Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Dobrodošli Anonimni
Članovi:
Najnoviji: Jelenadjoric2530
Novih danas: 2
Novih juče: 1
Ukupno: 91724
Ljudi Online:
Članovi: 2
Posetioci: 93
Bots: 2
Uprava: 0
Članovi online:
01: fenix035 02: nils
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
Voće i voćarske preradjevine
Forum › Voće
|
Strana 17 od 18
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
VojvodaČlan Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008 Poruke: 9124 Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
Vojvoda
Član Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008
Poruke: 9124
Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
|
Poslato: Uto Avg 27, 2013 2:43 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Vlado , znam odlicno kako izgleda i kakvoj je ukusa. Rakija od lubenicarke je odlicna rakija i nije za svakodnevnu upotrebu. Mislim da nije manje od 500 dinara na pijacama . Mozda gresim ali mi ne prodajemo a i ne kupujemo pa pojma nemam koliko kosta .
Pozdrav.
_________________ Nenad Vojvoda Sinadinovic
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
vladarsZaslužni član
Pridružio se: Feb 13, 2010 Poruke: 106 Lokacija: Valjevo
vladars
Zaslužni član
Pridružio se: Feb 13, 2010
Poruke: 106
Lokacija: Valjevo
|
Poslato: Sre Avg 28, 2013 11:00 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Hvala Nenade :). Mi to pravimo za sopstvene potrebe, ali baš je mnogo ima ove godine, pa ako neko bude tražio da znam koliko otprilike vredi... Mada rakija može i da stoji ;)...
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
prpl_trtlZaslužni član
Pridružio se: Jan 30, 2010 Poruke: 217
prpl_trtl
Zaslužni član
Pridružio se: Jan 30, 2010
Poruke: 217
|
Poslato: Sre Avg 28, 2013 11:10 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Ako je stvarno dobrog kvaliteta, može da ide od 7 - 10e, komotno.
_________________ [mk psc]
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
boss074Novi član
Pridružio se: Jan 09, 2012 Poruke: 6 Lokacija: Niš
boss074
Novi član
Pridružio se: Jan 09, 2012
Poruke: 6
Lokacija: Niš
|
Poslato: Sub Feb 08, 2014 5:00 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
DAVID citat: |
U svemu tome znaci bitan je materijl t.j. sljiva iskljucivo od nasih sorti
( moravka , ranka , cacanka rana ...) koliko mi je poznato stenlej ne dolazi u obzir…
Nadam se da ce se diskusija nastaviti. |
Što se tiče priče o održavanju, trenutku branja, trenutku pečenja slažem se. Tu su jako bitni i sudovi u kojima se šljiva odlaže, kao i sudovi u koje se kasnije rakija odlaže.
Što se tiče sorti, za rakiju - najviše tera moravka, ali je jako sitna, nezgodna za branje,... ali se nikako ne slažem da stenlej ne dolazi u obzir. Ne znam ko ti je to rekao. Unazad desetak godina proizvodim šljivovicu od stenlejke i odlična je! Ove godine cena šljive (6 din/kg) je bila katastrofalna, ali odlična za proizvodnju rakije, doduše ko je imao sudove. Ja sam ostavio 5 tona šljive za rakiju, 5 sam prodao jer nisam imao više sudova, a u tom trenutku u Blacu nije imalo ni da se kupi, čekalo se po desetak dana i više da dođu kace i sudovi u prodajne objekte.
Međutim, čekanje bolje cene šljive - do čega nije došlo, je dovelo do toga da je šljiva bila prvoklasna za rakiju, prezrela, slatka i toliko puna šećera da je par šljiva bilo dovoljno da se čovek zasladi, sve preko toga je bilo otužno od slatkoće. Tako da sam ja ove godine ispekao 1 tonu prepečenice. Ko sumnja u kvalitet, može da dođe i da se uveri lično. Proba se ne plaća, ostalo ćemo se dogovoriti!
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
146.49 KB |
Pregleda: |
264 puta |
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
ljubavacNovi član
Pridružio se: Mar 06, 2014 Poruke: 1 Lokacija: ljubava
ljubavac
Novi član
Pridružio se: Mar 06, 2014
Poruke: 1
Lokacija: ljubava
|
Poslato: Čet Mar 06, 2014 7:29 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
RAKIJA OD JABUKEJabukovača je tip rakije naročito cenjena u Francuskoj (pokrajine Normandija i Bretanja), gde se proizvodi pod imenom Caliados (kalvados ). U ovim pokrajinama ovaj proizvod je pod zaštitom geografskog porekla.
Jabuke za proizvodnju rakije imaju 7- 14% šećera (najčešće 10%), 4-8 g /l kiselina, a karakteristične su po tome, što imaju povećan sadržaj pektinskih materija. Sadržaj kiselina varira u zavisnosti od sorte. Kod nas su se nekada najviše koristile, kolačara, budimka i kožara dok danas preovladjuju visoko intenzivne sorte, ajdared, delišesi, melroz, jonagold, greni smit i druge sa manjim sadržajem kiselina. Posle mlevenkja i pasiranja plodova (bolja tečljivost) i cedjenja, previre ceo kljuk a destilacija se kasnije obavlja, ili na aparatima za dvokratnu destilaciju, ili na aparatima za kontinuirani rad. Za oba načina potrebna ja čista kultura kvasaca.
Da bi se ubrzalo vrenje kljuka, dodaje se (NH4)2HPO4 (50g/100 kg kljuka). Pri ovakvom načinu prerade, dolazi do hidrolize pektinskih materija, a dobijena rakija ima povećan sadržaj metanola. Takodje dobijena rakija je aromatičnija nego rakija gde fermentiše samo sok.
Na tržište izlazi kao bezbojna ili obojena. Boljeg je kvaliteta ako se dobija mešanjem nekoliko različitih sorti. Rakija jabukovača ima bar 2x više viših alkohola nego šljivovica. Na ovu pojavu utiču i kvasci (stvaranjem veće količine viših alkohola u odnosu 7:1) Snižavanje sadržaja metanola obavlja se na isti način kao i pri proizvodnji šljivovice, odnosno odvajanjem jednog dela prvenca tokom prepeka ovo sam dobio od jednog prijatelja
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
чичаČlan
Pridružio se: Nov 26, 2012 Poruke: 48
чича
Član
Pridružio se: Nov 26, 2012
Poruke: 48
|
Poslato: Čet Maj 22, 2014 12:17 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
чичаČlan
Pridružio se: Nov 26, 2012 Poruke: 48
чича
Član
Pridružio se: Nov 26, 2012
Poruke: 48
|
Poslato: Čet Maj 22, 2014 10:48 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Litar i po domace rakije, kila secera i 55-60 orasa u svakoj tegli. Na prozoru gde ima najvise sunca. Promesam svakih par dana. Hteo sam da probam umesto secera da stavim med ali nisam imao.
www.svetbiljaka.com/co...ize=1.html
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
kreketaloZaslužni član
Pridružio se: Jul 13, 2009 Poruke: 1316 Lokacija: Sombor
kreketalo
Zaslužni član
Pridružio se: Jul 13, 2009
Poruke: 1316
Lokacija: Sombor
|
Poslato: Čet Maj 22, 2014 4:27 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Vino od meda:
Zasladi se prokuvala (ohladjena) voda medom i izmeri se sirometrom da ima preko 18 % secera (meda)
Moze da se dodaje kvas, cak je dobro par dana ranije kilo, dve voca oprati, samleti i ostaviti da krene vrenje i to staviti u posudu sa rastopljenim medom.
Vrenje naravno bez prisustva vazduha.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
idklecinNovi član
Pridružio se: Jun 01, 2014 Poruke: 1 Lokacija: Bač
idklecin
Novi član
Pridružio se: Jun 01, 2014
Poruke: 1
Lokacija: Bač
|
Poslato: Ned Jun 01, 2014 1:46 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Interesuje me da li neko moze malo pojasniti tehnologiju proizvodnje rakije od visnje
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
VojvodaČlan Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008 Poruke: 9124 Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
Vojvoda
Član Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008
Poruke: 9124
Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
|
Poslato: Sre Apr 08, 2015 8:04 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Veoma prosto drugar samo mi reci da li mozda mislis na liker od visanja , zatim na sljivovicu sa plodovima visnje ili na cistu visnju.
Ako je u pitanju plod visnje kao komina princip je isti kao kod dzanarika tj. ringlova .
Mi smo tako radili jedne godine kada nismo imali gde visnju da prodamo. Pola u kace a pola smo dali da beru komsije kome treba .
Boss [ Nis ] koje selo je u pitanju pored Nisa. Radim u Nisu .
Pozdrav
_________________ Nenad Vojvoda Sinadinovic
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
mb.spyNovi član
Pridružio se: Okt 14, 2015 Poruke: 1 Lokacija: Gevgelija
mb.spy
Novi član
Pridružio se: Okt 14, 2015
Poruke: 1
Lokacija: Gevgelija
|
Poslato: Čet Okt 15, 2015 4:51 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
zagoreo kazan kako se resiti tog problema,samo da nije nesto previse struganja,,, spakla, noz itd
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
kreketaloZaslužni član
Pridružio se: Jul 13, 2009 Poruke: 1316 Lokacija: Sombor
kreketalo
Zaslužni član
Pridružio se: Jul 13, 2009
Poruke: 1316
Lokacija: Sombor
|
Poslato: Čet Okt 15, 2015 2:01 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Ne znam dal bi sirce pomoglo, nikako zuljanje dna.
Sipati da prekrije dno i zaloziti da kljuca blago.
Asepsol je isto dobra stvar - on se ne mora ni grejati.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
gandradZaslužni član
Pridružio se: Jul 24, 2014 Poruke: 1729 Lokacija: Jagodina
gandrad
Zaslužni član
Pridružio se: Jul 24, 2014
Poruke: 1729
Lokacija: Jagodina
|
Poslato: Čet Okt 15, 2015 8:05 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
[quote="mb.spy"]zagoreo kazan kako se resiti tog problema,samo da nije nesto previse struganja,,, spakla, noz itd[/quote]
Vidi druže...poenta je da ne dozvoliđš da ti zagori kazan...
Reći ću ti kako ja to radim...(i ne tvrdim da je samo tako ispravno ).
Prvo, nemoj stavljati suviše gust kom...znači pre punjenja kazana promešaj kominu ( bez obzira da li pečeš šljivu ,jabuku ili grožđe), i zahvataj koliko je moguće i tečnost i čvrstu materiju...
drugo , ako i pored toga vidiš da je gusto, dodaj vode...i ne brini voda neće ništa pokvariti ni razblažiti ni jačinu koma ni buduću rakiju...
I treće na dno kazana stavi malo slame onako dva rukohvata da pokrije dance, zatim prvu kantu koju sipaš , sipaj polako da ne oteraš slamu sa sredine kazana...naravno stavljaš čistu slamu od pšenice , ječma ili raži, sa čime već poseduješ...i ne brini slama neće uticati na ukus buduće rakije...
I na kraju kad ložiš kazan ...loži ravnomerno...nemoj čas jaču, čas slabiju vatru..nego ravnomernije..
Ja ti ovo pišem iz sopstvene prakse...
_________________ Kako sejes, tako ces i da zanjes!!!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
gandradZaslužni član
Pridružio se: Jul 24, 2014 Poruke: 1729 Lokacija: Jagodina
gandrad
Zaslužni član
Pridružio se: Jul 24, 2014
Poruke: 1729
Lokacija: Jagodina
|
Poslato: Čet Okt 15, 2015 8:12 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
A ako ti je već zagorelo ...moraš očistiti...uzmeš košturke ( ako je od šljive) i krpu pa njima trljaš i trljaš i trljaš...džak od krompira, ono mrežasti su isto dobri za te stvari...Ili se uzme parče ćeramide ili cigle pa se trlja, trlja, trlja...
Moraš očistiti dobro zbog narednih kazana kojih moraš peći...
A ako ti je mnogo zagorelo...ta rakija se opasno "oseća" i verovatno je moraš baciti-prosuti ili je čuvaš za pranje prozora i slično ili u auto za pranje vetrobrana...
Nikako je nemoj mešati sa ostalom rakijom niti sipati u sledeći kazan radi daljeg pečenja...jer ćeš usmrdeti i čustu rakiju...
_________________ Kako sejes, tako ces i da zanjes!!!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Backi28gČlan
Pridružio se: Okt 19, 2010 Poruke: 13
Backi28g
Član
Pridružio se: Okt 19, 2010
Poruke: 13
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Voće
|
Strana 17 od 18
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|