:: Forums ›
detaljno
Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice?
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3  :| |:
-> Oblikovanje bonsaija

#31: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: Joniko PošaljiPoslato: Pon Dec 22, 2008 2:38 pm
    ----
Po mom nekom iskustvu, ta jedna mala grancica bresta moze da izdziglja i preko 30 cm godisnje... jos ako ostane u vecoj saksiji, milina. Svakako nije na odmet da se covek upozna sa samom biljkom, koja ne mora liciti ni na sta, jednostavno da zna kojom brzinom raste, sta joj odgovara ili ne, a posle 2, 3 godine kada bude "radio" na sledecem drvetu iste vrste bice desetostruko lakse raditi, jer iz prve ruke znas sta i kako treba (najbolje se uci na sopstvenim greskama...).

#32: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: Bonsai MasterLokacija: Ivanjica - Golija PošaljiPoslato: Pon Dec 22, 2008 9:58 pm
    ----
Može ta grančica bresta i 2m u visinu i oko 2cm u debljinu godišnje!

#33: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: zkaziLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2008 1:46 pm
    ----
Bonsai Master citat:
Tačno je da se u prirodi dođe do kvalitetnijeg materijala za bonsai (ali samo ako znate štat ražite).
Međutim, za nekog ko tek trenira bonsai veštine, sibirski brest možda i nije tako loš izbor.
Sa ovom biljkom više možeš da vežbaš neke 'tehnike gajenja' a manje 'tehnike oblikovanja' - za oblikovanje ipak treba ozbbiljniji materijal.
S druge strane, ipak nema bonsaija bez zdrave biljke - zdrava biljka može da bude samo pravilno negovana biljka - za pravilnu negu treba iskustvo - bolje se učiti na izdržljivijim i skromnijim biljkama (sibirski brest).
Uz ovo ide i ilustracija: ovaj brestić je bio prekraćen tako da mu nije ostala ni jedna grana.

Potpuno se slažem sa onim što su Bonsai Master i Joniko napisali, jer mi je osnovni cilj da vežbam neke 'tehnike gajenja' a manje 'tehnike oblikovanja', koje treba da uslede ako sam savladao ovo prvo. Nije mi toliko važno što izgleda kao štap, već da ga održim u životu nekoliko godina. A što se tiče sečenja, testeru imam, pa ćemo videti u martu gde će da radi.

Imam još jedno laičko pitanje: Kada početi razmišljati o stilu, pošto to može da utiče na to da li ću seći malo niže ili više, gde ću seći, koje grane? Ja, ovde, vidim da na ovom drvetu mogu da učim formiranje u Chockan stilu.

#34: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: Bonsai MasterLokacija: Ivanjica - Golija PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2008 4:22 pm
    ----
O stilu treba odmah razmišljati, nije loše napraviti crteže.
Kasnije, kako se biljka razvija, treba upoređivati prvobitne ideje sa onima koje se naknadno javljaju.
(ovako rade ozbiljni)
Ne mogu se pohvaliti da ozbiljno planiram rad na biljkama (tj dosta stihijski ih oblikujem) ....... Rezltati bi sigurno bili mnogo bolji da sam imao detaljnije planove.

#35: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: Jovanica86Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Apr 02, 2012 3:09 pm
    ----
Kada od prilike lista bonsai sibirskog bresta..ja sam dobila na poklon drvce staro oko 7 godina,ali nikako da olista:(

#36: Re: Šta sa smolom, tj. sokovima iz presečene sadnice? Autor: solecarLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Apr 02, 2012 6:33 pm
    ----
Sibirski brest treba sve vreme da stoji napolju i on treba već uveliko da je u listovima. Tako je kod mene. mogla bi da ga blago zagrebeš po površini i vidiš da li je zelena biljka ispod kore. ukoliko jeste , biljka je još uvek živa. Ukoliko stigneš , mogla bi da 11. aprila svratiš do Botaničke bašte , i doneseš biljku. U 18h je sastanak Bonsai udruženja Beograd. takođe , ne bi bilo loše da postaviš i slike.



-> Oblikovanje bonsaija

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3  :| |:
Strana 3 od 3