Sadržaj
MiniChat
Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › Šipurak (Rosa canina)
Šipurak (Rosa canina)
Voće i voćarske preradjevine
Forum › Voće
|
Strana 6 od 56
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
dekalendČlan Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008 Poruke: 168
dekalend
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008
Poruke: 168
|
Poslato: Sub Sep 25, 2010 7:45 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
Nabrali smo šaku divljeg šipka u šumi. Moj je 2-3 puta krupniji. Tek da se zna : ))
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
dekalendČlan Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008 Poruke: 168
dekalend
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008
Poruke: 168
|
Poslato: Ned Okt 03, 2010 7:32 am Naslov: Re: šipurak
|
|
Juče smo obrali šipak : )) Lep je, tamno tamno crvene boje. Ima neki procenar prezrelih, tako da mislim da je pre nedelji dana bio pravi termin za branje, pa ću to zabeležiti. Lako se bere, vrlo često je u grozdovima.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dadoxxlČlan Udruženja
Pridružio se: Jul 30, 2007 Poruke: 1288 Lokacija: Mostar
dadoxxl
Član Udruženja
Pridružio se: Jul 30, 2007
Poruke: 1288
Lokacija: Mostar
|
Poslato: Ned Okt 03, 2010 2:38 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
Jos nije vrijeme za berbu sipurka,kao ni divljeg nara u mom kraju,to se radi negdje krajem 10 mjeseca,kad napuni puno secera i plod bude jestiv,a ne poluzrel.Vecina radi ekonomske isplativosti da bi izasli prvi na trziste sa proizvodima,bere plodove veoma rano tj.poluzrele.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dekalendČlan Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008 Poruke: 168
dekalend
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008
Poruke: 168
|
Poslato: Ned Okt 03, 2010 6:31 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
zreli su skreoz. Neki su i prezreli. Boja je fantastična karmin crvena... bordo. Vrlo je sladak kad se proba presan.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
voljanNovi član
Pridružio se: Avg 18, 2010 Poruke: 2
voljan
Novi član
Pridružio se: Avg 18, 2010
Poruke: 2
|
Poslato: Pon Okt 04, 2010 12:52 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
Pozdrav malobrojnim forumashima.
Treba mi nekih 10-ak sadnica tog pitomog sipurka, ima li ko i po kojoj ceni stize za BG.
Dekalend,
daj neku statistiku da se veselimo
Od kako si poceo svoje izlaganje, samo chekam dan kad cesh reci "Obrali smo shipak"
Zhivo me zanima koliko je rodilo poshto sam na netu nailazio na razne podatke, daj neshto iz prve ruke.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dekalendČlan Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008 Poruke: 168
dekalend
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008
Poruke: 168
|
Poslato: Sub Okt 09, 2010 8:55 am Naslov: Re: šipurak
|
|
Iz prve ruke podaci će te razočarati i uplašiti, jer ovo mu je druga godina a šipak rađa od treće. Dakle ovo je simbolično. Rodila je tek pokoja biljka i too obično samo jedna grana. E, ta grana je bitna, jer je rodila dobro i plod je vrlo krupan ima predivnu boju. Deda ga jede i sirovog i kaže da je znatno slađi od divljeg. lako se bere. Ima trnja ali samo na debelim granama. Stavili smo plastificirane rukavice i nismo se nigde ogrebli.
Dakle, prava informacija tek iduće godine. A sada, probaćemo pekmez, koji će danas biti gotov, i par kilograma sam dala prijatelju da ih suši liofilizacijom, da probamo čaj.
Pozdrav iz Srema
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
šiparicaČlan
Pridružio se: Jul 01, 2010 Poruke: 12
šiparica
Član
Pridružio se: Jul 01, 2010
Poruke: 12
|
Poslato: Pon Okt 18, 2010 7:56 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
Pozdrav svima.Ja sam našla sadnice po cijeni od 0.15 evra u Srbiji ( Srem) i naručila 1000 kom.Te sadnice su ožiljene i ne idu pod flašu.U pitanju su dvije vrste kojima rod pristiže u razmaku od 20-30 dana(tako mi je rečeno).Kupujem ih od lika koji ima plantažu od 80 ari,u trećoj godini.Berba je u toku a prinos se kreće od 3-3.5 kg po žbunu.Ako nas vrijeme posluži,sadnju ćemo obaviti početkom novembra.
Zanim me šta je liofilizacija?kakav je to postupak sušenja?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TartarZaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007 Poruke: 301
Tartar
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007
Poruke: 301
|
Poslato: Sre Okt 20, 2010 7:35 am Naslov: Re: šipurak
|
|
LIofilizacija, je vrlo zanimljiv postupak sušenja pomoću dubokog zamrzavanja i vakumiranja . Caka je u tome da se voda iz zamrznutog stanja direktno prevede u gasovito. Koliko je postupak zanimljiv vidi se po tome da se (navodno) sačuva do 70% vitamina C. Takođe kada se hrana rehidrira navodno se dobije autentični ukus namirnice pre obrade (?).
Pri klasičnom sušenju zbog prisustva vode, u toku sušenja odvijaju se procesi od kojih neki smanjuju nutritivnu vrednost hrane. Zato se predmet obrade izlaže niskoj temperaturišto zaustavlja skoro sve procese a onda se dehidrira.
www.ofd.com/food/images/frzdry.gif
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
šiparicaČlan
Pridružio se: Jul 01, 2010 Poruke: 12
šiparica
Član
Pridružio se: Jul 01, 2010
Poruke: 12
|
Poslato: Sre Okt 20, 2010 9:15 am Naslov: Re: šipurak
|
|
Hvala Tartar,mada još uvijek mi nije jasan sam postupak. Da uprostim na primjeru šipurka: berem šipurak,zamrzavam ga i šta dalje?
Naime,dobila sam donaciju i planiram da gradim sušaru.Ali bih razmotrila i taj postupak.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TartarZaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007 Poruke: 301
Tartar
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007
Poruke: 301
|
Poslato: Sre Okt 20, 2010 10:37 am Naslov: Re: šipurak
|
|
Nije dovoljno znanje, potrebna je oprema koja je po svoj prilici skupa! Ovo ne može da se radi u kućnoj radinosti za razliku od klasičnog sušenja gde susara može i da se improvizuje a jedini ozbiljniji zahtev je da temperatura ne bude previsoka.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
šiparicaČlan
Pridružio se: Jul 01, 2010 Poruke: 12
šiparica
Član
Pridružio se: Jul 01, 2010
Poruke: 12
|
Poslato: Sre Okt 20, 2010 5:19 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
O sušenju 1000 kg šipurka u kućnoj radinosti nema ni govora,a kamo li o većim količinama.A šta još sa ljekovitim biljem i voćem...Taj postupak primjenjuju u Bugojnu ali ne mogu da stupim u kontakt sa njima.Pa ako iko zna gdje bih mogla da se raspitam malo više o tome neka mi javi.
Danas smo posjetili lika koji je prije dvije godine kupio sadnice u NSadu i bukvalno ih samo ubacio u zemlju. Za to vrijeme nije im pružio ništa,ni đubrivo,ni okopavanje,ni šišanje, bukvalno ništa.skoro je bila berba i prinos je bio oko 1 kg po žbunu.Najmanji piod je dugačak oko 2cm.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TartarZaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007 Poruke: 301
Tartar
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007
Poruke: 301
|
Poslato: Čet Okt 21, 2010 5:07 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
šiparica citat: |
O sušenju 1000 kg šipurka u kućnoj radinosti nema ni govora..... |
može to da se organizuje dosta jedostavno. Kada sam rekao u kućnoj radinosti mislio sam na jednostavnu samogradnju, pa čak i na vrlo jednostavne improvizacije. Uobičajeno je da u sušarama temp. ne prelazi 50°C. Za manje količine u jednoj turi 100, 200, 300..500 kg manji i li veći kalorifer, pouzdan termostat koji pali gasi deo za grejanje vazduha je osnovno. Ostalo su ramovi sa nekom mrežom, i oklop, kućište od lima, dasaka, špera pa čak i od cirade....
Sprave za LIofilizaciju su prilično skupe. Na primer jedan manji, polovni profi uređaj uz to nekomletan : " This is NOT a complete system. Other major system components are NOT available. What is for sale in this listing is limited to what is shown in the photographs."
to što se vidi na fotografiji ( a nedostaju mu neku ključni sistemi) košta 18000 $.
cgi.ebay.com/ws/eBayIS...602_304642
Jedan malo veći polovan zapremine 4m³ ( recimo da tu na više nivoa stane 1000 kg u jednoj turi) košta 250 000 $ , bez mnogo podataka?
compare.ebay.com/like/...602_304662
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dekalendČlan Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008 Poruke: 168
dekalend
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008
Poruke: 168
|
Poslato: Sub Okt 23, 2010 4:11 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
Liofilizator je vrlo skup i ne vidim što praviti tako skupu spravu ili kupovati kad se može uslužno sušiti. Ovih dana ću dobiti svoj lifilizovani šipak pa ću javiti kakav je.
Čovek koji ima plantažu šipka je u Mačvi (ali vezani su za Srem) Ta cena sadnica je jako niska. Mislim da i on ima istu sorti kao i ja Smit ideal. Plod je vrlo krupan-do 4 cm. daleko je krupniji od divljeg, lakše se bere, i ima više slasti.
kad smo pravili pekmez, bilo je više suve materije nego kod divljeg i naravno više slasti. pekmez je predivan.
Čaj ćemo tek probati.
Inače šipak ima bodlje-nije kao što su tvrdili prilikom kupovine sadnica, ali uz dugi rukav i obične rukavice-zbilja nije problem da se bere.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TartarZaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007 Poruke: 301
Tartar
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007
Poruke: 301
|
Poslato: Sub Okt 23, 2010 7:11 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
dekalend citat: |
Liofilizator je vrlo skup i ne vidim što praviti tako skupu spravu ili kupovati kad se može uslužno sušiti. Ovih dana ću dobiti svoj lifilizovani šipak pa ću javiti kakav je.
|
Nisam čuo da se neko upustio u izradu takve sprave?
dekalend citat: |
....... pekmez je predivan.
|
jasno, ne kaže se džabe "uhvaćen sa prstima u pekmezu"
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dekalendČlan Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008 Poruke: 168
dekalend
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008
Poruke: 168
|
Poslato: Sub Okt 23, 2010 8:16 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
ima jedan moj drugar tri mala liofilizatora. Sam ih je pravio.Koliko se sećam kapacitet im je po nekoliko kg, a proces traje 12-16 sati.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Voće
|
Strana 6 od 56
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|