Sadržaj
MiniChat
Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Lekovito i začinsko bilje › Lekovite rakije i vina
Lekovite rakije i vina
Sve o lekovitom i začinskom bilju...
|
|
Autor |
Poruka |
sabaZaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Ned Maj 08, 2005 12:57 pm Naslov: lekovite rakije i vina
|
|
ZOVINO VINO
Zovino vino se priprema tako sto se dva kilograma secera prokuva u sedam litara vode, a zatim se doda tri kilograma ociscenih zrelih plodova zove bez peteljki. Sve se ponovo zagreje ali da ne prokljuca i tako ostavi dok se sadrzaj ne ohladi, pa se u to doda dve stotine grama smrvljenog pekarskog kvasca i sve izruci u staklenom balonu. Balon se zatvori plutanim zapusacem, kroz koji se protna staklena cev ciji se drugi slobodan kraj potopi u sud sa vodom da bi mehurici vazduha nesmetano izlazili iz balona kroz vodu, a da se nebi vazduh vracao u zapusen balon. Da bi se fermentacija obavila optimalnom brzinom, balon treba cuvati na temperaturi od oko dvadeset stepeni. Intezivno vrenje traje osam do deset dana. Proces je dosta buran, a nastavlja se nakon ovog vremena jos osam do deset nedelja, tihom fermentacijom. Nakon tog vremena se skoro sav sadrzaj istalozi talogom i skoro se sasvim izbistri. Tada se tecnost procedi u ciste staklene boce koje se zatvore i cuvaju u hladnoj prostoriji (najbolje u podrumu). Tako pripremqeno vino moze da se cuva i nekoliko godina a da vino ne izgubi na svojoj lekovitosti.
Vino se pije protiv gripoznih stanja, kod bronhitisa i upale pluca, i tada se obicno pije toplo prokuvano vino. Mo`e da se pije i kao obicna vina, lepog je ukusa, mirisa i ima odredjenu kolicinu alkohola pa se deci daje samo kao lek i onda obavezno razredjeno vodom.
MEDOVA RAKIJA
Pet grama listova nane i deset grama listova ruzmarina pomesati sa deset grama propolisa. Sve to preliti sa pedeset grama meda i jednom litrom ljute sljivove ili lozove rakije, dobro promuckati i drzati na toplom i mracnom mestu, uz povremeno muckanje.
Nakon dvadesetak dana rakiju procediti, i piti po jednu casicu pre jela. Ova medovaca je dobra ako imate problema sa apetitom, a dobra je i za jacanje organizma.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
alexUrednik
Pridružio se: Apr 18, 2005 Poruke: 1441 Lokacija: Belgrade
alex
Urednik
Pridružio se: Apr 18, 2005
Poruke: 1441
Lokacija: Belgrade
|
Poslato: Ned Maj 08, 2005 10:19 pm Naslov: Re: lekovite rakije i vina
|
|
.:: SWEDISH BITTER::.
sastojci:
1. 10gr aloe (umesto aloe se mogu koristiti koren lincure ili prah pelina);
2. 5gr mire- Comiphora myrrha;
3. 0,2gr shafrana (ne znam latinski naziv);
4. 10gr lista sene- Sennae folium;
5. 10gr prirodnog kamfora (ne znam gde se moze nabaviti);
6. 10gr korena rabarbare;
7. 10gr korena isijota (kurkume);
8. 10gr mane (nemam pojma sta je?);
9. 10gr terijak venecijane (isti slucaj);
10. 5gr korena kravljaka- Carlina acaulis l.;
11. 10gr korena angelike- Angelica archangelica.
svi sastojci se stave u bocu od 2L, preliju sa 1,5L prirodne rakije i ostave 14 dana na suncu ili blizu toplote. svakog dana mesavina promucka, kao i pre upotrebe. nakon toga se procedi i cuva na hladnom.
kazu da je swedish bitter poznat po mnogim lekovitim svojstvima, samo ne znam gde da nadjem sve ove sastojke.. za neke ne znam ni sta su?
molio bih nekog strucnijeg za pomoc, unapred zahvalan!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Uncle_TomZaslužni član
Pridružio se: Feb 26, 2005 Poruke: 411 Lokacija: Zemun / Kragujevac
Uncle_Tom
Zaslužni član
Pridružio se: Feb 26, 2005
Poruke: 411
Lokacija: Zemun / Kragujevac
|
Poslato: Pon Maj 23, 2005 8:45 am Naslov: Re: lekovite rakije i vina
|
|
RAKIJA SA NANOM
U 1 litar domace, ciste rakije, jacine do 40 stepeni, staviti jednu grancicu nane duzine do 15 santimetara. Ostaviti je na svetlom mestu nekoliko dana i nanovaca je gotova.
Uzima se po jedna mala casica pre jela kod grceva u zelucu.
_________________ Dajem vam potpunu slobodu. Slobodno me oslovljavajte sa - Vasa Visosti!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sabaZaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Uto Jun 14, 2005 9:39 am Naslov: lekovite rakije i vina II
|
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
lilijaNovi član
Pridružio se: Jan 31, 2006 Poruke: 1
lilija
Novi član
Pridružio se: Jan 31, 2006
Poruke: 1
|
Poslato: Uto Jan 31, 2006 11:54 pm Naslov: istarska rakija - grapa
|
|
Cao svima,
ja sam nova ovdje.Moze li mi itko reci kako se pravi istarska rakija - grapa.
Unaprijed zahvalna
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Maja_JUrednik
Pridružio se: Sep 25, 2005 Poruke: 2244 Lokacija: Pula
Maja_J
Urednik
Pridružio se: Sep 25, 2005
Poruke: 2244
Lokacija: Pula
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sabaZaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Sre Feb 01, 2006 12:58 am Naslov: Re: istarska rakija - grapa
|
|
Ne bih rekao da je grapa lozovaca, ja mislim da je to aromaticna rakija od JABUKA
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Maja_JUrednik
Pridružio se: Sep 25, 2005 Poruke: 2244 Lokacija: Pula
Maja_J
Urednik
Pridružio se: Sep 25, 2005
Poruke: 2244
Lokacija: Pula
|
Poslato: Sre Feb 01, 2006 1:17 am Naslov: Re: istarska rakija - grapa
|
|
Sabo, "grappa" je italijanski naziv za rakiju lozovaču dok je naziv za rakiju uopšte"acquavite".
U Istri se ovaj poslednji naziv ne koristi ali se terminom "grappa" uglavnom krste sve vrste rakije! Ipak, i istarska grappa kao i Italijanska podrazumevaju rakiju lozovaču! I koren te reči je vezan za grožđe!
U Istri se proizvode samo tri vrste rakije: Medenica/Medica (rakija
s medom ili, kako bi to Istrijani rekli- RakIja z medon), Biska- zaista autentična istarska rakija kojoj je specifičnost to što se flašira s grančicom imele i grappa ili obična rakija a to je isključivo lozovača jer ovo nije voćarski kraj i teško da bi se od čega drugog i mogla napraviti!
Naravno, mnoge oštarije (kafane) i konobe im aju u ponudi i verzije domaćih aromatičnih rakija (Grappa Istriana alle erbe aromatiche) i u nekima postoje i komadi jabuke ali, nažalost, za proizvodnju rakije, jabuka nema dovoljno!
Evo, ovo će vam možda biti interesantno
www.vrh.hr/index.htm
www.istrianet.org/istr...evande.htm
_________________ Cvećar je jedan čovek što cveta u bašti !!!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
alexUrednik
Pridružio se: Apr 18, 2005 Poruke: 1441 Lokacija: Belgrade
alex
Urednik
Pridružio se: Apr 18, 2005
Poruke: 1441
Lokacija: Belgrade
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Maja_JUrednik
Pridružio se: Sep 25, 2005 Poruke: 2244 Lokacija: Pula
Maja_J
Urednik
Pridružio se: Sep 25, 2005
Poruke: 2244
Lokacija: Pula
|
Poslato: Sre Feb 01, 2006 10:25 pm Naslov: Re: istarska rakija - grapa
|
|
alex citat: |
a da ti nama doneseš neku flajku te radže kad se budeš vrnula u bg, pa da malo degustiramo, aa? |
Hehehe, ovde bi dubili na glavi za "kilo" bosanske šljive a ti hoćeš grappu!
POstoje flaširane verzije Biske i Medice u prodaji ali su preskupe i bez vezne! Ali ima jedna čovek, Jelovac, nekadašnji košarkaš Jugoplastike, koji pravi neviđenu Medicu- to treba probati! Samo on je gore prema Poreču! Jednom ću baš doneti toga! A Biski ima nekoliko vrsta u prodaji, sumnjam da je i jedna kako treba a i često je "turistički" upakuju- pitaj boga šta je unutra!
Ali, da bi istarska rakIja bila prava, domAća, mora se piti u autentičnom ambijentu! U konobi se obično uveče pije vino a "bićerin" ( s naglaskom na drugom "i") i gemišt se obično pije danju! Zato je najbolje otići u neko selo- sva su istarska stara sela na vrh brda, u sred sela glavna pjaca, na sred pjace obavezna šterna (bunar), pored šterne jedina kafana u selu u kamenoj kući a na dnu trga kameni zid na najstrmijem delu brda! Tako da, kad se može sedeti napolju, cirkaš na klupi (ili sedneš na zid) i gledaš u provaliju i panoramu! U ovo selo mi odemo na Bisku, zove se Draguć (Draguccio)!
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
93.5 KB |
Pregleda: |
326 puta |
|
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
53.48 KB |
Pregleda: |
316 puta |
|
_________________ Cvećar je jedan čovek što cveta u bašti !!!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
anjamaitresse
Pridružio se: Okt 18, 2005 Poruke: 2451 Lokacija: Novi Sad
anja
maitresse
Pridružio se: Okt 18, 2005
Poruke: 2451
Lokacija: Novi Sad
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sabaZaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Sub Feb 04, 2006 12:26 am Naslov: Re: lekovite rakije i vina
|
|
Vidim da je veliko interesovanje u ovim zimskim periodima za rakije i vina sa lekovitim dodacima pa ajd da dam jos jedan recept:
GLOGOV LIKER
Liker napraviti na sledeci nacin: zrele plodove gloga dobro oprati u nekoliko voda, i staviti u praznu staklenu flasu u sloju od sedam-osam santimetara. Flasu zatim dopuniti ljutom komovom rakijom, dobro zatvoriti i cuvati na tamnom i prohladnom mestu uz svakodnevno muckanje. Nakon izvesnog vremena, kada se u flasi budu videle bele kostice gloga, sadrzaj se procedi. Dobijeni napitak koji je tamnocrvene boje, pomesati sa sto grama meda. Kada se med dobro rastvori, napitak moze da se koristi.
Ovaj napitak je dobar protiv vrtoglavice, zujanja u usima a dobro deluje i na srce i krvne sudove. Upotrebljavati ga jednom dnevno, ujutru pre dorucka, po jednu casicu
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sabaZaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Pon Jan 22, 2007 11:07 pm Naslov: Re: lekovite rakije i vina
|
|
Zimski je period, i vreme kada mogu da se konzumiraju lekovita pomocna sredstva na bazi meda, lekovitog bilja i alkoholnih napitaka, pa evo da malo obnovim ovu temu:
ZA JAČANjE IMUNITETA
Poznato je da se u narodnoj medicini za jačanje imuniteta koriste čudotvorni listovi kaktusa ALOJE. Listovi bi trebali da budu stariji od tri godine mada savremena medicina govori da su i mladji listovi isto lekoviti kao i stari.
Tri stotine grama listova bez bodlji treba samleti na vodenici za meso, pa u to dodati pola kilograma samlevenog korena vodopije, pola litre crnog vina, pola litra sedamdeset procentnog alkohola. Sve se dobro izmeša i u tamnoj boci čuva na mračnom i hladnom mestu nekoliko dana.
Lek se prvih sedam dana uzima tri puta dnevno, dva sata pre jela, po jedna kašičica, zatim se pije tri puta dnevno, sat pre jela ali, supena kašika. Terapija traje dva meseca a najmanje trideset dana.
Sveže nabrani listovi aloje se najbolje čuvaju u frižideru.
VINO SA LINCUROM
Vino se priprema tako što se na deset litara kvalitetnog belog vina doda tristotine do petsotina grama samlevenog korena lincure. Ekstrakcija uz češce mućkanje traje desetak dana. Granule lincure se zatim cedjenjem odstranjuju iz vina, a vino se pije tri puta dnevno po pola čaše pre obroka.
Ovo vino je uspešan lek protiv bolova u želucu, protiv kašlja, protiv groznice i za regulisanje želudačnog soka.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sejaČlan
Pridružio se: Jan 08, 2007 Poruke: 60 Lokacija: Beograd
seja
Član
Pridružio se: Jan 08, 2007
Poruke: 60
Lokacija: Beograd
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
FatkaČlan Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005 Poruke: 4868 Lokacija: Gracanica/Bosna
Fatka
Član Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005
Poruke: 4868
Lokacija: Gracanica/Bosna
|
Poslato: Uto Jan 23, 2007 1:10 am Naslov: Re: lekovite rakije i vina
|
|
kazu da je swedish bitter poznat po mnogim lekovitim svojstvima, samo ne znam gde da nadjem sve ove sastojke.. za neke ne znam ni sta su?
molio bih nekog strucnijeg za pomoc, unapred zahvalan!
-Alex, imas u apotekmama za kupiti svedsku grancicu i potopis je u alkohol cini mi se 70% i drzis nekoliko dana(trenutno ti ne mogu reci tacno) i svaki dan muckati dok se to ne sjedini tako ces dobiti
svedski buter.Ja sam pravila a isto sam i gotov kupovala u apoteci, ali mi je jeftinije izaslo kada sama pravim.Tim sam oblagala cerki tijelo zbog psorijaze.Ja sam pila te kapi.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|