Pozdrav svima!
Evo recepta po kom sam ja pravila kefir, skinula sam ga sa nekog sajta sa receptima. Do pre oko pola godine sam ga imala, dok moja pametna sestra nije ostaqvila gljivu kefir samu u teglici bez mleka, pa se ova isusila
Kefir
Kefir (na turskom "köpürmek" = "pjeniti se") je gusti tečni mliječni napitak koji se sastoji od ugljene kiseline i etil alkohola i koji potiče sa Kavkaza. Također postoji kefir sa vodom koji za vrenje koristi šećer.
Mliječni kefir nastaje tako što se u kravlje, ovčije ili kozje mlijeko stave grumenčići kefira, simbioze od bakterija mliječne kiseline, streptokoka, mikrokoka i gljivica i tako ostave jedan do dva dana. Pri tome se mlijeko fermentira. Optimalna temperatura je od 10 °C do 25 °C. Sadržaj alkohola može varirati od 0,2 do maksimalno 2 stepena. Masti i proteini odgovaraju sastavu mlijeka koje se koristi. Takav kremasti napitak ima kiselkast ukus.
Sastav mliječnog kefira
• Mikroorganizmi: mliječna kiselina i gljivice
• Sastojci nastali vrenjem: ugljena kiselina i etil alkohol
• Hranjivi sastojci: proteini i polisaharidi
• Vitamini: vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6,vitamin B12, vitamin D, niacin
• Minerali: kalcijum, željezo, jod
• Voda
Povoljan uticaj na zdravlje
Mliječni kefir ima između ostalog sljedeće povoljne uticaje na zdravlje:
• reguliše krvni pritisak
• antibiotičko dejstvo i ublažava upale
• pozitivan uticaj na maligna oboljenja (rak)
• pozitivan uticaj na imuni sistem
Postoje svjedočenja o sljedećim znacima ozdravljenja:
• upala želuca, crijeva, proliv i zatvor
• oboljenja jetre, bubrega i žuča
• unutarnji i vanjski čirevi
• usporava razvoj metastaze
U nastavku je proces dobijanja kefira
Kroz plastučnu cediljku, a uz pomoć male drvene varjače cedim kefir u šolju. Navodno, metal ne bi smelo da dodje u dodir sa gljivom, jer joj umanjuje dejstvo. Rukama isto ne sme da se pipne, ne znam zašto. Pazim sve vreme da mi ništa ne ispadne preko cediljke u šolju da ne bismo posle delić gljive popili, jer se svuda navodi da ne bi smelo.
Gljiva se onda ispira pod mlazem hladne vode nad sudoperom, da deo gljive završi u slivniku. Jer, ni to ne bi smelo da se desi.
Opranu gljivu stavim u čistu teglu.
Nalijem mlekom ( svježim, nekuhanim koje ima masnoću 1% ), oko pola litra, odokativno. Negde sam pročitala da treba da se drži otvoreno, a negde poklopljeno. Koleginica od koje je sve poteklo drži teglu pokrivenu gazom, kaže nikako ne treba da se drži zatvoreno. Tegla se drži na sobnoj temperaturi.
Šta ako...
- zaboravim i ne procedim gljivu posle 24 h? Ništa, procediću je čim budem mogla, pa krenuti novi ciklus. Procedjeno mleko ću baciti ako mi bude prekiselo i pregusto.
- želim da preskočim jedan dan? Ostaviću gljivu u frižideru, gde će se proces zbog hladnoće odvijati sporije. Procediću je nakon 48 h.
- je kefir stalno prekiseo? Smanjiću količinu gljive ili povećati količinu mleka. Zdrava gljiva će uvek rasti, pa se svakako sa vremena na vreme mora regulisati ovaj odnos.
- idem na more i neću da vodim gljivu sa sobom? :))) Opraću je i spakovati u plastičnu posudu pa zamrznuti.
KURA
Mlijeko piti 20 dana i to prije spavanja ( dakle samo jednom dnevno)
Nakon jedne dvadesetodnevne kure pauzirati 10 dana.
Kuru ponovite nekoliko puta dok se ne osjeti poboljšanje.
Gljiva mora uvijek biti u mlijeku jer inače pocrni i nakon 24 sata gubi ljekovitost.
Za vrijeme pauze od 10 dana gljivu treba redovito svaki dan čistiti i držati u mlijeku.
Zdrava gljiva podvostručuje se za 17 dana. Tada je podijelimo i damo polovinu slijedećem korisniku.