Sadržaj
MiniChat
Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Dobrodošli Anonimni
Članovi:
Najnoviji: lilika13
Novih danas: 0
Novih juče: 1
Ukupno: 91707
Ljudi Online:
Članovi: 1
Posetioci: 111
Bots: 3
Uprava: 0
Članovi online:
01: jovanalukovice
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
Voće i voćarske preradjevine
Forum › Voće
|
Strana 1 od 18
Idi na stranu: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
draganpČlan Udruženja
Pridružio se: Feb 12, 2005 Poruke: 450 Lokacija: Bačka Palanka
draganp
Član Udruženja
Pridružio se: Feb 12, 2005
Poruke: 450
Lokacija: Bačka Palanka
|
Poslato: Čet Jun 16, 2005 11:02 pm Naslov: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Ovo može da se uvrsti i u alkohole teme, ali da počnemo...
Prijatelj me je posvetovao da probam da proizvedem:
VINO OD KAJSIJA
-3KG zrelih kajsija, bez koštica, doda se 5 litara vode i 5 dana povremeno meša i gnječi.Posle se kljuk procedi, doda 2kg šećera i 30 grama kvasca.Fermentacija traje od 15 dana.Posle se procedi u čisti sud, prethodno se skine pena, i tu se fermentacija završava.Na kraju se vino razlije u boce,gde treba da sazre.
Vrlo aktuelno VINO OD DUDINJA
-potrebno:3 kg dudinja, 5 litara vode, 1,5 kg šećera i 30 g kvasca. Dudinje se prvo prokuvaju u vodi, oko pola sata, i doda se šećer.Kada se masa ohladi, doda se kvasac, pokrije i ostavi da se fermentiše 2 nedelje.Ukloni se pena i fermentacija se završava posle ceđenja u dobro zatvoren sud.Na kraju se vino razliva u boce.
VINO OD BANANA
-2 KG očišćenih banana pomeša se sa 5 litara hladne vode i doda se 150 grama suvog grožđa. Drži se u poklopljenom sudu 5 dana, kada se procedi, i doda 1,5kg šećera, 30g kvasca i sok od 3 limuna.Sve se sipa u balon , koji se čiva na tamnom i hladnom mestu 2-3 meseca.Nakon toga se razliva u boce.
Pozdrav, i ima toga još...
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
Uncle_TomZaslužni član
Pridružio se: Feb 26, 2005 Poruke: 411 Lokacija: Zemun / Kragujevac
Uncle_Tom
Zaslužni član
Pridružio se: Feb 26, 2005
Poruke: 411
Lokacija: Zemun / Kragujevac
|
Poslato: Pet Jun 17, 2005 8:32 am Naslov: Re: VOĆNA VINA
|
|
Ovo od kajsija mi mnogo lepo mirise (predpostavljam!), steta sto su ove godine slabo rodile...
Daj toga jos..
_________________ Dajem vam potpunu slobodu. Slobodno me oslovljavajte sa - Vasa Visosti!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
alexUrednik
Pridružio se: Apr 18, 2005 Poruke: 1441 Lokacija: Belgrade
alex
Urednik
Pridružio se: Apr 18, 2005
Poruke: 1441
Lokacija: Belgrade
|
Poslato: Pet Jun 17, 2005 10:33 am Naslov: Re: VOĆNA VINA
|
|
uuu, ovo cu da pravim.. nije tesko a osecam da je vrh!
stizu kajsije uskoro, obozavam ih!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sabaZaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Sub Jun 18, 2005 12:06 am Naslov: Re: VOĆNA VINA
|
|
A ja slao neke recepte za neke lekovite napitke u lekovito bilje. Izgleda da sam promasio. Procitajte i to tamo mozda vam se svide recepti. Odoh da isceprkam jos neki lep recept za ta vocna vina, valjda ima nesto.......
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sabaZaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Sub Jun 18, 2005 12:30 am Naslov: Re: VOĆNA VINA
|
|
Evo na brzinu nadjoh dva recepta..............
GLOGOV LIKER
Liker napraviti na sledeci nacin: zrele plodove gloga dobro oprati u nekoliko voda, i staviti u praznu staklenu flasu u sloju od sedam-osam santimetara. Flasu zatim dopuniti ljutom komovom rakijom, dobro zatvoriti i cuvati na tamnom i prohladnom mestu uz svakodnevno muckanje. Nakon izvesnog vremena, kada se u flasi budu videle bele kostice gloga, sadrzaj se procedi. Dobijeni napitak koji je tamnocrvene boje, pomesati sa sto grama meda. Kada se med dobro rastvori, napitak moze da se koristi.
Ovaj napitak je dobar protiv vrtoglavice, zujanja u usima a dobro deluje i na srce i krvne sudove. Upotrebljavati ga jednom dnevno, ujutru pre dorucka, po jednu casicu.
HIDROMEL
Medno vitaminski koncentrat - hidromel se priprema tako sto se u staklenoj posudi, balonu, sipa pet litara prokljucale i ohladjene vode, u kojoj se doda sto pedeset grama usitnjenog polena i jedan kilogram meda. Tu smesu drzati deset dana na temperaturi od oko trideset stepeni da bi se obavila glavna fermentacija, posle cega se balon prenosi na hladnije mesto da bi se nastavilo tiho vrenje. U toku vrenja balon treba da je pokriven tankim platnom ili gazom. Nakon zavrsetka vrenja koje traje oko tri do cetiri meseca proizvod je gotov. Kao napitak hidromel ima veoma prijatan ukus i znatnu lekovitu vrednost. Preporucuje se u slucajevima avitaminoze. Sadrzi oko cetrnaest procenata alkohola.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
MileUrednik
Pridružio se: Dec 30, 2004 Poruke: 741 Lokacija: Rovišće, Hrvatska
Mile
Urednik
Pridružio se: Dec 30, 2004
Poruke: 741
Lokacija: Rovišće, Hrvatska
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BonancaZaslužni član
Pridružio se: Apr 09, 2005 Poruke: 900 Lokacija: Niš
Bonanca
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 09, 2005
Poruke: 900
Lokacija: Niš
|
Poslato: Sub Jun 18, 2005 1:38 am Naslov: Re: VOĆNA VINA
|
|
Ma šta pročitam, kad popijem, ha!
A poslaću vam uskoro recept za vino od latica ruža, samo da ga iskopam. Pravio sam sok od istih (ko bi rek'o da ja pravim i to), a moje omiljeno voćno vino je od kupina. Kad sam pre desetak godina držao biljnu apoteku, imao sam u ponudi i takav napitak, ali je na moju radost, slabo išlo, pa ispismo ceo karton u slast.
_________________ Mnogo suptropskih biljaka se može gajiti u kontinentalnim uslovima
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BiliUrednik
Pridružio se: Jun 09, 2005 Poruke: 2148 Lokacija: Niš
Bili
Urednik
Pridružio se: Jun 09, 2005
Poruke: 2148
Lokacija: Niš
|
Poslato: Ned Nov 13, 2005 2:05 am Naslov: Re: VOĆNA VINA
|
|
Vino od kupina mmmmmmmmm ima oko 6 % alkohola , otprilike kao pivo (pivo se inace racuna u hranu, pa se sluzi u mnogim mlecnim restranima).
Volela bih da znam recept
Ostale "alkoholne recepte" cu sigurno probati.
_________________ Gajenje kaktusa i sukulenata s' ljubavlju
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
morribČlan
Pridružio se: Feb 16, 2007 Poruke: 46 Lokacija: Krnjevo
morrib
Član
Pridružio se: Feb 16, 2007
Poruke: 46
Lokacija: Krnjevo
|
Poslato: Pon Feb 19, 2007 11:23 pm Naslov: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
MOJA NAMERA JE DA POSTAVIM OVU TEMU I DA MNOGIMA PRENESEM SVOJA PROFESIONALNA ISKUSTVA, U PODIZANJU ZASADA,ODABIRU SORATA,PROIZVODNJI VOCNIH RAKIJA I VINA, TOJEST ODRZAVANJE I NEGA PROIZVODA, 36 GODINA RADNOG STAZA U PROIZVODNJI.
_________________ www.sveovinu.com
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
verranZaslužni član
Pridružio se: Avg 21, 2006 Poruke: 442 Lokacija: Surčin
verran
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 21, 2006
Poruke: 442
Lokacija: Surčin
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
boki_blZaslužni član
Pridružio se: Avg 11, 2006 Poruke: 1435 Lokacija: Ettlingen
boki_bl
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 11, 2006
Poruke: 1435
Lokacija: Ettlingen
|
Poslato: Pon Feb 26, 2007 10:53 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
MORRIB , jel se moze pravit Rakija od JABUKA !?
Pitam jer namjeravam u skorije vrijeme da podignem vocnjak iskljucivo od jabuka ...
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
DivaČlan Udruženja
Pridružio se: Avg 17, 2006 Poruke: 2780 Lokacija: Beograd
Diva
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 17, 2006
Poruke: 2780
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Pon Feb 26, 2007 10:54 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Odlicna ideja
Nesebicno od tebe da svoja znanja i iskustvo podelis sa drugima! Bravo
Sve me interesuje, odabir sorti, uzgoj, proizvodnja narocito jer vec imam vinograd. Cale pravi vino koje uopste nije lose, al' bi sigurno moglo biti i bolje! Posebno me interesuje posudje jer mislim da je to kod mog tate osnovni problem...
Nestrpljivo ocekujem lekcije
_________________ Long live ours plants!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
DAVIDNovi član
Pridružio se: Jul 25, 2006 Poruke: 9 Lokacija: nis
DAVID
Novi član
Pridružio se: Jul 25, 2006
Poruke: 9
Lokacija: nis
|
Poslato: Sre Mar 07, 2007 9:36 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
morrib citat: |
MOJA NAMERA JE DA POSTAVIM OVU TEMU I DA MNOGIMA PRENESEM SVOJA PROFESIONALNA ISKUSTVA, U PODIZANJU ZASADA,ODABIRU SORATA,PROIZVODNJI VOCNIH RAKIJA I VINA, TOJEST ODRZAVANJE I NEGA PROIZVODA, 36 GODINA RADNOG STAZA U PROIZVODNJI. |
Nadam se da se nece na ovome zavrsiti. Tema je odlicna sobzirom da u ovoj oblasti zaostajemo mnogo u proizvodnji kvalitetnih rakoja i vina.Naime i ako tradicionalno dobri proizvodjaci mi u toj oblasti nismo nista promenili zadnjih 200 godina.
Uvezli smo razne sorte vocaka koje nisu karakteriticne za nase podneblje i pravimo rakije od istih tako i da kvalitet nije na zadovoljavajucem nivou.
Ono sto je moja zelja je da pokusm da dodjem do kvalitetne sljivove rakoje.
Nekoliko faza je karakteristicno a ti me ispravi ako gresim :
1. Negovanje i odrzavanje vocnjaka
2. Pravi momenat branja voca
3. Ispravna fermentacija.
4. Pravi momenat za pecenje rakoje
5. Pecenje rakoje.
U svemu tome znaci bitan je materijl t.j. sljiva iskljucivo od nasih sorti
( moravka , ranka , cacanka rana ...) koliko mi je poznato stenlej ne dolazi u obzir…
Za kraj jedan interesantan podatak. Tradicionalno dobri proizvodjaci rakija i vina Francuzi prodaju svoju rakiju od jabuke KALVADOS za 500 dol/l.. , za one izuzetno kvalitetne cena u nekim restoranima ide i do 2000 dol/l..
Nadam se da ce se diskusija nastaviti.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
DAVIDNovi član
Pridružio se: Jul 25, 2006 Poruke: 9 Lokacija: nis
DAVID
Novi član
Pridružio se: Jul 25, 2006
Poruke: 9
Lokacija: nis
|
Poslato: Čet Mar 08, 2007 8:12 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
vocko007Član
Pridružio se: Mar 06, 2007 Poruke: 10
vocko007
Član
Pridružio se: Mar 06, 2007
Poruke: 10
|
Poslato: Sub Mar 10, 2007 10:15 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC
|
|
Pozdravljam sudionike foruma!
Da odgovorim svima koji se pitaju o pečenju rakije od jabuka.
Može se peći i to jako kvalitetna i ukusna (kažu oni koji su probali).Cijena joj je veća od šljivovice (šljiva 25.kuna ,a jabuka 40.kn) To su cijene-otprilike- kod nas u Hrvatskoj. Pa ako nekoga zanima spreman sam savijetom pomoći !
POZDRAV!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Voće
|
Strana 1 od 18
Idi na stranu: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|