Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Dobrodošli Anonimni
Članovi:
Najnoviji: PanGan
Novih danas: 1
Novih juče: 0
Ukupno: 91756
Ljudi Online:
Članovi: 1
Posetioci: 107
Bots: 2
Uprava: 0
Članovi online:
01: Zorica26
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Ratarske i povrtarske kulture › Beli luk?
Beli luk?
Sve o ratarskim i povrtarskim kulturama..
|
|
Autor |
Poruka |
BiodinamikaČlan
Pridružio se: Dec 27, 2009 Poruke: 55 Lokacija: Vršac
Biodinamika
Član
Pridružio se: Dec 27, 2009
Poruke: 55
Lokacija: Vršac
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
wizardicaZaslužni član
Pridružio se: Mar 27, 2011 Poruke: 137
wizardica
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 27, 2011
Poruke: 137
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
xydzNovi član
Pridružio se: Maj 09, 2005 Poruke: 1 Lokacija: Subotica
xydz
Novi član
Pridružio se: Maj 09, 2005
Poruke: 1
Lokacija: Subotica
|
Poslato: Pon Apr 11, 2011 8:01 pm Naslov: Re: Beli luk?
|
|
meni su rekli da ne postoje sorte češnjaka. sve je to jedna sorta koja se navodno razlikuje samo u zavisnosti kada je sejana i kako je rasla ( u kojim uslovima).
_________________ volim dobro
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
wizardicaZaslužni član
Pridružio se: Mar 27, 2011 Poruke: 137
wizardica
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 27, 2011
Poruke: 137
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TartarZaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007 Poruke: 301
Tartar
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007
Poruke: 301
|
Poslato: Uto Apr 12, 2011 8:16 am Naslov: Re: Beli luk?
|
|
Danas ima više stotina varijanti belog luka. Ima nekih koji cvetaju i prave seme i nekih koji ne cvetaju pa mogu da se razmnože samo iz čena. Ovi drugi imaju “mek vrat” pa se od njih lako pravi venac. Ovi koji cvetaju teško se upliću u venac jer naprave “bik” na kome je cvetna glava koja pređe u seme. Kod nekih to seme krene da klija još na stabljici. Znači viseći vrtovi na maminoj glavi!
Kada se seme poseje dobije se nešto kao arpadžik, mala, okrugla, simetrična glavica bez čenova ili od jednog čena, kako vam drago. Ako nam ne treba seme onda se bikovi podseku. U suprotnom rod je oko 20% težinski manji. Beli luk koji pravi seme je značajan za hobiste jer kesica semena lako stigne u pismu za razliku od paketa sa čenovima! Jeste da je Balkan jedno od mesta porekla belog luka ali danas ovde dominiraju kineski ili holandski, industrijski modeli tako da stare,dobre vrste moramo da uvozimo. Isto važi i za svo drugo povrće, voć, žitarice pa i svinje goveda ovce...
Danas se od belog luka traži da ima relativno krupne čenove, da se ljuspa lako skida, da je umereno ili malo ljut, da ima dobar miris ali ne žestok i da taj miris zadržava tokom kuvanja . Pored toga treba da bude otporan i trajan, to jest da može dugo da se čuva.
Sve pobrojano ima “German Garlic” koji to ime ima u USA a ko zna odakle stvarno potiče. Naime u USA su razna povrća dobila ime ne po mestu porekla ili naciji iz koje potiču već po onome ko je seme u Ameriku doneo. Tako ovaj “Nemac” može da bude poreklom sa Balkana, Kavkaza ili Španije...
To je relativno krupan luk, jako otporan, koji se dobro čuva. Spoljna ljuska je bela sa ružičastom štraftama, poneka skoro bela ali se ispod nazire ružičasta ljuska čena.
gurneys.com/images/250/72802.jpg
Čenova ima malo 4-6 najčešće 5 mada, ima pod varijanti gde je češći prosečnii broj čenova 6. Najčešće je umereno ljut.Ukusan i mirisan je i to zadržava tokom kuvanja. Pravi bik i cveta pa seme može da se poruči iz USA a verovatno i iz Evrope.
Na kraju jedan način korišćenja koji nije uobičajen kod nas. To je da se u svako pečenje ili dinstano meso u rerni, sa ili bez povrća ubaci nekoliko (po meni nikad dovoljno) celih neočišćenih čenova. Malo arome pređe u jelo ali ne toliko da bi dominirala ili pokrila glavni ukus a pasta ili pire u koju se pretvori čen je jako ukusna i slatka. Jednostavno se iscedi iz ljuske.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
wizardicaZaslužni član
Pridružio se: Mar 27, 2011 Poruke: 137
wizardica
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 27, 2011
Poruke: 137
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
JardinierČlan
Pridružio se: Jan 27, 2011 Poruke: 88
Jardinier
Član
Pridružio se: Jan 27, 2011
Poruke: 88
|
Poslato: Uto Apr 12, 2011 6:47 pm Naslov: Re: Beli luk?
|
|
Vec nekoliko godina tragam za starom sortom bijelog luka ali ali ali. Dobio sam obecanje da bi mozda ove godine mogao dobiti.O ljekovitosti bijelog luka mozemo svi naci na netu tako da ne pisem.Ovaj sad sto se proizvodi i prodaje je nista u odnosu na onu sortu starog.Jedino je dobar sto ga stavim u bastu pa nece krtica vise doci u bastu.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
wizardicaZaslužni član
Pridružio se: Mar 27, 2011 Poruke: 137
wizardica
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 27, 2011
Poruke: 137
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
EminaaČlan
Pridružio se: Mar 22, 2011 Poruke: 31 Lokacija: Zenica
Eminaa
Član
Pridružio se: Mar 22, 2011
Poruke: 31
Lokacija: Zenica
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
JardinierČlan
Pridružio se: Jan 27, 2011 Poruke: 88
Jardinier
Član
Pridružio se: Jan 27, 2011
Poruke: 88
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
wizardicaZaslužni član
Pridružio se: Mar 27, 2011 Poruke: 137
wizardica
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 27, 2011
Poruke: 137
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TartarZaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007 Poruke: 301
Tartar
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007
Poruke: 301
|
Poslato: Sre Apr 13, 2011 5:12 pm Naslov: Re: Beli luk?
|
|
Verovali ili ne bas u USA ima starih vrsta koliko hoćete. Amerika je zemlja kontrasta. Sa jedne strane sve sami hibridi i GMO a sa druge neki entuzijasti uporno čuvaju i sade(seju) razne sorte is "starog kraja". U USA postoji festival belog luka. Održava se u mastu Gilroy, koje oni pretenciozno zovu svetskom prestonicom belog luka. Međutim, kada se pogleda šta sve postoji u ponudi starih sorti možda ova pretencioznost i nije bez osnova. Talijani su naravno doneli svoje stare vrste kao i Grci pa Španci. Ja sam kao dobar primer naveo onaj nemački beli zato što mi se čini da zadovoljava najviše uslova pa i to da je reč o staroj jako otpornoj sorti ali ima i slađih i ljućih i mirisnijih i......
Jedan od zanimljivih "modela" je Elephant Garlic, znači slonovski soj, koji potiče iz Perua i dostiže neverovatnih pola kilograma. Ukus i miris su nešto blaži ali tipični, kažu. Najzanimljivije je to da uopšte nije reč o belom luku već o praziluku koji pravi glavice.
www.hollandandbarrett....Garlic.jpg
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
JardinierČlan
Pridružio se: Jan 27, 2011 Poruke: 88
Jardinier
Član
Pridružio se: Jan 27, 2011
Poruke: 88
|
Poslato: Čet Apr 14, 2011 11:22 am Naslov: Re: Beli luk?
|
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
savapČlan Udruženja
Pridružio se: Feb 13, 2011 Poruke: 1407 Lokacija: petrovcic
savap
Član Udruženja
Pridružio se: Feb 13, 2011
Poruke: 1407
Lokacija: petrovcic
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TartarZaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007 Poruke: 301
Tartar
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007
Poruke: 301
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|