Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Dobrodošli Anonimni
Članovi:
Najnoviji: Miroslav995
Novih danas: 1
Novih juče: 0
Ukupno: 91765
Ljudi Online:
Članovi: 1
Posetioci: 374
Bots: 3
Uprava: 0
Članovi online:
01: esteraz
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
Voće i voćarske preradjevine
Forum › Voće
|
Strana 14 od 18
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
orckaČlan
Pridružio se: Feb 17, 2008 Poruke: 23
orcka
Član
Pridružio se: Feb 17, 2008
Poruke: 23
|
Poslato: Pet Avg 13, 2010 9:44 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Čekaj malo... Bobice bazge izmelješ pa ocijediš i to je vino?? Šta dodaješ, vodu, šećer...?
Mene zanima i rakija od bazge od bobica. Negdje sam pročitao da se bobe stave u rakiju...... ali neznam kako i koliko.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
dadoxxlČlan Udruženja
Pridružio se: Jul 30, 2007 Poruke: 1288 Lokacija: Mostar
dadoxxl
Član Udruženja
Pridružio se: Jul 30, 2007
Poruke: 1288
Lokacija: Mostar
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
orckaČlan
Pridružio se: Feb 17, 2008 Poruke: 23
orcka
Član
Pridružio se: Feb 17, 2008
Poruke: 23
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dekalendČlan Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008 Poruke: 168
dekalend
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008
Poruke: 168
|
Poslato: Pet Avg 27, 2010 4:37 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
A zna li neko recept za vino od šipurka? Verujem u enciklopediju zvanu: dadoxxl : ))
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
manusSvetioničar
Pridružio se: Sep 29, 2006 Poruke: 1580 Lokacija: Pancevo
manus
Svetioničar
Pridružio se: Sep 29, 2006
Poruke: 1580
Lokacija: Pancevo
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dadoxxlČlan Udruženja
Pridružio se: Jul 30, 2007 Poruke: 1288 Lokacija: Mostar
dadoxxl
Član Udruženja
Pridružio se: Jul 30, 2007
Poruke: 1288
Lokacija: Mostar
|
Poslato: Pet Avg 27, 2010 7:12 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Manus,mozes od nane da pravis divan liker.
Za Dekalend mozes takodje raditi i vino od sipurka.Voacna vina se rade od razni vrsta voca,ali trebas dobro poznavati nacin dobijanja vina.Za pocetak nekoliko buradi,kanti,voca,secera,kvasca,hrane za kvasce,i vinobrana.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
daliborDGČlan
Pridružio se: Mar 01, 2010 Poruke: 20 Lokacija: Podgorica- Danilovgrad
daliborDG
Član
Pridružio se: Mar 01, 2010
Poruke: 20
Lokacija: Podgorica- Danilovgrad
|
Poslato: Pon Sep 13, 2010 12:19 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Ja sam pekao ove godine, prvi put. Inace vocnjak je ``remontovan`` poslije par godina ne odrzavanja. imao sam Cca 20t jabuka sa Cca 700 vocaka. Pekao sam do sada samo prvu turu. Tj onu koja je stigla od jabuka tvz Petrovaca. ( stizu oko Petrovdana ) U junu. Ispekli smo 152 Litra Rakije. Izracunao sam da je prosjecan prinos bio 8.5 Lit. po kazanu. kazan je masinski 120 Lit. ostavio sam na 50 stepeni da bi pala kasnije do 48. Jabuku sam mlio i stavljao u burad od 500 i 750 Lit. Plasticna. Dodavao sam 5% secera.
Ovdje mozete pogledati par fotografija. Namjestio sam da ne morate biti medju moim prijateljima na Facebooku da bi gledali fotografije.
www.facebook.com/home....=fbx_album
Eto, ako koga interesuje nesto neka pita. Ja sam dosta nekih sitnica pokupio sa ovog bloga, tako da sam tu da pomognem i ja.
Pozdrav iz Montenegra.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TimocaninČlan
Pridružio se: Sep 26, 2010 Poruke: 43
Timocanin
Član
Pridružio se: Sep 26, 2010
Poruke: 43
|
Poslato: Ned Sep 26, 2010 9:03 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Dobar dan, svima. Sasvim slučajno sam naišao na ovaj sajt, odnosno ovu temu. Takođe, volim da spravljam rakije, pa bih svoj način podelio sa vama.
Trenutno se pripremam za pečenje šljive i jabuke. Plodove šljive odvajao samo od koštica, peteljki, bilo kakvih nečistoća, sakupljao plodove sa zemlje i to samo one koji su za ljudsku upotrebu, bez buđi, plesni i zemlje sa najvišim postotkom šećera. Sve sam to odložio u plastičnu burad zapremine 200 L, u prostoriji sa relativno konstantnom temperaturom. Nije loše burad odlagati pod drvetom, tako da u toku dana bure bude osunčano par sati, a ostatak dana provede u vrenju pod hladovinom. Takođe, treba sprečiti tzv. vinske mušice da se uvuku u bure. Ukoliko je godina kišna, procenat šećera u kljuku je niži no obično, pa nije loše dodati malo šećera, 1...2%. Pošto se vrenje šljive obavlja krajem letnjeg perioda, nije potrebno pospešivanje vrenja kvascem. Kad god imam vremena, a poželjno je dvaput dnevno, promešam kljuk. Kako znam kada je kljuk spreman za pečenje? Jednostavno, kada prestane sa vrenjem.
Što se tiče jabuke, pripremanje je slično. Prikupljam, berem jabuke, samo one koje su za ljudsku upotrebu (od polovine septembra do polovine oktobra, zavisno od sorte). Ukoliko se sakupljaju sa tla, valja ih dobro oprati od tragova zemlje i sve one na kojima ima buđi i plesni treba odbaciti. Potom, sledi usitnjavanje, tj. rendanje jabuka na ručnom rendetu (trake širine 1 cm i dužine do 7 cm). Zasad, semenke ne odvajam, ali planiram i to od iduće godine. Sa jesenjim danima, dnevna temperatura značajno opada i valja vrenje pospešiti. To činim sa 3% šećera u 15 L ključale vode, odnosno za bure od 200 L, prokuvam 30 L vode u koju naspem 6 kg šećera i kada voda požuti, dodam 200 gr pekarskog kvasca (100 gr na 100 L) i sve to sipam u kljuk. Kad god imam vremena, promešam kljuk u toku dana. Kada prestane sa "šuštanjem", kljuk je spreman za pečenje.
Prva destilacija (meka rakija). Prekidam je kada na izlazu gradmetar pokazuje 8 gradi, odnosno 20% alkohola. Time sprečavam zagorevanje kazana, loših sastojaka i skraćujem nepotrebno vreme. Neko je napisao da treba terati sve dok na izlatu alkoholmetar ne pokaže 0%. Baš me zanima na šta liči dno tog kazana. Ukoliko je kljug dugo stajao u buradima, postoji mogućnost da meka rakija bude kisela. To se reguliše dodavanje sode bikarbone u meku rakiju. Reakcija je dosta burna, tako da bure treba biti do pola puno. Neki pak stavljaju nekoliko korena kukuruza ili komadiće ugljenisanog drveta pri prepicanju rakije.
Druga destilacija (prepek). U prvoj frakciji odvajam 1...1,5% (metanola, koga bacam), druga frakcija traje sve dokle na izlazu alkoholmetar ne pokaže 40% alkohola, a treća frakcija (patoka), nju koristim kao sredstvo za brisanje, a neki sipaju u posudu sa brisače kola. Odlično čisti vetrobran. Jačina druge frakcija biva od 24-26 gradi. Ovakvu rakiju stavljam u staklene balone sa dodatkom hrastovih grančica uz prethodno tzv. ovinjavanje istih. Nakon tri meseca odležavanja, rakiju dovodim na željenu jačinu dodatkom destilovane vode. Neki stavljaju dudove ili bagremove grančice, neznavši da zbog boje izgube kvalitet. Jedino hrast otpušta korisne sastojke i poboljšava sklad i kvalitet rakije.
Na vašarima sam viđao kazane za pečenje rakije, i gotovo da su svi bili sa ovalnim poklopcem, tj. bez kupolnog dela. Kod tatkvih kazana, destilacija se obavlja dvostruko brže, nego kod kazana za kupolnim poklopcem, ali se time dobija niži kvalitet rakije. Kupolni deo, obično iznosi 10% zapremine kazana.
Preporučujem svima da pročitaju, ukoliko nisu, knjigu profesora Slobodana Jovića - Priručnik za spravljanje rakije.
Profesor Jović navodi da se kazani izrađuju iskljućivo od bakra, i to iz više razloga: taj metal je veoma dobar provodnik toplote, otporan je na dejstvo organskih kiselina koje se nalaze u prevrelom kljuku i veoma pozitivno deluje na ukus i miris destilata, bolje od bilo kog drugog metala (nerđajući čelik, aluminijum itd.). Zbog toga su destilati dobijeni destilacijom u kazanima od bakra "čistijeg" ukusa i mirisa. Što se tiče parovodne cevi, navodi da je bolje upotrebiti nerđajući čelik, jer kada prevreli kljuk sadrži nešto više isparljivih kiselina, bakar se jedini sa ovom kiselinom, i nastaje jedinjenje pod nazivom kupriacetat. To jedinjenje ima plavozelenu boju i dospeva u destilat.
Izvinjavam se na opširnom postu, nadam se da je koristan, :bye2.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
manusSvetioničar
Pridružio se: Sep 29, 2006 Poruke: 1580 Lokacija: Pancevo
manus
Svetioničar
Pridružio se: Sep 29, 2006
Poruke: 1580
Lokacija: Pancevo
|
Poslato: Ned Sep 26, 2010 11:59 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Timocanin, nema potrebe da se izvinjavas, poruke kao sto je ova tovja i cine forum bogatijim i boljim za sve korisnike. hvala ti i dobro nam dosao
sto se tice mog "eksperimenta" sa bosiljkom tice, mogu da sa ponosom izjavim da je u potpunosti zadovoljio prefinjene i visokoistancane ukuse mojih komsija (3 komada), 5 zidara, 2 clana sire rodbine, moje bolje polovine i mene Rakija koja je bila dobra "onako, nista posebno", potrebom bosiljka u trajanju od 3 promenljivo sncane nedelje prozoru, postala vrlo, vrrlo interesantna po ukusu (kao da je dobila na ostrini, ali ne u neprijatnom smislu, vec onako "zdravo" ostra, ne znam da opisem na bolji nacin). Ono sto nam je svima palo u oci, to je da je od bezbojne rakije, postala rakija sa bledim ali nesumnjivo zelenim tonom. I miris je nekako jaci.
Sve u svemu, od mirisa i ukusa bosiljka nema nista, ali je definitivno na neki svojstven nacin promenio kvalitet rakije (boju, miris i kus), na neki bolji nacin. O ukusima ne vredi raspravljati, znam, ali,....
btw, dado, kad stignes, napisi recept za taj liker (ili neki dobar link), mozda probam da napravim.
_________________ ~~~~~~~~~~~~~~
www.youtube.com/watch?...ure=relmfu
www.svetionicar.rs
www.manus.rs
manus manum lavat
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
daliborDGČlan
Pridružio se: Mar 01, 2010 Poruke: 20 Lokacija: Podgorica- Danilovgrad
daliborDG
Član
Pridružio se: Mar 01, 2010
Poruke: 20
Lokacija: Podgorica- Danilovgrad
|
Poslato: Uto Sep 28, 2010 4:00 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Pozdrav,
Čitam Timočanina i primjećujem neke razlike u načinu pripreme tropa , tj kljuka. Ili džibre kako se jos kod nas zove. Džibra bi bila za voće a trop asocira više na lozu.
Ja sam izgleda malo vise pedav i ne mazim jabuke baš toliko. Lijeni Crnogorac reci ce te, ali nije bas tako. Ja ne perem jabuke i ne vrsim nikakvu selekciju. Jednostavno jednom u 10 dana obidjem voćnjak, lagano tresnem one sorte koje su prispjele za branje i pokupim SVE. Naravno ne koristim trule ali one malo ispecene od sunca ili malo natrule sa ćoška koristim. Ništa im ne hvali. Čak mislim da one prve kreću sa vrenjem i podstiču ostale. Odustao sam od kupovnih muljača. Praksa mi je pokayala da je lokalna improvizacija daleko najbolje rješenje. Motor od stare veš mašine i kazan od bojlera. Osovina i tri noža pri dnu. Istina nož je izrezan od brusa za kamen te je izuzetno jak , i zakrivljen je , kao sablja. Pokupim par kolica i 10 tak kanti i postavim ga na burad. Plastična od 750 Lit u mom slučaju. Podignem ga na dvije grede koje postavim na kante da bih mogao da bas napunim do vrha. Upalim i samo ubacujem. Jedino pazim na bas trule i na lišće. Kad se samelju dodam 5% šećera. Znam da bi mlaka voda pasovala ali nemam ja vremena za to. Inače ovo je u suštini hobi koji se otrgao kontroli. I već vidim sebe kako se sa posla kojim se bavim lagano prebacujem na voćarstvo i proizvodnju alkohola. Sledeći korak mi je da proširim imanje, zasadim jos par hiljada stabala. Do tada dogradjujem novu kačaru. Imam u planu da kupim prese i inox sudove. Ići ći na proizvodnju vina od jabuka a od ostatka prilikom presovanja peći ću rakiju. Rezultate imam. Imam preko 1.000 Litara Jabukovače. Ostavljena je na 50 stepeni. Dobar dio sam prodao po cijeni od 7 Eura. Za ostatak ukoliko ne ode ovih dana sudbina je hrastovo bure i lagano starenje.
Zašto vam ovo pričam? Zato što sam pronašao način da valorizujem nešto što je bila zanimacija moje maje i samo suvi trošak. I siguran sam da veliki broj vas sjedi na resursima a nije svjesno njihovih potencijala. Nijesam ni ja. Apetiti su mi rasli kako sam jeo . Moj cilj je sada popularizacija jabukovog vina i sirćeta. Razbijanje fame da to mora od divljih jabuka i lagano investiranje u proizvodnju. U CG je trenutno zakon takav da ja sa rakijom trenutno sam ove godine u sivoj zoni a iduće u prekrsaju. A ne želim da se registrujem. A Za vino naprotiv. Tu mogu da postojim kao poljoprivrednik. Otvara mi se mogućnost prodaje kroz maloprodaje ali i legalno preko pijace. Tj kod nakupaca. Sto za rakiju nije slučaj. Zato rakiju planiram da pečem samo za sebe. Starim u buradim i drzim kao svoj specijalitet.
Eto tako .
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
daliborDGČlan
Pridružio se: Mar 01, 2010 Poruke: 20 Lokacija: Podgorica- Danilovgrad
daliborDG
Član
Pridružio se: Mar 01, 2010
Poruke: 20
Lokacija: Podgorica- Danilovgrad
|
Poslato: Sre Sep 29, 2010 10:33 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Jedan mali eksperiment. Pobrao sam to malo dunja koje su rodile ove godine. Imao sam taman da napunim jednu kantu dzibre od 20 Lit. Imam u planu da patoku od jabuke prepecem ali samo sto sada na 100 Lit patoke umjesto 20 Lit dzibre od jabuke dodati cu ovu koju sam pripremio od dunja. Nadam se da cu dobiti sledeci efekat: Vocna rakija na bazi jabuke ali sa ukusom i mirisom DUNJE. Dali neko ima iskustva sa ovim i dali to ima nekog smisla? Dyibra je vec pocela proces vrenja i ocekujem za dvije nedelje da sprovedem taj eksperiment. Ali posto mi djavo ne da mira i nemam strpljenja da cekam 15 dana.... rekoh da pitam na forumu. Mozda je neko nesto slicno vec probao.
Unaprijed hvala.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TimocaninČlan
Pridružio se: Sep 26, 2010 Poruke: 43
Timocanin
Član
Pridružio se: Sep 26, 2010
Poruke: 43
|
Poslato: Sre Okt 06, 2010 9:13 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Manus, bolje te našao, :).
Dalibore, kada je oko voćaka frezirano, a pritom je i zemlja vlažna, u tom slučaju svakako treba oprati sakupljene jabuke.
Dalibore, 7 evra je odlična cena! Kada je prodam za upola te cene, ja sam zadovoljan, jer u mom kraju ljudi teško zarađuju novac. Što se tiče sirćeta, može se praviti od bilo kojih jabuka. Moj prijatelj, godinama pravi sirće. Lično ga koristim i dopada mi se. Ako te interesuje, mogu ga pitati za recepis.
Ovaj eksperiment sa dunjom pri prepicanju jabuke je interesantan. Javi rezultate, baš me zanima kakva će ispasti, :).
Pre nekoliko dana, pekao sam šljivu mojih rođaka. Budući da je bure sa kljukom bilo poluzatvoreno sve vreme i da se zakasnilo sa pečenjem, nije se dobilo ništa. Sve je izvetrelo! Dakle, čim kljuk prevri, bure se zavrće poklopcem ili hermetizuje najlonom upravo iz ovog razloga.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
daliborDGČlan
Pridružio se: Mar 01, 2010 Poruke: 20 Lokacija: Podgorica- Danilovgrad
daliborDG
Član
Pridružio se: Mar 01, 2010
Poruke: 20
Lokacija: Podgorica- Danilovgrad
|
Poslato: Sre Okt 06, 2010 10:45 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Zdravo,
Pa evo, cekam da dozri to. Za sada izgleda fino. I da, sem prve nedelje, sve mi je pokriveno najlonom. Nakon dvije nedelje više i ne miješam. Pokrijem i zategnem lastikom. A Voće nije frezirano. Pogledaj molim te na ovom forumu sekciju - razni savjeti. Tu je par slika iz februara-marta ove godine. Stariji dio voćnjaka. Nije NIKADA orano ili ista radjeno izmedju. Tako da je čisto . A cijena? U CG je brate sve skupo. Pa i rakija. Ali se zato i bolje zaradi. Ne zna čovjek čisto sto je bolje.
A Za recept.- Hvala prijatelju. Šalji. Ja to trenutno samo nešto maštam. Ali prije 7 mjeseci kada sam krenuo da režem voće današnjih 430 do danas ispečenih i još nešto više od toga koje očekujem u narednih 10 dana, izgledali su mi kao naučna fantastika. Trenutno sam u fazi oduševljavanja samim sobom, dosta narcisoidno, a ona stabilnija strana moje ličnosti stalno izviruje i upozorava me da sam tek debeli amater i da sam samo imao sreće.
Rakija je ok. Dledeće je vino. A ako ne upali biće barem sirćeta
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
mladen_mNovi član
Pridružio se: Okt 28, 2010 Poruke: 1
mladen_m
Novi član
Pridružio se: Okt 28, 2010
Poruke: 1
|
Poslato: Čet Okt 28, 2010 9:05 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Cime se moze ocistiti kazan kad zagori
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TimocaninČlan
Pridružio se: Sep 26, 2010 Poruke: 43
Timocanin
Član
Pridružio se: Sep 26, 2010
Poruke: 43
|
Poslato: Ned Okt 31, 2010 9:00 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Kada kazan zagori, valja ga čistiti sunđerom za pranje sudova čime se sprečava skidanja bakra. Ukoliko nije moguće sunđerom, pokušati žicom za ribanje sudova, a ako i to ne pomogne, onda je puno zagoreo i tada je špakla ili neki takav alat neminovan, pri čemu se svakako oštećuje bakar.
Sve ovo možete sprečiti ukoliko pečenje prekinete na vreme, sipate dovoljno razređen kljuk ili pribegnete triku sa postavljanjem džaka na dno (džak od rafije, u prodavnicama poznat kao "PP" džak).
Probajte, .
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Voće
|
Strana 14 od 18
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|