:: Forums ›
detaljno
Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice?
-> Oblikovanje bonsaija

#1: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Pon Mar 03, 2008 3:15 pm
    ----
Kupio sam sadnicu Sibirskog bresta staru 4 godine sa željom da je oblikujem za koju godinu kao bonsai. Posadio sam drvo u veću saksiju i odsekao sam stablo na nekih 50 cm visine, pa je pre nekoliko dana počeo da curi sok iz stabla. Brest je inače počeo i da lista u isto vreme. Koliko će sok dugo curiti i da li je potrebno nekako zaustaviti to curenje ili će drvo to samo regulisati? Hvala unapred.

#2: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: vladaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Mar 03, 2008 8:16 pm
    ----
Kupi kalemarski vosak i namazi ranu tj. rez koji si isekao tako ćes sprečiti da curi sok iz drvceta. To nikako ne valja jer tako drvo gubi tu dragocenu tečnost. Stavi neku sliku pa da vidimo kako drvce izgleda ,važno je u početku oblikovanja bonsaija da napraviš rez na pravom mestu i da drvce ne bude previsoko u odnosu na debljinu.Pozdrav.

#3: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: dita71Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Mar 03, 2008 8:55 pm
    ----
Za brest star 4 godine visina od 50 cm je velika treba to skratiti bar jos za pola ali kao sto Vlada rece postavi sliku pa da vidimo.

#4: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Uto Mar 04, 2008 10:50 am
    ----
Hvala Vam na odgovorima. Kalemarski vosak imam i namazao sam ranu pre mesec dana, odmah nakon presađivanja i sečenja, pošto je drvo bilo 2,5 m visoko. I pored toga sokovi su krenuli, pa je moguće da nisam dovoljno namazao. Postaviću fotografiju popodne.

#5: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Uto Mar 04, 2008 2:35 pm
    ----
Evo i fotografije...

#6: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: vladaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Mar 04, 2008 5:38 pm
    ----
Drvo ti je i dalje previsoko(ne vidi se donji deo),iseci ga tako da dobijes visinu od 3 ili 4 debljine stabla u bazi(nebari). Ako to ne uradiš drvo će po prirodi većinom terati izdanke samo na vršnim granama(to je moje iskustvo). Ja sam moj sibirski brest skratio kako siam ti rekao i na njemu je izbilo 15-20 novih grana tj. pupoljaka. Vidi ako možes stavi neku sliku gde se vidi donji deo drvceta. Sibirac je veoma jaka biljka i ima jaku izdanačku snagu.

#7: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sre Mar 05, 2008 10:32 am
    ----
Vlado, hvala na savetu.

Bilo mi je žao da ga sečem niže, pogotovo što ima dve grančice od prošle godine, na polovini visine koju sam odsekao (izmerio sam 43cm tačno) pa sam u odnosu na to i sekao. Razmisliću malo, pa možda ostavim ove godine tu visinu, a kada budem siguran da je drvo preživelo, odsećiću sledeće, već u zavisnosti od izbojaka. Inače sam iz odsečenog dela uzeo dva parčeta po 15-20cm dužine, držao ih u vodi 2-3 nedelje, pa kad su krenuli pupoljci i korenčići presadio u saksiju. Ne znam da li će mi ovaj eksperiment uspeti, jer to nisu klasične reznice koje se zakorene, već parčad stabla. Hormone, naravno nemam, ali videćemo. Postaviću fotografije.

Pozdrav iz Zrenjanina.

#8: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sre Apr 16, 2008 1:30 pm
    ----
Posle mesec dana, kada isteraju novi izdanci, sokovi sami prestanu da cure...

#9: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Pon Sep 22, 2008 9:20 pm
    ----
Evo, kako izgleda nakon pola godine. Sokovi više nisu curili, čak ni pošto je vrh skraćen u maju, za nekih 10-15cm. Sibirac je stvarno jak - grane su skraćene dva puta, jer su bile skoro 1m dužine.

#10: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: Joniko PošaljiPoslato: Pon Sep 22, 2008 9:39 pm
    ----
slobodno ga skrati na ovu visinu

#11: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Pon Sep 22, 2008 9:49 pm
    ----
Ali tada ostaju samo 3 donje grane??? koje su doduše ravnomerno raspoređene u ravni!? Nešto mi je žao da odbacim ovih 10-ak grana. Mislio sam da sve grane orežem na 10 (gore) do 20-ak cm (donje). Izgleda mi da svaka od ovih grančica može izbaciti bočne sledeće godine, pa za dve godine eto krošnje. Ili možda grešim u proceni? Ovakvo skraćivanje koje Joniko predlaže bi trebalo uraditi na proleće, zar ne?

#12: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Pon Sep 22, 2008 9:58 pm
    ----
Joniko citat:
slobodno ga skrati na ovu visinu

Meni će "trošna srčka" da stane ako to uradim. Prodavačica u rasadniku se čudila da kupujem drvo za terasu u zgradi. Komšije su me čudno gledale u hodniku kada sam nosio sadnicu od 2,5m na 4. sprat. Znam da je i Vlada ovo predlagao, ali ... supruga će misliti da nisam normalan!?! Znoji se

#13: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Sep 22, 2008 10:13 pm
    ----
na prolece, samo seckaj. srcka ce da zaceli a i drvce ce imati pravi oblik. pogledaj one slike koje si postovao pre i posle orezivanja pa ce ti biti jasno da ce sve biti u redu. osim toga ni te tri donje grane nisu bas najboje rasporedjene, pa ne znaci da ce one zauvek tu ostati, ako pricamo o bonsai drvcu.
(ako ti je zao da odbacis taj gornji deo mozda mozes da margotiras na prolece i dobijes dve biljke?)

#14: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: TA300Lokacija: Lozovik,Srbija PošaljiPoslato: Čet Sep 25, 2008 3:48 pm
    ----
Ja nisam za margotiranje, jer ce to ici malo teze, i pre sam za skracivanje na ovu visinu, ili ostaviti sadasnju visinu, i probati sa oblikovanjem nekog velikog, razgranatog bonsaija.

#15: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sub Sep 27, 2008 8:15 am
    ----
Hvala na savetima, a ja ću razmisliti preko zime šta da uradim. Najbliže sam onome što TA300 predlaže, jer je stablo visine 33cm mereno od vrha saksije, a prve tri grane su na 19cm, što možda i nije tako mnogo, tj. visoko. Znači da bih sekao vrh na max. 60cm.

#16: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: Joniko PošaljiPoslato: Sub Sep 27, 2008 4:15 pm
    ----
pazi, sve sto odstranis, biljka ce nadoknaditi sa novim izdancima, ukoliko skratis (u periodu mirovanja najbolje) i ostanu ti samo par grancica, dogodine ili one tamo ces imati 30 novih grana da biras koja zelis da ti ostane, a koja ne...

#17: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: dita71Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Okt 14, 2008 4:03 pm
    ----
Mislim da bi trebalo skratiti biljku kao što ti je savetovao Vlada i Joniko jer sibirski brest je drvo koje jako dobro podnosi orezivanje i neverovatno brzo raste u toku jedne godine.Naravno ovo skraćivanje treba uuraditi na proleće pre kretanja vegetacije.Pozdrav Bye Bye

#18: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Uto Okt 14, 2008 8:42 pm
    ----
dita71 citat:
Mislim da bi trebalo skratiti biljku kao što ti je savetovao Vlada i Joniko jer sibirski brest je drvo koje jako dobro podnosi orezivanje i neverovatno brzo raste u toku jedne godine.Naravno ovo skraćivanje treba uuraditi na proleće pre kretanja vegetacije.Pozdrav Bye Bye

Pošto me više vas savetuje za istu stvar, možda do marta i uradim tako, ali bih sekao nešto malo više od one linije koju je Joniko predložio. Na slici sam obeležio tačku do koje bih se zasad spustio, na nekih 24-25cm visine, tako da bi u tom slučaju ostale donje 4 grane. Prosto nisam siguran da li ću ubiti drvo ako ga odsečem na npr. 10-15cm visine a da ga ne presadim u narednoj godini?

#19: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: vladaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Nov 25, 2008 2:38 pm
    ----
Ako nećeš da sečeš drvce onda ga bolje posadi u baštu pa ga pusti da raste kao drvo, bez neophodnog sečenja nikad nećeš dobiti pravi bonsai! Biljka ti je suviše ravna kao štap, kad tražiš biljku da bi gajio bonsai moraš da gledaš da ima širi donji deo tj. nebari. Takve sam greške i ja pravio u početku pa sam gubio godine( kad to uvidiš moraćeš tad da ga sečeš). Poslušaj savet!!!

#20: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: drigiLokacija: kragujevac PošaljiPoslato: Uto Nov 25, 2008 3:45 pm
    ----
Brate,nemoj da mučiš tu biljku a ni sebe.Taj brest ti nikada neće biti ni nalik bonsaiju.Pusti neka slobodno raste a za bonsai ćeš morati da nađeš ili kupiš mnogo starije drvo koje ima predispozicije da uz odgovarajuće znanje i negu bude tvoj bonsai.Gubićeš vreme sa tim brestom,veruj mi!

#21: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sre Nov 26, 2008 12:13 am
    ----
vlada citat:
Ako nećeš da sečeš drvce onda ga bolje posadi u baštu pa ga pusti da raste kao drvo, bez neophodnog sečenja nikad nećeš dobiti pravi bonsai! Biljka ti je suviše ravna kao štap, kad tražiš biljku da bi gajio bonsai moraš da gledaš da ima širi donji deo tj. nebari. Takve sam greške i ja pravio u početku pa sam gubio godine( kad to uvidiš moraćeš tad da ga sečeš). Poslušaj savet!!!

Nije problem da ga odsečem niže... baštu nemam tako da to otpada... jedino da je nekom poklonim... Malo mi nije jasno zašto od ovakvog štapa ne bi jednog dana (npr. za 10 godina) mogao formirati nešto u chokan stilu (ako sam ovo dobro napisao). U tekstovima i knjigama o bonsaiu kao da bi trebalo promeniti poglavlja i članke tipa: kako uzgajiti bonsai, pa izbaciti sve osim jedne i jedine mogućnosti, o kojoj i više vas govori. Mada se može naći na Internetu kako su neka japanska bonsai drva, stara nekoliko stotina godina uzgojena, iz reznica! Slažem se da niko nema npr. 600 godina, ali gde je tu onda smisao zanimacije poput ove!? Mi uživamo u jednom relativno kratkom periodu, a šta sa tim stablima u godinama kasnije... Možda sam suviše udavio sada... Pozdrav i hvala.

#22: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sre Nov 26, 2008 12:23 am
    ----
drigi citat:
Brate,nemoj da mučiš tu biljku a ni sebe.Taj brest ti nikada neće biti ni nalik bonsaiju.Pusti neka slobodno raste a za bonsai ćeš morati da nađeš ili kupiš mnogo starije drvo koje ima predispozicije da uz odgovarajuće znanje i negu bude tvoj bonsai.Gubićeš vreme sa tim brestom,veruj mi!

Pojam mučenja biljke mi nije jasan ... nikako ... pošto se ne radi npr. o ljudima... Da li onda puno ljudi konstantno muči biljke ovog sveta?! Sebe nikako ne mučim ovime, pre mi se čini da mučim neke članove foruma! I za kraj jedno pitanje: Kako kupiti starije drvo? ... osim ako ne odem u neku specijalizovanu uzgajivačnicu i kupim formiran bonsai ... a to mi i nije neko uživanje... jedno je kupiti nešto gotovo, a sasvim nešto drugo stvarati, pa makar to trajalo i 20 godina.

#23: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: vladaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Nov 26, 2008 8:52 am
    ----
Idi u prirodu spoleća pa nađi neku pogodnu biljku. Da kupiš gotov bonsai to mnogo košta, a i gušt je da sam formiraš biljku. bonsai se radi na duge staze... Pozdrav.

#24: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: CocaLokacija: Vladicin Han PošaljiPoslato: Uto Dec 02, 2008 8:52 am
    ----
I dalje je prisutan isti problem,neki ljudi nikako da napišu gde žive,mesto ili bar regiju pa bi bilo lakše i savetovati kako da dođu do prvog bonsaija t.j. malo starije biljke iz prirode.Kao drugo kad bi znali odakle je ko mogli bi da i konkretno kažemo koja su neka naša nalazišta pa nek i novi ljubitelji bonsai umetnosti potraže sebi neko lepo drvo-jamadori.Nemojte da se stidite da kažete da živite i u provinciji kao ja to nije smetnja da se bavite bonsaijem,imate eto internet,kamo sreće da ga je bilo i ranije. Bye Bye

#25: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: dita71Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 9:04 pm
    ----
drigi citat:
Brate,nemoj da mučiš tu biljku a ni sebe.Taj brest ti nikada neće biti ni nalik bonsaiju.Pusti neka slobodno raste a za bonsai ćeš morati da nađeš ili kupiš mnogo starije drvo koje ima predispozicije da uz odgovarajuće znanje i negu bude tvoj bonsai.Gubićeš vreme sa tim brestom,veruj mi!
Sa ovim se nikako ne slažem jer ako od nečega može da se napravi bonsai tako brzo(5 do 10 godina)onda su to svakako brestovi,samo je potrebno radikalno orezivanje na pravom mestu naročito prvi put kao što je slučaj ovde kod Sibirskog bresta.Ne treba samo napraviti grešku u smislu "žao mi je da ga skratim toliko na šta će to da liči onda"tada se uzaludno gube godine a od bonsaija slaba vajda.

#26: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: drigiLokacija: kragujevac PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 11:23 pm
    ----
dita71 citat:
drigi citat:
Brate,nemoj da mučiš tu biljku a ni sebe.Taj brest ti nikada neće biti ni nalik bonsaiju.Pusti neka slobodno raste a za bonsai ćeš morati da nađeš ili kupiš mnogo starije drvo koje ima predispozicije da uz odgovarajuće znanje i negu bude tvoj bonsai.Gubićeš vreme sa tim brestom,veruj mi!
Sa ovim se nikako ne slažem jer ako od nečega može da se napravi bonsai tako brzo(5 do 10 godina)onda su to svakako brestovi,samo je potrebno radikalno orezivanje na pravom mestu naročito prvi put kao što je slučaj ovde kod Sibirskog bresta.Ne treba samo napraviti grešku u smislu "žao mi je da ga skratim toliko na šta će to da liči onda"tada se uzaludno gube godine a od bonsaija slaba vajda.
Dita,mislim da ljudima koji počinju da se zanimaju za bonsai treba otvoreno reći i uputiti ih šta valja a šta ne za bonsai.Jednostavno takve štapove ni ti nebi donosio i orezivao da jednog dana za 100 godina bude bonsai.Tu nema emocija ili jeste ili nije za bonsai.E sad Bože moj, treba znati i šta je bonsai.Ne želim da pametarim već samo da se ljudima ne daje lažna nada i da gube vreme ,nego da se upute kakva i koja drvca da traže u prirodi.

#27: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: dita71Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Dec 05, 2008 4:15 pm
    ----
Ja nisam rekao da ti Drigi nisi u pravu,ali iz ličnog iskustva znam da sa brestovima čovek može da napravi čudo za nekoliko godina.To isto sigurno ne bi radio sa četinarima ili mnogim listopadnim drvcima jer tu treba pravi odabir i ti si tu apsolutno u pravu.Naravno da je bolje naći i bolji brest za oblikovanje bonsaija ali zar nije poenta u tome da i kada pogrešiš kod orezivanja bresta to nije toliko dramatično kao recimo kod bora zato je on(brest) veoma zahvalan za početnike jer na njemu se može dosta učiti i naučiti Smile

#28: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zeleniLokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Pet Dec 05, 2008 5:43 pm
    ----
Ma da...samo ti to rezi ,muski Mr. Green ..pumilu ni puskom nemozes da ubijes Wink Bye Bye

#29: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: drigiLokacija: kragujevac PošaljiPoslato: Pet Dec 05, 2008 7:56 pm
    ----
Dita,potpuno smo se razumeli nas dvojica,nego sam samo mislio kako ljudima koji su totalni početnici u ovom prelepom hobiju da pomognemo pri izboru prvih biljaka,da se nebi razočarali već da izaberu drvca na kojima mogu da rade i da vide svoj rad kroz neku godinu.Pozdrav Bye Bye

#30: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: Bonsai MasterLokacija: Ivanjica - Golija PošaljiPoslato: Pon Dec 22, 2008 10:25 am
    ----
Tačno je da se u prirodi dođe do kvalitetnijeg materijala za bonsai (ali samo ako znate štat ražite).
Međutim, za nekog ko tek trenira bonsai veštine, sibirski brest možda i nije tako loš izbor.
Sa ovom biljkom više možeš da vežbaš neke 'tehnike gajenja' a manje 'tehnike oblikovanja' - za oblikovanje ipak treba ozbbiljniji materijal.
S druge strane, ipak nema bonsaija bez zdrave biljke - zdrava biljka može da bude samo pravilno negovana biljka - za pravilnu negu treba iskustvo - bolje se učiti na izdržljivijim i skromnijim biljkama (sibirski brest).
Uz ovo ide i ilustracija: ovaj brestić je bio prekraćen tako da mu nije ostala ni jedna grana.

#31: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: Joniko PošaljiPoslato: Pon Dec 22, 2008 2:38 pm
    ----
Po mom nekom iskustvu, ta jedna mala grancica bresta moze da izdziglja i preko 30 cm godisnje... jos ako ostane u vecoj saksiji, milina. Svakako nije na odmet da se covek upozna sa samom biljkom, koja ne mora liciti ni na sta, jednostavno da zna kojom brzinom raste, sta joj odgovara ili ne, a posle 2, 3 godine kada bude "radio" na sledecem drvetu iste vrste bice desetostruko lakse raditi, jer iz prve ruke znas sta i kako treba (najbolje se uci na sopstvenim greskama...).

#32: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: Bonsai MasterLokacija: Ivanjica - Golija PošaljiPoslato: Pon Dec 22, 2008 9:58 pm
    ----
Može ta grančica bresta i 2m u visinu i oko 2cm u debljinu godišnje!

#33: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2008 1:46 pm
    ----
Bonsai Master citat:
Tačno je da se u prirodi dođe do kvalitetnijeg materijala za bonsai (ali samo ako znate štat ražite).
Međutim, za nekog ko tek trenira bonsai veštine, sibirski brest možda i nije tako loš izbor.
Sa ovom biljkom više možeš da vežbaš neke 'tehnike gajenja' a manje 'tehnike oblikovanja' - za oblikovanje ipak treba ozbbiljniji materijal.
S druge strane, ipak nema bonsaija bez zdrave biljke - zdrava biljka može da bude samo pravilno negovana biljka - za pravilnu negu treba iskustvo - bolje se učiti na izdržljivijim i skromnijim biljkama (sibirski brest).
Uz ovo ide i ilustracija: ovaj brestić je bio prekraćen tako da mu nije ostala ni jedna grana.

Potpuno se slažem sa onim što su Bonsai Master i Joniko napisali, jer mi je osnovni cilj da vežbam neke 'tehnike gajenja' a manje 'tehnike oblikovanja', koje treba da uslede ako sam savladao ovo prvo. Nije mi toliko važno što izgleda kao štap, već da ga održim u životu nekoliko godina. A što se tiče sečenja, testeru imam, pa ćemo videti u martu gde će da radi.

Imam još jedno laičko pitanje: Kada početi razmišljati o stilu, pošto to može da utiče na to da li ću seći malo niže ili više, gde ću seći, koje grane? Ja, ovde, vidim da na ovom drvetu mogu da učim formiranje u Chockan stilu.

#34: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: Bonsai MasterLokacija: Ivanjica - Golija PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2008 4:22 pm
    ----
O stilu treba odmah razmišljati, nije loše napraviti crteže.
Kasnije, kako se biljka razvija, treba upoređivati prvobitne ideje sa onima koje se naknadno javljaju.
(ovako rade ozbiljni)
Ne mogu se pohvaliti da ozbiljno planiram rad na biljkama (tj dosta stihijski ih oblikujem) ....... Rezltati bi sigurno bili mnogo bolji da sam imao detaljnije planove.

#35: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: Jovanica86Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Apr 02, 2012 3:09 pm
    ----
Kada od prilike lista bonsai sibirskog bresta..ja sam dobila na poklon drvce staro oko 7 godina,ali nikako da olista:(

#36: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: solecarLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Apr 02, 2012 6:33 pm
    ----
Sibirski brest treba sve vreme da stoji napolju i on treba već uveliko da je u listovima. Tako je kod mene. mogla bi da ga blago zagrebeš po površini i vidiš da li je zelena biljka ispod kore. ukoliko jeste , biljka je još uvek živa. Ukoliko stigneš , mogla bi da 11. aprila svratiš do Botaničke bašte , i doneseš biljku. U 18h je sastanak Bonsai udruženja Beograd. takođe , ne bi bilo loše da postaviš i slike.



-> Oblikovanje bonsaija

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1