:: Forums ›
detaljno
Šipurak (Rosa canina)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56  Sledeća  :| |:
-> Voće

#76: Re: šipurak Autor: dekalend PošaljiPoslato: Sub Sep 25, 2010 7:45 pm
    ----
Nabrali smo šaku divljeg šipka u šumi. Moj je 2-3 puta krupniji. Tek da se zna : ))

#77: Re: šipurak Autor: dekalend PošaljiPoslato: Ned Okt 03, 2010 7:32 am
    ----
Juče smo obrali šipak : )) Lep je, tamno tamno crvene boje. Ima neki procenar prezrelih, tako da mislim da je pre nedelji dana bio pravi termin za branje, pa ću to zabeležiti. Lako se bere, vrlo često je u grozdovima.

#78: Re: šipurak Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Ned Okt 03, 2010 2:38 pm
    ----
Jos nije vrijeme za berbu sipurka,kao ni divljeg nara u mom kraju,to se radi negdje krajem 10 mjeseca,kad napuni puno secera i plod bude jestiv,a ne poluzrel.Vecina radi ekonomske isplativosti da bi izasli prvi na trziste sa proizvodima,bere plodove veoma rano tj.poluzrele.

#79: Re: šipurak Autor: dekalend PošaljiPoslato: Ned Okt 03, 2010 6:31 pm
    ----
zreli su skreoz. Neki su i prezreli. Boja je fantastična karmin crvena... bordo. Vrlo je sladak kad se proba presan.

#80: Re: šipurak Autor: voljan PošaljiPoslato: Pon Okt 04, 2010 12:52 pm
    ----
Pozdrav malobrojnim forumashima.
Treba mi nekih 10-ak sadnica tog pitomog sipurka, ima li ko i po kojoj ceni stize za BG.

Dekalend,
daj neku statistiku Smile da se veselimo Smile
Od kako si poceo svoje izlaganje, samo chekam dan kad cesh reci "Obrali smo shipak"
Zhivo me zanima koliko je rodilo poshto sam na netu nailazio na razne podatke, daj neshto iz prve ruke.

#81: Re: šipurak Autor: dekalend PošaljiPoslato: Sub Okt 09, 2010 8:55 am
    ----
Iz prve ruke podaci će te razočarati i uplašiti, jer ovo mu je druga godina a šipak rađa od treće. Dakle ovo je simbolično. Rodila je tek pokoja biljka i too obično samo jedna grana. E, ta grana je bitna, jer je rodila dobro i plod je vrlo krupan ima predivnu boju. Deda ga jede i sirovog i kaže da je znatno slađi od divljeg. lako se bere. Ima trnja ali samo na debelim granama. Stavili smo plastificirane rukavice i nismo se nigde ogrebli.
Dakle, prava informacija tek iduće godine. A sada, probaćemo pekmez, koji će danas biti gotov, i par kilograma sam dala prijatelju da ih suši liofilizacijom, da probamo čaj.

Pozdrav iz Srema

#82: Re: šipurak Autor: šiparica PošaljiPoslato: Pon Okt 18, 2010 7:56 pm
    ----
Pozdrav svima.Ja sam našla sadnice po cijeni od 0.15 evra u Srbiji ( Srem) i naručila 1000 kom.Te sadnice su ožiljene i ne idu pod flašu.U pitanju su dvije vrste kojima rod pristiže u razmaku od 20-30 dana(tako mi je rečeno).Kupujem ih od lika koji ima plantažu od 80 ari,u trećoj godini.Berba je u toku a prinos se kreće od 3-3.5 kg po žbunu.Ako nas vrijeme posluži,sadnju ćemo obaviti početkom novembra.
Zanim me šta je liofilizacija?kakav je to postupak sušenja?

#83: Re: šipurak Autor: Tartar PošaljiPoslato: Sre Okt 20, 2010 7:35 am
    ----
LIofilizacija, je vrlo zanimljiv postupak sušenja pomoću dubokog zamrzavanja i vakumiranja . Caka je u tome da se voda iz zamrznutog stanja direktno prevede u gasovito. Koliko je postupak zanimljiv vidi se po tome da se (navodno) sačuva do 70% vitamina C. Takođe kada se hrana rehidrira navodno se dobije autentični ukus namirnice pre obrade (?).
Pri klasičnom sušenju zbog prisustva vode, u toku sušenja odvijaju se procesi od kojih neki smanjuju nutritivnu vrednost hrane. Zato se predmet obrade izlaže niskoj temperaturišto zaustavlja skoro sve procese a onda se dehidrira.

www.ofd.com/food/images/frzdry.gif

#84: Re: šipurak Autor: šiparica PošaljiPoslato: Sre Okt 20, 2010 9:15 am
    ----
Hvala Tartar,mada još uvijek mi nije jasan sam postupak. Da uprostim na primjeru šipurka: berem šipurak,zamrzavam ga i šta dalje?
Naime,dobila sam donaciju i planiram da gradim sušaru.Ali bih razmotrila i taj postupak.

#85: Re: šipurak Autor: Tartar PošaljiPoslato: Sre Okt 20, 2010 10:37 am
    ----
Nije dovoljno znanje, potrebna je oprema koja je po svoj prilici skupa! Ovo ne može da se radi u kućnoj radinosti za razliku od klasičnog sušenja gde susara može i da se improvizuje a jedini ozbiljniji zahtev je da temperatura ne bude previsoka.

#86: Re: šipurak Autor: šiparica PošaljiPoslato: Sre Okt 20, 2010 5:19 pm
    ----
O sušenju 1000 kg šipurka u kućnoj radinosti nema ni govora,a kamo li o većim količinama.A šta još sa ljekovitim biljem i voćem...Taj postupak primjenjuju u Bugojnu ali ne mogu da stupim u kontakt sa njima.Pa ako iko zna gdje bih mogla da se raspitam malo više o tome neka mi javi.
Danas smo posjetili lika koji je prije dvije godine kupio sadnice u NSadu i bukvalno ih samo ubacio u zemlju. Za to vrijeme nije im pružio ništa,ni đubrivo,ni okopavanje,ni šišanje, bukvalno ništa.skoro je bila berba i prinos je bio oko 1 kg po žbunu.Najmanji piod je dugačak oko 2cm.

#87: Re: šipurak Autor: Tartar PošaljiPoslato: Čet Okt 21, 2010 5:07 pm
    ----
šiparica citat:
O sušenju 1000 kg šipurka u kućnoj radinosti nema ni govora.....
može to da se organizuje dosta jedostavno. Kada sam rekao u kućnoj radinosti mislio sam na jednostavnu samogradnju, pa čak i na vrlo jednostavne improvizacije. Uobičajeno je da u sušarama temp. ne prelazi 50°C. Za manje količine u jednoj turi 100, 200, 300..500 kg manji i li veći kalorifer, pouzdan termostat koji pali gasi deo za grejanje vazduha je osnovno. Ostalo su ramovi sa nekom mrežom, i oklop, kućište od lima, dasaka, špera pa čak i od cirade.... Wink

Sprave za LIofilizaciju su prilično skupe. Na primer jedan manji, polovni profi uređaj uz to nekomletan : "This is NOT a complete system. Other major system components are NOT available. What is for sale in this listing is limited to what is shown in the photographs."
to što se vidi na fotografiji ( a nedostaju mu neku ključni sistemi) košta 18000 $.
cgi.ebay.com/ws/eBayIS...602_304642
Jedan malo veći polovan zapremine 4m³ ( recimo da tu na više nivoa stane 1000 kg u jednoj turi) košta 250 000 $ , bez mnogo podataka?
compare.ebay.com/like/...602_304662

#88: Re: šipurak Autor: dekalend PošaljiPoslato: Sub Okt 23, 2010 4:11 pm
    ----
Liofilizator je vrlo skup i ne vidim što praviti tako skupu spravu ili kupovati kad se može uslužno sušiti. Ovih dana ću dobiti svoj lifilizovani šipak pa ću javiti kakav je.

Čovek koji ima plantažu šipka je u Mačvi (ali vezani su za Srem) Ta cena sadnica je jako niska. Mislim da i on ima istu sorti kao i ja Smit ideal. Plod je vrlo krupan-do 4 cm. daleko je krupniji od divljeg, lakše se bere, i ima više slasti.
kad smo pravili pekmez, bilo je više suve materije nego kod divljeg i naravno više slasti. pekmez je predivan.
Čaj ćemo tek probati.
Inače šipak ima bodlje-nije kao što su tvrdili prilikom kupovine sadnica, ali uz dugi rukav i obične rukavice-zbilja nije problem da se bere.

#89: Re: šipurak Autor: Tartar PošaljiPoslato: Sub Okt 23, 2010 7:11 pm
    ----
dekalend citat:
Liofilizator je vrlo skup i ne vidim što praviti tako skupu spravu ili kupovati kad se može uslužno sušiti. Ovih dana ću dobiti svoj lifilizovani šipak pa ću javiti kakav je.

Nisam čuo da se neko upustio u izradu takve sprave?

dekalend citat:

....... pekmez je predivan.
jasno, ne kaže se džabe "uhvaćen sa prstima u pekmezu"
Wink

#90: Re: šipurak Autor: dekalend PošaljiPoslato: Sub Okt 23, 2010 8:16 pm
    ----
ima jedan moj drugar tri mala liofilizatora. Sam ih je pravio.Koliko se sećam kapacitet im je po nekoliko kg, a proces traje 12-16 sati.



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56  Sledeća  :| |:
Strana 6 od 56