Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › Domaci recepti za proizvode od voća
Domaci recepti za proizvode od voća
Voće i voćarske preradjevine
|
|
Autor |
Poruka |
PROSHOČlan
Pridružio se: Okt 27, 2007 Poruke: 14 Lokacija: Gevgelija makedonija
PROSHO
Član
Pridružio se: Okt 27, 2007
Poruke: 14
Lokacija: Gevgelija makedonija
|
Poslato: Čet Dec 11, 2008 3:17 am Naslov: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE
|
|
epa evo ondak jos jedno iako sam ga postavio i na forumu o kakija
el neko napravio soka sa kaki imam ja neka vecakolicina koja je pocela da truli ne da sazreva nego da prezreva i necu da bacim pa da preradim nekako???
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
violeta.rČlan Udruženja
Pridružio se: Avg 31, 2006 Poruke: 689 Lokacija: Podgorica
violeta.r
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 31, 2006
Poruke: 689
Lokacija: Podgorica
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
EviYanNovi član
Pridružio se: Dec 26, 2007 Poruke: 7 Lokacija: Aleksandrovac /Timočka Krajina/
EviYan
Novi član
Pridružio se: Dec 26, 2007
Poruke: 7
Lokacija: Aleksandrovac /Timočka Krajina/
|
Poslato: Uto Jan 27, 2009 1:48 am Naslov: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE
|
|
Ma,ništa zdravije od DREN-a....samo,gdi da ga nađemo?!!!
_________________ Lako je bilo Bogu da vlada
Imade sam Evu i Adama
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BlunetaZaslužni član
Pridružio se: Feb 20, 2007 Poruke: 168 Lokacija: Pomoravlje
Bluneta
Zaslužni član
Pridružio se: Feb 20, 2007
Poruke: 168
Lokacija: Pomoravlje
|
Poslato: Čet Feb 26, 2009 5:43 pm Naslov: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta
|
|
Koliko ja znam, lekovitost ne potiče od kiseline kao takve već od drugih elemenata. Npr., znam za kalijum, koga ima u jabukovom sirćetu, a koji je značajan za rad srca i izuzetan diuretik.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
milicasaskaNovi član
Pridružio se: Jun 17, 2009 Poruke: 2
milicasaska
Novi član
Pridružio se: Jun 17, 2009
Poruke: 2
|
Poslato: Sre Jun 17, 2009 4:23 pm Naslov: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE
|
|
ja koristim kupovne sokove,najcesce negazirane i osvezavajuce.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
yt1ecpČlan
Pridružio se: Avg 26, 2006 Poruke: 76 Lokacija: Beograd
yt1ecp
Član
Pridružio se: Avg 26, 2006
Poruke: 76
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Pon Jul 27, 2009 4:20 pm Naslov: Susenje smokava
|
|
Nisam nasao, pa, moram da pitam, ako iko zna:
KAKO DA OSUSIM SMOKVE, PA, KAD DODJE ZIMA, DA SE SECAM LETA?
Salu na stranu, zna li neko kako se suse smokve?
_________________ Za pametnog coveka svaki dan je novi zivot !
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
ladybeeČlan Udruženja
Pridružio se: Jan 15, 2008 Poruke: 1665 Lokacija: Sarajevo
ladybee
Član Udruženja
Pridružio se: Jan 15, 2008
Poruke: 1665
Lokacija: Sarajevo
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
mika79Novi član
Pridružio se: Jan 25, 2010 Poruke: 5
mika79
Novi član
Pridružio se: Jan 25, 2010
Poruke: 5
|
Poslato: Pon Jan 25, 2010 2:46 am Naslov: Re: džem (pekmez) bez konzervansa
|
|
super su vam recepti. mene malo zanima proizvodnja prirodnih dzemova na tradicionalan nacin ali za prodaju. znaci ako se za svoje potrebe desi da se ubudja nije strasno ali u prodavnici to ne sme. ima li neko nekih iskustava koja bi hteo da podeli sa nama?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TartarZaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007 Poruke: 301
Tartar
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007
Poruke: 301
|
Poslato: Sre Feb 03, 2010 11:17 pm Naslov: Re: džem (pekmez) bez konzervansa
|
|
Bluneta citat: |
Mene su starije domaćice naučile da je za džem (kao i za ajvar) najvažnije da bude dobro ukuvan, tj. maksimalno oslobodjen vode.
Onda se još sipa u vrele tegle i odmah zatvori, tako da se hladjenjem stvori vakuum, i nema nikakvih problema! (Osim što posle jedva otvorite teglu!)
Lično sam se uverila da su džem i ajvar, na ovaj način ostavljeni, potpuno sveži do marta naredne godine, a za dalje ne znam jer uvek sve pojedemo! |
Dzem nije nasa rec a pekmez (valjda) jeste. Ali bez obzira na poreklo reci to nisu iste stvari.
Pekmez je jako ukuvan, jako gust, moze da bude bez dodatnog secera.
Dzem je redji sa dodatim secerom. U dzemu su cesto vidljivi neraskuvani komadi voca.
Najpoznatiji pekmez je od sljiva, naravno sa ljuspom i bez secera. To je toliko ukuvano da nema sanse da se pokvari.
Dzem je osetljiviji (ima vise vode) Ovde je dobro opisano kako se izbegava zagadjenje. A pojacana varijanta je da se vruce tegle stave u vrucu rernu na dodatnu sterilizaciju i tako "peku" par minuta i onda zatvore.
Moderna varijanta :Otvorena tegla stavljena na 5-10 sec u mikrotalasnu rernu je povrsinski sterilisana.....
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
mika79Novi član
Pridružio se: Jan 25, 2010 Poruke: 5
mika79
Novi član
Pridružio se: Jan 25, 2010
Poruke: 5
|
Poslato: Čet Feb 04, 2010 7:50 pm Naslov: Re: džem (pekmez) bez konzervansa
|
|
bas to sam i ja saznao raspitujeci se kod baka. jedino sto ne ostavljaju par minuta u rerni vec par sati. a ovo sa mikrotalasnom da li je to neko isprobao? zvuci kao savrsena varijanta.
usput zna li neko gde bi mogao da kupim nekog velikog secka u kojem bi mleo voce?postoji li tako nesto ili da sam konstruisem?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TartarZaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007 Poruke: 301
Tartar
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007
Poruke: 301
|
Poslato: Čet Feb 04, 2010 8:35 pm Naslov: Re: džem (pekmez) bez konzervansa
|
|
Probao i uspelo ali to je 2-3 tegle, tako da se ne moze sa sigurnoscu tvrditi.
Medjutim, u svojim eksperimentima sa gljivama uspesno koristim mikrotalasnu rernu za sterilizaciju. Dzem ili pekmez je vec sterilisan kuvanjem problem je sto pre zatvaranja tegle dodje do zagadjenja sporama plesni. Micro-rerna ubija sve po povrsini samo treba voditi racuna da i poklopac treba sterilisati. Ako je od polipropilena (pp) onda moze u rernu a metalni nikako.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
elsaleČlan
Pridružio se: Apr 16, 2009 Poruke: 77
elsale
Član
Pridružio se: Apr 16, 2009
Poruke: 77
|
Poslato: Pon Apr 26, 2010 11:02 am Naslov: Re: Susenje smokava
|
|
yt1ecp citat: |
Nisam nasao, pa, moram da pitam, ako iko zna:
KAKO DA OSUSIM SMOKVE, PA, KAD DODJE ZIMA, DA SE SECAM LETA?
Salu na stranu, zna li neko kako se suse smokve? |
staviti ih na nekakvu mrezicu, ne jednu preko druge, samo jedan sloj.
mrezu sa smokvama staviti na sunce. okretati svaki dan svaku smokvu.
malo je zeznut posao ali tako se suse.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Mladi_BiljarČlan
Pridružio se: Jul 31, 2009 Poruke: 66 Lokacija: Kovin
Mladi_Biljar
Član
Pridružio se: Jul 31, 2009
Poruke: 66
Lokacija: Kovin
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Mladi_BiljarČlan
Pridružio se: Jul 31, 2009 Poruke: 66 Lokacija: Kovin
Mladi_Biljar
Član
Pridružio se: Jul 31, 2009
Poruke: 66
Lokacija: Kovin
|
Poslato: Čet Maj 06, 2010 10:49 am Naslov: Re: Domaci recepti za proizvode od voća
|
|
Da li neko zna i kako se pravi med od bagremovog cveta? Bagrem je procvetao, pa bih da probam...
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
lužnjakZaslužni član
Pridružio se: Sep 14, 2009 Poruke: 149 Lokacija: Zagreb
lužnjak
Zaslužni član
Pridružio se: Sep 14, 2009
Poruke: 149
Lokacija: Zagreb
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|