Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Dobrodošli Anonimni
Članovi:
Najnoviji: durma
Novih danas: 3
Novih juče: 1
Ukupno: 91743
Ljudi Online:
Članovi: 2
Posetioci: 282
Bots: 3
Uprava: 0
Članovi online:
01: nevenann 02: srdjansta
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Lekovito i začinsko bilje › Kefir
Kefir
Sve o lekovitom i začinskom bilju...
Forum › Lekovito i začinsko bilje
|
Strana 1 od 23
Idi na stranu: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
VeljanovicZaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006 Poruke: 458 Lokacija: Kragujevac
Veljanovic
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006
Poruke: 458
Lokacija: Kragujevac
|
Poslato: Čet Jun 08, 2006 8:39 pm Naslov: Kefir
|
|
NAŠA NARODNA MEDICINA
NJEGOVO VELIČANSTVO (KEFIR) - PEČURKA SA KAFKAZA ili SALSOLA COLLINA
1 recet za napitak od kefira:
6 supenih kašika pečurkica od kefira,
6 supenih kašika šećera,
desetak grožđica.
2 limuna opranih i na pola presečenih.
staklena tegla sa zatvaračem, zapremina 2,5 litara.
fermentacija 2-3 dana. Na svetlo mesto.
Procediti kroz plasticnu cediljku. Raditi samo plastičnom kašikom.
Kefir se razmnožava. Za ovu zapreminu potrebno je 6 kašika kefira. Posle svake fermentacije ono što se razmnožilo ubacimo u cistu teglu čiste hladne vode, pa poklonimo uz recept kojeg smo dobili od našeg prethodnog darodavca.
Za mršavljenje upotrebljava se čista voda, bez šešera i bez grožđa. Voda tokom fermentacije postane kao mineralna, jer je kefir mineral.
Ako nekome ne treba može da ga pokloni onome kome je potreban.
Od kefirovih pečurkica može da se pravi mlečni napitak.
U skoro hladno mleko se ubace pečurkice,ostavi se da se
fermentiše. Kada je gotovo vidi se po gustini. Pečurkice ostanu na dnu tegle. Odvojimo ih, operemo kroz čistu plastičnu cediljku pa ih stavimo u hladnu vodu, I tako te iste pečurkice, upotrebljavamo koliko god hoćemo.
Imala sam i perlica koje su pogodnije za mleko, a ovo što sada imam, je nešto drugo. Ja mislim da su perlice iz unutrašnjeg dela kefirove pečurke, a ove druge su gornji deo. I jedne i druge vrste sačinjavaju pečurku koja se zove Kefir. Izmenila sam par puta jer sam proučavala, korak po korak. Odavno sam gledala traganje za Kefirom.Pošto odlično znam Nemački jezik nepromakne mi ni delić bilo čega. Gledala sam da je pečurka slična šampinjonu. Zbog čega je slana znaju eksperti za istraživanje komponenata.
Veljanović Slavka - Kragujevac
Opis:
|
Kefir
|
Veličina fajla: |
34.95 KB |
Pregleda: |
757 puta |
|
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
29.22 KB |
Pregleda: |
748 puta |
|
Poslednji put izmenio Veljanovic dana Sre Jul 05, 2006 4:18 pm, izmenio ukupno 10 puta
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
AleksaZaslužni član
Pridružio se: Jan 29, 2006 Poruke: 2032 Lokacija: Bar-Beograd
Aleksa
Zaslužni član
Pridružio se: Jan 29, 2006
Poruke: 2032
Lokacija: Bar-Beograd
|
Poslato: Čet Jun 08, 2006 10:08 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Perlice koje nam ne trebaju mozemo odloziti u teglu napunjenu vodom i dodati 2 kasike secera, tada ce se razmnozavati!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
FatkaČlan Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005 Poruke: 4868 Lokacija: Gracanica/Bosna
Fatka
Član Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005
Poruke: 4868
Lokacija: Gracanica/Bosna
|
Poslato: Pet Jun 09, 2006 12:03 am Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
E, moj sinko gdje da nabavim keforove perlice?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
AleksaZaslužni član
Pridružio se: Jan 29, 2006 Poruke: 2032 Lokacija: Bar-Beograd
Aleksa
Zaslužni član
Pridružio se: Jan 29, 2006
Poruke: 2032
Lokacija: Bar-Beograd
|
Poslato: Pet Jun 09, 2006 4:07 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Potrazi ima li ih neko u komsiluku! Dovoljno ti je da uzmes dvije kasike, i da ih razmnozis!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
FatkaČlan Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005 Poruke: 4868 Lokacija: Gracanica/Bosna
Fatka
Član Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005
Poruke: 4868
Lokacija: Gracanica/Bosna
|
Poslato: Pet Jun 09, 2006 5:14 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
To garant znam da nema.Kao djevojcica ja sam ga pila to mi je moja majke spravljala i ja sam pila, ali to je davno bilo ihaa zaboravilo se.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Uncle_TomZaslužni član
Pridružio se: Feb 26, 2005 Poruke: 411 Lokacija: Zemun / Kragujevac
Uncle_Tom
Zaslužni član
Pridružio se: Feb 26, 2005
Poruke: 411
Lokacija: Zemun / Kragujevac
|
Poslato: Sub Jun 10, 2006 8:13 am Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Ne ulazeci u lekovita svojstva kefira mislim da se u ovom tekstu radi o zameni nekih pojmova.
Salsola collina je biljka sa odredjenim lekovitim svojstvima, u Rusiji poznata kao soljanka. Nije mi poznato da ona ima bilo kakve veze sa kristalima koji se navode u ovoj temi.
Kefir je mlecni napitak koji potice sa Kavkaza i poznat je kao pice stogodisnjaka. Sada se i na nasim prostorima proizvodi i prodaje kao i drugi mlecni proizvodi - jogurt, kiselo mleko i sl.
U domacim uslovima kefir se moze proizvoditi na nacin koji je opisan ovde. Napominjem da bakerioloska kultura za proizvodnju kefira nema oblik kristala.
Napitak i kristali koji su ovde pominju mene podsecaju na tzv. japanske kristale jer se oni pripremaju na nacin koji je ovde opisan. Vise o japanskim kristalima mozete naci ovde.
_________________ Dajem vam potpunu slobodu. Slobodno me oslovljavajte sa - Vasa Visosti!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
bradpitČlan
Pridružio se: Jun 08, 2006 Poruke: 13
bradpit
Član
Pridružio se: Jun 08, 2006
Poruke: 13
|
Poslato: Pon Jun 12, 2006 3:27 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Veljanovic citat: |
NAŠA NARODNA MEDICINA
NJEGOVO VELIČANSTVO (KEFIR) - PEČURKA SA KAFKAZA ili SALSOLA COLLINA
Voda tokom fermentacije postane kao mineralna, jer je kefir mineral.
.
Veljanović Slavka-Kragujevac |
Kefir nije mineral nego je to živa kultura mezofilnih bakterija u simbiozi s kvascima; koji frementacijom daju ljekovit napitak koji se tradicionalno konzumira u japanu. pa stoga i naziv Japanski kristali jer uistinu podsjeća na kristale iako to nije. ovdje se inače radi vodenom kefiru koji se donekle razlikuje od onog mliječnog.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
AleksaZaslužni član
Pridružio se: Jan 29, 2006 Poruke: 2032 Lokacija: Bar-Beograd
Aleksa
Zaslužni član
Pridružio se: Jan 29, 2006
Poruke: 2032
Lokacija: Bar-Beograd
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
LjubinkaPočasni član
Pridružio se: Jun 09, 2006 Poruke: 1710 Lokacija: Beograd
Ljubinka
Počasni član
Pridružio se: Jun 09, 2006
Poruke: 1710
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 1:45 am Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Bravo Aleksa, jeste kefir pecurka kao sitan karfiol i brzo se siri tako da se na dva do tri dana razdeljuje. Stroga higijena i pogodni uslovi u toku 24 -sata. Okreni obrni u samoposluzi ocas.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
okianerČlan Udruženja
Pridružio se: Feb 26, 2006 Poruke: 3175 Lokacija: Bijela. Boka Kotorska
okianer
Član Udruženja
Pridružio se: Feb 26, 2006
Poruke: 3175
Lokacija: Bijela. Boka Kotorska
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 1:04 pm Naslov: Sta znate o gljivama sa Kavkaza
|
|
Dobila sam teglu sa komadicima zelatinaste mase koja se mnozi,navodno je to gljiva sa Kavkaza i uspjesno se koristi za lijecenje.
Sta znate vise o njoj,voljela bih da znam prije nego pocnem da konzumiram.
_________________ www.orhideje.net/
Exoticus
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
peachUrednik
Pridružio se: Apr 07, 2005 Poruke: 904 Lokacija: Osijek
peach
Urednik
Pridružio se: Apr 07, 2005
Poruke: 904
Lokacija: Osijek
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 1:43 pm Naslov: Re: Sta znate o gljivama sa Kavkaza
|
|
okianer citat: |
...navodno je to gljiva sa Kavkaza i uspjesno se koristi za lijecenje... |
oki, liječenje čega? nemaš baš nikakvih informacija?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
IraKoČlan
Pridružio se: Jun 09, 2006 Poruke: 20
IraKo
Član
Pridružio se: Jun 09, 2006
Poruke: 20
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 1:50 pm Naslov: Re: Sta znate o gljivama sa Kavkaza
|
|
Da nije to gljiva koja se dodaje mlijeku pa nastaje cuveno pice KEFIR? (sa Kavkaza )
Pitacu komsiju Rusa, on je sa Urala, to je blizu Kavkaza
(nemoj da mi se ko smije, geografija mi je slaba strana)
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
AleksaZaslužni član
Pridružio se: Jan 29, 2006 Poruke: 2032 Lokacija: Bar-Beograd
Aleksa
Zaslužni član
Pridružio se: Jan 29, 2006
Poruke: 2032
Lokacija: Bar-Beograd
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 5:03 pm Naslov: Re: Sta znate o gljivama sa Kavkaza
|
|
Da li su "kristali" providni? Imas o njima u "lekovitom bilju"
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
AleksaZaslužni član
Pridružio se: Jan 29, 2006 Poruke: 2032 Lokacija: Bar-Beograd
Aleksa
Zaslužni član
Pridružio se: Jan 29, 2006
Poruke: 2032
Lokacija: Bar-Beograd
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 5:07 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Da, da, oni se mijesaju sa mlijekom, za njega vaze nesto drugaciji uslovi nego za ovaj "vodeni"! Znam da on pomaze u smanjenju krvnog pritiska! Ja sam ga drzao u epruveti napunjenoj mlijekom nekoliko mjeseci, poslije nedelju dana je epruveta bila skoro puna "pecurki"!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Uncle_TomZaslužni član
Pridružio se: Feb 26, 2005 Poruke: 411 Lokacija: Zemun / Kragujevac
Uncle_Tom
Zaslužni član
Pridružio se: Feb 26, 2005
Poruke: 411
Lokacija: Zemun / Kragujevac
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 5:58 pm Naslov: Re: Sta znate o gljivama sa Kavkaza
|
|
_________________ Dajem vam potpunu slobodu. Slobodno me oslovljavajte sa - Vasa Visosti!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Lekovito i začinsko bilje
|
Strana 1 od 23
Idi na stranu: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|