#31: Re: trovachi sa pijaca Autor: tasha, Lokacija: novi sadPoslato: Uto Mar 28, 2006 12:53 am ---- Smatram da je tema odlicna (iako je u njoj svasta "niklo")!
Rado cu dati svoj doprinos.
Paradajz koji je crvene spoljasnjosti a kada ga rasecete zelene boje - prskan je etilenom ili nekim preparatom na bezi etilena.
Etilen je gas. Izlucuje ga zrelo voce i povrce (poznato Vam je da cvece vene pored korpe s vocem). Etilen je inhibitorni biljni hormon (izaziva opadanje lisca, zrenje plodova...)...
Paradajz tretiran njim nasilno je sazreo na mestu gde je delovao. Cesto prepoznam takav plod ako ga bolje pogledam sa svih strana i primetim zelene povrsine. Vidjala sam i cele gajbe "obojene" samo odozgo!
Paradajz bez semena sa istim simptomima je tretiran u fazi kada nije ni uspeo da ga oformi!
To je ukratko o etilenu. Mislim da su do danas pronadjeni i drugi preparati za isti efekat.
Ne kupujem takvo povrce !!!
#32: Re: trovachi sa pijaca Autor: tasha, Lokacija: novi sadPoslato: Sre Mar 29, 2006 2:20 am ---- Ok, ima nas ovde preko 2000. Mozemo li nekome da se obratimo i ucinimo nesto protiv svih ovih stvari koje nemaju smisla i skode zdravlju?
Ima li neko ideju kome?
Imam neke ideje kako bi se stvari mogle poboljsati.
Npr: Sigurno ste nedavno culi vest da se na nasim pijacama pojavio paradajz uvezen iz Kine. To je bila vest koja je ljudima, verovatno i novinarima koji su je pripremili, bila interesantna jer je "Kina daleka zemlja" (ili mozda "Kina osvaja trziste" ili "ima ga i kod nas" ili "kinesko je jeftinije"...svasta mozete pomisliti).
Zanima me ko je dozvolio uvoz ovog proizvoda ??? Ko god da su ti ljudi treba da odgovaraju za svoje neznanje. Kina i SAD su jedine zemlje koje, zbog mnogobrojnosti svoje populacije, dozvoljavaju uzgajanje genetski modifikovanog paradajza.
Smatram da to uvoz treba prekinuti.
Da ne duzim...
Zanima me sta vi mislite. Ovo je samo jedan primer.
#33: Re: trovachi sa pijaca Autor: frau, Lokacija: ontario, kanadaPoslato: Sre Mar 29, 2006 3:53 am ---- ja bih da vam ponudim jos jedno upozoravajuce stivo (aleHandro i ljilja, paznja, paznja!), pocinje ovako:
"...Voće i povrće uzgajano u Obrenovcu puno je žive, olova, arsena i kadmijuma, potvrđuju analize Instituta za nuklearne nauke "Vinča"..."
ostatak mozete procitati ovde: www.kurir-info.co.yu/d...2006.shtml
#34: Re: trovachi sa pijaca Autor: Turin_Turambar, Lokacija: Novi BeogradPoslato: Sre Mar 29, 2006 4:48 am ---- Ne znam da li nesto kao forumasi mozemo promeniti u drustvu, osim nas samih. Na zalost, kod nas je jos uvek situacija takva da se ne zna ko sta radi i prodaje. I dok pljujemo Ameriku i ruzni zapad, oni bar imaju mogucnost kupovine "organic" proizvoda. Da li sam ja siguran ako povrce i voce kupujem u marketima od poverenja (Idea, Merkator, SuperVero, itd...)? Hmm...
Zato, u cilju edukacije i lekcije "prepoznajte uljeza", mozda bi ovde mogli diskutovati o tome kako se proizvodi povrce i voce, tj. koje se sve hemikalije mogu koristiti kod odredjenog ploda ili biljke i kako to prepoznati.
Za sada dosta znamo o paradajzu.
Sta raditi sto se tice, npr. kupusa, salate, rotkvica, celera, persuna, sargarepe...? Da li se kod njih koriste pesticidi i hormoni? Da li je obicno pranje vodom i eventualno cetkanje povrca dovoljno da se skine otrov? Kupus se tesko i moze oprati, jer je gusto isprepletan listicima.
Kakvo je stanje sto se voca tice, recimo, pomorandzi, grejpa, limuna, kivija, jabuka, krusaka, itd.?
Sve me ovo jako zanima (a verujem i sve ostale!), tim pre sto sam maltene vegetarijanac, a povrce i voce najvise volim zivo.
#35: Re: trovachi sa pijaca Autor: Dusan, Lokacija: ArandjelovacPoslato: Sre Mar 29, 2006 7:52 am ---- Na zalost,i pored puno price,nasa drzava UOPSTE ne stimulise ulaganja u bilo kakvu proizvodnju,posebno ORGANSKE HRANE,pa se tako,svakome ko ima neki novac koji bi negde da ulozi,vise isplati da uveze bilo sta,i tako brzo napravi obrt,nego da se maltretira sa pravljenjem objekata,zaposljavanjem radnika,paprenim dozvolama za kojekakve gluposti,i na kraju svakodnevnim posetama raznoraznih inspekcija,koje umesto da na primer kontrolisu sta se sve i kakvog kvaliteta uvozi,imaju zadatak da stalno traze dlaku u jajetu domacim proizvodjacima(i naplacuju ogromne kazne),guse bilo kakvu pozitivnu inicijativu(kao da se trude da uniste male preduzetnike),koji(i pored tih neplaniranih troskova) onda jedva uspeju da nesto prodaju na domacem trzistu,jer je opet uvoznicki lobi toliko jak,da i pored na primer ogromnih kolicina domacih jabuka,u skoro svim radnjama i marketima,kao i na pijacama,nude nam se uvozne jabuke(samo sto te proizvodjace njihove drzave stite i pomazu,raznoraznim olaksicama i ostalim pogodnostima,da sto vise izvoze).Tako na kraju ispada,da nasa drzava(svojim ponasanjem) u stvari radi za interese stranih proizvodjaca kako hrane,tako i svega ostalog,na zalost.Ja se samo pitam koliko li smo 'ludih krava' pojeli i popili radioaktivnog mleka ,a i koliko li cemo tek pojesti uginulih pilica od pticjeg gripa
#36: Re: trovachi sa pijaca Autor: tasha, Lokacija: novi sadPoslato: Pet Mar 31, 2006 12:09 am ---- Moja struka nije ratarstvo i povrtarstvo zato necu navoditi ono sto u sta nisam sigurna.
Svima je jasno da su otrovi koji se kod nas koriste dozvoljeni od strane drzave (ako izuzmemo falsifikate). Jedino mi preostaje da verujem da je proizvodjac postovao karencu. (Iako sam se zaprepastila anketom na kojoj su ih pitali sta je karenca. Nisu znali!)
Pretpostavljam da se "zdrav" proizvod ne moze razlikovati od "skodljivog". Ako moze-i mene zanima kako.
Cesto ne pazim od koga kupujem i obicno sam optimista pa se nadam da je s njom sve u redu.Perem je i nadam se da su otrovi na povrsini rastvorni u vodi. Nikad ne kupujem pokvarenu hranu (alfa toksini uzrokuju kancer).
I eto, nema odgovora. Ali bilo bi divno kada bi ljudima, koji su svakako primorani da prijave gazdinstva, pored liste banaka koje daju (ne)povoljne kredite na kucnu adresu slali i neko stivo tipa: treba vrsiti analizu zemljista-nije skupo(o ovome bih mogla jos ali da dosadjujem...), listu zabranjenih i opasnih otrova, kome se obratiti za savet i sl.
#37: Re: trovachi sa pijaca Autor: zaklina, Lokacija: BanatPoslato: Pet Mar 31, 2006 12:38 pm ---- Nekad sam radila voce i povrce za pijac i znam da nesto moze da se odgaji i bez hemije ali je prinos manji. NIKAD nisam iznela na prodaju nesto a da je bilo tretirano odnosno da nije prosla karenca. Nisam odvajala ono sto ja trosim od onog sto je na prodaju. Verujem da ima jos ovakvih proizvodjaca. Pokusajte sto manje kupovati po Supermarketima i plodove kad im vreme bas nije jer tu mora biti dosta hemije.
Takodje ako plodovi nisu sasvim zdravi ne znaci da nisu tretirani vec da nisu tretirani kad je trebalo !
#38: Re: trovachi sa pijaca Autor: anja, Lokacija: Novi SadPoslato: Pet Mar 31, 2006 2:24 pm ---- Sta je karenca?
#39: Re: trovachi sa pijaca Autor: cimbi, Lokacija: NišPoslato: Pet Mar 31, 2006 2:27 pm ---- Vreme za koje otrov deluje. Kao, kad prođe karenca nije opasno i može da se koristi
#40: Re: trovachi sa pijaca Autor: anja, Lokacija: Novi SadPoslato: Pet Mar 31, 2006 2:29 pm ---- Naucih nesto novo .
#41: Re: trovachi sa pijaca Autor: popac, Lokacija: pancevoPoslato: Sub Apr 01, 2006 5:53 pm ---- ajde da krenemo od ovoga , neka se jave svi oni koji se profi ili bar polu -profi bave uzgajanjem voca ili povrca da vidimo ko je na kom nivou proizvodnje i plasmana robe da pokusamo razmenom iskustava i ideja da se medjusobno organizujemo.
austrija ima najbolji model udruzivanja proizvodjaca na bazi org poljoprivrede no o tome cu kasnije aj 1 po 1
#42: Re: trovachi sa pijaca Autor: Turin_Turambar, Lokacija: Novi BeogradPoslato: Ned Apr 02, 2006 1:40 am ---- Ja imam srecu da imam "Zusku" ciji sin ima plastenik i gaji apsolutno sve bez hemije, a od djubriva koristi samo stajnjak. Sve mu uspeva odlicno, i izuzetno je ukusno, jedino je mana sto nema profi uslove koji bi davali veci prinos i vise razlicitog povrca tokom cele godine. Tako da sam i pored toga osudjen na trovace.
E sad, zar ne bi u dobrim supermarketima trebalo biti povrce proverenog kvaliteta?
Sad nesto razmisljam, mozda veca opasnost preti od kiselih kisa, zatrovanog zemljista, hormona, genetske modifikacije nego od pesticida, herbicida i slicne hemije? Vestake ne mozete oprati, ma kako se trudili...
#43: Uvozno voce Autor: sborov, Lokacija: BgdPoslato: Sre Jan 17, 2007 12:27 pm ---- Ljusteci pomorandzu pre par minuta, ofarbala sam ruke u crveno. Pa da li je moguce da prskaju voce nekom farbom, jer neverujem da je to crvenilo normalno, tj to mi se prvi put desava. Ako ih ne prskaju farbom cime onda.
P.S. Ne znam da li je neko vec pricao o ovome i da li je otvorena slicna tema, ako jeste izvinjavam se
#44: Re: trovachi sa pijaca Autor: kamasutra, Lokacija: strumica,MKPoslato: Čet Jan 18, 2007 5:13 pm ---- Kad prodajem proizvode na pijac, cesto me ljudi pitaju je li prskano? Tesko je ne-educiranim ljudima objasniti sto je organska hrana i kako se dobija. Druga je prica sa ljudima koji znaju da sam jedan od osnivaca drustva proizvidjaca organske hrane i da se i sam bavim time. Ali sta je sa onima kojih ne poznajemo ili sa povrcem van sezone. Zemljoradnik je u stanju neprimjerno vrsiti zastitu i ishranu kako bi spasio rekoltu, misleci na profit a ne na potrosace. G-jo "sborov", vrlo je moguce da je pomorandza necim tretirana, obicno sva roba koja ide malo dalje, proizvodjaci je necim prskaju kako bi postigli efekt vakumiranja da bi roba izdrzala transport i skladisanje. Kako zima i nije zima nego prolece, vrlo je moguce.
A proizvodnja organske hrane u vocarstvu i vinogradarstvu je vrlo moguca.
#45: Re: trovachi sa pijaca Autor: sborov, Lokacija: BgdPoslato: Čet Jan 18, 2007 5:41 pm ---- Ne da je moguce, vec je sigurno, pogotovo sto pomorandzi nema kod nas. Prvi put sam ssad naletela na takvo nesto i razocarah se. Srecom nisam imala nista belo ili svetlije od odece na sebi, inace bi bila isflekana sigurno.