Sadržaj
MiniChat
Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Dobrodošli Anonimni
Članovi:
Najnoviji: anchy72
Novih danas: 0
Novih juče: 1
Ukupno: 91716
Ljudi Online:
Članovi: 3
Posetioci: 232
Bots: 2
Uprava: 0
Članovi online:
01: esteraz 02: karirani 03: Mikica70
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
Voće i voćarske preradjevine
Forum › Voće
|
Strana 3 od 18
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
DAVIDNovi član
Pridružio se: Jul 25, 2006 Poruke: 9 Lokacija: nis
DAVID
Novi član
Pridružio se: Jul 25, 2006
Poruke: 9
Lokacija: nis
|
Poslato: Sub Mar 17, 2007 6:41 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Isti sistem otklanjanja metil alkohola se i ovde primenjuje. Medjutim sledeca frakcija je butil-alkohol on se javlja kad jacina rakojie padne na 40 stepeni.U ovom slucaju koristi se gradomer koji kontrolise jacinu rakoje.
Do sada sam onu rakiju koja potece kada se istoci prvenac i odstrani metil alkohol do momenta kada jacina padne na 40 stepeni mogao odmah piti bez bojazni t.j. nisam isao na prepek. A ona rakoja koja istece kada jacina padne ispod 40 stepeni stavljao u naredni kazan i postupak ponavljao. Na ovaj nacin sacuvali su se neki aromati sljive koja su joj davala odredjeni prijatan ukus.
Medjutim skoro sam saznao za jos jednu frakciju koja se strogo kontrolise u zapadnim zemljama dok se kod nas ovo ne kontrolise to je Ethyl- carbamate i vrlo je opasan a njegove karakterstike mogu se lako naci na internetu.
Znaci kontrola se ovde neradi dok su recimo u Nemackoj napravljeni specijalni kazani za pecenje koji ovu otrovnu komponentu odstranjuju.Stari nacin pecenja sa starim kazanima bojim se da nece ici . U sljivovici kakva se proizvodi po Srbiji i okolnim zemljama ova supstanca moze da izadje i na 2000 ppb
Pozdrv !!!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
vocko007Član
Pridružio se: Mar 06, 2007 Poruke: 10
vocko007
Član
Pridružio se: Mar 06, 2007
Poruke: 10
|
Poslato: Sub Mar 17, 2007 10:58 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Sad kad smo to usaglasili idemo malo na boju,
Šljivovica ,mislim da jedina (za orahovaču ne znam) od voćnih rakija bi trebala imati onu svoju zlatnu boju,a koju dobijemo kod pečenja ako stavimo komadić kore mlade šljive na izlazu iz cijevi da po njoj curi u posudu ili kod skladištenja u dudov lagav (traje malo duže ali je boja vrhunska). Da li imama kakovih drugih savijeta ?
NAZDRAVLJE !
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
nsadjanČlan
Pridružio se: Jan 18, 2007 Poruke: 36 Lokacija: Novi Sad
nsadjan
Član
Pridružio se: Jan 18, 2007
Poruke: 36
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Pon Mar 19, 2007 12:48 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
DAVID citat: |
Medjutim sledeca frakcija je butil-alkohol on se javlja kad jacina rakojie padne na 40 stepeni.U ovom slucaju koristi se gradomer koji kontrolise jacinu rakoje.
Do sada sam onu rakiju koja potece kada se istoci prvenac i odstrani metil alkohol do momenta kada jacina padne na 40 stepeni mogao odmah piti bez bojazni t.j. nisam isao na prepek. A ona rakoja koja istece kada jacina padne ispod 40 stepeni stavljao u naredni kazan i postupak ponavljao. Na ovaj nacin sacuvali su se neki aromati sljive koja su joj davala odredjeni prijatan ukus.
|
U pravu si Davide. Ove "teže" frakcije nisu toliko štetne po zdravlje, koliko štetno utiču na kvalitet rakije, dajući joj loš miris i ukus (naš narod kaže-smrdi na džibru). Ovo je naročito izraženo u Bosni i Srbiji, u krajevima gde se pije tzv. "meka" rakija.
Kod prepicanja ljudi često prave sledeću grešku: da bi dobili rakiju željene jačine puštaju da curi i destilat od 25-30 stepeni i praktično tom lošom frakcijom razređuju rakiju. Treba prekinuti na 40 stepeni, rakiju razblažiti destilovanom vodom do željene jačine, a sve slabije od 40 stepeni skupljati za prepeku u sledećem kazanu.
Poz
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
vlajceNovi član
Pridružio se: Mar 23, 2007 Poruke: 5
vlajce
Novi član
Pridružio se: Mar 23, 2007
Poruke: 5
|
Poslato: Ned Mar 25, 2007 8:32 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Svaka cast rakijasi, puno toga ste zanivljivog napisali. Moj utisak je da zadnjih godina sve rakije osim lozove i sljivove postaju sve prisutnije i ekskluzivnije na nasem trzistu i u upotrebi. Mislim da ce se tako i nastaviti a priznajem da imaju odlicne mirise sto ih bar meni cini boljim od whisky ja. Rakije od dunje, kruske toliko lepo mirisu da postaju sve vise ekskluzivna pica.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
saracČlan
Pridružio se: Avg 09, 2006 Poruke: 42 Lokacija: Svrljig
sarac
Član
Pridružio se: Avg 09, 2006
Poruke: 42
Lokacija: Svrljig
|
Poslato: Ned Mar 25, 2007 6:03 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Neka bure bude hrastovo,pa da vidis boju.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
morribČlan
Pridružio se: Feb 16, 2007 Poruke: 46 Lokacija: Krnjevo
morrib
Član
Pridružio se: Feb 16, 2007
Poruke: 46
Lokacija: Krnjevo
|
Poslato: Pon Mar 26, 2007 8:42 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Eh, koliko pitanja,
Prvo izvinjenje, nisam jedno vreme bio prisutan na net-u.
Da pocnem sa vocnim vinima:
Mislim na vina od jagodastog voca(kupina, malina i jagoda), principijelno je isto.Da bi se dobilo kvalitetno vocno vino plodovi moraju biti dobro zreli i zdravi.Slaganjem, smestanjem u posudu za fermentaciju nije zavrsen posao.Potrebno je uraditi pre vrenja korekciju na secer, na taj nacin sto ce se ukupna kolicina secera dovesti na priblizno 18% secera, tako sto ce se dodati obican secer u kolicini za svaki nedostajuci procenat po jedan kilogram na 100kg. voca i 10gr. vinobrana na 100kg. mase. Zasto? Sa obezbedjenih 18% procenta secera dobijamo priblizno 9% alkohola, a sa vinobranom preventivno delujemo, tj. eliminisemo divlje kvasce i sprecavamo mogucnost negativnih promena koje mogu da nastanu u toku vrenja, alkohol obezbedjuje trajnost vocnog vina kao i stabilnost na negativne promene. Nemojte da zazirete od secera jer njegovom fermentacijom se stvara kvalitetan etil-alkohol, bez trunke metil=alkohola.
Fermentacija je pozeljno da traje od 15-25 dana.
Posle fermentacije ide otakanje sa kljuka i bistrenje vina. Bistri se sa zelatinom na sledeci nacin: 10gr. zelatina potopiti i 1litar vode i ostaviti da nabubri 24 casa.Nabubreli zelatin lepo rastvoriti i ubaciti u vino, pa vino zatim dobro promesati.Mirovanje je oko 20 dana, pa zatim ide otakanje sa taloga.Ova kolicina zelatina je predvidjena za 100lit., vina a ukoliko je kolicina manja procentualno manje ubaciti.Malo je zbrda-zdola, ali se nadam da ste me razumeli, ako ima nejasnoca, tu sam.
Sledeci prilog je proizvodnja vocnih rakija.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
morribČlan
Pridružio se: Feb 16, 2007 Poruke: 46 Lokacija: Krnjevo
morrib
Član
Pridružio se: Feb 16, 2007
Poruke: 46
Lokacija: Krnjevo
|
Poslato: Pon Mar 26, 2007 9:28 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Proizvodnja vocnih rakija
Dobro uzreli plodovi smestaju se u sudove za fermentaciju. Jabuke i kruske usitniti, ali ne previse, najvise na osam delova, Kajsiju i breskvu bez kostice i na dva dela, Ukupan secer dovesti na priblizno 18%, popravljanjem isto kao i kod vocnih vina. Fermentacija oko 20do25 dana.
Destilacija se vrsi desetak dana posle zavrsetka fermentacije i to na sledeci nacin:
Prvi kazan se napuni prevrelim kljukom, normalno kazan se podlozi, kada krene prvenac prvih 100ml (1dcl), se prihvati u posebnu bocu(na taj nacin se eliminise metil-alkohol, koji prvi pocinje da isparava, vec na 55 stepeni zagrejanosti kljuka).Rakiju peci sve dok na izlaznoj luli alkoholometar ne pokaze nulu.Kompletnu rakiju dobijenu destilacijom prvog kazana sipati u drugi kazan, posle razlaganja prvog, dopuniti sa kljukom i otpoceti destilaciju drugog kazana. Dalji postupak:, izdvojiti 1dcl prvenca, destilat prihvatati u sud, i peci do zeljene jacine(npr. zelite a i preporucuje se jacina od 45 stepeni alkohola), vrsite kontrolu i kada u prihvatnom sudu bude ta jacina vi postavljate drugi sud ispod lule i pecete sve dok na luli ne dodje do nulte jacine.Ovaj proces tece dokle imate sirovine za pecu.Kod zadnjeg kazana rakija koja je ispod 45 stepeni ostaje u nekom sudu za neku dalju destilaciju, kada imate i moze u bilo koje voce gde bi se stvorio djus od vocnih rakija.Sve ovo vazi ako imate vise kazana da ispecete. Voce se ne sitni da nebi zagorevalo. Nisam pristalica destilacije na vece jacine npr. 65-70 alkoholnih stepeni, pa onda razblazivanje sa destilovanom vodom, jer tako dobijena rakija (a i praksa je pokazala), je prilicno bezlicna: prazna na ukusu i sa smanjenim intezitetom vocnog mirisa.
Preporuka: Vocne rakije se cuvaju u sudovima koji ne otpustaju boju, i obicno su bezbojne, sem ako ne zelite da dobijete kalvados, koji se dobija odlezavanjem jabukove rakije u hrastovim buradima.
Ako zelite da pojacate aromu vocnih rakija, onda ako je to moguce ostavite desetak kilograma voca na drvetu, pa kada zavrsite destilaciju sa tom rakijom nalijte u nekom sudu te dobro zrele i mirisne plodove(kajsije, breskve,kruske, jabuke..) ali pazite da ne dodje do raspadanja plodova u rakiji, maksimalno pet dana.
PS. Posto je dobijanje rakije od dunje vrlo specificno to u sledecem prilogu.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
morribČlan
Pridružio se: Feb 16, 2007 Poruke: 46 Lokacija: Krnjevo
morrib
Član
Pridružio se: Feb 16, 2007
Poruke: 46
Lokacija: Krnjevo
|
Poslato: Pon Mar 26, 2007 9:50 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Proizvodnja rakije od dunje
Dunja je vrlo specificna vocka, i od nje je vrlo desko dobiti kvalitetnu rakiju. Evo i zasto:meso dunje sadrzi veliki procenat pektina, a bobice koje su u dunji sadrze ulja.Pektini izazivaju zgusnjavanje (zelatiniranje soka), a bobice sa uljem pri destilaciji (zagrejanosti) stvaraju miris na petrolej.Da bi obadva slucaja eliminisala postoje dva nacina:
Prvi:Plodove dunje samleti, pojacati sa secerom, ostaviti da ekstraktira 24 casa, pa onda ispresovati, u dobijeni sok dodati depektinator(sredstvo za razbijanje pektina), cekati da zavrsi fermentaciju, pa onda peci isto kao i ostale vocne rakije.
Drugi:Plodove dunje samleti, pojacati sa secerom po zelji, a pozeljno je,ubaciti dvadeset litara vode na 100kg. samlevenih plodova i pet kesica po 10gr. limuntusa,pustiti fermentaciju da tece, pa po zavrsenoj fermentaciji presovati masu tako da cvrsti delovi ostanu u presi, posle toga vrsiti destilaciju dobijene tecnosti. Presovanje je najbolje uraditi preko prese za presovanje grozdja.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
morribČlan
Pridružio se: Feb 16, 2007 Poruke: 46 Lokacija: Krnjevo
morrib
Član
Pridružio se: Feb 16, 2007
Poruke: 46
Lokacija: Krnjevo
|
Poslato: Pon Mar 26, 2007 10:01 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Metil-alkohol,VRLO OPASAN OTROV, sto ga manje ima bolje je,
Eliminacija: pri destilaciji obavezno izdvajati prvenac priblizno oko 1dcl. iz kazana zapremine od 120 do 150 lit.
PRVA POMOC: popiti 2dcl, ako je opasno trovanje, vodke, da da vodke ili viskija, etil alkohol razlaze metil i cini ga bezopasnim.
Karbamati:otrovni i kancerogeni
Eliminacija: Vrsiti destilaciju voca odmah posle zavrsene fermentacije, priblizno deset dana po zavrsetku, voce da fermentira na tamnijim mestima .
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
saracČlan
Pridružio se: Avg 09, 2006 Poruke: 42 Lokacija: Svrljig
sarac
Član
Pridružio se: Avg 09, 2006
Poruke: 42
Lokacija: Svrljig
|
Poslato: Sre Apr 25, 2007 7:46 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Na kazan od 120l odvojiti pola litra prvenca.
_________________ Kad se poslednje drvo poseče,
poslednjom rekom otrov poteče,
poslednja riba reš ispeče,
čoveče,da li će ti doći do svesti
da se novac ne može jesti.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
morribČlan
Pridružio se: Feb 16, 2007 Poruke: 46 Lokacija: Krnjevo
morrib
Član
Pridružio se: Feb 16, 2007
Poruke: 46
Lokacija: Krnjevo
|
Poslato: Ned Apr 29, 2007 9:27 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Radeći na kontinuiranoj destileriji, sa izdvajanjem frakcija, pri peči šljivovice, a za izvoz za SAD, izdvajali smo oko 5 litara metil alkohola od 2500 litara sirovine za peču, jačina metil-alkohola je bila oko80 alkoholnih stepeni, analiza je pokazala da u destilatu nema metil-alkohola, što je odgovaralo zakonu u SAD. To znači da je izdvajanje 1 dcl po kazanu zapremine 120 litara dovoljno da se odstrani metil-alkohol. Međutim nije greška izdvojiti i 0,5 litra prvenca, jer procenat metil-alkohola nije uvek isti kod različitih sirovina za peču.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
MocprirodeČlan
Pridružio se: Apr 27, 2007 Poruke: 19
Mocprirode
Član
Pridružio se: Apr 27, 2007
Poruke: 19
|
Poslato: Ned Sep 16, 2007 5:29 am Naslov: Proizvodnja prave domace rakije
|
|
Doslo vreme i za rakiju
Vreme je berbe grozdja i pecenja rakije.
Trudio sam se maksimalno da grozdje uzgojim sa sto manje hemije i da bude sto prirodnije.
Sada sam u dilemi sta i kako u procesu pravljenja rakije.
Neki kazu secer se stavlja radi boljeg vrenja, neki kazu secer je otrov ako se stavlja, e sada ne znam ni sam da li da stavljam ili ne.
Najradje bi stavio malo smedjeg secera, jer je ipak zdraviji od belog secera koji se inace stavlja u rakiju.
Da li je neko pravio od vas lozovacu bez secera ili se secer mora stavljati?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
donaZaslužni član
Pridružio se: Jul 31, 2006 Poruke: 1957 Lokacija: bitola Makedonija
dona
Zaslužni član
Pridružio se: Jul 31, 2006
Poruke: 1957
Lokacija: bitola Makedonija
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
MocprirodeČlan
Pridružio se: Apr 27, 2007 Poruke: 19
Mocprirode
Član
Pridružio se: Apr 27, 2007
Poruke: 19
|
Poslato: Ned Sep 16, 2007 10:12 pm Naslov: Re: Proizvodnja prave domace rakije
|
|
Hvala Dona !
Da li tvoj muz pravi i vino ili samo rakiju?
Ja planiram da odlijem malo vina, i onda od tog ostatka da napravim rakiju koja se zove koliko znam KOMOVICA.
Drugi deo ne bi odlivao nista vina i to bi onda bila LOZA, neka me neko ispravi ako gresim.
Negde se kaze da za pravljenje vina dodaju neki kvasac i da dodaju nesto sto smeta nekim stetnim gljivicama da se razmnozavaju.
Ako znas detaljan postupak molim te napisi.
Komsija me je malo pozurio sa berbom, pa sam mozda malo ranije skinuo grozdje nego sam trebao, ali sve u svemu dobrim delom je grozdje zrelo.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
CaciČlan
Pridružio se: Mar 12, 2007 Poruke: 50
Caci
Član
Pridružio se: Mar 12, 2007
Poruke: 50
|
Poslato: Pon Sep 17, 2007 8:12 am Naslov: Re: Proizvodnja prave domace rakije
|
|
Ja znam kad je grozde malo kiselije kad se vari rakiju stavi 1 kg secera da rakija bude blaza a kad je sve u redu sa grozde nema potrebe da se stavlja secera.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Voće
|
Strana 3 od 18
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|