Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › Domaci recepti za proizvode od voća
Domaci recepti za proizvode od voća
Voće i voćarske preradjevine
|
|
Autor |
Poruka |
zarkodjČlan Udruženja
Pridružio se: Dec 05, 2007 Poruke: 538 Lokacija: Bač
zarkodj
Član Udruženja
Pridružio se: Dec 05, 2007
Poruke: 538
Lokacija: Bač
|
Poslato: Ned Nov 23, 2008 9:25 pm Naslov: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta
|
|
Ja sam mislio da je razlika u nastanku u zavisnosti da li je pri vrenju prisutan tj. odsutan vazduh. Tako bi u prisustvu vazduha išlo direktno sirćetno vrenje a ne posle alkoholnog .U tako nastalom sirćetnoj kiselini postoje i minerali a u zavisnosti od kog voća potiče.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
TartarZaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007 Poruke: 301
Tartar
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007
Poruke: 301
|
Poslato: Pon Nov 24, 2008 1:22 am Naslov: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta
|
|
dekalend citat: |
...To je svakako dobar mineralni napitak.... |
?
@zarkodj
da potpuno se slazem sa tobom. U svemu ima svega!
Samo da li je to dovoljno da sirce nazovemo mineralnim napitkom?
Onda bi jabuku mogli da nazovemo mineralnim obrokom
Svako domace sirce fermentira u prisustvu vazduha. Tokom tog procesa cela masa mirise na dzibru i oseca se alkohol. To je izvesno.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
mazenkaZaslužni član
Pridružio se: Jun 20, 2007 Poruke: 559 Lokacija: Stara Pazova
mazenka
Zaslužni član
Pridružio se: Jun 20, 2007
Poruke: 559
Lokacija: Stara Pazova
|
Poslato: Pon Nov 24, 2008 2:55 am Naslov: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta
|
|
Ja sam par puta pravila sirće od jabuka i grožđa. Jabuke sam narendala i kroz gazu procedila sok, sok sam pravila i od izgnječenog grožđa. Samo zdravo i jako slatko voće, bez truleži! Sok sam držala samo pokriven tanjirićem, tek da ne pada prašina u njega a da ima strujanja vazduha. Povremeno sam otvarala da se bolje provetri. Mušice nisu mogle da dođu do soka. Držala sam ga na frižideru, tamo na onom delu do zida, koji je topao. Tamo je temp. oko 27°C, možda povremeno bude i više... Davno je bilo, mislim da se dosta brzo ukiselilo, možda 7-10 dana, zatim sam ga držala na hladnom, i povremeno sam ga odlivala kao što piše Tartar, da bi bilo bistro.
_________________ ...
Leptiri Stare Pazove
Ent Dunja
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Nocna_FrajlaČlan Udruženja
Pridružio se: Mar 09, 2008 Poruke: 188 Lokacija: pancevo
Nocna_Frajla
Član Udruženja
Pridružio se: Mar 09, 2008
Poruke: 188
Lokacija: pancevo
|
Poslato: Pon Nov 24, 2008 2:59 pm Naslov: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta
|
|
ja pravila od divljih jabuka par puta. ispadne mi dosta pa imam po 2-3 godine.cistila sam jabuke od svih delova koji su poceli da se kvare i mlatila ih cekicem za meso pa sve slozila u jedan sud i nalila vodom da ogreznu. zatim ih pokrila gazom i ostavila da rade. posto je to obicno bivalo pocetkom avgusta kad je jos dovoljno toplo, ukiselilo bi se negde do pred kraj septembra.onda nalijem u flase.posle jedno mesec dana prelijem u druge zbog taloga i onda moze da se trosi. narvno drzala sam na hladnom.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
zarkodjČlan Udruženja
Pridružio se: Dec 05, 2007 Poruke: 538 Lokacija: Bač
zarkodj
Član Udruženja
Pridružio se: Dec 05, 2007
Poruke: 538
Lokacija: Bač
|
Poslato: Pon Nov 24, 2008 4:13 pm Naslov: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta
|
|
To bi bio recept, ostalo su finese.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TartarZaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007 Poruke: 301
Tartar
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007
Poruke: 301
|
Poslato: Sre Nov 26, 2008 9:50 am Naslov: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta
|
|
kako napraviti vocno sirce
izvor Veliki narodni kuvar- Spasenija-Pata Markovic
U vecu zdelu(staklo,plastika moja primedba) metnuti sve otpatke od voca, ljuske, opalo voce, zatim jabuke, kruske, semenke od voca (ovo ne bih, iz istih razloga zbog kojih se koscice vade kod pravljenja rakije,moja primedba) Sve preliti vodom i ostaviti 3 nedelje. Na svaki kilogram voca staviti 2 litra vode i 1/4 litra rakije.
Posle 3 nedelje tecnost procediti, filtrirati i sipati u flase.
Ocigledno je da ce voce sa vise secera napraviti jace sirce i obrnuto. Divlje voce sa malim procentom secera trazice malo vise rakije.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Eka58Novi član
Pridružio se: Okt 17, 2008 Poruke: 7 Lokacija: Krusevac
Eka58
Novi član
Pridružio se: Okt 17, 2008
Poruke: 7
Lokacija: Krusevac
|
Poslato: Sre Nov 26, 2008 5:45 pm Naslov: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta
|
|
Puno vas pozdravljam,
Pravila sam ove godine sirce od meda.Znam,nije voce,ali je ipak sirce.
Voda i med idu u razmeri 5:1.Sjedinila sam lepo,sipala u staklene flase,dodala malo kvasca-zatvorila gazom...i cekala...
U junu je to bilo.Oko mesec dana je stajalo-u hladovini,ali na toplom.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TartarZaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007 Poruke: 301
Tartar
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007
Poruke: 301
|
Poslato: Sre Nov 26, 2008 8:50 pm Naslov: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta
|
|
Bas zanimljivo!
da li je to neko lekovito sirce i za kakve namene?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Eka58Novi član
Pridružio se: Okt 17, 2008 Poruke: 7 Lokacija: Krusevac
Eka58
Novi član
Pridružio se: Okt 17, 2008
Poruke: 7
Lokacija: Krusevac
|
Poslato: Čet Nov 27, 2008 6:04 pm Naslov: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta
|
|
Mislim da je korisno.Zbog samog sastava meda.A, kao sto nisu naucno poznate koristi sirceta,tako se ne znaju ni rizici.
Ima istu namenu kao i jabukovo. Ukus mu je specifican.Treba se navici.
Koristim ga najcesce za pravljenje napitka-med i sirce po kasicicu u 2. dl. vode.Detetu to pravim godinama.Nikad do sad za ovih 15.god.nije uhvatio nijedan virus,mada je imao alergiju i ekcem,kao beba.
Vrlo cesto kad izgori od prvog sunca,mazem mu opekotine sircetom.Vatom utrljavam,dosta dugo.Sutradan kao da nista nije bilo.
Ne znam da li leci,...ali pomaze.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TartarZaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007 Poruke: 301
Tartar
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007
Poruke: 301
|
Poslato: Čet Nov 27, 2008 9:51 pm Naslov: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta
|
|
Eka58 citat: |
....A, kao sto nisu naucno poznate koristi sirceta,tako se ne znaju ni rizici.....
. |
sircetna kiselina = acetatna kiselina ?
to me asocira na acetisal koji je takodje neka kiselina.
Mozda su u "srodstvu" ?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
drveniČlan Udruženja
Pridružio se: Maj 24, 2007 Poruke: 4815 Lokacija: Novi Sad
drveni
Član Udruženja
Pridružio se: Maj 24, 2007
Poruke: 4815
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Pet Nov 28, 2008 8:24 am Naslov: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta
|
|
Tartar citat: |
sircetna kiselina = acetatna kiselina ?
to me asocira na acetisal koji je takodje neka kiselina.
Mozda su u "srodstvu" ? |
I jedno i drugo su organske kiseline i na tome se srodstvo završava. Inače ta jedinjenja nisu čak ni slične strukture.
Eventualna blagotvorna svojstva sirćeta potuču verovatno od nekih drugih materija koje su zastupljene u tragovima a ne od same sirćetne kiselina.
_________________ Ent Thuja
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
PROSHOČlan
Pridružio se: Okt 27, 2007 Poruke: 14 Lokacija: Gevgelija makedonija
PROSHO
Član
Pridružio se: Okt 27, 2007
Poruke: 14
Lokacija: Gevgelija makedonija
|
Poslato: Čet Dec 11, 2008 12:39 am Naslov: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE
|
|
ja nisam znao da je pelin ustvari zalfija a toliko sam se namucio trazeci pelina jer znam da je gorkog ukusa a javolim taj gorki ukus pa zadovoljavam se sa svezi sok sa citrusa sa medom
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
violeta.rČlan Udruženja
Pridružio se: Avg 31, 2006 Poruke: 689 Lokacija: Podgorica
violeta.r
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 31, 2006
Poruke: 689
Lokacija: Podgorica
|
Poslato: Čet Dec 11, 2008 3:00 am Naslov: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE
|
|
???
Sok od cvijeta žalfije nije gorak! Više ima onu osvježavajuću aromu, slično menti. A čaj jeste gorak.
Ovdje žalfiju zovu i peliM. PeliN ili pelen je druga biljka...
_________________
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
PROSHOČlan
Pridružio se: Okt 27, 2007 Poruke: 14 Lokacija: Gevgelija makedonija
PROSHO
Član
Pridružio se: Okt 27, 2007
Poruke: 14
Lokacija: Gevgelija makedonija
|
Poslato: Čet Dec 11, 2008 3:05 am Naslov: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE
|
|
hvala na odgovoru ja sam malo cackao literaturi i video da se latinski imena ne slaze ali ipak ko pita ne skita
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
violeta.rČlan Udruženja
Pridružio se: Avg 31, 2006 Poruke: 689 Lokacija: Podgorica
violeta.r
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 31, 2006
Poruke: 689
Lokacija: Podgorica
|
Poslato: Čet Dec 11, 2008 3:12 am Naslov: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE
|
|
_________________
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|