
Sadržaj

MiniChat
hoppla: Slomil sam nogu i razim nekog da mi podreze nešpulu, tj da je oblikuje u kupolu, nekoga ko zna podrezivanje i nije član od par dana, ujedno da mi oblikuje ukrasnu ogradu od jasmina. U zamjenu nudim besplatno ljetovanje u Splitu!! 07-Mar-2025 12:04:44 MMMiki: kada stize porudzbina... 27-Jan-2025 07:41:35 Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava

Korisnički info

Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Lekovito i začinsko bilje › MEDOVINA
MEDOVINA
Sve o lekovitom i začinskom bilju...
|
|
Autor |
Poruka |
SnježnaZaslužni član


Pridružio se: Maj 18, 2005 Poruke: 220 Lokacija: Novi Sad
Snježna
Zaslužni član
Pridružio se: Maj 18, 2005
Poruke: 220
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Pet Jun 10, 2005 5:42 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
Zanimljivo
Hm, treba probati.
Hvala.
_________________
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
violetaČlan


Pridružio se: Jun 08, 2005 Poruke: 55 Lokacija: Cuprija
violeta
Član
Pridružio se: Jun 08, 2005
Poruke: 55
Lokacija: Cuprija
|
Poslato: Sub Jun 11, 2005 7:47 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
pitala bih SABO da li prodaje medovinu i koliko je litar,ja sam inace iz cuprije,moji roditelji imaju rakiju staru 35 godina,i da li je medovina dobra za nesto ili je samo ukusno
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sabaZaslužni član


Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Sub Jun 11, 2005 9:39 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
icanecaNovi član


Pridružio se: Feb 23, 2006 Poruke: 5 Lokacija: Leskovac
icaneca
Novi član
Pridružio se: Feb 23, 2006
Poruke: 5
Lokacija: Leskovac
|
Poslato: Čet Mar 02, 2006 4:05 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
tsnena citat: |
Šteta je samo što se kod medovine provri med i tada mu se ubiju svi korisni sastojci, a ostane samo šećer. Med na temperaturi preko 45 stepeni gubi sve sastojke. |
Recept koji je dao Saba je odlican, ali tu nije neophodno da se rastvor meda i vode greje.
Vodu za rastvaranje meda dovoljno je samo blago ugrejati da se med lakse rastvori. Sve ostalo ide samo od sebe, prirodno.
Vazno je ne preterivati sa pocetnom kolicinom meda, jer velika koncentracija secera inhibira rast kvasca (max. 300 g na litar).
Verujte na rec, to mi je bila tema za diplomski.
Radi poboljsanja ukusa moze se dodati u vodu u kojoj se ratvara med neki vocni sok ili voce.
Ziveli i ne preterujte, medovina je zdrava, ali ima alkohola oko 10 - 11 %.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
mirjanagoranZaslužni član


Pridružio se: Mar 28, 2005 Poruke: 158 Lokacija: Novi Sad
mirjanagoran
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 28, 2005
Poruke: 158
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Čet Mar 02, 2006 7:42 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
tsnena citat: |
Šteta je samo što se kod medovine provri med i tada mu se ubiju svi korisni sastojci, a ostane samo šećer. Med na temperaturi preko 45 stepeni gubi sve sastojke. |
da,ali sve te korisne sastojke ce nadoknaditi kvasci tokom fermentacije(kao ko piva,vina,jogurta-mada su tu u pitanju mlecno kisele bakterije)
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
mirjanagoranZaslužni član


Pridružio se: Mar 28, 2005 Poruke: 158 Lokacija: Novi Sad
mirjanagoran
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 28, 2005
Poruke: 158
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Čet Mar 02, 2006 7:57 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
icaneca citat: |
tsnena citat: |
Šteta je samo što se kod medovine provri med i tada mu se ubiju svi korisni sastojci, a ostane samo šećer. Med na temperaturi preko 45 stepeni gubi sve sastojke. |
Recept koji je dao Saba je odlican, ali tu nije neophodno da se rastvor meda i vode greje.
Vodu za rastvaranje meda dovoljno je samo blago ugrejati da se med lakse rastvori. Sve ostalo ide samo od sebe, prirodno.
Vazno je ne preterivati sa pocetnom kolicinom meda, jer velika koncentracija secera inhibira rast kvasca (max. 300 g na litar).
Verujte na rec, to mi je bila tema za diplomski.
Radi poboljsanja ukusa moze se dodati u vodu u kojoj se ratvara med neki vocni sok ili voce.
Ziveli i ne preterujte, medovina je zdrava, ali ima alkohola oko 10 - 11 %. |
a gde si diplomirao/la icaneca(ns ili bg)?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
StanislavaPočasni član


Pridružio se: Maj 08, 2005 Poruke: 2445 Lokacija: Zagreb
Stanislava
Počasni član
Pridružio se: Maj 08, 2005
Poruke: 2445
Lokacija: Zagreb
|
Poslato: Sub Mar 04, 2006 1:28 am Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
Saba, ja ovo tek sad vidjela  . Na Božićnom velesajmu ove godine baš sam kupila medovinu, od privatnika koji je imao svoj štand.
Bila je dosta skupa, ovo je nekih par dcl, zapečačena je voskom.
Inače, kako moj junior ima problema sa sinusima i čestim prehladama a opet - nema nikakvih alergija, na forumu su mi predložili sače u medu.
Taj savjet mi je juniora treći dan spasio. To i udisanje pare. Još jednom hvala svima na savjetima.
Saba, reci da li imaš nešto i za imunitet?
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
32.75 KB |
Pregleda: |
296 puta |
|
_________________
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
icanecaNovi član


Pridružio se: Feb 23, 2006 Poruke: 5 Lokacija: Leskovac
icaneca
Novi član
Pridružio se: Feb 23, 2006
Poruke: 5
Lokacija: Leskovac
|
Poslato: Čet Mar 09, 2006 12:06 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
U Leskovcu.
"Kinetika alkoholne fermentacije u procesu dobijanja medovime"
Trenutno se bavim duvanom i biodizelom (koji se dobija od masnog ulja semena duvana)
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
scorpioXNovi član


Pridružio se: Okt 01, 2007 Poruke: 7
scorpioX
Novi član
Pridružio se: Okt 01, 2007
Poruke: 7
|
Poslato: Pon Okt 01, 2007 11:41 am Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
Mala korekcija: medovina, slicno vinu, moze da dostigne 14% alkohola i vise, u zavisnosti od kvasca koji se koristi, tj. procenta tolerancije alkohola samog kvasca. U principu, sto je veca kolicina meda, veci je alkoholni potencijal.
Ja imam nesto medovine od prosle godine na lageru, sa sljivama (samo par litara) i grozdjem. Ko je zainteresovan moze mi se javiti na PM. Trenutno mi dozreva tzv. brza medovina sa pomorandzama i zacinima, a spremam se da stavim odredjenu kolicinu sa jabukama i sa sumskim vocem.
Ziveli!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
scorpioXNovi član


Pridružio se: Okt 01, 2007 Poruke: 7
scorpioX
Novi član
Pridružio se: Okt 01, 2007
Poruke: 7
|
Poslato: Pon Okt 01, 2007 2:14 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
Evo jednog proverenog recepta za spravljanje medovine u kucnoj varijanti na starinski nacin:
5L stakleni balon
1.8 kg livadskog meda
1 velika pomorandza isecena na 8 delova ili sitnije
1 saka suvog grozdja (oko 25 grozdjica)
1 stapic cimeta
1 karanfilic (ne jednu kasicicu!)
*opciono moze se dodati malo morskog orascica
1 kasicica suvog pekrarskog kvasca iz kesice (preporucujem Dr.Oetker)
dopuniti vodom do 5 litra
Proces:
Uzeti cist stakleni balon.
Rastopiti med u mlakoj vodi i staviti u balon.
Oprati dobro pomorandzu da bi se uklonili pesticidi i iseci na osmine i ugurati u balon sa sve korom.
Ubaciti suvo grozdje, karanfilic, stapic cimeta, i eventualne druge zacine. Dopuniti hladnom vodom do nekih 7.5-8 cm od vrha da bi se ostavilo mesta za penu. Moze se eventualno dopunuti vodom posle prvih nekoliko dana intenzivnog vrenja.
Maksimalno izmuckajte sastojke u balonu tako sto cete dobro da ga protresete.
Kad dostigne sobnu temperaturu u vasoj kuhinji, dodajte 1 kasicicu kvasca. Mozete da promesate ali i ne morate.
Zatvorite balon i namestite fermentator. Odlozite na tamno mesto. Fermentacija ce zapoceti za najvise sat vremena. Nakon sto se intenzivno penjenje zaustavi za par dana, dodajte malo vode bez da ga tresete ili mesate.
Posle 2 meseca i par dana, fermentacija ce se potpuno zaustaviti i medovina ce se izbistriti sama od sebe. Onda mozete da ubacite crevo sa gazom na jednom kraju i otocite tecnost iz balona u flase. Ukoliko dovoljno sacekate, pomorandza ce pasti na dno balona, ali nije neophodno. Ako se medovina izbistrila znaci da je spremna.
Za fermentaciju se preporucuje tamno mesto u kuhinji gde je temperatura malo visa, od 21C do 27C.
Edit: slovca
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
geometarNovi član


Pridružio se: Jan 02, 2008 Poruke: 2
geometar
Novi član
Pridružio se: Jan 02, 2008
Poruke: 2
|
Poslato: Sre Jan 02, 2008 9:36 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
Da li neko zna recept za pravljenje rakije travarice?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
malamacaČlan


Pridružio se: Apr 14, 2007 Poruke: 15 Lokacija: Beograd
malamaca
Član
Pridružio se: Apr 14, 2007
Poruke: 15
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sre Jan 02, 2008 10:11 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
Travarice se spravljaju od gorkih trava, i najčešće se izrađuju od: lincure, kičice, pelina, trave ive, gorke deteline, hajdučke trave. Uzima se samo jedna od gore navedenih trava ili mešavina dve do tri trava, i prelije kvalitetnom lozovom rakijom. odnos lekovitih trava prema lozovoj rakiji je jedan prema pet. Posuda se dobro zatvori i svaki dan dobro promućka. Posle osam do deset dana travarica se ocedi.
Pije se uvek pre jela, najčešće nula dva do nula pet decilitara. Gorke rakije deluju okrepljujuće na želudac, podstičući lučenje sokova za varenje, a hrana se u želucu bolje razgrađuje i brže iskorišćava.
Ako neko ima proveren recept za kupinovo vino zamolila bi da napiše.
_________________

|
|
Nazad na vrh
|
|
|
geometarNovi član


Pridružio se: Jan 02, 2008 Poruke: 2
geometar
Novi član
Pridružio se: Jan 02, 2008
Poruke: 2
|
Poslato: Pet Jan 04, 2008 12:48 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
Hvala puno na receptu
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
goxicaNovi član


Pridružio se: Maj 11, 2009 Poruke: 8 Lokacija: Kladovo
goxica
Novi član
Pridružio se: Maj 11, 2009
Poruke: 8
Lokacija: Kladovo
|
Poslato: Pet Maj 22, 2009 1:07 am Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
Pozdrav svima. Ja sam jos uvek pocetnik u pravljenju medovine tj pocinjem
ove godine i citala sam vase recepte pa cu probati neke da napravim. Komsija mi ima pcele pa od njega uzimam med,vosak i propolis. Medovinu sam skoro probala i super je, kupili moji na sajmu i poslali mi.
p.s. scorpioX da li jos imas nesto medovine na lageru?
-:)
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
scorpioXNovi član


Pridružio se: Okt 01, 2007 Poruke: 7
scorpioX
Novi član
Pridružio se: Okt 01, 2007
Poruke: 7
|
Poslato: Sre Maj 27, 2009 7:24 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
Imam jednu jedinu flašu od 0.33L koja ostala od preprošle godine. Na lageru su mi trenutno dva balona, jedan od 25L ove "brze" medovine (stavljena nešto posle Nove Godine) i jedan od 15L klasične medovine (samo med, voda i kvasac), ali koje se ne usuđujem još da flaširam jer nisam baš zadovoljan postupkom pravljenja pa se plašim da kvalitet nije kakav bi trebao da bude.
Želim ti puno uspeha sa medovinom i ne zaboravi da je najbitniji sastojak u njenom spravljanju - vreme!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|

Poručite:
|