Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Dobrodošli Anonimni
Članovi:
Najnoviji: Jelenadjoric2530
Novih danas: 2
Novih juče: 1
Ukupno: 91724
Ljudi Online:
Članovi: 1
Posetioci: 53
Bots: 2
Uprava: 0
Članovi online:
01: Marcus
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
Voće i voćarske preradjevine
Forum › Voće
|
Strana 12 od 18
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
penzijaČlan
Pridružio se: Mar 04, 2007 Poruke: 19 Lokacija: srbac
penzija
Član
Pridružio se: Mar 04, 2007
Poruke: 19
Lokacija: srbac
|
Poslato: Sre Sep 23, 2009 12:46 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Moj kazan je 95l i traje oko sat i po
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
prezontijeNovi član
Pridružio se: Sep 20, 2009 Poruke: 5
prezontije
Novi član
Pridružio se: Sep 20, 2009
Poruke: 5
|
Poslato: Sre Sep 23, 2009 1:05 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Hvala australac i penzija.Da iznese jos neko svoja iskustva pa cu vam objasniti zbog cega pitam.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
cikamisoČlan
Pridružio se: Sep 18, 2009 Poruke: 10 Lokacija: Banja Luka
cikamiso
Član
Pridružio se: Sep 18, 2009
Poruke: 10
Lokacija: Banja Luka
|
Poslato: Sre Sep 23, 2009 8:10 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Ja licno mislim da to ne moze biti pravilo. Zavisi od mnogo faktora: Velicine kazana, jacine vatre, vanjske temperature, temperature koma i vjerovatno jos mnogo toga. Kazan koji sam ja koristio je zapremine 110 l i otprilike je trebalo pola sata da procuri i onda jos sat vremena da se sa prvih 65 stepeni smanji na 24. Kod prepicanja takodje pola sata da procuri i onda aktivnog pecenja 2 sata od 75 do 50 stepeni. Mozda je bitno i to da kazan nikad nije bio pun do vrha.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
prezontijeNovi član
Pridružio se: Sep 20, 2009 Poruke: 5
prezontije
Novi član
Pridružio se: Sep 20, 2009
Poruke: 5
|
Poslato: Sre Sep 23, 2009 9:41 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Cikamiso slazem se sa vama da zavisi od mnogo faktora,samo sto sam dosao u sukob sa nekim forumasima na jednom nasem sajtu da rakija ne moze da se ispece bez najmanje 5-6 sati pa je islo i do 9 sati.Inace govorio sam o kazanu prevrtacu(serpasu) zapremine 120 l,dosta plitkim a sirokim,sa velikim kapkom i precnikom lule od 50mm(kazan koji je prikazan na slici ). .Ja sam rekao da nije potrebno toliko vremena pa me zanimaju vasi stavovi oko toga.Inace vazi samo za kominu ne za prepicanje.Pozdrav
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
121.71 KB |
Pregleda: |
270 puta |
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
cikamisoČlan
Pridružio se: Sep 18, 2009 Poruke: 10 Lokacija: Banja Luka
cikamiso
Član
Pridružio se: Sep 18, 2009
Poruke: 10
Lokacija: Banja Luka
|
Poslato: Čet Sep 24, 2009 6:27 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Mozda su ljudi u pravu, ali ja jos nisam cuo za tako dugu destilaciju. Nemam mnogo iskustva u ovom poslu, jer ovo prvi put radim samostalno. Dosta sam se raspitivao kod starijih, listao literaturu i trazio po internetu, ali nisam naisao na takav podatak. Istini za volju to mi izgleda pomalo i nemoguce.
Ja sam koristio 110 litarski kazan, koji je u potpunosti, do najsitnijeg detalja, izradjen od rostfraja (cak i loziste). Nije potrebno stalno mjesati jer je zagorjevanje svedeno na minimum. Ne znam koliko tacno, ali je dosta sirok i samim tim i plitak. Gore sam naveo koliko vremena je trajala destilacija, a vatru sam drzao tek toliko jaku da ne prestane da curi. Ako bih htio pruduziti vrijeme morao bih smanjiti vatru, a u tom slucaju bi prestalo i isparavanje i kondenzacija. Ne znam, mozda i nisam u pravu. Volio bih da neko ovo pojasni.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
cikamisoČlan
Pridružio se: Sep 18, 2009 Poruke: 10 Lokacija: Banja Luka
cikamiso
Član
Pridružio se: Sep 18, 2009
Poruke: 10
Lokacija: Banja Luka
|
Poslato: Čet Sep 24, 2009 7:02 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Evo nesto veoma interesantno:
Izrada minijaturnih kazana za pečenje rakije
Milenko Božić zanatlijsku vještinu izrade kazana za pečenje rakije naučio je od svog oca, ali se nije bavio njihovom izradom u standardnoj veličini već je nastojao da napravi minijaturnu verziju.
Riječ je o minijaturnoj spravi, koja ima sve ono što i veliki rakijski kazan u kome se tokom jeseni peče rakija. G. Božić već godinama izrađuje male rakijske kazane od jednog ili više litara koji su prava mala umjetnička djela.
Mnogo truda i znanja potrebno je da se napravi kazan litrenjak iz kojeg poteče domaća rakija. Za izradu kazana od 1 ili 2 l potrebno mu je oko 150 časova čistog kujundžijskog rada sa čekićem i makazama, ručnog rada koji jedino narušava upotreba električne bušilice. Kazan suvenir na sebi ima ugrađen otvor, odnosno mehanizam za sipanje i ispuštanje koma kao i mehanizam za miješanje.
Svoje svojevrsne suvenire g. Božić izlaže na brojnim sajmovima male privrede i ostalim manifestacijama, a oko njegovog štanda je uglavnom najveća gužva. Na licu mjesta, za petnaestak minuta od litra koma potekne decilitar izuzetno jake rakije koja se u slast ispija.
Minijaturne kazane izrađuje po narudžbi, a narudžbe najviše poručuju ljudi iz inostranstva tako da se g. Božić može pohvaliti da njegovih umjetničkih djela ima širom svijeta.
INFO
FIRMOPISAČKI ATELJE
Milenko BOŽIĆ
Nemanjina br. 40
74000 Doboj
+387 (0)53 221 108, +387 (0)65 987 868
E-mail: oka.reklame @ gmail.com>
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
18.21 KB |
Pregleda: |
326 puta |
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dadoxxlČlan Udruženja
Pridružio se: Jul 30, 2007 Poruke: 1288 Lokacija: Mostar
dadoxxl
Član Udruženja
Pridružio se: Jul 30, 2007
Poruke: 1288
Lokacija: Mostar
|
Poslato: Čet Sep 24, 2009 10:15 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Svaka cast majistoru,samo nam reci jos cijenu za taj kazancic.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
nikola145Zaslužni član
Pridružio se: Avg 31, 2008 Poruke: 405 Lokacija: Beograd
nikola145
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 31, 2008
Poruke: 405
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Pet Sep 25, 2009 7:27 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
@ Cikamiso zar ne treba kazan da bude od bakra ??? bakar je koliko sam cuo katalizator u celoj prici oko pecenja i nezamenljiv ?
Mali kazan al cena je verovatno velika cim ide samo preko..
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
cikamisoČlan
Pridružio se: Sep 18, 2009 Poruke: 10 Lokacija: Banja Luka
cikamiso
Član
Pridružio se: Sep 18, 2009
Poruke: 10
Lokacija: Banja Luka
|
Poslato: Pet Sep 25, 2009 8:51 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Za cijenu nisam siguran, na ovo sam slucajno naisao na internetu.
Sto se tice bakra i ja sam do prosle godine znao samo za tu pricu. Covjek me uvjerava da ta prica potice iz vremena kad je bakar u stvari bio jedini materijal za tu namjenu. Potkrepljuje cinjenicom da se uopste ne smije koristiti za spravljanje hrane, dok je rostfraj univerzalan u tom smislu. Kazem nisam siguran i ne smijem nista tvrditi, a volio bih da i ovo jos neko prokomentarise, posebno neke iz struke.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
penzijaČlan
Pridružio se: Mar 04, 2007 Poruke: 19 Lokacija: srbac
penzija
Član
Pridružio se: Mar 04, 2007
Poruke: 19
Lokacija: srbac
|
Poslato: Pet Sep 25, 2009 9:35 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Pozdrav reci mi koliko kosta taj kazan od rostfraja od 110l i gdje si ga nabavio
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
drveniČlan Udruženja
Pridružio se: Maj 24, 2007 Poruke: 4815 Lokacija: Novi Sad
drveni
Član Udruženja
Pridružio se: Maj 24, 2007
Poruke: 4815
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Pet Sep 25, 2009 12:04 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
cikamiso citat: |
Sto se tice bakra i ja sam do prosle godine znao samo za tu pricu. Covjek me uvjerava da ta prica potice iz vremena kad je bakar u stvari bio jedini materijal za tu namjenu. Potkrepljuje cinjenicom da se uopste ne smije koristiti za spravljanje hrane, dok je rostfraj univerzalan u tom smislu. Kazem nisam siguran i ne smijem nista tvrditi, a volio bih da i ovo jos neko prokomentarise, posebno neke iz struke. |
Ovo je sasvim tačno. Bakar tu nije katalizator. U procesu pečenja rakije se čak ni ne odvija nikakva kataliza. Pečenje rakije je u suštini obična frakciona destilacija.
I potpuno se slažem da bi bakar trebalo maskimalno izbegavati u svim procesima tokom kojih se pripremaju životne namirnice. Bakar je štetan metal i u određenim slučajevima može izazvati trovanje, rostfraj ne može.
_________________ Ent Thuja
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
prezontijeNovi član
Pridružio se: Sep 20, 2009 Poruke: 5
prezontije
Novi član
Pridružio se: Sep 20, 2009
Poruke: 5
|
Poslato: Pet Sep 25, 2009 2:11 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Sto se tice bakarnih sudova potrebno je kalajisati sve sudove u kojima se priprema hrana jer u suprotnom moze doci do trovanja.Kalaj tu sluzi kao filter.E sad bitno je reci da vecina boljih restorana hranu priprema bas u bakarnom posudju.Kod kazana za rakiju nemoze doci do trovanja jer se u kazanima odvija destilacija sto znaci da bakarni oksid ostaje u komini.Prednost bakarnog kazana je u boljem sprovodjenju toplote i u tome sto je laksi za rad jer bakar prilikom zagrevanja postaje mek i elastican za obradu,dok rostfraj je malo teze obraditi.Ovo pricam za kazane rucno radjene kazane,kod fabrickih to vec nije toliko vazno.Mi proizvodimo kazane za rakiju samo od bakra.Sto se tice kvaliteta rakije nema razlike izmedju kazana od rostfraja i kazana od bakra.
Sto se tice duzine pecenja.i ja pecem rakoju na nacin slican vasem cikamiso,i meni je nejasno zbog cega bi trebalo peci rakiju tako dugo.Slazem se da postoje kazani koji su dosta duboki a uski i da sporije provre od sirih a plitkih,ali mislim da ni sa takvim kazanima nije potrebno toliko vremena.Rakiju pecem blizu 20 god,a otac vise od 30 i nikada nismo culi da neko pece toliko dugo.
Dadoxxl zna o cemu pricam i na koji forum mislim.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
cikamisoČlan
Pridružio se: Sep 18, 2009 Poruke: 10 Lokacija: Banja Luka
cikamiso
Član
Pridružio se: Sep 18, 2009
Poruke: 10
Lokacija: Banja Luka
|
Poslato: Pet Sep 25, 2009 3:06 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Sto se tice ovog kazana od rostfraja covjek ga je radio licno za sebe, a komercijalno ga proizvoditi mislim da se ne bi isplatilo. Covjek je dugo godina bio vani i radio sa rostfrajom, a po struci je bravar. Slucajno je njegov sin moj prijatelj i ja ga mogu posuditi za svoje potrebe. Inace nije ono da bukvalno"ide po selu", ali ga iznajmljuje prijateljima i poznanicima.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
orckaČlan
Pridružio se: Feb 17, 2008 Poruke: 23
orcka
Član
Pridružio se: Feb 17, 2008
Poruke: 23
|
Poslato: Uto Sep 29, 2009 8:27 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Pozdrav rakijaši!
Peko sam rakiju od kupina pa mi je malo zagorila. Ako je prepečem hoče li se izgubiti okus zagoretine.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
zdravko.poposkiNovi član
Pridružio se: Jul 29, 2009 Poruke: 7 Lokacija: backa palanka
zdravko.poposki
Novi član
Pridružio se: Jul 29, 2009
Poruke: 7
Lokacija: backa palanka
|
Poslato: Pet Okt 02, 2009 10:43 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
[quote="orcka"]Pozdrav rakijaši!
Peko sam rakiju od kupina pa mi je malo zagorila. Ako je prepečem hoče li se izgubiti okus zagoretine.
Nece,moras uzeti aktivnog uglja. Moze se nabaviti u humanim apotekama.
Mislim da ide 2-5 gr. na 100 l rakije(nisam siguran).Moras mesati 2-3 dana,onda ostavis da se istalozi, pa polako pretocis rakiju vodeci racuna da ne povuces i talog.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Voće
|
Strana 12 od 18
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|