|
|
Autor |
Poruka |
BastovanPocetnikČlan
Pridružio se: Mar 07, 2008 Poruke: 44 Lokacija: Банат
BastovanPocetnik
Član
Pridružio se: Mar 07, 2008
Poruke: 44
Lokacija: Банат
|
Poslato: Sub Jun 27, 2009 2:20 pm Naslov: Tikvice
|
|
Kako tikvice sacuvati za zimu, da li dolazi u obzir zamrzavanje ?
Hvala unapred.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
life46Član
Pridružio se: Maj 07, 2009 Poruke: 59 Lokacija: Hrvatska-turopoljski kraj
life46
Član
Pridružio se: Maj 07, 2009
Poruke: 59
Lokacija: Hrvatska-turopoljski kraj
|
Poslato: Sub Jun 27, 2009 9:37 pm Naslov: Re: Tikvice
|
|
Ako hoces da ih sacuvs za jelo,onda zreliju tikvicu-nikako premladu,jer sadrze puno vode,pa kad se odmrznu ode sve u vodu;nasjeckas na kockice,
u vrecice pa u zamrzivac.Kad izvadis za pripremu,ostavis na sobnoj temperaturi da se odmrzne.Iscijedis vodu i dalje koristis kao friske
npr.napravis bucnicu i u slast
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
aco85Zaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2008 Poruke: 121 Lokacija: Raska
aco85
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2008
Poruke: 121
Lokacija: Raska
|
Poslato: Sub Jun 27, 2009 9:51 pm Naslov: Re: Tikvice
|
|
Mozes da zamrznes ali posle kada otopis dobices kasu, najbolji primer za to je krompir. Znam da ove obicne tikve i bundeve stoje i ne trunu godinu dana ako se propisno cuvaju, ali tikvica ima mnogo vise vode u sebi i ona ne bi dozivela ni mesec dana.
_________________ Ni slucajno hobi ne pretvarajte u obavezan posao, zamrzicete ga!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
nikola145Zaslužni član
Pridružio se: Avg 31, 2008 Poruke: 405 Lokacija: Beograd
nikola145
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 31, 2008
Poruke: 405
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Pon Jun 29, 2009 2:02 pm Naslov: Re: Tikvice
|
|
Moze da se ostavi iseckano i nije lose za neku corbu od povrca za zimu. :-)
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BastovanPocetnikČlan
Pridružio se: Mar 07, 2008 Poruke: 44 Lokacija: Банат
BastovanPocetnik
Član
Pridružio se: Mar 07, 2008
Poruke: 44
Lokacija: Банат
|
Poslato: Pon Jun 29, 2009 3:45 pm Naslov: Re: Tikvice
|
|
Hvala na odgovorima.
Za corbu mi konkretno i treba, one zrelije cu da da ogulim i iseckam, pa u zamrzivac u kesice....
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BravarZaslužni član
Pridružio se: Mar 13, 2006 Poruke: 184 Lokacija: Chibukland El Rancho, Srbija
Bravar
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 13, 2006
Poruke: 184
Lokacija: Chibukland El Rancho, Srbija
|
Poslato: Pon Jun 29, 2009 9:40 pm Naslov: Re: Tikvice
|
|
Kad ja ne bih izmishljao rupu na saksiji...
Najbitnija stvar pri zamrzavanju, bilo chega, je temperatura i brzina zamrzavanja. E sad, zbog zashto? Naravno, zbog zato.
Da bi povrce zadrzalo svoj oblik ( kao i sva njam njam svojstva) kada se otopi, najbitnija stvar je sachuvati celijsku membranu od buskanja oshtrim kristalima leda... pri temperaturama vishim od -30C, mikrokristali tecnosti u celijama su vrlo oshtri i gotovo odmah pri kristalizaciji probushe celijsku opnu... znachi, kada se otopi takvo povrce ( ili bilo shta) ima onaj karakteristichan chorbast oblik :)...
E sad, ako su temperature zamrzavanja ispod -30C i proces zamrzavanja brz, kristali technosti imaju onaj karakteristichan oblik pahuljice (cing cing ) i cepanje opne je minimalno...
A sad na red dolazi tehnologija zamrzavanja u kucnim, da ne kazem kuhinjskim uslovima...
1. povrce koje se zamrzava mora se podhladiti na +5C i osloboditi vishka vode (koja ispari iz njega). To znachi, prvo povrcke drzati u obichnom frizu dok mu temperatura ne dostigne +5
2.Na zamrzivachu ukljuchiti onaj prekidach za duboko zamrzavanje i chekati dok temperatura ne padne ispod -30C.
3.Tek kada dostigne tu temperaturu, brzo smestiti povrcke i zamandaliti vrata. Josh bolja kombinacija je sa ventilatorom unutar zamrzivacha koji hladnim vazduhom prostrujava oko povrcki. Josh bitnije je da pakaovanje u kese odradite tek poshto je sve "duboko smrznuto". Za zamrzavanje koristite plitke i shuplje gajbice kao shto su one za maline.
Ovako zamrznuto mozete drzati i do godinu dana na temperaturama od -18 do -20... Shta mislite koliko je star svinjski but od gude koja je " majkemi juche zaklana" ?
O odmrzavanju drugom prilikom... O roshtilju uvek & vazda...
_________________ NEĆE GROM U LJUBIČICU
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
nikola145Zaslužni član
Pridružio se: Avg 31, 2008 Poruke: 405 Lokacija: Beograd
nikola145
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 31, 2008
Poruke: 405
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Uto Jun 30, 2009 1:24 am Naslov: Re: Tikvice
|
|
Bravo Bravar detaljno, svasta bi tako moglo da se zamrzava i da bude upotrebljevo cak i u onom estetskom delu.
Sto setikvica tice corba i supa su krajnji domet...
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BastovanPocetnikČlan
Pridružio se: Mar 07, 2008 Poruke: 44 Lokacija: Банат
BastovanPocetnik
Član
Pridružio se: Mar 07, 2008
Poruke: 44
Lokacija: Банат
|
Poslato: Uto Jun 30, 2009 1:45 am Naslov: Re: Tikvice
|
|
Bravar i od mene sve pohvale za detaljna objasnjenja.
Kada naleti slobodno vreme, moze koja rec i o pravilnom odmrzavanju....ja inace zamrznuto samo bucnem u corbu, mozda to i nije bas najbolje....
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
busmČlan Udruženja
Pridružio se: Jan 03, 2010 Poruke: 1400 Lokacija: Kanjiža
busm
Član Udruženja
Pridružio se: Jan 03, 2010
Poruke: 1400
Lokacija: Kanjiža
|
Poslato: Pet Jul 16, 2010 4:23 am Naslov: Re: Tikvice
|
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
tabakovČlan Udruženja
Pridružio se: Jun 26, 2007 Poruke: 442 Lokacija: Novi Sad
tabakov
Član Udruženja
Pridružio se: Jun 26, 2007
Poruke: 442
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Pet Jul 16, 2010 8:15 pm Naslov: Re: Tikvice
|
|
Neverovatno da do sada nije bilo teme o tikvicama
Dajem prilog iz naše bašte.
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
71.98 KB |
Pregleda: |
132 puta |
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
ruzzaZaslužni član
Pridružio se: Apr 07, 2006 Poruke: 120
ruzza
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 07, 2006
Poruke: 120
|
Poslato: Ned Jul 18, 2010 8:11 am Naslov: Re: Tikvice
|
|
Tabakov,da li je to cukin?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
tabakovČlan Udruženja
Pridružio se: Jun 26, 2007 Poruke: 442 Lokacija: Novi Sad
tabakov
Član Udruženja
Pridružio se: Jun 26, 2007
Poruke: 442
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Ned Jul 18, 2010 6:45 pm Naslov: Re: Tikvice
|
|
ruzza citat: |
Tabakov,da li je to cukin? |
Ne znam šta je to "cukin", ali plod je sa jedine sadnice koju sam kupila, pa ne znam koje je sorte. Kasnije sam posejala još dve semenke, koje sad već donose plod i izgledaju mi identično onom starijem. Trenutno sam u NS, pa ne mogu pogledati na kesici ime sorte, samo sam zapamtila da je seme mađarsko. Kad se vratim u Futog - pogledaću.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
SnezankaZaslužni član
Pridružio se: Jun 22, 2009 Poruke: 142 Lokacija: prilep,makedonija
Snezanka
Zaslužni član
Pridružio se: Jun 22, 2009
Poruke: 142
Lokacija: prilep,makedonija
|
Poslato: Ned Jul 18, 2010 9:53 pm Naslov: Re: Tikvice
|
|
Cukin je isto tako tikvica ali se jede u zimi pecenu u rernu.I ja imam iste sorte a u zimi je to najlepsa poslastica.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
AndrejXČlan
Pridružio se: Apr 30, 2009 Poruke: 98 Lokacija: Zagreb
AndrejX
Član
Pridružio se: Apr 30, 2009
Poruke: 98
Lokacija: Zagreb
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
tabakovČlan Udruženja
Pridružio se: Jun 26, 2007 Poruke: 442 Lokacija: Novi Sad
tabakov
Član Udruženja
Pridružio se: Jun 26, 2007
Poruke: 442
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Uto Jul 27, 2010 9:20 pm Naslov: Re: Tikvice
|
|
Auuuuuu.... kolika je.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|