
Sadržaj

MiniChat
MMMiki: kada stize porudzbina... 27-Jan-2025 07:41:35 Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava

Korisnički info
 Dobrodošli Anonimni
Članovi:
 Najnoviji: trickovicmatija
 Novih danas: 3
 Novih juče: 3
 Ukupno: 91914
Ljudi Online:
 Članovi: 2
 Posetioci: 132
 Bots: 4
 Uprava: 0
Članovi online:
01: fenix035 02: trickovicmatija

Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
Voće i voćarske preradjevine
Forum › Voće
|
Strana 2 od 18
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
vocko007Član


Pridružio se: Mar 06, 2007 Poruke: 10
vocko007
Član
Pridružio se: Mar 06, 2007
Poruke: 10
|
Poslato: Sub Mar 10, 2007 4:55 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Rakija od jabuka je kao i ostale voćne rakije pitka iz razloga što se one peku jakosti 38%alk.-42%,to ti je zlatno pravilo, jel onda dolazi do izražaja aroma i okus!
Šljivovica i lozovača su iznimke jer se peku ( najbolje )oko 45%.-48%
Ali nije baš u svakom kraju baš isto (sad govorim o bivšoj Jugoslaviji)
Cijena im je veća jer pomalo i ulaze u luksuz te tako i prodajna moć .Uzmi npr. Viljamovku koja je najskuplja od voćnih rakija.
Usput da napomenam da se rakija može peći od svega što fermentira.
Za sada toliko, malo sam u gužvi, a Ti samo postavi pitanje ako ću znati rado ću pojasniti
POZDRAV!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
DAVIDNovi član


Pridružio se: Jul 25, 2006 Poruke: 9 Lokacija: nis
DAVID
Novi član
Pridružio se: Jul 25, 2006
Poruke: 9
Lokacija: nis
|
Poslato: Ned Mar 11, 2007 12:14 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Dobro je da se krenulo sa mrtve tacke pa kako ima voljnih za pricu dobro je.Ja zadnje tri godine pecem rakiju.Prve godine smo pekli upravo od jabuke sorte sumatovka ,sorte koja se ne prska i ne trazi specijalnu negu. Nisam se bas proslavio .Ocigledno je biloa losa tehnologija pecenja Vec iduce godine stvar se popravila kad je u pitanju sljiva sorta je ranka sljiva zasad izuzertno star bacanje zeolita po zemlji bez specijalne nege prilican rod.. i njeno dozrevanje je u avgustu tako da se i fermentacuja odvijala u dobrim uslovima kvalitet je na zadovoljavajucem nivou.Znaci kad je pijes ne pece u grlu vec kad toplotu osetis u zelutcu…..
Smatram za pocetak vocko007 da je izbor sorte vrlo bitan da li se slazes , Ako je tako koju sortu jabuke prdlazes?
POZDRAV
[/b]
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sabaZaslužni član


Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Ned Mar 11, 2007 12:52 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
I ja pecem vocne rakije. Obicno sakupljam sve viskove voca kojeg imam na omanjoj parceli. Pocnem sa visnjama, tresnjama, jabukama petrovkama, kajsijama, kruskama, grozdjem, sljivama, breskvama. Sve voce kako koje stize, berem, krupnije voce (jabuke, i kruske) sitnim, to jest drobim, i odlazem u plasticnu burad koju drzim u podrumu. Burad uvek dobro zatvorim, da nebi usla vinska musica. Ukoliko je neko voce malo manje slatko dodajem med ili secer, i to maksimalno do 7%, jer tako pise u knjigama. Na kraju godine, kada se obere svo voce, rakiju pecem, i to obicno novembra ili pocetkom decembra, kada je vreme relativno jos uvek toplo i lepo. Nakon pecenja, svu rakiju ponovo prepecem, i obicno idem na 42-45 stepeni jacine. Vocna rakija ima lep miris i ukus, a posto je sakupljano svo voce, obicno prevlada miris onog voca kog te godine ima najvise. Ispecem po 5-6 kazana meke rakije, i jedan kazan prepeka, i dobijem oko 60-70 litara kvalitetne vocne rakije. Nesto malo rakije upotrebim za proizvodnju rakija sa lekovitim biljem, i pcelinjim proizvodima. Imam puno recepata za pripremu takvih rakija, pa ako je neko zainteresovan za neki vid razmene, poslao bih mu rado WORD dokumernat sa receptima. Za razmenu dolaze u obzir stare predratne razglednice i dopisnice, papirnati i metalni novac (normalno numizmaticke vrste), stari kalendarcici, postanske markice, ..... ma moze sve staro koje moze da se salje postom, ovde u Srbiji. A za one van Srbije, koji su zainteresovani za recepte, neka mi se jave na zsaba @ scnet.yu
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
daleNovi član


Pridružio se: Jan 06, 2007 Poruke: 3
dale
Novi član
Pridružio se: Jan 06, 2007
Poruke: 3
|
Poslato: Ned Mar 11, 2007 12:59 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Da li je i za pravljenje rakije od kivija isti postupak kao i jabukovacu, ili neku drugu vrstu voča?
_________________ _daleo
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
vocko007Član


Pridružio se: Mar 06, 2007 Poruke: 10
vocko007
Član
Pridružio se: Mar 06, 2007
Poruke: 10
|
Poslato: Ned Mar 11, 2007 1:11 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Davide, mislim da sorte neigraju veliku ulogu u svemu tome.Međutim uvijek se gleda da su sorte slađe ,jer se onda stavlja manje šećera koji nije kvlitetan kao slador iz same jabuke.Bez ljutnje ,bit ću malo slobodan pa ću ti pojasniti neke stvari.Plod koji si odredio za rakiju mora biti opran (tu većina griješi) ,zatim jabuke koje su pokupljene sa zemlje ako imaju truleži to odstrani ,neću napominjati da moraju biti zrele radi samog sladora,(bilo bi dobro kad bi mogao izmjeriti ako ne onda moj skromni savijet na oko 230kg. stavi 5kg.šećera (u mlakoj vodi).-ne pretjeruj sa šećerom-da nebi pekla u grlu, onda to nije to- da bi dobio količinu jer onda nećeš dobiti kvalitetu(to ću ti još pojasniti )Stari ljudi su imali sistem da kad se jabuka samljela ostavljalo se do ranog proljeća pa se onda pekla rakija (da tu pomirišiš sve bi ti bilo jasno).Ali sada imaš kvasce za voćne rakije (kod nas ima u tgovinama)
i hrana za kvase koja se dodaje drugi dan.To služi da potakne vrijenje i siguran si da neće stati, onda nakon 15 dana možeš peći rakiju.
Sam proces pečenja je isto različit .
Eto za sada toliko -ako te još šta zanima pitaj,
POZDRAV!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
vocko007Član


Pridružio se: Mar 06, 2007 Poruke: 10
vocko007
Član
Pridružio se: Mar 06, 2007
Poruke: 10
|
Poslato: Ned Mar 11, 2007 1:19 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Dale !
Može se reći da je sve isto samo pazi na vrijenje.(nije jednako kad je masa gušća ili rijeđa u dužini vrijenja) i da ti ne popljesnivi.
Nadam se da sam pomogao !
Pozdrav!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
daleNovi član


Pridružio se: Jan 06, 2007 Poruke: 3
dale
Novi član
Pridružio se: Jan 06, 2007
Poruke: 3
|
Poslato: Ned Mar 11, 2007 1:28 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Kod manje količine kivija cca 50 kg kakav bi trebao imati uređaj (kotao - destilat)?
Ako sam shvatio vrijeme vrijenja ovisi o gustoći smjese?
_________________ _daleo
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
vocko007Član


Pridružio se: Mar 06, 2007 Poruke: 10
vocko007
Član
Pridružio se: Mar 06, 2007
Poruke: 10
|
Poslato: Ned Mar 11, 2007 1:37 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Imaš kotlove za rakiju i one male od 30-50lit. teško ih je naći ,i standarde 80 i 100 lit.
Mislio sam na dužinu (vremanski)vrijenja.
Pozdrav! 
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
DAVIDNovi član


Pridružio se: Jul 25, 2006 Poruke: 9 Lokacija: nis
DAVID
Novi član
Pridružio se: Jul 25, 2006
Poruke: 9
Lokacija: nis
|
Poslato: Uto Mar 13, 2007 8:06 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Hvala na savetu vocko007 nadam se da ce se diskusija nastaviti.
Istrazivanja koja radim vec duzi niz godin u eko –proizvodnji pokazuju da se ovaj trend povecava geometriskom progresijom iz godine u godinu.
Moj cilj je da prvo vocka nedodje u kontakt sa hemijom .
Sto se tice fermentacije sitacija je manje vise poznata ali evo jednog primera kako to ovde rade.
Pri sipanju u kacu tu stoji tri do pet nedelja, pa onda dve nedelje taloženja, pa tek onda da se peče. Pretpostavljam da to moze biti i za jabuku
Neko je na forumu postavio pitanje kako se pravi orahova rakija pa evo jednog recepta
Orahovača, orovača se spravlja tako što se u 1 l rakije stavi 30 zelenih oraščića i ostavi da odstoji na suncu 7 dana. Posle ceđenja koristi se kao lek kod oboljenja štitne žlezde. Ova rakija je jako lekovita jer sadrži veliku količinu joda iz oraščića.POZDRAV !!!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
vocko007Član


Pridružio se: Mar 06, 2007 Poruke: 10
vocko007
Član
Pridružio se: Mar 06, 2007
Poruke: 10
|
Poslato: Uto Mar 13, 2007 9:32 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Drago mi je da mogu pomoći ,Davide da li si nekad čuo ono (poslje više čašica degustacije rakije )Joj ,što me bli glava napio sam se rakije ! i zašto me boli kad nism puno ni popijo!
POZDRAV! 
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
DAVIDNovi član


Pridružio se: Jul 25, 2006 Poruke: 9 Lokacija: nis
DAVID
Novi član
Pridružio se: Jul 25, 2006
Poruke: 9
Lokacija: nis
|
Poslato: Uto Mar 13, 2007 4:48 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
vocka007 ,cuo sam i meni se to desilo ,ocigledno se neka frakcija alkohola(stetna })rakije nije dobro odstranila ???
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
DivaČlan Udruženja


Pridružio se: Avg 17, 2006 Poruke: 2780 Lokacija: Beograd
Diva
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 17, 2006
Poruke: 2780
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Uto Mar 13, 2007 6:09 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
DAVID citat: |
Neko je na forumu postavio pitanje kako se pravi orahova rakija pa evo jednog recepta
Orahovača, orovača se spravlja tako što se u 1 l rakije stavi 30 zelenih oraščića i ostavi da odstoji na suncu 7 dana. Posle ceđenja koristi se kao lek kod oboljenja štitne žlezde. Ova rakija je jako lekovita jer sadrži veliku količinu joda iz oraščića.POZDRAV !!! |
recept moje mame se razlikuje za nijansu:
sto sitniji orascici, skupljaju se s' proleca, velicina kao klikercici, pa koliko god treba, e sad razlika u odnosu na Davidov recept:
doda se 200 gr secera (da bi se napravilo kao liker, sto cak i deca pristaju da liznu :wink:) i moja mama kaze da se cuva tri nedelje na suncu pa se tek onda procedi i ev. doda jos secera, po ukusu...
Slatko od orascica
Takodje mladi orascici, odseku se peteljka i ostatak cveta, sa gornje i donje strane dakle, kuvaju se u 9 voda, pre no sto prokljuca skine se sa vatre i procedi, a tek u desetu vodu se dodaje secer i dalje zakuvava kao svako slatko...
Ovo bi moglo u recepte, pa gospodo urednici,...
_________________ Long live ours plants!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
vocko007Član


Pridružio se: Mar 06, 2007 Poruke: 10
vocko007
Član
Pridružio se: Mar 06, 2007
Poruke: 10
|
Poslato: Čet Mar 15, 2007 10:25 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Davide! Evo da bi to izbjegao probaj peći rakiju na ovaj način :
Da ti se ne desi da je rakija mutna mora curiti polagano i voda mora biti uvijek hladna.
U kantu u koju hvataš rakiju stavi još jednu malu posudu od 0.5- 0.6 lit.(najbolja je menzura ili vaza za cvijeće -nema veze- samo pripazi da ima ravno dno da se poslje ne napravi zračni jastuk pa se prekrene -kao meni-
Kada rakija počne curiti i napuni tu malu posudu počinje se preljevati u veliku ,(zato ova mora biti dosta visoka) koju mjeriš sa alko -metrom do određene jakosti ,kad je gotovo polako izvadi manju posudu jer u njoj je ostao krivac za glavobolju -metilni alkohol-(kad malo zaljuljaš posudu vidiš kao masnoću) super je za prat prozore i namještaj sjaji se ko sunce!
Probaj ovako, trbalo bi biti bez glavobolje!
ŽIVIO!! 
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
nsadjanČlan


Pridružio se: Jan 18, 2007 Poruke: 36 Lokacija: Novi Sad
nsadjan
Član
Pridružio se: Jan 18, 2007
Poruke: 36
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Čet Mar 15, 2007 12:48 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
METIL ALKOHOL PORED GLAVOBOLJE IZAZIVA SLEPILO PA I SMRT
Svi se jos secamo cuvene "zozovace" koja je u Srbiji '98 ubila 43 ljudi. Sa tim nema zezanja. Kada iz kazana "krene" rakija prvih 0.5-0.8 litara, u zavisnosti od velicine kazna, se OBAVEZNO baca! Mada se u nekim krajevima ostavlja za utrljavanje, za skidanje temperature, ali nikako za pice! Ovo je najsigurnije uraditi i kod prve destilacije i kod prepeke.
Metil alkohol brze, na nizoj temperaturi isparava od obicnog-etil alkohola i zato najveci njegov deo iscuri u tih prvih 0.5-0.8L.
Vocko, ako sam te razumeo ti iz male posude ostavis da se nastavi prelivati u veliku? Ako je tako-nemoj. Kada se napuni prospi to i ne razmisljaj, tvoje zdravlje je u pitanju.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
vocko007Član


Pridružio se: Mar 06, 2007 Poruke: 10
vocko007
Član
Pridružio se: Mar 06, 2007
Poruke: 10
|
Poslato: Čet Mar 15, 2007 8:16 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
U svakom slučaju zahvaljujem ti na brizi, i ja sam tako mislio pa sam kontaktirao jednog inž. kemije i on mi je objasnio da je metilni alkohol teži i pada na dno tko da se ostavi posuda jer ga ima i poslje urakiji samo u manjoj količini pa se skuplja do kraja .(pogledaj na kraju u posudi na dnu kako se ljulja kao velika ameba).
-drago mi je da nas ima više u diskusiji još će mo mi postati pravi rakijaši-
NAZDRAVLJE! 
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Voće
|
Strana 2 od 18
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|

Poručite:
|