Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Dobrodošli Anonimni
Članovi:
Najnoviji: Jelenadjoric2530
Novih danas: 2
Novih juče: 1
Ukupno: 91724
Ljudi Online:
Članovi: 1
Posetioci: 109
Bots: 2
Uprava: 0
Članovi online:
01: nils
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
Voće i voćarske preradjevine
Forum › Voće
|
Strana 10 od 18
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
ladybeeČlan Udruženja
Pridružio se: Jan 15, 2008 Poruke: 1665 Lokacija: Sarajevo
ladybee
Član Udruženja
Pridružio se: Jan 15, 2008
Poruke: 1665
Lokacija: Sarajevo
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
dadoxxlČlan Udruženja
Pridružio se: Jul 30, 2007 Poruke: 1288 Lokacija: Mostar
dadoxxl
Član Udruženja
Pridružio se: Jul 30, 2007
Poruke: 1288
Lokacija: Mostar
|
Poslato: Sub Avg 22, 2009 1:00 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dadoxxlČlan Udruženja
Pridružio se: Jul 30, 2007 Poruke: 1288 Lokacija: Mostar
dadoxxl
Član Udruženja
Pridružio se: Jul 30, 2007
Poruke: 1288
Lokacija: Mostar
|
Poslato: Pon Avg 31, 2009 12:22 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Prvu turu vina od kupina sam otocio,vino je predivno,ali treba jos dosta proteci vremena da se moze konzumirati.Drop sam ostavio i dodao malo scera za pravljenje rakije.Negdje sam procitao da je dobro ubaciti pred pecenja rakije 2-3 kg svjezi plodova kupine.Interesuje me da li ce plod obojiti rakiju kod pecenja?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TartarZaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007 Poruke: 301
Tartar
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007
Poruke: 301
|
Poslato: Pon Avg 31, 2009 1:14 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
dadoxxl citat: |
....Interesuje me da li ce plod obojiti rakiju kod pecenja? |
Ne bi smelo. Kod pecenja treba da se dobije bezbojan destilat....
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dadoxxlČlan Udruženja
Pridružio se: Jul 30, 2007 Poruke: 1288 Lokacija: Mostar
dadoxxl
Član Udruženja
Pridružio se: Jul 30, 2007
Poruke: 1288
Lokacija: Mostar
|
Poslato: Pon Avg 31, 2009 2:27 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Negdje sam citao,da se ne oboji ide kao kazan na kazan,ali to ne shvacam.Pise kao ako se ne ubaci svjezi plodova,nema mirisa na kupinu,vec samo na kljuk.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
SaškaZaslužni član
Pridružio se: Mar 21, 2008 Poruke: 123 Lokacija: Novi Sad
Saška
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 21, 2008
Poruke: 123
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Pon Avg 31, 2009 10:01 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Destilat se neće obojiti, a da će dobiti aromu od svežih kupina može i ne mora se desiti. Kada sam ubacila dunje u kljuk pred pečenje, destilat je imao fini miris na voće.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
acimČlan
Pridružio se: Sep 28, 2008 Poruke: 17 Lokacija: zrenjanin
acim
Član
Pridružio se: Sep 28, 2008
Poruke: 17
Lokacija: zrenjanin
|
Poslato: Pon Sep 07, 2009 1:04 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Interesuje me seci ili mleti jabuku za kominu posto sam ovde procita da se jabuka sece a drugari me savetuju da je sameljem pa bih zeleo vase misljenje da cujem.
_________________ Nema glupih pitanja, nego glupih odgovora
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TartarZaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007 Poruke: 301
Tartar
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007
Poruke: 301
|
Poslato: Pon Sep 07, 2009 3:53 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Postoji odlicna mala knjiga "Prirucnik za spravljanje rakije" od dr. Slobodana Jovica. Pojedinacno su obradjene rakije od sljive, kajsije, kruske, tresnje, visnje, jabuke i grozdja. Sasvim dovoljno da po analogiji mogu da se prave i druge vocne rakije. Ocigledno da vremenom treba otkriti neke specificne cake da bi rakija bila vrhunska.
Sto se rakije od jabuke tice on predlaze muljanje a ako nema muljace na raspolaganju onda da se plodovi razbiju drvenim maljem. U principu svo voce ima manje ili vise nezdrave sastojke u semenu koji pored toga daju rakiji los ukus. Zato se gde god je to moguce iz voca vadi koscica a tamo gde to ne moze treba povesti racuna da koscica ostane neostecena. Bojim se da secenje ili mlevenje dovodi do veceg broja ostecenih koscica i losijeg kvaliteta rakije.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
acimČlan
Pridružio se: Sep 28, 2008 Poruke: 17 Lokacija: zrenjanin
acim
Član
Pridružio se: Sep 28, 2008
Poruke: 17
Lokacija: zrenjanin
|
Poslato: Pon Sep 07, 2009 11:17 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Hvala na odgovoru tartar po ovome bolja je varijanta samleti jabuku a ja cu je svakako ocistiti od semena.
_________________ Nema glupih pitanja, nego glupih odgovora
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
cikamisoČlan
Pridružio se: Sep 18, 2009 Poruke: 10 Lokacija: Banja Luka
cikamiso
Član
Pridružio se: Sep 18, 2009
Poruke: 10
Lokacija: Banja Luka
|
Poslato: Pet Sep 18, 2009 1:24 pm Naslov: JABUKOVACA
|
|
Nov sam na forumu i imam konkretno pitanje. Po literaturi sa interneta i gore spomenutom prirucniku za spravljanje rakije, prije 20-ak dana pripremio sam oko 700 kg jabukove komine.
U literaturi sam pronasao da je komina (sira) od jabuka spremna za pecenje nakon 14-21 dan, ili kad dostigne 5-12 oechslovih stepena. Danas, sav sretan jer mi je stigao isntrument, kupio sam menzuru od 1l, iscjedio tecni kom i uronio instrument. Tada sam dozivio razocarenje, jer je instrument u potpunosti uronio u tecnost, odnosno nekih 10-15 mm iznad dule.
Molim Vas da mi objasnite da li komina treba jos da stoji, da li sam zakasnio sa pecenjem, ili je u pitanju nesto trece.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
SaškaZaslužni član
Pridružio se: Mar 21, 2008 Poruke: 123 Lokacija: Novi Sad
Saška
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 21, 2008
Poruke: 123
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Pet Sep 18, 2009 1:49 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Desilo se to da je sav šećer prevreo pa širomer nema šta da pokaže. Treba što pre da izvršite destilaciju. 14-21 dan je predugo ako je temperatura pri kojoj se čuva komina veća od 15 stepeni C. Tada za 7-10 dana sav šećer prevri.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
cikamisoČlan
Pridružio se: Sep 18, 2009 Poruke: 10 Lokacija: Banja Luka
cikamiso
Član
Pridružio se: Sep 18, 2009
Poruke: 10
Lokacija: Banja Luka
|
Poslato: Pet Sep 18, 2009 7:19 pm Naslov: JABUKOVACA
|
|
Toga sam se i bojao. Nemam iskustva da vizuelno odredim pravo vrijeme za destilaciju jer ovo radim prvi put u zivotu, a tek danas sam nabavio Oechslov siromjer. Za vikend organizujem "akciju pecenja" i prijavicu rezultate.
Citajuci razne literature i surfajuci internetom nasao sam dosta pravih recepata, ali istovremeno i dosta kontradiktornosti. Svi tvrde da su u pravu. Volio bih da iz prve ruke cujem koliko jacinu destilata vaditi prilikom prvog pecenja, a koliko prilikom prepicanja, sam nacin prepicanja i slicno.
Negdje sam procitao da se prilikom prepicanja rakija vadi na 60 stepeni, a do zeljene jac ine se regulise razblazivanjem tehnickom vodom. Imao bih jos mnogo pitanja, ali ne zelim prije svega sam sebe da zbunjujem. Sad kako bude, a slijedece godine planiram se ozbiljnije pripremiti.
Hvala na pomoci.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
cikamisoČlan
Pridružio se: Sep 18, 2009 Poruke: 10 Lokacija: Banja Luka
cikamiso
Član
Pridružio se: Sep 18, 2009
Poruke: 10
Lokacija: Banja Luka
|
Poslato: Pet Sep 18, 2009 8:53 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Samo jos jedno pitanje: Posto za drugu destilaciju necu imati pun kotao, da li da ga dopunim sa vodom, ili ostavim rakije koliko bude iz prve destilacije?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
vladikaČlan
Pridružio se: Avg 26, 2008 Poruke: 38 Lokacija: Novi Sad
vladika
Član
Pridružio se: Avg 26, 2008
Poruke: 38
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Sub Sep 19, 2009 1:19 am Naslov: Re: JABUKOVACA
|
|
cikamiso citat: |
Negdje sam procitao da se prilikom prepicanja rakija vadi na 60 stepeni, a do zeljene jac ine se regulise razblazivanjem tehnickom vodom. |
Tehnička voda nije za piće pa samim tim nije ni podesna da se koristi pri razblaživanju rakije. Verovatno ste pročitali "destilovanom" vodom...
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
australacČlan
Pridružio se: Avg 08, 2009 Poruke: 12
australac
Član
Pridružio se: Avg 08, 2009
Poruke: 12
|
Poslato: Ned Sep 20, 2009 11:27 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Jedan od nacina ti je da iz prvog kazana uhvatis sredinu i odvois je,zatim da uhvatis rep (zadnju frakciju)i patoku tj da teras do 0%.Tako da u drugi kazan naspes tu zadnju frakciju i patoku zatim naspes to jabuke sto imas i na to jos dolijes vode.Kad to peces izdvoji prvu frakciju (nevaljalu rakiju)i baci je,zatim vataj srednju frakciju do zeljene jacine i na kraju vatas slabiju rakiju .
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Voće
|
Strana 10 od 18
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|