:: Forums ›
detaljno
Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice?
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3  Sledeća  :| |:
-> Oblikovanje bonsaija

#16: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: Joniko PošaljiPoslato: Sub Sep 27, 2008 4:15 pm
    ----
pazi, sve sto odstranis, biljka ce nadoknaditi sa novim izdancima, ukoliko skratis (u periodu mirovanja najbolje) i ostanu ti samo par grancica, dogodine ili one tamo ces imati 30 novih grana da biras koja zelis da ti ostane, a koja ne...

#17: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: dita71Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Okt 14, 2008 4:03 pm
    ----
Mislim da bi trebalo skratiti biljku kao što ti je savetovao Vlada i Joniko jer sibirski brest je drvo koje jako dobro podnosi orezivanje i neverovatno brzo raste u toku jedne godine.Naravno ovo skraćivanje treba uuraditi na proleće pre kretanja vegetacije.Pozdrav Bye Bye

#18: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Uto Okt 14, 2008 8:42 pm
    ----
dita71 citat:
Mislim da bi trebalo skratiti biljku kao što ti je savetovao Vlada i Joniko jer sibirski brest je drvo koje jako dobro podnosi orezivanje i neverovatno brzo raste u toku jedne godine.Naravno ovo skraćivanje treba uuraditi na proleće pre kretanja vegetacije.Pozdrav Bye Bye

Pošto me više vas savetuje za istu stvar, možda do marta i uradim tako, ali bih sekao nešto malo više od one linije koju je Joniko predložio. Na slici sam obeležio tačku do koje bih se zasad spustio, na nekih 24-25cm visine, tako da bi u tom slučaju ostale donje 4 grane. Prosto nisam siguran da li ću ubiti drvo ako ga odsečem na npr. 10-15cm visine a da ga ne presadim u narednoj godini?

#19: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: vladaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Nov 25, 2008 2:38 pm
    ----
Ako nećeš da sečeš drvce onda ga bolje posadi u baštu pa ga pusti da raste kao drvo, bez neophodnog sečenja nikad nećeš dobiti pravi bonsai! Biljka ti je suviše ravna kao štap, kad tražiš biljku da bi gajio bonsai moraš da gledaš da ima širi donji deo tj. nebari. Takve sam greške i ja pravio u početku pa sam gubio godine( kad to uvidiš moraćeš tad da ga sečeš). Poslušaj savet!!!

#20: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: drigiLokacija: kragujevac PošaljiPoslato: Uto Nov 25, 2008 3:45 pm
    ----
Brate,nemoj da mučiš tu biljku a ni sebe.Taj brest ti nikada neće biti ni nalik bonsaiju.Pusti neka slobodno raste a za bonsai ćeš morati da nađeš ili kupiš mnogo starije drvo koje ima predispozicije da uz odgovarajuće znanje i negu bude tvoj bonsai.Gubićeš vreme sa tim brestom,veruj mi!

#21: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sre Nov 26, 2008 12:13 am
    ----
vlada citat:
Ako nećeš da sečeš drvce onda ga bolje posadi u baštu pa ga pusti da raste kao drvo, bez neophodnog sečenja nikad nećeš dobiti pravi bonsai! Biljka ti je suviše ravna kao štap, kad tražiš biljku da bi gajio bonsai moraš da gledaš da ima širi donji deo tj. nebari. Takve sam greške i ja pravio u početku pa sam gubio godine( kad to uvidiš moraćeš tad da ga sečeš). Poslušaj savet!!!

Nije problem da ga odsečem niže... baštu nemam tako da to otpada... jedino da je nekom poklonim... Malo mi nije jasno zašto od ovakvog štapa ne bi jednog dana (npr. za 10 godina) mogao formirati nešto u chokan stilu (ako sam ovo dobro napisao). U tekstovima i knjigama o bonsaiu kao da bi trebalo promeniti poglavlja i članke tipa: kako uzgajiti bonsai, pa izbaciti sve osim jedne i jedine mogućnosti, o kojoj i više vas govori. Mada se može naći na Internetu kako su neka japanska bonsai drva, stara nekoliko stotina godina uzgojena, iz reznica! Slažem se da niko nema npr. 600 godina, ali gde je tu onda smisao zanimacije poput ove!? Mi uživamo u jednom relativno kratkom periodu, a šta sa tim stablima u godinama kasnije... Možda sam suviše udavio sada... Pozdrav i hvala.

#22: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sre Nov 26, 2008 12:23 am
    ----
drigi citat:
Brate,nemoj da mučiš tu biljku a ni sebe.Taj brest ti nikada neće biti ni nalik bonsaiju.Pusti neka slobodno raste a za bonsai ćeš morati da nađeš ili kupiš mnogo starije drvo koje ima predispozicije da uz odgovarajuće znanje i negu bude tvoj bonsai.Gubićeš vreme sa tim brestom,veruj mi!

Pojam mučenja biljke mi nije jasan ... nikako ... pošto se ne radi npr. o ljudima... Da li onda puno ljudi konstantno muči biljke ovog sveta?! Sebe nikako ne mučim ovime, pre mi se čini da mučim neke članove foruma! I za kraj jedno pitanje: Kako kupiti starije drvo? ... osim ako ne odem u neku specijalizovanu uzgajivačnicu i kupim formiran bonsai ... a to mi i nije neko uživanje... jedno je kupiti nešto gotovo, a sasvim nešto drugo stvarati, pa makar to trajalo i 20 godina.

#23: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: vladaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Nov 26, 2008 8:52 am
    ----
Idi u prirodu spoleća pa nađi neku pogodnu biljku. Da kupiš gotov bonsai to mnogo košta, a i gušt je da sam formiraš biljku. bonsai se radi na duge staze... Pozdrav.

#24: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: CocaLokacija: Vladicin Han PošaljiPoslato: Uto Dec 02, 2008 8:52 am
    ----
I dalje je prisutan isti problem,neki ljudi nikako da napišu gde žive,mesto ili bar regiju pa bi bilo lakše i savetovati kako da dođu do prvog bonsaija t.j. malo starije biljke iz prirode.Kao drugo kad bi znali odakle je ko mogli bi da i konkretno kažemo koja su neka naša nalazišta pa nek i novi ljubitelji bonsai umetnosti potraže sebi neko lepo drvo-jamadori.Nemojte da se stidite da kažete da živite i u provinciji kao ja to nije smetnja da se bavite bonsaijem,imate eto internet,kamo sreće da ga je bilo i ranije. Bye Bye

#25: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: dita71Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 9:04 pm
    ----
drigi citat:
Brate,nemoj da mučiš tu biljku a ni sebe.Taj brest ti nikada neće biti ni nalik bonsaiju.Pusti neka slobodno raste a za bonsai ćeš morati da nađeš ili kupiš mnogo starije drvo koje ima predispozicije da uz odgovarajuće znanje i negu bude tvoj bonsai.Gubićeš vreme sa tim brestom,veruj mi!
Sa ovim se nikako ne slažem jer ako od nečega može da se napravi bonsai tako brzo(5 do 10 godina)onda su to svakako brestovi,samo je potrebno radikalno orezivanje na pravom mestu naročito prvi put kao što je slučaj ovde kod Sibirskog bresta.Ne treba samo napraviti grešku u smislu "žao mi je da ga skratim toliko na šta će to da liči onda"tada se uzaludno gube godine a od bonsaija slaba vajda.

#26: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: drigiLokacija: kragujevac PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 11:23 pm
    ----
dita71 citat:
drigi citat:
Brate,nemoj da mučiš tu biljku a ni sebe.Taj brest ti nikada neće biti ni nalik bonsaiju.Pusti neka slobodno raste a za bonsai ćeš morati da nađeš ili kupiš mnogo starije drvo koje ima predispozicije da uz odgovarajuće znanje i negu bude tvoj bonsai.Gubićeš vreme sa tim brestom,veruj mi!
Sa ovim se nikako ne slažem jer ako od nečega može da se napravi bonsai tako brzo(5 do 10 godina)onda su to svakako brestovi,samo je potrebno radikalno orezivanje na pravom mestu naročito prvi put kao što je slučaj ovde kod Sibirskog bresta.Ne treba samo napraviti grešku u smislu "žao mi je da ga skratim toliko na šta će to da liči onda"tada se uzaludno gube godine a od bonsaija slaba vajda.
Dita,mislim da ljudima koji počinju da se zanimaju za bonsai treba otvoreno reći i uputiti ih šta valja a šta ne za bonsai.Jednostavno takve štapove ni ti nebi donosio i orezivao da jednog dana za 100 godina bude bonsai.Tu nema emocija ili jeste ili nije za bonsai.E sad Bože moj, treba znati i šta je bonsai.Ne želim da pametarim već samo da se ljudima ne daje lažna nada i da gube vreme ,nego da se upute kakva i koja drvca da traže u prirodi.

#27: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: dita71Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Dec 05, 2008 4:15 pm
    ----
Ja nisam rekao da ti Drigi nisi u pravu,ali iz ličnog iskustva znam da sa brestovima čovek može da napravi čudo za nekoliko godina.To isto sigurno ne bi radio sa četinarima ili mnogim listopadnim drvcima jer tu treba pravi odabir i ti si tu apsolutno u pravu.Naravno da je bolje naći i bolji brest za oblikovanje bonsaija ali zar nije poenta u tome da i kada pogrešiš kod orezivanja bresta to nije toliko dramatično kao recimo kod bora zato je on(brest) veoma zahvalan za početnike jer na njemu se može dosta učiti i naučiti Smile

#28: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zeleniLokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Pet Dec 05, 2008 5:43 pm
    ----
Ma da...samo ti to rezi ,muski Mr. Green ..pumilu ni puskom nemozes da ubijes Wink Bye Bye

#29: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: drigiLokacija: kragujevac PošaljiPoslato: Pet Dec 05, 2008 7:56 pm
    ----
Dita,potpuno smo se razumeli nas dvojica,nego sam samo mislio kako ljudima koji su totalni početnici u ovom prelepom hobiju da pomognemo pri izboru prvih biljaka,da se nebi razočarali već da izaberu drvca na kojima mogu da rade i da vide svoj rad kroz neku godinu.Pozdrav Bye Bye

#30: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: Bonsai MasterLokacija: Ivanjica - Golija PošaljiPoslato: Pon Dec 22, 2008 10:25 am
    ----
Tačno je da se u prirodi dođe do kvalitetnijeg materijala za bonsai (ali samo ako znate štat ražite).
Međutim, za nekog ko tek trenira bonsai veštine, sibirski brest možda i nije tako loš izbor.
Sa ovom biljkom više možeš da vežbaš neke 'tehnike gajenja' a manje 'tehnike oblikovanja' - za oblikovanje ipak treba ozbbiljniji materijal.
S druge strane, ipak nema bonsaija bez zdrave biljke - zdrava biljka može da bude samo pravilno negovana biljka - za pravilnu negu treba iskustvo - bolje se učiti na izdržljivijim i skromnijim biljkama (sibirski brest).
Uz ovo ide i ilustracija: ovaj brestić je bio prekraćen tako da mu nije ostala ni jedna grana.



-> Oblikovanje bonsaija

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3  Sledeća  :| |:
Strana 2 od 3