] ili rugosa . Ima preko 130 sorti , i podhibrida koji se razlikuju po obliku ploda , krupnoci samog ploda , bodljama i velikom ili malom habitusu tj. zbunu.
Nijedna sorta pitomog sipurka se ne moze ni priblizno uporediti sa ukusom i mirisom sa bilo kojim divljim jer divlje je divlje . Bilo koja divlja vocna vrsta ima specifican miris i aromu .
Pitomi sipurak ne raste u polju . On mora da se sadi i gaji na nacin istovetan drugim kulturama .
Pekmez se moze praviti i od pitomih i od divljih sipuraka samo sto pitomi radja redovno a divlji ne svaku godinu.
Plod sipurka se ne melje da bi se susio nego se susi ceo . Zatim se kuva i ostavlja na nekoliko sati da odstoji tj. da pusti boju.
Kada bi meljali plod pa onda susili i kuvali ja nisam pametan sta bi vam se desilo.
Tesko onom ko pojede suv ili kuvan plod bilo kog sipurka . Dzem/pekmez se kuva pa se pasira i cedi kroz najobicnije sito za brasno kako bi one iglice koje se jedva vide odstranile . U protivnom nikada vam na pamet nebi palo da stavite kasiku sa pekmezom u usta a iz vase je radinosti.
U mom profilu postoji slika naprave koja samo sluzi za te namene .
pozdrav

#258: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: dejcaLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Ned Okt 11, 2015 6:22 am
    ----
Ja naberem sipurak u polju i taka ceo stavim u sobi gde se ne lozi da se susi i to je to. Za caj uzmem dest ploda sipuraka za dve solje caja 400 ml. Odsecem onaj crni deo a sipurak prepolovim i prelijem vodom, to stavim na slabu vatru i lagano jedva kljuca oko sat vremena i zatim se pije. Ukus je odlican.
Ali ove godine zbog kise jos nestidoh da idem u berbu /-:
Vojvoda hvala za ove informacije.

#259: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: TanicaLokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Ned Okt 11, 2015 5:03 pm
    ----
Hvala za informaciju.....

#260: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: TanicaLokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Ned Okt 11, 2015 5:09 pm
    ----
Imam ja isto takvu spravu za cijeđenje odnosno pasiranje. Inače dobro služi za pasiranje kuhane rajčice kaoja se sprema u obliku soka za zimu. Što se tiče cijeđenja kuhanog šipka za pekmez, nabolje se ocijede one neugodne dlačice kroz najlon čarapu, ona je gušća nego sito......

#261: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Okt 11, 2015 5:54 pm
    ----
Moze i carapa ali se nisam setio . Znam da to majka i supruga rade a ja kobajagi gledam .
Pozdrav.

#262: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Ned Okt 11, 2015 7:28 pm
    ----
Ja šipak berem samo za čaj....ali ne sušim...nego čuvam u zamrzivaču...
Berem u plastičnu flašu od helou soka, zato što ima široki grlić...i tako u zamrzivač...Kad kuvaš ča samo istreseš koliko ti treba ( tako desetak) preliješ vodom i staviš da se kuva...normalno da posle odstoji malo....
Ali ja nikad ne kuvam samo šipak...uvek dodam i trnjinu i glog...jer ih čuvam isto kao šipak a i bolji ukus se dobije a i zdravije....

#263: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: dejcaLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Ned Okt 11, 2015 9:15 pm
    ----
Da crne trnjine su isto zdrave dobre za caj, ja ih pojedem i dok ih berem. One netraju dugo i moraju se ili u zamrzivac cuvati ili da se upotrebe brzo.
A koji je sipak bolji, onaj koji uhvete prvi mrazevi pa bude malo gnjio ili ovaj koji se sad bere?

#264: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Okt 12, 2015 4:16 pm
    ----
E tu lezi zec.
da vam iskreno kazem sta ja radim. Sacekam mraz i to da potraje nekoliko dana . Da plodovi budu meki. Uzmem plasticnu flasu kao i gangradin i napunim nekoliko flasa pa u zamrzivac. Zasto da ga susim kada je ukus caja fantastican iz ovakvih plodova . Znaci moze i ovako i onako . Jeste da je meni ukusnije kada ih uhvati mraz ali brati sipurak na -10 pa jos prstima koji zacas utrnu od hladnoce je divota .
Ne susite ih jer nemaju tu aromu kada se stave u caj. A caj kada se skuva neka odstoji nekoliko sati. Lako se podgreje . To sto neko melje plodove pa ih susi ja za njega ziv nisam. Od onih malih nevidljivih iglica ce da naj.....e.
Nikakvo meljanje pa susenje . Samo ceo plod ne igrajte se . Drugo je meljani plod sipurka u kesici a drugo ovako ...
Pozdrav.

#265: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Nov 04, 2015 6:09 pm
    ----
Za nekoliko dana cim dodjem kuci pocinje vadjenje sadnica pitomog sipurka . Postavljacu slike da vidite sta znaci sadnica bez bodlji a veoma se lako ukorenjuje i gaji. Ps..nije potrebno nikakvo oranje njive nego se sadi na obicnu livadu jer se lako prima . Te domace , pitome sorte radjaju redovno dok divlji oce da promasi neku godinu.
Pozdrav.

#266: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: dejcaLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Sre Nov 04, 2015 6:35 pm
    ----
Lepo je to ko si ima na selo napuštenu neku livadu pa tamo da ga posadi. Uvek mu je pri ruci i eto nema oštrih bocki.

#267: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Nov 04, 2015 8:32 pm
    ----
Zemo , davno je ta njiva napustena ali doslo je vreme da se radi na toj nekadasnjoj njivi. Izgleda da su moja baba i deda tu nekada sejali ovas . Nalazi se na preko 1000 metar u selo Mlaciste u opstini Crna trava .A da nema trnje , nema . I to sto ima je nekako meko. Na zbunu koji je preko 30 godina i koji ima u precniku 3x3 metra mozes izbrojati nekoliko desetina trnova . Plod je duguljast.
Odakle si tacno .
Pozdrav

#268: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: dejcaLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Sre Nov 04, 2015 10:44 pm
    ----
Crna trava taj kraj je cist i ono sto priroda da tamo ima ukus zdrave hrane. Imas pp i tamo moje podatke, da nekvarimo temu ovde.

#269: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: draganpLokacija: Bačka Palanka PošaljiPoslato: Čet Nov 05, 2015 11:50 am
    ----
Podelio bih moj recept, sjajno je...kupite jeftine kineske dehidratore hrane, da je grejač i ventilator u poklopcu. Osušio šipak i kisele jabuke budimke, to sve pretvorio u prah u Nutribulletu, odlična sprava. Za 2dl divnog čaja, treba jedna kafena kašičica smeše. Može da se koristi i topla voda iz česme, ostavim koji minut, procedim i diiivan napitak je gotov. Boja napitka je kao sok od pomorandže. Nešto malo dlačica ostane, ali se lepo istalože na dnu čaše, to prospem Smile

#270: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Prašuma PošaljiPoslato: Čet Nov 05, 2015 8:36 pm
    ----
Osuših ja šipurak u tepsiji na radijatoru :D. Nije to toliko interesantno, koliko ono što je ostalo na dnu tepsije kada sam izvadio šipurak.
Šta mislite šta je ostalo na dnu? Bye Bye



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56  Sledeća  :| |:
Strana 18 od 56