Sadržaj
MiniChat
MMMiki: kada stize porudzbina... 27-Jan-2025 07:41:35 Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Ratarske i povrtarske kulture › BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
Sve o ratarskim i povrtarskim kulturama..
|
|
Autor |
Poruka |
ruzzaZaslužni član
Pridružio se: Apr 07, 2006 Poruke: 120
ruzza
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 07, 2006
Poruke: 120
|
Poslato: Pon Feb 16, 2009 4:04 pm Naslov: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
|
|
Gde mogu da kupim semena iz bio proizvodnje?Sadila bih iskljucivo za sopstvene potrebe.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
dragan_kiČlan
Pridružio se: Jan 20, 2009 Poruke: 12 Lokacija: Kikinda
dragan_ki
Član
Pridružio se: Jan 20, 2009
Poruke: 12
Lokacija: Kikinda
|
Poslato: Sub Feb 28, 2009 1:11 pm Naslov: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
|
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dragan_kiČlan
Pridružio se: Jan 20, 2009 Poruke: 12 Lokacija: Kikinda
dragan_ki
Član
Pridružio se: Jan 20, 2009
Poruke: 12
Lokacija: Kikinda
|
Poslato: Sub Feb 28, 2009 1:44 pm Naslov: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
|
|
Jos bolja knjiga od prethodne! Gajenje povrcća s ljubavlju
www.4shared.com/file/8...avlju.html
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
lunaliNovi član
Pridružio se: Maj 06, 2009 Poruke: 5
lunali
Novi član
Pridružio se: Maj 06, 2009
Poruke: 5
|
Poslato: Sub Maj 08, 2010 11:17 am Naslov: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
|
|
Da li neko gaji biljku čajota? Danas sam kupila plodove koji su u isto vreme i semenke, reče mi prodavac, već su izbacili izdanke. Samo je znao da mi kaže da ne traže nikakvu posebnu negu. Da li da ih zasadim pored ograde? Kako se koriste plodovi i da li će ih biti ove godine?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BiodinamikaČlan
Pridružio se: Dec 27, 2009 Poruke: 55 Lokacija: Vršac
Biodinamika
Član
Pridružio se: Dec 27, 2009
Poruke: 55
Lokacija: Vršac
|
Poslato: Ned Maj 23, 2010 6:04 pm Naslov: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
|
|
ruzza citat: |
Gde mogu da kupim semena iz bio proizvodnje?Sadila bih iskljucivo za sopstvene potrebe. |
Sa malim zakasnjenjem - Institut za povrtarstvo imao je ove godine organska semena pasulja i boranije. Od naredne godine bice isargarepa, salate, cvekla...
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
brvukČlan
Pridružio se: Mar 07, 2007 Poruke: 96 Lokacija: Nis
brvuk
Član
Pridružio se: Mar 07, 2007
Poruke: 96
Lokacija: Nis
|
Poslato: Pon Maj 31, 2010 1:13 pm Naslov: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
|
|
Moram da vas pitam nesto. Sadila moja mama kineski kupus i to uopste ne lici na ono sto je bilo na slici, dobili smo neki dlakavi proizvod koji ne pravi glavicu vec cveta...
Da li je kineski kupus dlakav?
Kad pravi glavicu, posle cveta?
Puno hvala
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Kr1stianNovi član
Pridružio se: Sep 20, 2009 Poruke: 8 Lokacija: Krapina/Hrvatska
Kr1stian
Novi član
Pridružio se: Sep 20, 2009
Poruke: 8
Lokacija: Krapina/Hrvatska
|
Poslato: Čet Avg 12, 2010 8:44 pm Naslov: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
|
|
Ljepo bi molil ak mi moze neko tocno napisati kak od preslice napraviti pripravak za spricanje. Gledam po internetu i negde se spominje 24 sata namakanja u vodi a negde 12 ... negde se spominje i kuhanje pola sata.
Ja sam trenutno napunil jednu ovecu kantu ( cca 30 - 40 litara) pa ne znam kak bi to mogel prokuhati, nemam tak veliki lonac... ili mogu po malo ?
Isto tak sam videl da ima više vrsti preslice... dal je bilo koja dobra za prevenciju od plamenjace ili mora biti bas livadna preslica ?
Ja sam nabral nekakve koja je bila velicine između 30 -100cm. Primjetil sam da su neke pocele odozdola crniti po stabljici pa sam taj crni dio odstranil.
btw.... dal je bolje spricati sa tim pripravkom prije ili poslje kise ?
Kolki treba biti omjer pripravka i vode te koja bi bila posljedica ak stavim prevec pripravka a premalo vode ?
_________________ Hominum natura novitatis ac peregrinationis avida est. Ad astra volat !
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
nikola145Zaslužni član
Pridružio se: Avg 31, 2008 Poruke: 405 Lokacija: Beograd
nikola145
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 31, 2008
Poruke: 405
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Pet Avg 13, 2010 8:00 am Naslov: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
|
|
Recepti za spravljanje biodinamičkih preparata:
www.biodynamic.org.uk/...tions.html
@brvuk
kinski kupus je prilično teško odgajuti u našim uslovima, traži hladno vreme jer inače odmah ode u cvet i ne stvara glavicu. Probaj da ga zasadiš za jestnju berbu.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BiodinamikaČlan
Pridružio se: Dec 27, 2009 Poruke: 55 Lokacija: Vršac
Biodinamika
Član
Pridružio se: Dec 27, 2009
Poruke: 55
Lokacija: Vršac
|
Poslato: Pon Feb 14, 2011 11:35 pm Naslov: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
|
|
Kr1stian citat: |
Ljepo bi molil ak mi moze neko tocno napisati kak od preslice napraviti pripravak za spricanje. Gledam po internetu i negde se spominje 24 sata namakanja u vodi a negde 12 ... negde se spominje i kuhanje pola sata.
Ja sam trenutno napunil jednu ovecu kantu ( cca 30 - 40 litara) pa ne znam kak bi to mogel prokuhati, nemam tak veliki lonac... ili mogu po malo ?
Isto tak sam videl da ima više vrsti preslice... dal je bilo koja dobra za prevenciju od plamenjace ili mora biti bas livadna preslica ?
Ja sam nabral nekakve koja je bila velicine između 30 -100cm. Primjetil sam da su neke pocele odozdola crniti po stabljici pa sam taj crni dio odstranil.
btw.... dal je bolje spricati sa tim pripravkom prije ili poslje kise ?
Kolki treba biti omjer pripravka i vode te koja bi bila posljedica ak stavim prevec pripravka a premalo vode ? |
Sa malim zakašnjenjem!
To je jedan od lakšiš preparata za pravljenje. Volim da koristim jači čaj - 0.5kg preslice ukuvam u 10l vode. Kada se ohladi možete to dodatno razrediti recimo u kantu koju imate ili uzeti par kapi na 10l i homeopatski dinamizirati.
Koristi se samo jedna vrsta rastavića ili preslice i to ona koja liči na šparglu. Ako imate problema da je identifikujete javite se pa ću postaviti fotografiju.
_________________ www.biodinamika.org/forum/index.php
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TazikaZaslužni član
Pridružio se: Maj 08, 2007 Poruke: 401 Lokacija: zaselak 25 km južno od Zagreba
Tazika
Zaslužni član
Pridružio se: Maj 08, 2007
Poruke: 401
Lokacija: zaselak 25 km južno od Zagreba
|
Poslato: Pet Mar 18, 2011 2:27 pm Naslov: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
|
|
Ja do sada nisam imala problema sa prepoznavanjem preslice, to su oni kao mali borići, pravilni. Redovito kuham čaj i špricam protiv gljivičnih bolesti.
Međutim, nekidan sam kupila knjižicu PRIPRAVCI Mete Vrhunc, i zapanjilo me da postoji još vrsta preslice, piše: pazite da ne ubrerete MOČVARSKU I ŠUMSKU preslicu!?
Nisam ni znala da postoje???
Imate li fotografije?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TazikaZaslužni član
Pridružio se: Maj 08, 2007 Poruke: 401 Lokacija: zaselak 25 km južno od Zagreba
Tazika
Zaslužni član
Pridružio se: Maj 08, 2007
Poruke: 401
Lokacija: zaselak 25 km južno od Zagreba
|
Poslato: Pet Mar 18, 2011 2:33 pm Naslov: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
|
|
Po ovome
hr.wikipedia.org/wiki/Preslica
mislim da je "moja" preslica prava, a i Zagijeva (Zagorčeva-Kristijanova) jer je napisao da joj dno stabljike pocrni i odrveni. Šumsku nisam vidjela, razlikovala bih ju, jedino me ta otrovna močvarna još malo muči, tu nema fotke, samo piše da je otrovna.
Što potvrđuje moju tvrdnju da je "moja" prava, naime mi se napijamo čaja od nje, kad popiješ malo više odličan je diuretik, rješava bolove u bubrezima i slične.
Da je to močvarna, već nas nebi bilo...
..iako oko mog imanja ima dosta močvara, a i ja sam ponosni vlasnik jedne male močvarice od oko pola jutra. I ne, neću ništa saditi po njoj, jer kad joj priđem zujavci me hoće živu pojesti
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TazikaZaslužni član
Pridružio se: Maj 08, 2007 Poruke: 401 Lokacija: zaselak 25 km južno od Zagreba
Tazika
Zaslužni član
Pridružio se: Maj 08, 2007
Poruke: 401
Lokacija: zaselak 25 km južno od Zagreba
|
Poslato: Pet Mar 18, 2011 2:37 pm Naslov: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
|
|
Opet sama sebi odgovaram, ali kad sam već izgooglala:
www.cvijet.info/forum/...p?TID=1638
Otrovna ima klas na vrhu, korisna ima klas na početku, a onda kad se pretvori u božićno drvce više nema klas.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
kreketaloZaslužni član
Pridružio se: Jul 13, 2009 Poruke: 1316 Lokacija: Sombor
kreketalo
Zaslužni član
Pridružio se: Jul 13, 2009
Poruke: 1316
Lokacija: Sombor
|
Poslato: Pet Mar 18, 2011 8:11 pm Naslov: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
|
|
saltas citat: |
Evo da ja kazem kako uzgajam povrce. Nakon pobiranja povrća u jesen zemlju duboko prekopam i dodam stajskog gnojiva. U proljeće prije sadnje bacim po povrsini malo humusa (sama kompostiram) i razrahlim zemlju motikom tako da i taj humus malo udje zemlju. Plodored rotiram svake godine za jedno mjesto osim cesnjaka koji sadim izmedju jagoda jer mu to jako pase. Inace kroz cijeli vrt slobodno mi rastu neveni, vlasac, bosiljak i maticnjak kao zastita od nametnika jer ne koristim nikakva kemijska sredstva bilo za zemlju ili bilje. Mogu vam rec da kod mene to pali jedino sto ja ne govorim o proizvodnji povrca za prodaju vec je to samo za moju obitelj a dotekne i prijateljima. |
Ako imas neke novije popularne sorte jabuka u biovrtu, iz iskustva ti kazem il ih zastiti bar fungicidiom ili ih vadi.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
findusNovi član
Pridružio se: Mar 24, 2011 Poruke: 8 Lokacija: beograd
findus
Novi član
Pridružio se: Mar 24, 2011
Poruke: 8
Lokacija: beograd
|
Poslato: Čet Mar 24, 2011 9:51 am Naslov: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
|
|
Zdravo ljudi
Htela bih da pitam da li neko zna gde mogu da nabavim prirodno seme, odnosno organsko? Hocemo da ukinemo maxi i pijacu, jer imamo dvoje dece i zelimo da jedemo zdravo povrce
Takodje da li neko zna gde da nabavim sadnice za paradajz, i to volovsko srce? Da li tako nesto uopste postoji a da nije tretirano nekim hemijama?
Hvala puno, nadam se da ce neko moci da mi pomogne
Pozdrav
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BiodinamikaČlan
Pridružio se: Dec 27, 2009 Poruke: 55 Lokacija: Vršac
Biodinamika
Član
Pridružio se: Dec 27, 2009
Poruke: 55
Lokacija: Vršac
|
Poslato: Ned Mar 27, 2011 8:35 pm Naslov: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
|
|
findus citat: |
Zdravo ljudi
Htela bih da pitam da li neko zna gde mogu da nabavim prirodno seme, odnosno organsko? Hocemo da ukinemo maxi i pijacu, jer imamo dvoje dece i zelimo da jedemo zdravo povrce
Takodje da li neko zna gde da nabavim sadnice za paradajz, i to volovsko srce? Da li tako nesto uopste postoji a da nije tretirano nekim hemijama?
Hvala puno, nadam se da ce neko moci da mi pomogne
Pozdrav |
Pažljivije pročitaj poruke na ovoj strani - Institut iz S. Palanke
Paradajz možeš naći najverovatnije kod Manusa - potraži na ovom forumu pod Ratarstvom.
_________________ www.biodinamika.org/forum/index.php
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|