Sadržaj
MiniChat
Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Dobrodošli Anonimni
Članovi:
Najnoviji: maslackica
Novih danas: 2
Novih juče: 1
Ukupno: 91719
Ljudi Online:
Članovi: 1
Posetioci: 171
Bots: 3
Uprava: 0
Članovi online:
01: misa50
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Lekovito i začinsko bilje › Kefir
Kefir
Sve o lekovitom i začinskom bilju...
Forum › Lekovito i začinsko bilje
|
Strana 6 od 23
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
kokicaNovi član
Pridružio se: Maj 30, 2007 Poruke: 6
kokica
Novi član
Pridružio se: Maj 30, 2007
Poruke: 6
|
Poslato: Sre Maj 30, 2007 2:41 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Hvala na uputstvu, namestila sam sliku. Javiću čim saznam, a nadam se da će mi se javiti neko sa ovog foruma, jer vidim da dosta ljudi diskutuje o gljivama i da ih gaji.
_________________ Čuvajmo prirodu!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
pillowmanČlan
Pridružio se: Nov 26, 2006 Poruke: 45 Lokacija: Beograd
pillowman
Član
Pridružio se: Nov 26, 2006
Poruke: 45
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sub Jun 02, 2007 9:59 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
meni sad tek nije nista jasno.
sta je ono malo bijelo sto lici na karfiol ili mozak. iz ovog ovde mi nista nije jasno. da li je to ona gljivica sto pravi kefir? ili sta je vec ako nije gljiva? jedni kazu gljiva, drugi da nije...moze li neko da mi napise latinski naziv?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BibbyČlan Udruženja
Pridružio se: Feb 13, 2006 Poruke: 608 Lokacija: Novi Sad
Bibby
Član Udruženja
Pridružio se: Feb 13, 2006
Poruke: 608
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Ned Jun 03, 2007 11:30 am Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
pillowman, nisam našla latinski naziv a kako mi se čini i ne postoji, kefir se svuda zove kefir.
Evo slike iz Vikipedije da više ne bude zabune, i da, izgleda kao karfiol:
Inače kefir je, slično kao kombuha, simbioza raznih kvasaca i bakterija i još kojekakvih proteina, masti i šećera, i jednom za svagda, kombuha i kefir nisu gljive! A ''Salsola Collina'' što stoji u naslovu je latinski naziv za biljku Soljanku i ne znam zašto stoji ovde.
_________________ Entina Pinus
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
VeljanovicZaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006 Poruke: 458 Lokacija: Kragujevac
Veljanovic
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006
Poruke: 458
Lokacija: Kragujevac
|
Poslato: Pon Jun 04, 2007 10:38 am Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Znaci ipak moram da se javim. Ja stojim iza toga da je kefir ili salsola jedna te ista gliva, jer sam gledala ekspediciju karavana na Kafkazu. Posto je hladno u brdima raste tamo gde je izmet tamosnjih zivotinja. Altaj nisam gledala. Pisem ono sto vidim.Ako oni lazu lazem i ja.
Evo ove moje opet sam ih slikala i servirala. Maco bezi tamo.
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
59.13 KB |
Pregleda: |
384 puta |
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
pillowmanČlan
Pridružio se: Nov 26, 2006 Poruke: 45 Lokacija: Beograd
pillowman
Član
Pridružio se: Nov 26, 2006
Poruke: 45
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Uto Jun 05, 2007 10:45 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Maco to na slici je ono sto me zanima. moze li mi samo neko reci kolika je preporucena dnevna doza kefira. sme li se davati djeci?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
kokicaNovi član
Pridružio se: Maj 30, 2007 Poruke: 6
kokica
Novi član
Pridružio se: Maj 30, 2007
Poruke: 6
|
Poslato: Sre Jun 06, 2007 5:09 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Našla sam kefir i japanske kristale da se kupe u Beogradu kod nekog dekice. Do duše odrao me je, ali mi se smučilo da tražim i kupila sam. Ukus kefira mi se ne sviđa, ali su zato kristali divnog ukusa. Zanima me koliko dugo smem da ne cedim kefir, jer putujem na 5 dana?
_________________ Čuvajmo prirodu!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
CaciČlan
Pridružio se: Mar 12, 2007 Poruke: 50
Caci
Član
Pridružio se: Mar 12, 2007
Poruke: 50
|
Poslato: Sre Jun 06, 2007 6:25 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Na dva do tri dena se cedi no ako si otsutna poveke dena treba da go isturis i pak stavi sto treba .Jas go preceduvam sokot na 18 casa custvuvam deka ne mozam da go podnesam alkoholot i me boli glavata zatoa kako mi je najdobro takago pravam.Jas pravam kefiri so kiselo mleko go procitav od Veljanovic.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
pillowmanČlan
Pridružio se: Nov 26, 2006 Poruke: 45 Lokacija: Beograd
pillowman
Član
Pridružio se: Nov 26, 2006
Poruke: 45
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sre Jun 06, 2007 11:57 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
kokice kako izgledaju ti kristali? gdje si ih kupila?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
atinaČlan
Pridružio se: Mar 29, 2007 Poruke: 67 Lokacija: Beograd
atina
Član
Pridružio se: Mar 29, 2007
Poruke: 67
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Čet Jun 07, 2007 12:34 am Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
I mene zanima gde mogu da se nabave, kupe kefirovi kristali i njihova cena?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BibbyČlan Udruženja
Pridružio se: Feb 13, 2006 Poruke: 608 Lokacija: Novi Sad
Bibby
Član Udruženja
Pridružio se: Feb 13, 2006
Poruke: 608
Lokacija: Novi Sad
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
atinaČlan
Pridružio se: Mar 29, 2007 Poruke: 67 Lokacija: Beograd
atina
Član
Pridružio se: Mar 29, 2007
Poruke: 67
Lokacija: Beograd
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
kokicaNovi član
Pridružio se: Maj 30, 2007 Poruke: 6
kokica
Novi član
Pridružio se: Maj 30, 2007
Poruke: 6
|
Poslato: Sre Jun 13, 2007 6:29 am Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Vratila sam se sa puta, i ostavila sam moje kefire i kristale na cuvanje drugarici i dobro ih je pazila. Mogu se kupiti u Zemunu i evo broja telefona 063 840 5955. Cena je po osamsto dinara i mislim da je to zaista mnogo, ali morala sam. Inace, kristali izgledaju kao raskuvana zrna pirinca i savrsenog su ukusa. Kefirom nisam toliko odusevljena, jer ima ukus prokislog jogurta. Kao kompenzacija tog ukusa je osecaj okrepljenosti kad ga popijes. Pozdravljam vas i odoh da procedim kristale. Ja cu rado podeliti sa vama sve te kulture, naravno besplatno (za razliku od ovog bezocnog deke iz Zemuna) samo da sacekamo da se umnoze. Nejasno mi je kako neko moze da toliko zaradjuje na necemu sto je maltene lek!!!!
_________________ Čuvajmo prirodu!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
angvicijaNovi član
Pridružio se: Nov 13, 2007 Poruke: 1
angvicija
Novi član
Pridružio se: Nov 13, 2007
Poruke: 1
|
Poslato: Uto Nov 13, 2007 10:30 pm Naslov: Kefir?
|
|
Pozdrav svima, vidim da se o ovoj temi dosta pisalo, ali isuvise mi je kontradiktornih informacija???????
Dobila sam kefir za mleko, ali ne izgleda kao karfiol, vec lici na one kristale, posto su gromuljice odvojene nisu spojene kao nalik karfiolu, ima lep ukus...mada mi eto to nije bas sasvim jasno...
Tako da me zanima da li je to isto KEFIR?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
estiZaslužni član
Pridružio se: Avg 28, 2007 Poruke: 176 Lokacija: Backa Topola
esti
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 28, 2007
Poruke: 176
Lokacija: Backa Topola
|
Poslato: Čet Nov 15, 2007 10:11 am Naslov: Re: Kefir?
|
|
Po tvom opisu predpostavljam da se ne radi o kefiru za mleko, vec o kafkazkom vodenom kefiru, koji lici na sitne providne kristale, odvojene jedna od druge. Priprema se tako sto se u staklenu teglu sipa 2 litre vode, stavi se 6 supenih kasika gljivica za kefir, 100-160 gr secera, 2 suve smokve ili 10 gr suvog grozdja i pola limuna isecenog na kockice. Dobro se izmesa i ostavi da stoji 2-3 dana. Nakon toga se procedi, iscedi se i sok iz limuna i u flasi se drzi u frizideru do upotrebe. Kristalne gljivice se isperu u tekucoj vodi, najbolje u cediljki i spremne su za ponovnu pripremu. Posto se gljivice brzo razmnozavaju, visak pokloni nekome, veoma su lekovite, steta ih bacati.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
estiZaslužni član
Pridružio se: Avg 28, 2007 Poruke: 176 Lokacija: Backa Topola
esti
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 28, 2007
Poruke: 176
Lokacija: Backa Topola
|
Poslato: Pet Nov 16, 2007 10:40 am Naslov: Re: Kefir?
|
|
Ljudi sa Kavkaza vekovima poznaju blagotvorno dejstvo kefira. Daju i deci da piju umesto vode. Ovo je jedino mesto na svetu gde ljudi sasvim zdravi dozive veoma duboku starost i preko 110 godina. Istrazivaci kefirskih gljivica utvrdili su da ljudi koji su ga pii ;itav zivot, nikad nisu oboljevali od plucnih bolesti, nisu imali rak, a i mnoge decje bolesti su za njih bile nepoznate. U Nemackoj su jos pre drugog svetskog rata lekari preporucivali kefir protiv bolesti disajnih puteva, grceva u zelucu, bolesti jetre, zuci, besike, kod oporavka od teskih obolenja, koristili u pedijatriji i za zenske bolesti. Primenjuje se za razna nervna obolenja, skleroze, tumora, srcanih oboljenja, jetre, zuci, bubrega, bolesti zeluca i creva, protiv proliva i zatvora, popravlja krvnu sliku, regulise krvni pritisak i telesnu tezinu.Kefir deluje tako sto regulise varenje, sprecava talozenje stetnih materija u crevima, potpomaze bolju absorpciju hrane. Preporucuje se 1 lit. rasporedjena u toku dana, a u slucaju tezih oboljenja 1,5 do 2 lit.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Lekovito i začinsko bilje
|
Strana 6 od 23
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|