Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Lekovito i začinsko bilje › Cimet i med
Cimet i med
Sve o lekovitom i začinskom bilju...
|
|
Autor |
Poruka |
VeljanovicZaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006 Poruke: 458 Lokacija: Kragujevac
Veljanovic
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006
Poruke: 458
Lokacija: Kragujevac
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
salihZaslužni član
Pridružio se: Okt 23, 2007 Poruke: 130 Lokacija: Bihac
salih
Zaslužni član
Pridružio se: Okt 23, 2007
Poruke: 130
Lokacija: Bihac
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
kreketaloZaslužni član
Pridružio se: Jul 13, 2009 Poruke: 1316 Lokacija: Sombor
kreketalo
Zaslužni član
Pridružio se: Jul 13, 2009
Poruke: 1316
Lokacija: Sombor
|
Poslato: Uto Maj 17, 2011 10:07 pm Naslov: Re: Cimet i med
|
|
Tijam citat: |
Toliko dobrih stvari ste napisali o kombinaciji meda i cimeta da ću probati pa možda riješi moj problem s cirkulacijom. Imam vječno ledene ruke i noge pa zbilja možda to pomogne. Obožavam i med i cimet, a ako i ne pomogne uživat ću u okusu. |
Cirkulacija se najbolje podstice ubrznim radom srca (vezba), e ako se redovno vezba mora doci do prosirenja tih sitnih krvnih sudova
I na taj nacin se postize bolja cirkulacija, a pogotovo vezbanje za vreme hladnih dana i izlaganje ruku na hladnocu dok se npr. trci
Svi preparati bez ovoga gore napisanog mislim da nisu u stanju to da postignu
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
salihZaslužni član
Pridružio se: Okt 23, 2007 Poruke: 130 Lokacija: Bihac
salih
Zaslužni član
Pridružio se: Okt 23, 2007
Poruke: 130
Lokacija: Bihac
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
salihZaslužni član
Pridružio se: Okt 23, 2007 Poruke: 130 Lokacija: Bihac
salih
Zaslužni član
Pridružio se: Okt 23, 2007
Poruke: 130
Lokacija: Bihac
|
Poslato: Ned Sep 18, 2011 12:40 pm Naslov: Re: Cimet i med
|
|
Janna citat: |
Procitala sam da svaki cimet nije zdrav. Navodno jedino je zdrav cimet sa Cejlona. Koji si ti cimet upotrebljavao, kada si regulisao i holesterol i triglecirene? |
Nisam uopste gledao porijeklo cimeta,mislim da je svejedno,samo treba biti uporan i dosljedan i rezultat nece izostat
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
maskiZaslužni član
Pridružio se: Jun 15, 2012 Poruke: 180
maski
Zaslužni član
Pridružio se: Jun 15, 2012
Poruke: 180
|
Poslato: Ned Jun 17, 2012 2:41 pm Naslov: Re: Cimet i med
|
|
kreketalo citat: |
Janna citat: |
Procitala sam da svaki cimet nije zdrav. Navodno jedino je zdrav cimet sa Cejlona. Koji si ti cimet upotrebljavao, kada si regulisao i holesterol i triglecirene? |
Mislim da je tebe neko prevario |
nije je niko prevario. to sa cimetom i medom je odlična kura ali vodite računa koji cimet kupujete....
Postoje stotine vrsta i podvrsta cimetove biljke. Kao zacinske, koriste se dve vrste: cejlonski i cimet kasija, poznat kao kina-cimet, koji potice iz Burme. U Evropi se upotrebljavaju obe. Cejlonski cimet stiže u prodavnice u štapicima i ima nežniju i prijatniju aromu, a ukus mu je ljuto oštar, slatko-peckav, ni opor ni sluzav. Sadrži 1,5 do 4 procenta etericnih ulja. Najbolje vrste kina-cimeta mirišu oštrije, a ukus im je peckavo ljut i sladak dok je hemijski sastav kao kod cejlonskog cimeta. Cimet se dva do tri puta godišnje sece sa svakog stabla, zatim se preko noci umotava u kokosove asure i pušta da fermentira, nakon toga se guli spoljna kora, odstrani i srednja, a upotrebljava se samo nežna, unutrašnja. Deset takvih tankih kora uvijaju se jedna u drugu pa se suše prvo u senci a zatim na suncu. Pri tome on dobija svoju žuckasto-smedu boju. Cejlonski cimet je znatno deblje kore i samo se jedanput uvija u štapic. U prodavnice stiže uglavnom u komadicima od 3-10 cm .
Kako razlikovati cejlonski i kasija cimet?
Osim razlike u boji razlikujemo ih ovako:
Štapići pravog cimeta imaju puno tankih slojeva i mogu se vrlo lako samljeti u prah koristeći mlinac za kavu ili mužar, dok su štapići kasija cimeta iznimno tvrdi, a najčešće sadrže jedan deblji sloj kore i mogu vrlo brzo ako ne odmah slomiti električni mlinac ukoliko se prethodno ručno ne slome na male komadiće.
Ponekada dolazi do zabune pri razlikovanju mljevenog cimeta ukoliko je isti skladišten u vlažnijim uvjetima. No, jednostavno provjera lako može pojasniti o kojem je cimetu riječ – par kapi otopine/tinkture joda će pravi cimet ostaviti istim, dok će kasija cimet poprimiti tamno plavu, skoro pa boju tinte, ovisno do količine kasija cimeta koji smo nakapali jodom. Ukoliko niste sigurni koji ste cimet kupili, svakako prije konzumacije provjerite o kojoj je vrsti ovoga začina riječ.
Na kraju zapamtite vrlo važno pravilo:
Kupujte isključivo pravi, odnosno cejlonski cimet – obratite pozornost na latinski naziv na pakiranju proizvoda. Taj cimet možete jesti do mile volje.
Ako ne možete naći taj cimet, onda smanjite uporabu kasija cimeta na najmanju moguću mjeru – primjerice, djeca predškolske dobi smiju dnevno pojesti najviše četiri keksa s kasija cimetom, starija djeca do šešt komada, a odrasli osam. Trudnice ne bi smjele konzumirati kasija cimet.
efekte upotrebe pogrešnog cimeta (sa medom) osetila sam na sopstvenoj koži. obećavam da nije prijatno...
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
JannaNovi član
Pridružio se: Mar 30, 2007 Poruke: 4
Janna
Novi član
Pridružio se: Mar 30, 2007
Poruke: 4
|
Poslato: Čet Jun 21, 2012 1:58 am Naslov: Re: Cimet i med
|
|
Hvala Maski na objasnjenju, znam da sam negdje citala i cak vidjela sliku kasija cimeta i cimeta sa Cejlona. Bas prosle sedmice sam pronasla cimet sa Cejlona.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
salihZaslužni član
Pridružio se: Okt 23, 2007 Poruke: 130 Lokacija: Bihac
salih
Zaslužni član
Pridružio se: Okt 23, 2007
Poruke: 130
Lokacija: Bihac
|
Poslato: Sre Okt 03, 2012 12:35 am Naslov: Re: Cimet i med
|
|
Svi smo razliciti i vrlo moguce da vam cimet npr. iz malezije nije najbolje sjeo,to stoji, ali evo vec duze vremena trosim cimet iz indonezije i nemam nikakvih problema, bas naprotiv,vrlo sam zadovoljan a to sam vec pisao u prijasnjim postovima. Moguje i da jeste cejlonski nabolji, ne sporim ali ja sam za to da se uzima, pa ako nekome ne smeka jedna vrsta neka pokusa sa drugom al cimet i med su dobitna kombinacija u svakom pogledu..
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Dzuli01Član
Pridružio se: Sep 17, 2012 Poruke: 24 Lokacija: Skopje
Dzuli01
Član
Pridružio se: Sep 17, 2012
Poruke: 24
Lokacija: Skopje
|
Poslato: Uto Okt 30, 2012 9:26 pm Naslov: Re: Cimet i med
|
|
Naisla sam na ovu temu i zaista bih tela da probam cimet i med zbog zdravstvenih problema no jedno me buni.Kod nas u Makedoniji zovu ga i kanella iako mislim da se neradi o istom zacinu.Ja cecto koristim cimet kao zacin i na kesici pise samo cimet ili kanela a poteklo ne.Malo sam istrazivala i nasla neke podatke koji su ma samo vise zbunili.Canela je drvo slicno cimetu(cinamon) a i jos i to da postoje dve vrste cimeta od kojih jedan nesme da se koristi u vecim kolicinama.
Opis:
|
navodno je ovaj pravi
|
Veličina fajla: |
123.14 KB |
Pregleda: |
152 puta |
|
Opis:
|
A ovaj nije
|
Veličina fajla: |
131.5 KB |
Pregleda: |
127 puta |
|
Opis:
|
Evo razlike
|
Veličina fajla: |
77.21 KB |
Pregleda: |
177 puta |
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
bicaljuČlan
Pridružio se: Sep 13, 2012 Poruke: 36
bicalju
Član
Pridružio se: Sep 13, 2012
Poruke: 36
|
Poslato: Uto Nov 13, 2012 12:44 pm Naslov: Re: Cimet i med
|
|
I ja obozavam cimet i med.Od nedavno imam napravljenu smjesu u maloj teglici.Jos uvijek nemam naviku za redovnu konzumaciju ali moram reci da mi je grlobolja nestala nakon dvodnevne konzumacije.
I ja sam kupila mljeveni cimet u staklenci,zemlja porekla-Indonezija.
Od ove kombinacije se osjecam dobro.Svidja mi se i ova ideja sa jogurtom,ponekad tome dodam rendanu jabuku i jedem kao uzinu.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
FatkaČlan Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005 Poruke: 4868 Lokacija: Gracanica/Bosna
Fatka
Član Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005
Poruke: 4868
Lokacija: Gracanica/Bosna
|
Poslato: Uto Nov 13, 2012 2:42 pm Naslov: Re: Cimet i med
|
|
Eh, ja nisam mogla naci drugi cimet osim ovaj sto je prizveden u Indoneziji i koristim ga, sa medom sa jogurtom i dobro se osjecam.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
bicaljuČlan
Pridružio se: Sep 13, 2012 Poruke: 36
bicalju
Član
Pridružio se: Sep 13, 2012
Poruke: 36
|
Poslato: Sre Nov 14, 2012 8:26 am Naslov: Re: Cimet i med
|
|
Da,nema ni kod mene u nabavci drugaciji.Bas juce sam ispregledala sve cimete u marketu,svi su iz Indonezije.
Ja se necu opterecivati vise s tim jer valjda je svaki cimet za koristenje u ishrani pa nece valjda biti otrovan.Mada i ja sam cula da kao ni sa cim ne treba ni sa cimetom pretjerivati.Sve u umjerenoj kolicini i dobro.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dehi15697Novi član
Pridružio se: Nov 18, 2013 Poruke: 1 Lokacija: Beograd
dehi15697
Novi član
Pridružio se: Nov 18, 2013
Poruke: 1
Lokacija: Beograd
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
ema22Zaslužni član
Pridružio se: Jun 24, 2012 Poruke: 311 Lokacija: beograd
ema22
Zaslužni član
Pridružio se: Jun 24, 2012
Poruke: 311
Lokacija: beograd
|
Poslato: Pon Nov 18, 2013 9:33 pm Naslov: Re: Cimet i med
|
|
ja cesto pravim masku za lice od meda (nerafiniranog) i cimeta. lice bude super hidrirano i dobije lepu boju. drzi se 20 min. i skida se mlakom vodom, nikako vrelom. super je i ako neko ima problematicnu kozu sklonu aknama.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
smederevacČlan
Pridružio se: Nov 30, 2011 Poruke: 11 Lokacija: smederevo
smederevac
Član
Pridružio se: Nov 30, 2011
Poruke: 11
Lokacija: smederevo
|
Poslato: Ned Jan 19, 2014 7:01 pm Naslov: Re: Cimet i med
|
|
pozdrav ljudi ja sam u teglu sa 200 grama meda izrucio celu kesicu cimeta na njoj pise da je 5 grama posle procitanih postova ovde izgleda je to veoma malo treba barem 50 grama cimeta da bude?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|