Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Ratarske i povrtarske kulture › Zacinsko bilje
Zacinsko bilje
Sve o ratarskim i povrtarskim kulturama..
Forum › Ratarske i povrtarske kulture
|
Strana 4 od 12
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
JacquelineČlan
Pridružio se: Mar 21, 2006 Poruke: 83 Lokacija: Niš
Jacqueline
Član
Pridružio se: Mar 21, 2006
Poruke: 83
Lokacija: Niš
|
Poslato: Sre Apr 05, 2006 12:23 am Naslov: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc
|
|
Devojke, djumbir je stvarno odlican zacin.Ja sam koristila samo prah , koji sam kupila u prodavnici. Nisam koristila svez proizvod .Ali svez djumbir je sigurno mnogo bolji!
Ovako izgleda biljka , tj nadzemni deo - stablo sa cvetom djumbira.Dakle to treba da vam izraste ako ste posadili korencic!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
bjankaneveČlan
Pridružio se: Apr 22, 2005 Poruke: 98 Lokacija: Beograd
bjankaneve
Član
Pridružio se: Apr 22, 2005
Poruke: 98
Lokacija: Beograd
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
bjankaneveČlan
Pridružio se: Apr 22, 2005 Poruke: 98 Lokacija: Beograd
bjankaneve
Član
Pridružio se: Apr 22, 2005
Poruke: 98
Lokacija: Beograd
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
SarahKeyČlan
Pridružio se: Dec 13, 2005 Poruke: 65 Lokacija: Beograd, Visnjica
SarahKey
Član
Pridružio se: Dec 13, 2005
Poruke: 65
Lokacija: Beograd, Visnjica
|
Poslato: Sre Apr 05, 2006 11:27 am Naslov: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc
|
|
Ovo je samo jedan od recepata koji mi je delovao egzoticno, pa sam se za njega odlucila:
- 5 zrna crnog bibera
- 3-4 karanfilica
- komad svezeg djumbira iseckan na tanke listice, )ja ga ne gulim)
Velicina komada za 1/2 L vode je recimo jedan pipak precnika 1.5 do 2 cm, pa isto toliko dugacko.
Sve to odmah stavim u pola litra hladne vode i kad prokljuca kuvam poklopljeno na tihoj vatri jos 10-15 min, sve dok boja ne bude vidljivo limun zuta.
Pijem cim se malo prohladi, bez secera, naravno, djumbir i karanfilic daju prirodnu slast.
Za prvu solju odlijem iz serpe, pa ostatak caja stoji jos neko vreme sa svim sastojcima, ali cim popijem prvu solju, odmah odlijem i ostatak caja jer u protivnom postane jako ljuto.
Popijem pola litre ovakvog caja pre podne i pola litre uvece. To traje poslednjih 7 dana. DO sada jedino vidljivi efekat je diuretski, tj. trckam u WC saki cas, ali je valjda to dobro zbog elimincaije toksina, pa se ne bunim.
Evo, dok ovo pisem, srčem svoju drugu šolju, ima još malo i za treću.
Ima recept i za karamelizirani djumbir, to jos nisam proucila, valjda cu uskoro. Ovako spremljeni djumbir daje mogucnost da se unosi u preciznoj dozi, npr. 1g 3x dnevno, sto vec lici na pravu terapiju, pa stoga na Internetu postoje prave preporuke doza za lecenje raznih poremecaja.
Inače, postoje čak i strogo naucne studije u efikasnosti djumbira za suzbijanjee postoperatvnih mučnina.
Inace djumbir je na engleskom Ginger tj. Džindžer kao igračica Džindžer Rodžers, ili kao osvežavajuće piće Ginger ALe, koje se pravi od djumbira sa sodom, nesto kao klakeri i kabeza, ko se seca toga naravno.
U svakom slučaju, djumbir je beskrajno lekovit.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
bjankaneveČlan
Pridružio se: Apr 22, 2005 Poruke: 98 Lokacija: Beograd
bjankaneve
Član
Pridružio se: Apr 22, 2005
Poruke: 98
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sre Apr 05, 2006 12:40 pm Naslov: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc
|
|
Da da neki to zovu i pivo od đumbira. Hvala za recept, probaću sigurno jer mnogo volim miris đumbira.
Evo kad dođe leto, pa naš đumbir stigne
Sladoled od đumbira
Sastojci:
4 žumanceta
2 kašike meda
50 grama svežeg đumbira
3 kašičice sirupa od đumbira ( ima u prodavnicama zdrave hrane)
2.5 dl mleka
2.5 dl slatke pavlake
Mikserom mutiti žumanca dok ne postanu svetla i penasta. U sud pokvašen toplom vodom zagrejati mleko s medom, a kad počne da vri, skloniti i ostaviti da se ohladi.Sipati umućena žumanca, pomešati i vratiti na vatru. Na tihoj vatri i uz stalno mešanje kuvati dok se ne zgusne, pazeći da ne počne da vri.
Masu ostaviti da se ohladi, zatim staviti sitno narendan đumbir, sirup od đumbira i umućenu slatku pavlaku.Pomešati i sipati u mašinu za pravljenje sladoleda (to kod mene znači staklene činijice pa u friz).
Ukrasiti čokoladnim mrvicama.
Evo još malo o đumbiru kao leku: Pomaže kod prehlade jer zagreva, a povećava i imunitet. Od davnina se koristi protiv mučnine svih porekla,
unapređuje zdravlje srca i povećava lučenje žuči. Koristan je i kod reumatizma, artroze, migrene i kako reče Sarah ima antioksidativna svojstva.
_________________ Res divini iuris.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
JacquelineČlan
Pridružio se: Mar 21, 2006 Poruke: 83 Lokacija: Niš
Jacqueline
Član
Pridružio se: Mar 21, 2006
Poruke: 83
Lokacija: Niš
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
jaca78Član
Pridružio se: Apr 02, 2006 Poruke: 19 Lokacija: sarajevo
jaca78
Član
Pridružio se: Apr 02, 2006
Poruke: 19
Lokacija: sarajevo
|
Poslato: Čet Maj 04, 2006 11:13 am Naslov: Re: Začinsko bilje
|
|
evo bosiljak u saksiji na prozoru
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
98.34 KB |
Pregleda: |
268 puta |
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
SofijaBČlan
Pridružio se: Mar 06, 2006 Poruke: 28 Lokacija: Beograd
SofijaB
Član
Pridružio se: Mar 06, 2006
Poruke: 28
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Čet Maj 04, 2006 11:28 am Naslov: Re: Začinsko bilje
|
|
Ja vec godinama gajim bosiljak iz rasade (Kalenic pijac) u saksiji na terasi koja je po ceo dan (bukvalno) na suncu. Ne izgleda nesto narocito, ali zato imam svez zacin za spagete. Jednom sa ga pustila da cveta, i posle toga mi se osusio. Od tada mu stalno strickam vrhove, bez obzira da li mi treba u kuhinji ili ne. Ne voli da mu se zemlj osusi, sav se sparusi i obesi, ali se lepo oporavi ako se na vreme intervenise. Bas laka biljka.
S obzirom koliko cesto kuvam, meni je dovoljno 2-3 biljke, pa se nikad nisam baktala semenom.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
millaČlan
Pridružio se: Feb 23, 2006 Poruke: 29
milla
Član
Pridružio se: Feb 23, 2006
Poruke: 29
|
Poslato: Čet Maj 04, 2006 2:51 pm Naslov: Re: Začinsko bilje
|
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
mepiZaslužni član
Pridružio se: Mar 09, 2006 Poruke: 109 Lokacija: Pozarevac
mepi
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 09, 2006
Poruke: 109
Lokacija: Pozarevac
|
Poslato: Čet Maj 04, 2006 11:51 pm Naslov: Re: Začinsko bilje
|
|
Meni je najpre mirodjija iznikla. I bas sam joj se obradovala. Onda se par dana kasnije pojavio i persun, a onda je presao najpre u lagano pa u veoma izrazeno vodjstvo. Nije los, poslacu fotku uskoro da cujem vasu ocenu, ali mirodjija se obesila. Iznikle su cini mi se visoke a suvise tanke biljcice pa kao da nisu mogle da se odrze u vertikali. Neke su i propale a neke su jos zive, medjutim, mislim da samo jedna ili dve stoje uspravno. Ima dovoljno svetla, redovno je zalivam i ne znam da li je to to, je li zvrsila karijeru, ili jos ima nade da se oporavi i pridigne!?!?
Pre par dana sam zasejala i lavandu. Ako uspe bice to divna i slika i miris na mom balkonu. Samo jos da nikne!!!!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
mepiZaslužni član
Pridružio se: Mar 09, 2006 Poruke: 109 Lokacija: Pozarevac
mepi
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 09, 2006
Poruke: 109
Lokacija: Pozarevac
|
Poslato: Pet Maj 05, 2006 11:32 am Naslov: Re: Začinsko bilje
|
|
Posto je svanulo uslikala sam moju vajnu bastu, koju sam inace juce preselila na balkon. Da se neko slucajno nije smejao!!!!!
Sledi persun a onda i ostaci mirodjije!
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
68.85 KB |
Pregleda: |
254 puta |
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
mepiZaslužni član
Pridružio se: Mar 09, 2006 Poruke: 109 Lokacija: Pozarevac
mepi
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 09, 2006
Poruke: 109
Lokacija: Pozarevac
|
Poslato: Pet Maj 05, 2006 11:33 am Naslov: Re: Začinsko bilje
|
|
Odustala sam od slanja fotke mirodjije. PA OVO JE LES!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
jaca78Član
Pridružio se: Apr 02, 2006 Poruke: 19 Lokacija: sarajevo
jaca78
Član
Pridružio se: Apr 02, 2006
Poruke: 19
Lokacija: sarajevo
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
C-3POČlan
Pridružio se: Maj 28, 2005 Poruke: 25
C-3PO
Član
Pridružio se: Maj 28, 2005
Poruke: 25
|
Poslato: Pet Maj 05, 2006 12:09 pm Naslov: Re: Začinsko bilje
|
|
na jugoistočnoj terasi svake godine imam po 3-4 žardinjere bosiljka i nane i po nekoliko saksija peršuna. kao što reče SofijaB baš lake biljke. i divno mirišu. samo pripazite ako imate kućne ljubimce. ja sam imala par puta prevremenu žetvu zamislite situaciju gde sedim u sobi sa gostima, a moja milica baštovanka (aljaski malamut) prati prolaznike sa terase. ma idila. odjednom, soba se ispuni predivnim mirisom bosiljka sa karakterističnom notom nane. ozariše se lica ljudi pa krenuše pohvale, ma samo da se uspijaš od sreće. mi, onako ponosni, povedemo drage ljude da vide naš nadasve divan vrt... kad tamo... umal se ne šlogirah, moja milica brsti ostatke nekad bujnog lišća mojih začina. šta da vam kažem. ostale samo grančice. mada, iskrena da budem, brzo su se povratile.
pozdravče vredni ljudi
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
najmilaČlan
Pridružio se: Mar 21, 2006 Poruke: 70 Lokacija: frankfurt
najmila
Član
Pridružio se: Mar 21, 2006
Poruke: 70
Lokacija: frankfurt
|
Poslato: Sre Maj 10, 2006 11:27 pm Naslov: Re: Začinsko bilje
|
|
hehe joj mepi i mislila sam bas to, kad sam procitala tvoj prvi post sa fotkom, jer i ja sam isto pokusala da gajim mirodjija ali bez uspeha. Bosiljak sam lani celo leto potkastrivala, imam ga jos dan danas u zamrzivacu, ove godine sam opet posadila, ali mi nekako sporo raste, mozda zbog hladnog vremena. Imam ruzmarina i mente ( menta se kod mene u Makedonija upoitrebljava bas kao i persun a najcesce sa pasuljem bas je mmmmm) ali nekako joj slabo fura na istocnu stranu, ona vise voli sunce ceo dan. Lepo je narasla, samo sto su joj listovi nekako slabasni,deluju kao da rastu samo u vodi premalo svetla.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Ratarske i povrtarske kulture
|
Strana 4 od 12
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|