:: Forums ›
detaljno
Vanilla
-> Orhideje - VRSTE

#1: Vanilla Autor: verdosoLokacija: venezuela PošaljiPoslato: Pon Maj 16, 2005 5:30 pm
    ----



Vanilia - jedina jestiva orhideja.

Poluparazitna cvetnica.

Postojbina Madagaskar.

#2: Vanila Autor: TomyLokacija: Palić PošaljiPoslato: Uto Avg 30, 2005 12:10 am
    ----
Vanila !

Nabavio sam malu VANILICU .... ali ce porasti , samo da vidite kakva ce biti !

Pozdrav !

PS -- zamalo da zaboravim moze da se gaji u stanu !!!!

#3: Re: Nije joj ovde mesto ali gde da ,,,, Autor: TomyLokacija: Palić PošaljiPoslato: Uto Avg 30, 2005 12:49 am
    ----
Bonanca citat:
Hm, možda bi ona pre išla u "Lekovite biljke" (jer to i jeste) nego ovde.

Mislis , leci dusu ............ mozda bi trebalo otvoriti :

ZACINSKO BILJE ??????

Tomy

#4: Re: Nije joj ovde mesto ali gde da ,,,, Autor: BonancaLokacija: Niš PošaljiPoslato: Uto Avg 30, 2005 12:58 am
    ----
Pa, dobro, ona je po najviše začinska biljka, naravno, ali evo šta piše u knjizi "Velika knjiga lekovitog bilja" Mannfried Pahlow, izdanje Cankarjeva založba, pod Vanilla planifolia syn. Vanilla fragrans:
"Biljka se koristi prvenstveno kao začin.Dodaje se i raličitim galenskim preparatima za dobivanje boljeg okusa, a svojedobno su je propisivali muškarcima za povećavanje spolne moći."
Pa sad, ko bi da oproba...

#5: Re: Nije joj ovde mesto ali gde da ,,,, Autor: TomyLokacija: Palić PošaljiPoslato: Uto Avg 30, 2005 1:03 am
    ----
alex citat:
WOOOW!

gde si je nabavio, koliko košta?


Pa ja sam je preplatio , kostala me je preko 20 eu ! Porucio sam je prije vise od 20 dana , sada sam nasao za 8 plus transport ( bice oko 10 )!
No poruciti cu jos i od druge vrste , ova je : Vanilla planifolia , a ona koji cu nabaviti je ( ako bude islo ..... ) Vanilla fragrans ,,Variegata,,

Tomy

#6: Re: Vanila Autor: TomyLokacija: Palić PošaljiPoslato: Uto Avg 30, 2005 10:02 am
    ----
Vanila , nije zahtevna biljka , po obavestenju jedino je specialno zemljiste koje treba da bude kiselo sa dosta organskog djubriva ili vestackog komplesnog (najbolje sa produzenim dejstvom , predpostavljam posto je rasad u ovakvoj mesavini). Zalivanje ide sa obicnom vodom (ponekada treba poprskati vodenom maglom. Posto je puzavica treba joj obezbediti naslon za puzanje !

Ako bude jos zainteresovanih za vanilu ( prvu ili drugu vrstu ) moze stici do mene za oko 6 eu/kom (to je cena rasadnog materijala ), ali je potrebno da se poruci min 12 kom . Posto cu uzeti jos dve , znaci treba da se skupe forumasi za jos 10 kom!
Fatka , mislim da nije problem poslati do tebe posto ide autobus Subotica - Banjaluka ..... Ubedjen sam da je to prohodan put !

Tomy

#7: Re: Vanila Autor: BornaZGLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pon Okt 03, 2005 11:03 pm
    ----
Vanilija je orhideja, dakle sva uzgojna pravila za orhideje vrijede i za nju.
Obavezno ju je potrebno zalijevati odstajalom vodom ili kišnicom, jako se brzo širi i lako se razmnožava zelenim reznicama, u stakleniku botaničkog vrta se divim ovim orhidejama. Ne može se razmnožit sa sjemenom iz onih suhih mahuna kupljenih u trgovinama, to su ustvari zelene mahune močene pa sušene da se u njima
akumulira ester vanilin.U biti sjeme i kad bi se sijalo treba uspostavljati mikorizu jer je sjeme jako sitno i nema hranjivih tvari za početan rast.
Mogu se uzgajati i u kulturi tkiva, tad među ostalim eliminiramo i viruse kojih nema u vrhovima meristema. U svakom slučaju jedna jako zanimljiva ukrasna
vrsta.




Pozdrav!

#8: Re: Vanila Autor: verdosoLokacija: venezuela PošaljiPoslato: Sre Okt 05, 2005 2:10 am
    ----
Vanila je JEDINA jestiva orhideja!

Iako su orhideje na Zemljinoj kugli druga biljna vrsta po zastupljenosti rodova (iza Eucaliptusa), samo jedna se kristi u ishrani ljudi - Vanilia !

#9: Re: Vanila Autor: alexLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Uto Apr 18, 2006 11:41 pm
    ----
A sem toga što spada u orhideje, evo i još nekih podataka u vezi nje:

Lijana koja koristi adventivno korenje kao krampon, da bi mogla da se penje. Upotrebljava se kao začin u kuhinjama celog sveta.
Poreklo: Meksiko, Antili i Polinezija.
Lišće: od 15 do 20 cm dužine, duguljasto, ravno, žilavo, duž monopodijalne cilindrične stabljike.
Cvetovi: cvasti od 6 do 30 cvetova koji kratko traju, mirisni, prečnika 6 do 8 cm, sa izgledom voska. Posle oplođenja, prirodnog ili veštački izazvanog, nožica cveta se povećava i pretvara se u duguljastu kapsulu koja se naziva "ljuska vanile".
Svetlost: jaka, ali uvek ublažena.
Zemlja: mešavina borove kore, korenja paprati, sfagnuma, ekspandiranog polistirena, sa malo treseta i humusa od lišća.
Đubrenje: od aprila do septembra, đubrite jednom mesečno tečnim đubrivom za orhideje.
Vlažnost vazduha: od 70 do 80%. Neophodno je korišćenje električnog ovlaživača vazduha.
Zalivanje: od jednom do tri puta nedeljno, zavisno od temperature u prostoriji i od godišnjeg doba.
Izmeštanje u drugu saksiju: svake 2 ili 3 godine, ništa više.
Posebni zahtevi: pustite vanilu da se prirodno penje uz palmino drvo. Odgovara joj temperatura od 13 do 24°C.
Dimenzije: preko 30 m dužine u prirodi; od 1,5 do 3 m u saksiji.
Razmnožavanje: reznicama stabljike (teško).
Životni vek: od 1 do 3 godine u kući. Preko 10 godina u staklenoj bašti, u velikoj saksiji.
Štetočine i bolesti: fuzarioza, milidiu.
Vrste i varijeteti: od 110 registrovanih vrsta u svetu, petnaestak daju aromatične plodove, a u tu svrhu uzgajaju se samo tri, Vanilla fragrans ili planifolia i V. pompona, sa zelenim i žutim cvetovima i V. tahitensis, sa velikim žutim cvetovima.
Savet: uzgajajte u staklenoj bašti mlade vanile u visećim korpama. Sporije kretanje soka od gornje prema donjoj strani, podstiče cvetanje.

#10: Re: Vanila (Vanilla fragrans) Autor: AmalkaLokacija: Zgb PošaljiPoslato: Pet Sep 28, 2007 12:24 pm
    ----
Evo jedno pitanjce za iskusne

mogu li se mahune vanilije koje kupimo u ducanima sa zacinima posaditi u nadi kako bi se pretvorile u biljku? Jesu li te mahune obradjene i nepolodne?

#11: Re: Vanila (Vanilla fragrans) Autor: dzeljkaLokacija: zlatiborski okrug PošaljiPoslato: Pet Sep 28, 2007 2:16 pm
    ----
Amalka citat:
Evo jedno pitanjce za iskusne

mogu li se mahune vanilije koje kupimo u ducanima sa zacinima posaditi u nadi kako bi se pretvorile u biljku? Jesu li te mahune obradjene i nepolodne?

kupila proletos za neke kolače i jednu planirala da zgrebem u zemlju-isto smo pomislile i na tome je ostalo,sada ne znam ni gde mi je ta mahuna,verovatno negde među semenkama a valjalo bi probati-ne bi bila jedina biljka koja nije nikla Very Happy

#12: Re: Vanila (Vanilla fragrans) Autor: topala PošaljiPoslato: Pet Sep 28, 2007 8:36 pm
    ----
Ja kupio 5 komada ! jedna je odmah uginula! 2 pošle alexi i okici, a druge dvije trebale biti springici i meni! sad ima springica jednu koja je tako tako a ja izgleda ostao bez! Mase

#13: Re: Vanila (Vanilla fragrans) Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Pet Sep 28, 2007 9:04 pm
    ----
Ova moja je jos ziva, ali ne raste. Za njih sam cuo da znaju tako po nekolika mjeseca da miruju, a onda BANG porastu 10 metara za 2 mjeseca! Wink

Uh, nadam se da ce mi se odrzati. A okicina je pocela da raste! Olja gdje je drzis?

#14: Re: Vanila (Vanilla fragrans) Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pet Sep 28, 2007 9:18 pm
    ----
Amalka citat:
Evo jedno pitanjce za iskusne

mogu li se mahune vanilije koje kupimo u ducanima sa zacinima posaditi u nadi kako bi se pretvorile u biljku? Jesu li te mahune obradjene i nepolodne?
I ja sam to davno htela da probam, i trazila informaciju, odgovor je ne moze, ali ne secam se zasto... Mase dal je pisalo da se beru nezrele ili sta, nemam pojma..

#15: Re: Vanila (Vanilla fragrans) Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Sub Sep 29, 2007 10:32 am
    ----
caos,moja pustila dva nova lista i izgleda,kuc kuc kuc,izgleda da sam ja imala najvise srece...ako raste tako brzo kao sto aleksa kaze,brzo cemo je razmnoziti pa podjeliti ...

#16: Re: Vanila (Vanilla fragrans) Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Sub Sep 29, 2007 5:54 pm
    ----
na sjevernom zidu pored sjeverozapadnog balkona,na 1m daljine od sunca,u sjenci,u plasticnoj flasi od 5 l,dolje glinene kuglice preko plastiscna mreza na to vanila i jedan cenat vode,stavljala sam sliku vec...odklopim svako nekoliko dana,ne zalivam uopste...pusta tri mala lista i tri mala korjena od toga je jedan zabola u zemlju,i pu pu pu,nemojte sad da mi je ureknete!

#17: VANILLA Autor: dariovz PošaljiPoslato: Pon Maj 26, 2008 10:26 pm
    ----
U "Knjizi o začinima" Frederic Rosengarten napisao je: "Vanilija je najistaknutiji doprinos zapadne hemisfere začinima svijeta." Očigledno se svijet složio s tom rečenicom, budući da se vanilija koristi u tolikoj mjeri da je postala omiljeni začin za slatkiše, alkoholna i bezalkoholna pića i umake. Smatrate li vaniliju nemaštovitom biljkom i bezličnim začinom, vrijeme je da saznate što se krije iza predivne orhideje čiji su plodovi, pored šafrana i kardamoma, jedan od najskupljih začina.

Latinskog naziva Vanilla fragrans, Vanilla planifolia iz porodice orhideja, vanilija je jedinstveno lijepa biljka i jedina je orhideja čiji su plodovi jestivi. Potječe iz Meksika koji je i danas jedan od najvećih proizvođača tog cijenjenog začina, a poznato je da su je koristili još Asteci za obogaćivanje okusa svog plemenitog napitka - xocolatl, mješavinu zrna kakaovca, vanilije i meda. U Europu je prenesena u 16. stoljeću.

Vanilija u prirodi

Vanilija je tropska orhideja penjačica, zelene mesnate stabljike, čije korijenje se pruža po okolnim stablima kao parazit. Cvjetovi vanilije, žute i narančaste boje, rastu u skupinama. Svaki se dan, tijekom dva mjeseca cvatnje u godini, otvara jedan cvijet koji živi samo jedan dan. Budući da je biljka tropskih krajeva, ne može se uzgojiti u područjima umjerene klime.

U prirodi cvjetove vanilije mogu oprašivati samo jedna vrsta pčela i kolibri, vrlo male ptice koje svojim dugim kljunom prodiru kroz membranu koja odvaja tučak i prašnik. Upravo zbog toga je do 1836. godine Meksiko imao monopol nad proizvodnjom vanilije. Međutim belgijski je botaničar Charles Morren otkrio da se cvjetovi vanilije mogu oprašivati i ručno. Njegov je postupak pet godina kasnije usavršio Edmund Albius koji je oprašivanje počeo provoditi zašiljenim bambusovim štapom. Taj se postupak koristi još i danas.

Mahune vanilije zapravo su relativno skup sastojak u kuhinji, a zasigurno je jedan od razloga tome upravo dugotrajan proces proizvodnje. Stabljike vanilije uzgajaju se na živim stablima ili grmovima koji im služe kao potporanj i koji se, kao uostalom i sama vanilija, moraju redovito podrezivati kako bi cvjetovi bili dostupni osobama koje vrše oprašivanje.

Plodovi vanilije rastu iz oplođenog cvijeta u obliku izdužene zelene mahune. Nakon otprilike devet mjeseci, netom prije nego sazriju, beru se ručno i mijenjaju boju u žutu, a potom u smeđu. Budući da zelene mahune nemaju specifičan okus, tek tada zapravo počinje naporan posao sušenja kako bi se iz ploda dobila najkvalitetnija aroma.

#18: Re: VANILLA Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Uto Maj 27, 2008 5:36 am
    ----
...ono sto sam ja primjetila vezano za vanilu,jeste dok je biljka manja treba joj veca vlaznost vazduha,a kad dostigne nekih 20 cm,moze da se drzi i odklopljena, moja je u staklenoj posudi koja na dnu ima glinene kuglice i vodu,a biljka je na tome i nikad ne zalivam jer joj je tu supstrat uvjek malo vlazan(dario,interesuje me sastav supstrata u koju je tvoja vanila bila posadjena kad je kupljena)

#19: Re: VANILLA Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Uto Maj 27, 2008 7:50 am
    ----
Dariovz odlično napisano, samo stavi i sliku tvoje vanile Razz

#20: Re: VANILLA Autor: dariovz PošaljiPoslato: Sub Jun 07, 2008 3:35 pm
    ----
moja vanilla

#21: Re: VANILLA Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Sub Jun 07, 2008 5:32 pm
    ----
Dario, stavi toj biljci nekakav prut ili nešto uz šta bi mogla da se penje...

#22: Re: VANILLA Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Pet Sep 19, 2008 10:33 pm
    ----
Evo ekskluzivne slike moje Vanille. Konačno je počela da raste i to prilično brzo. Dobila je i pravo vazdušno korijenje.

#23: Re: VANILLA Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Pet Sep 19, 2008 10:34 pm
    ----
...

#24: Re: VANILLA Autor: kuchlarLokacija: tetovo makedonija PošaljiPoslato: Pet Sep 19, 2008 10:53 pm
    ----
odlicno aleksa, vidi se da te voli Wink

#25: Re: VANILLA Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Pet Sep 19, 2008 10:59 pm
    ----
kuchlar citat:
odlicno aleksa, vidi se da te voli Wink

Bogami sam se namučio dok sam zaradio ljubav. Godinu dana je stagnirala, ali konacno evo se malo probudila.

#26: Re: VANILLA Autor: ivana10Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Sep 19, 2008 11:55 pm
    ----
Ziveli Živa bila, baš je lepa! : Bravo Aleksa+

#27: Re: VANILLA Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Sub Sep 20, 2008 7:00 am
    ----
moja je zadnja dva dana naglo pocela da kopni,ali naglo...mislim da je gotova?!

#28: Re: VANILLA Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Sub Sep 20, 2008 3:17 pm
    ----
okianer citat:
moja je zadnja dva dana naglo pocela da kopni,ali naglo...mislim da je gotova?!

Stavi sliku ako mozes okice... Ne zalivaj je, mozda je istrulila zbog ovog zahladjenja...


Znoji se Znoji se Znoji se Drzim palceve!

#29: Re: VANILLA Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Sub Sep 20, 2008 3:29 pm
    ----
moguce i ja sam nesto o tome razmisljala...a tako je dobro rasla ovo ljeto...

#30: Re: VANILLA Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Pet Feb 06, 2009 11:49 pm
    ----
Okianer, jel ziva Vanila? Moja je zakocila sa rastom. Drzim je pod vjestackim svjetlima u kupatilu. Ne raste ali i ne vene. Prezivjela je moje odsustvo 30 dana. Mislim da ce izdrzati do proljeca.

#31: Re: VANILLA Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Sub Feb 07, 2009 9:32 am
    ----
Moja je kuc kuc kuc,ziva,znaci maticna biljka je uginula,a onu jednu svjezu grancicu sam uspjela da ozilim,raste,izbacuje novu grancicu i vazdusno korijenje..

#32: Re: VANILLA Autor: itanLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jul 22, 2009 12:20 pm
    ----
imam i ja dve male vanile treca je na oziljananju polomila se grancica u transportu

nadam se da ce porasti kako okicina

#33: Re: VANILLA Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Sre Jul 22, 2009 12:25 pm
    ----
itane,ja sam moju stavila u staklenu teglu od vandi,na dno kugle gline i vodu do saskijice,saksijicu napunila korom,ne zalivam nikad samo punim vodu do pocetka saksijice i kuc kuc kuc..

#34: Re: Vanila Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Čet Okt 22, 2009 6:08 pm
    ----
Tomy citat:
Vanila , nije zahtevna biljka , po obavestenju jedino je specialno zemljiste koje treba da bude kiselo sa dosta organskog djubriva ili vestackog komplesnog (najbolje sa produzenim dejstvom , predpostavljam posto je rasad u ovakvoj mesavini). Zalivanje ide sa obicnom vodom (ponekada treba poprskati vodenom maglom. Posto je puzavica treba joj obezbediti naslon za puzanje !

Ako bude jos zainteresovanih za vanilu ( prvu ili drugu vrstu ) moze stici do mene za oko 6 eu/kom (to je cena rasadnog materijala ), ali je potrebno da se poruci min 12 kom . Posto cu uzeti jos dve , znaci treba da se skupe forumasi za jos 10 kom!
Fatka , mislim da nije problem poslati do tebe posto ide autobus Subotica - Banjaluka ..... Ubedjen sam da je to prohodan put !

Tomy
Da li se jos uvek vazi ova poruka ja sam zainteresovan Very Happy

#35: Re: Vanila Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Ned Nov 01, 2009 2:33 pm
    ----
aki8 citat:
Tomy citat:
Vanila , nije zahtevna biljka , po obavestenju jedino je specialno zemljiste koje treba da bude kiselo sa dosta organskog djubriva ili vestackog komplesnog (najbolje sa produzenim dejstvom , predpostavljam posto je rasad u ovakvoj mesavini). Zalivanje ide sa obicnom vodom (ponekada treba poprskati vodenom maglom. Posto je puzavica treba joj obezbediti naslon za puzanje !

Ako bude jos zainteresovanih za vanilu ( prvu ili drugu vrstu ) moze stici do mene za oko 6 eu/kom (to je cena rasadnog materijala ), ali je potrebno da se poruci min 12 kom . Posto cu uzeti jos dve , znaci treba da se skupe forumasi za jos 10 kom!
Fatka , mislim da nije problem poslati do tebe posto ide autobus Subotica - Banjaluka ..... Ubedjen sam da je to prohodan put !

Tomy
Da li se jos uvek vazi ova poruka ja sam zainteresovan Very Happy
izgleda da mi niko ne odgovara juhuuu!!!

#36: Re: VANILLA Autor: GeaGPLokacija: Zagreb,Croatia PošaljiPoslato: Pon Nov 02, 2009 3:47 pm
    ----
Ima li netko tko zna gdje u Zagrebu mogu kupiti vanillu? Cvetanje Bye Bye

#37: Re: VANILLA Autor: GeaGPLokacija: Zagreb,Croatia PošaljiPoslato: Uto Nov 03, 2009 10:15 am
    ----
Rijesila ja problem,
jucer sam je narucila na e-bayu,sad cekam da dodje za koji dan...
U medjuvremenu,moze li mi netko s iskustvom reci KAKO uzgajati Vanillu planifoliu..sta joj pase?
Hvala... Bye Bye

#38: Re: VANILLA Autor: GeaGPLokacija: Zagreb,Croatia PošaljiPoslato: Uto Nov 03, 2009 11:11 am
    ----
I...da....citala sam po raznim stranim siteovima da se vanilla planifolia moze uzgajati kao penjacica ili kao viseca biljka,a da u stanovima lakse cvjeta ako visi u tegli...Zna li netko vise?
U VISECOJ TEGLI:

cgi.ebay.de/Orchidee-V...2ea8bb7a75

PUZAJUCA:

cgi.ebay.de/Orchidee-V...563427d44f

Hvala...

#39: Re: VANILLA Autor: GeaGPLokacija: Zagreb,Croatia PošaljiPoslato: Uto Nov 03, 2009 1:34 pm
    ----
Vanilla planifolia

#40: Re: VANILLA Autor: GeaGPLokacija: Zagreb,Croatia PošaljiPoslato: Uto Nov 03, 2009 1:35 pm
    ----
Vanilla planifolia

#41: Re: VANILLA Autor: GeaGPLokacija: Zagreb,Croatia PošaljiPoslato: Uto Nov 03, 2009 1:37 pm
    ----
Vanilla

#42: Re: Vanila Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Uto Nov 03, 2009 6:38 pm
    ----
aki8 citat:
aki8 citat:
Tomy citat:
Vanila , nije zahtevna biljka , po obavestenju jedino je specialno zemljiste koje treba da bude kiselo sa dosta organskog djubriva ili vestackog komplesnog (najbolje sa produzenim dejstvom , predpostavljam posto je rasad u ovakvoj mesavini). Zalivanje ide sa obicnom vodom (ponekada treba poprskati vodenom maglom. Posto je puzavica treba joj obezbediti naslon za puzanje !

Ako bude jos zainteresovanih za vanilu ( prvu ili drugu vrstu ) moze stici do mene za oko 6 eu/kom (to je cena rasadnog materijala ), ali je potrebno da se poruci min 12 kom . Posto cu uzeti jos dve , znaci treba da se skupe forumasi za jos 10 kom!
Fatka , mislim da nije problem poslati do tebe posto ide autobus Subotica - Banjaluka ..... Ubedjen sam da je to prohodan put !

Tomy
Da li se jos uvek vazi ova poruka ja sam zainteresovan Very Happy
izgleda da mi niko ne odgovara juhuuu!!!
Izgleda da moram milion puta da citiram pa odgovorite mi ili mi narucite Evil or Very Mad Evil or Very Mad Sad Twisted Evil

#43: Re: VANILLA Autor: GeaGPLokacija: Zagreb,Croatia PošaljiPoslato: Pet Nov 13, 2009 10:55 am
    ----
Stigla moja Vanilla! Very Happy

Jump2 Igraj

#44: Re: VANILLA Autor: kuchlarLokacija: tetovo makedonija PošaljiPoslato: Pet Nov 13, 2009 6:41 pm
    ----
uu jako dobar primerak, prilicno velik, blago vama u hr sto mozete da koristite blagodeti ebay-a

#45: Re: VANILLA Autor: GeaGPLokacija: Zagreb,Croatia PošaljiPoslato: Pon Nov 23, 2009 9:13 pm
    ----
kuchlar citat:
uu jako dobar primerak, prilicno velik, blago vama u hr sto mozete da koristite blagodeti ebay-a

Pa...i ja sam se iznenadila kad je stigla...mislila sam da cu dobiti mali pelcercic,a ono,prava biljcica!Svaka cast kako su je zapakirali,navlazili,omotali spuzvom pa najlonom...ni jedan listic nije potrgan ili ostecen.Stigla je u savrsenom stanju...
Bravo nijemci...pedantni u svemu Smile A i stigla je za 4 dana..
Bye Bye

#46: Re: VANILLA Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Sub Dec 26, 2009 7:14 pm
    ----
Ako neko razmnozava vanilu tu sam prvi u prvom redu za prvu razmnozenu vanilu Very Happy

#47: Re: VANILLA Autor: cecilijaLokacija: Sremska Mitrovica PošaljiPoslato: Čet Dec 31, 2009 12:21 pm
    ----
ako jos uvek moze- i ja bih jednu vanilicu,trazim je vec dugo
Bye Bye

#48: Re: VANILLA Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Pet Jan 29, 2010 11:34 am
    ----
ja imam samo jednu Cmok

#49: Re: VANILLA Autor: cvetkomakLokacija: Skopje PošaljiPoslato: Pet Jan 29, 2010 11:55 am
    ----
ja bih da imam ako treba i samo pola nje, ali nemam je Smile :)

#50: Re: VANILLA Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Čet Feb 04, 2010 11:45 pm
    ----
Samo da vas obavijestim da moja Vanila preživljava temperature bliske nuli (po noći i ispod nule) na terasi... Savršeno je zdrava samo što je zaustavila rast...

#51: Re: VANILLA Autor: kuchlarLokacija: tetovo makedonija PošaljiPoslato: Čet Feb 04, 2010 11:48 pm
    ----
ueeeee :))))

bas mi drago!

#52: Re: VANILLA Autor: teraLokacija: Banovci PošaljiPoslato: Pet Feb 05, 2010 5:00 pm
    ----
Aleksa sto ju tako mucis? Testiras joj granice izdrzljivosti? Cool

#53: Re: VANILLA Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 06, 2010 6:22 pm
    ----
Ostala je kod majke u Baru, a ona odbija da je unese u kucu... Very Happy

#54: Re: VANILLA Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Ned Feb 07, 2010 5:15 pm
    ----
da li neko pelcuje vanilu rado cu platiti i ako niko nije voljan da ih razmnozava da li moze da mi kaze gde mogu da nadjem neku

#55: Re: Vanilla Autor: Djidjica PošaljiPoslato: Uto Mar 09, 2010 4:40 pm
    ----
I ja bih htela da nabavim Vanilu, pa ako bi neko mogao da mi kaze kako se dolazi do nje..
Trazila sam online ali ne salju u Srbiju... ili je PRESKUPO!!! Ako jos neko hoce da nabavi i zna nacin kako - nek i mene uracuna Smile
A cula sam da zamirise celu prostoriju!!! jel to istina? Smile

#56: Re: Vanilla Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Uto Mar 09, 2010 10:07 pm
    ----
Ma kakvi, biljka uopšte ne miriše. Čak ni cvijet ne miriše, a plod dobije karakterističan miris samo kad fermentiše. Što se toga tiče, ona i nije nešto spektakularna, u našim uslovima gotovo i da ne može da procvjeta (mora da dostigne 10 m dužine), jedino što je lijepo imati je kao rijetku vrstu. Doduše, mislim da su po Hr počele da se pojavljuju na izložbama i u velikim vrtnim centrima.

#57: Re: Vanilla Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Uto Mar 09, 2010 10:29 pm
    ----
Steta a stvarno bih hteo jednu.Ima li neke sanse da ja platim za pelcer.

#58: Re: Vanilla Autor: BaNnELokacija: Srbija; Kanjiža/Martonoš/Subotica PošaljiPoslato: Pon Apr 26, 2010 9:09 am
    ----
zanima me da li ce uspeti, i ako neko zna....kako?

u B.P. na izlozbi cveca sam dobio ovaj mali pelcercic vanile....ima jako malecki koren od nekih 3mm listovi su jos uvek tvrdi, nema fleka, nisu klonuli....znaci biljka je u istom stanju kao i kada je bila na maticnoj biljci....
uzeo sam ovu plasticnu sasu i stavio malo korica oko biljke i odrzavam joj vlagu... sta mislite da li moze to da uspe?

#59: Re: Vanilla Autor: BibbyLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Apr 26, 2010 11:13 am
    ----
Bane, uspeće sigurno, sličnu stvar sam uradila sa keikijem Phala i rezultati su bili odlični. Uzela sam veću teglu, okrenula je horizontalno i stavila glinopor na dno (već nakvašen), pa uglavila keiki koji je imao korenčić od jedva 5 mm. sve sam naprskala fungicidom i teglu zatvorila salvetom. Orošavala sam retko jer se vlažnost održavala dugo. Mesec i po dana kasnije keiki je imao dva dugačka nova korenčića i presađen je u regularnu saksiju. Very Happy

#60: Re: Vanilla Autor: BaNnELokacija: Srbija; Kanjiža/Martonoš/Subotica PošaljiPoslato: Pon Apr 26, 2010 11:51 am
    ----
e super! Drago mi je da ti je uspelo, nadam se da ce i ovo moje uspeti

#61: Re: Vanilla Autor: lazar54Lokacija: Nis PošaljiPoslato: Pon Apr 26, 2010 8:51 pm
    ----
Banne,vanila ti je super Cool !!!!!

Drzimo ti svi fige da se uzili,i krene da raste Smile !!!!

#62: Re: Vanilla Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Pon Apr 26, 2010 10:30 pm
    ----
Banne, moja je bila isto tolika kad sam krenuo sa ožiljavanjem... Slobodno joj skini tu koru, jer se ona ne gaji u kori (doduše vremenom postaje epifitska ali o tome ćeš se brinuti kasnije). Dodaj na dno te čaše još vlažnog treseta. Naravno, održavaj joj extremno visoku vlažnost vazduha, ali je i provjetravaj da se ne bi inficirala, drži je na toplom i dobro osvijetljenom mjestu (bez direktog sunca) i čekaj. Mojoj je trebalo mnoooogo vremena da krene da raste fino (mjeseci, a tek posle 2 godine se adaptirala) ali strpljenje će se isplatiti. Wink

#63: Re: Vanilla Autor: BaNnELokacija: Srbija; Kanjiža/Martonoš/Subotica PošaljiPoslato: Uto Apr 27, 2010 7:37 am
    ----
jeeejj....pa onda ako je tako, nadam se da je uspeh zagarantovan Very Happy
ima visoku vlaznost vazduha, provetreno mesto i naravno suncano bez direktnog osvetljenja Very Happy sada samo malo da se ona potrudi pa da vidimo sta ce biti Very Happy

#64: Re: Vanilla Autor: BaNnELokacija: Srbija; Kanjiža/Martonoš/Subotica PošaljiPoslato: Uto Apr 27, 2010 7:55 am
    ----
Aleksa

neces mi verovati....taman sam na dno hteo da dodam malo vlaznog peska i mahovine za orhideje i kada sam izvadio reznicu iz case ima sta i da vidim.... koren je napredovao Very Happy
necu nista dodati, ostajem pri ovome za sada jer je koren narastao nekih 2mm Very Happy nije joj trebalo mnogo od subote da bi se aktivirala Very Happy

#65: Re: Vanilla Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Sre Apr 28, 2010 7:08 pm
    ----
BaNnE citat:
Aleksa

neces mi verovati....taman sam na dno hteo da dodam malo vlaznog peska i mahovine za orhideje i kada sam izvadio reznicu iz case ima sta i da vidim.... koren je napredovao Very Happy
necu nista dodati, ostajem pri ovome za sada jer je koren narastao nekih 2mm Very Happy nije joj trebalo mnogo od subote da bi se aktivirala Very Happy

Super, odgovaraju joj uslovi... Kad prođe tu 'krizu' počeće da raste kao luda... Smile

#66: Re: Vanilla Autor: BaNnELokacija: Srbija; Kanjiža/Martonoš/Subotica PošaljiPoslato: Sre Apr 28, 2010 9:45 pm
    ----
mmmmmm....nadam se Very Happy

#67: Re: VANILLA Autor: Road_RunnerLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Čet Jan 13, 2011 7:07 pm
    ----
GeaGP citat:
Stigla moja Vanilla! Very Happy

Jump2 Igraj

Može li link sa ebya , ime proizvođača ili išta da si i ja mogu naručiti ?

PLEASE Very Happy

#68: Vanilla Autor: GeaGPLokacija: Zagreb,Croatia PošaljiPoslato: Čet Jan 20, 2011 1:15 pm
    ----
Evo moje dvije ljepotice,
Vanilla planifolia i variegata...
Ne zaljevam ih uopće,samo špricam,a jednom mjesecno potopim tegle nekih 15 min u vodu da popiju i dobro ocijedim...
Stoje na istočnom prozoru,medju drugim orhidejama..
i sretne su,čini mi se Smile Cvetanje Bye Bye

#69: Re: VANILLA Autor: GeaGPLokacija: Zagreb,Croatia PošaljiPoslato: Čet Jan 20, 2011 1:23 pm
    ----
Road_Runner citat:
GeaGP citat:
Stigla moja Vanilla! Very Happy

Jump2 Igraj

Može li link sa ebya , ime proizvođača ili išta da si i ja mogu naručiti ?

PLEASE Very Happy

Oglas od kojega sam ja kupila je odavno istekao...ali probati cu nesto naci pa ti ovdje stavim link Smile Bye Bye

#70: Re: Vanilla Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Čet Jan 20, 2011 5:11 pm
    ----
Gea,draga,extra su,i moja je kuc kuc kuc jos u dobrom stanju.

#71: Re: Vanilla Autor: ArexLokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Čet Jan 20, 2011 9:43 pm
    ----
Covece, ja mislim da sam video Vanilu u starackom domu! Shocked

#72: Re: Vanilla Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jan 20, 2011 10:07 pm
    ----
Da nije bila vanilica? Mr. Green

#73: Re: VANILLA Autor: GeaGPLokacija: Zagreb,Croatia PošaljiPoslato: Pet Jan 21, 2011 10:21 am
    ----
Road_Runner citat:
GeaGP citat:
Stigla moja Vanilla! Very Happy

Jump2 Igraj

Može li link sa ebya , ime proizvođača ili išta da si i ja mogu naručiti ?

PLEASE Very Happy

Evo linka za vanillu: Bye Bye

cgi.ebay.de/echte-VANI..._573wt_837

#74: Re: Vanilla Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Pet Jan 21, 2011 1:55 pm
    ----
ziva

#75: Re: Vanilla Autor: ArexLokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Pet Jan 21, 2011 1:57 pm
    ----
Lidija citat:
Da nije bila vanilica? Mr. Green

Hahah, ne mogu verovati, ako 'to' ima takve listove kao vanila, strasno, nemam reci, ali ne verujem da jeste, kako bi je odrzali tamo bez vlaznosti vazduha i svega toga. Inace ti domovi jesu cudo, ovde moji imaju benjamina oko 5m i isti fikus.. Shocked
A i ne znam ko je bese stavljao fotke fikusa iz starackog doma u Zagrebu! Onaj preveliki Shocked

Sl. put kad prolazim uslikacu da je vidite! Shocked

#76: Re: Vanilla Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Sre Avg 08, 2012 5:22 pm
    ----
Tema nije aktivna baas dugo, evo je moja vanila (vanilla planifolia) pocela je da raste posle presadjivanja.
Zahvaljujem Aleksi Bye Bye Bye Bye

#77: Re: Vanilla Autor: exotic_plantLokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2012 5:14 pm
    ----
Predivno!!! Bye Bye

#78: Re: Vanilla Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Sub Avg 11, 2012 10:04 am
    ----
Hvala exotic, imas li mozda ili znas gde bih mogao da nadjem reznicu vanilla planifolia 'variegata' ? Smile

#79: Re: Vanilla Autor: exotic_plantLokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Sub Avg 11, 2012 1:47 pm
    ----
Ja sam imao, ali mi se osusila, dobio sam je kao reznicu, a ne znam gde ima da se kupi kod nas. Meni se mnogo vise svidja ova kao tvoja. Javljam se za reznicu kad 'preraste'!! Very Happy bye2

#80: Re: Vanilla Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Sub Avg 11, 2012 2:39 pm
    ----
mozda se ne vidi na slici ali sa desne strane ima jedan izdanak koji ne raste, ako to orezujem proizvescu ti Smile

#81: Re: Vanilla Autor: exotic_plantLokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Sub Avg 11, 2012 3:59 pm
    ----
Super!!! Very Happy Samo neka tebi nastavi da rste ovako!!! Bye Bye

#82: Re: Vanilla Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Uto Avg 21, 2012 8:21 pm
    ----
Imam još jednu biljku (zakorijenjenu), otprilike iste veličine, pa ako je neko raspoložen da je udomi nek mi se javi. Što se transporta tiče, ograničen sam samo na Bg. Smile

#83: Re: Vanilla Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Uto Avg 21, 2012 8:42 pm
    ----
Ako moze ja bih rezervisao vanilu za Borcanina, on zivi u Bg-u i ako je biljka ostala reci cu mu da te kontaktira Smile Bye Bye

#84: Re: Vanilla Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Pon Sep 10, 2012 8:33 am
    ----
Evo i moje vanile!

#85: Re: Vanilla Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Pon Sep 10, 2012 5:43 pm
    ----
Prelepa Very Happy Koliko je stara?

#86: Re: Vanilla Autor: kuchlarLokacija: tetovo makedonija PošaljiPoslato: Pon Sep 10, 2012 6:03 pm
    ----
aleksa da li ti je cvetala?

#87: Re: Vanilla Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Uto Sep 11, 2012 5:44 pm
    ----
Biljka ima oko 4-5 godina. Kad sam je dobio imala je svega dva lista, i trebalo joj je 2 godine da počne da raste kako treba. Ove godine je žestoko ubrzala i bukvalno se udvostručila. Nije još cvjetala, čitao sam da biljke treba da budu dugačke 10-15m prije nego cvjetaju. Očekujem sledeće godine...

Gajim je u mješavini humusa, kore i gllinopora. Nije izbirljiva, voli da je rastresita zemlja i da je vlazna. Pusta vazdusno korijenje koje se spusta i prorasta u supsstrat. Inace, jako je tesko odrzati vazdusno korijenje da se ne osusi, trazi visoku vlagu i cesto prskanje. Mada ja ne vidim da joj skodi i ako se osusi to korijenje u clancima.

#88: Re: Vanilla Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Okt 13, 2012 5:38 pm
    ----
Drustvo, sada i ja imam vanilu zahvaljujuci Aleksi Very Happy



Ovo sam slikao mobilnim, eto cisto da se pohvalim Smile lepse slike stizu ovih dana

#89: Re: Vanilla Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Pon Okt 15, 2012 12:33 am
    ----
Prelepa je Smile

#90: Re: Vanilla Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Okt 27, 2012 3:51 pm
    ----
Evo malo boljih slika. Biljka je super, nadam se da ce tako i ostati Smile Orosavam je barem jednom dnevno. Stoji mi na ovim glinenim kuglicama kao sto se vidi. Nisam mogao celu da je ubacim u vazu pa sam ubacio koliko je moglo, nadam se da ce joj koliko toliko pomoci oko vlaznosti.







Inace listovi imaju predivnu tamnozelenu boju Very Happy

#91: Re: Vanilla Autor: exotic_plantLokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Sub Okt 27, 2012 7:04 pm
    ----
Bas je lepa!!! Listovi tamne boje ukazuju na manjak svetlosti. Bye Bye

#92: Re: Vanilla Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Okt 27, 2012 10:30 pm
    ----
Hvala. Potrudicu se da joj obezbedim sto vise svetla ubuduce.

#93: Re: Vanilla Autor: exotic_plantLokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Ned Okt 28, 2012 10:50 am
    ----
Ako listovi postanu svetlo zeleni, ili po malo zuti znaci da im dajes previse svetlosti. Vanilla zahteva blagu senku. pozz Bye Bye

#94: Re: Vanilla Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Okt 28, 2012 1:13 pm
    ----
E pa sad Smile ako su tamni nema svetla, a ako su svetli ima previse. Tu je gde je, kako joj je tako joj je pa sta da joj radim.

#95: Re: Vanilla Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Pon Okt 29, 2012 10:04 pm
    ----
Vanila voli mnogo svjetla ali će rasti i u hladovini. Ja je držim na najsvjetlijem mjestu na terasi, listovi joj blago posvijetle ali i počne da raste kao luda.

Sada su dani toliko kratki i tmurni da nema teoretske šanse da dobije dovoljno svjetla tako da su prestanak rasta i tamnozelena boja listova očekivani.

#96: Re: Vanilla Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Pon Okt 29, 2012 10:08 pm
    ----
Mojoj je neko recnuo vrh tako da vec 2 meseca raste samo vazdusno korenje i rast nece biti problem preko zime. Smile

#97: Re: Vanilla Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Pon Nov 26, 2012 11:14 pm
    ----
Krenula Very Happy

#98: Re: Vanilla Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Dec 28, 2012 12:08 pm
    ----
Javljam stanje vanile Very Happy Da mi je neko pricao da orhideja ovako brzo raste ne bih mu verovao ali najozbiljnije. Ko hoce moze da uporedi ovu sa slikama sa prosle strane. Kada sam je dobio od Alekse, tek je pocela da izviruje iz vazne a sada je uveliko izasla. Stoji mi na prozoru. Kao sto se vidi na slici, u vazni je na glinenim kuglicama. Jedino sto cu joj u buduce promeniti jeste zalivanje. Aki me je upozorio da zemlja nikako ne sme da bude uvek vlazna, sto je kod mene slucaj jer je stalno orosavam. Eto, toliko od mene za sada Very Happy


#99: Re: Vanilla Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Pon Jan 14, 2013 1:48 am
    ----
Budi vrlo oprezan sad kad su temperature pale. ne orošavaj je prečesto, da ne krene trulež!

#100: Re: Vanilla Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Pet Jan 18, 2013 3:49 pm
    ----
Evo moje vanille od alekse koja je baš krenula, kliknite za veću sliku


A evo i noviteta, vanilla planifolia 'variegata' od maki Very Happy


I zajedno

#101: Re: Vanilla Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jan 18, 2013 4:02 pm
    ----
Odlicno Wink Wink Wink Prelepe su Very Happy

#102: Re: Vanilla Autor: emina70Lokacija: cuprija PošaljiPoslato: Sre Maj 29, 2013 2:44 pm
    ----
molila bih informaciju gde mogu da nabavim sadnicu vanila orhideje

#103: Re: Vanilla Autor: mima0405Lokacija: zelina PošaljiPoslato: Čet Jun 27, 2013 8:53 pm
    ----
evo i mene zsnima gdje se može nabaviti sadnica ili sjeme vanilije puno hvala u naprjed

#104: Re: Vanilla Autor: mima0405Lokacija: zelina PošaljiPoslato: Pet Jul 05, 2013 12:01 pm
    ----
evo ljudi ja sam našla vaniliju na ebay-u i kupila ju da podjelim link tak da svatko može tko želi naručiti. Very Happy
bit će mi drago ako sam nekome pomogla
www.ebay.com/itm/Orchi...3000227%26

#105: Re: Vanilla Autor: mimi122 PošaljiPoslato: Pet Jan 17, 2014 11:16 pm
    ----
Pozdrav,

ja sam nasla semenke vanile na nasem aukcijskom sajtu, i tamo u opisu pise da ju je lako uzgajati i da cveta svakog meseca. Ovde citam da u nasim uslovima nije moguce uzgojiti iz semena i da ne cveta. Ako moze neko da mi kaze sta je tacno, da znam da li da se mucim sa semenkama? Ja bih je uzgajala ako mogu da dobijem i cvet/plod od nje.

#106: Re: Vanilla Autor: psihicLokacija: Uzice PošaljiPoslato: Pet Jan 17, 2014 11:28 pm
    ----
Nemoj bacati pare za semenke Vanile . Provereno - ne nice Sad .

#107: Re: Vanilla Autor: exotic_plantLokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Pet Jan 17, 2014 11:29 pm
    ----
slikaj semenke bas da vidim, ali moguce je da je to neka druga biljka?

#108: Re: Vanilla Autor: mimi122 PošaljiPoslato: Sub Jan 18, 2014 12:04 am
    ----
Steta ako ne nice, bas sam se ponadala.. Sad

Nemam semenke, nisam jos kupila, a u oglasu stoji da je u pitanju: Vanilla planifolia.
I u opsiu pise:
Vanilla planifolia, je zacinska biljka koju mozete uzgajati u svom domu i uvek imati svezu vanilu za poslastice, a pritom i dekorativnu biljku.
Nije teska za uzgoj, cveta svakog meseca, plodovi odnosno stapici se beru kad pocinju da zute, jer tada vanilin najvise ostaje u njima.

Da li neko kod nas prodaje reznice ili kako se vec sadi najuspesnije?

#109: Re: Vanilla Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Sub Jan 18, 2014 2:15 am
    ----
Seme je baš sitno i to što taj prodavac prodaje je verovatno seme izvađeno iz mahune koja je kupljena u zdravoj hrani, ta mahuna je fermentisana i seme verovatno neće moći ni da nikne. Druga stvar, vanila je orhideja i potrebni su laboratorijiski uslovi da bi nikla i da bi se održala. Seme nema hranu u sebi da bi klica počela sama da raste i mora da se sadi po hranjivoj podlozi u sterilnim uslovima. Čak i da nikne, teško je održati sejanca orhideje jer je podložan gljivičnim oboljenjima. Nažalost, ja mislim da od tih semenki nema ništa. Ja imam nekoliko biljaka vanila, lako se gaje ali treba im malo pažnje. Cvetanje je moguće ako se biljci pruže uslovi kao iz njenog podneblja i ako biljka dovoljno naraste (preko nekoliko metara).

#110: Re: Vanilla Autor: askicaLokacija: beograd dorcol PošaljiPoslato: Sub Jan 18, 2014 9:36 am
    ----
Evo ja nasla na ebay ali mislim da je malo mnogo izadje oko 15eura mala sadnica, e sada mene interesuje da li ima i ovde da se nadje ako neko zna javite.

#111: Re: Vanilla Autor: psihicLokacija: Uzice PošaljiPoslato: Sub Jan 18, 2014 10:00 am
    ----
Ovde kod nas nema sanse .Ja sam trazila po cvecarama , pokusala da narucim preko njih ali nista od toga . Dobijaju samo "obicne" orhideje .

#112: Re: Vanilla Autor: askicaLokacija: beograd dorcol PošaljiPoslato: Ned Feb 16, 2014 9:18 pm
    ----
Ja se ubih trazeci ima li neko da zna gde moze da se kupi trazila na ebay ali ne salju za Srbiju hvala unapred.

#113: Re: Vanilla Autor: askicaLokacija: beograd dorcol PošaljiPoslato: Uto Feb 18, 2014 7:13 pm
    ----
Nema niko da odgovori ja danas pitala u par cvecara gledaju me belo ako neko ima peler za prodaju ja bih kupila Bye Bye

#114: Re: Vanilla Autor: askicaLokacija: beograd dorcol PošaljiPoslato: Uto Nov 11, 2014 7:59 pm
    ----
Ima li neko pelcer na prodaju ubih se trazeci opet danas kupila ali phalaenopsis

#115: Re: Vanilla Autor: andjelija.delicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Nov 13, 2014 12:06 am
    ----
Ja bih takodje kupila pelcer, ak oga neko ima. Cvetanje Cvetanje

#116: Re: Vanilla Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Čet Jul 07, 2022 4:21 pm
    ----
Zdravo svima! Ima li neko da bi prodao ili poklonio malu vanilicu?



-> Orhideje - VRSTE

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1