Sadržaj
MiniChat
Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Lekovito i začinsko bilje › Stari recepti za lečenje pomoću biljaka
Stari recepti za lečenje pomoću biljaka
Sve o lekovitom i začinskom bilju...
Forum › Lekovito i začinsko bilje
|
Strana 8 od 27
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
VeljanovicZaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006 Poruke: 458 Lokacija: Kragujevac
Veljanovic
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006
Poruke: 458
Lokacija: Kragujevac
|
Poslato: Uto Jan 09, 2007 9:57 pm Naslov: Re: Kako da se resim viska tecnosti?
|
|
Čaj od borovice .1-2 kašičice bobica na šolju čaja.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
sejaČlan
Pridružio se: Jan 08, 2007 Poruke: 60 Lokacija: Beograd
seja
Član
Pridružio se: Jan 08, 2007
Poruke: 60
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sub Jan 13, 2007 12:33 pm Naslov: Recepti
|
|
RECEPT ZA TINKTURU OD BELOG LUKA
Recept za ovaj lek pronađen je u starom koneskom manastiru na jednoj od glinenih pločica. Preveden je i ispitivan od strane UNESKA šezdesetih godina dvadesetog veka. Utvrđeno je da je lek namenjen za čišćenje krvih sudova od masnih i krecnih naslaga efikasan za to za šta je namenjen kao i za niz drugih problema kao što su poboljšanje vida nekih vitalnih funkcija organizma, sprečava infarkt i pomaže u oporavku.
Lek se pravi od 3 dl 96% alkohola i 350 gr belog luka. Pripremati ga na sledeći način;
Beli luk očistiti isključivo rukama tj, noktima oguliti koru i drvenim čekićem ili oklagijom ga izgnječiti. Staviti ga u staklenu teglu i preliti sa 3 dl alkohola. Teglu zatvoriti celovfanom nikako metalnim poklopcem. Teglu držati u ostavi na sobnoj temperaturi 10 dana posle čega svu masu procediti koz gazu ili lanenu krpu luk dobro iscediti i baciti dok tečnost koja dobije žuto naranđastu boju ostaviti još 10 dana da odstoji zatvorena u tegli. Lek je tada gotov i može se koristiti.
Lek se koristi prvih 10 dana po priloženoj tabeli dok se kasnije od 11 dana koristi po 25 kapi dok se nepotroši uz svaki obrok. (3x dnevno). Lek se uzima isključivo sa 005 litara mleka što je polovina kafene šolje. Koristi se isključivo sveže mleko ne kiselo ni jogurt i mora se obavezno 3 puta na dan konzumirati. Nesme se preskakati. Ako se zaboravi uveče popiti u razmaku od par sati. Uvek uz neki obrok bar par zalogaja.
Ako se tretman prekine ne sme se nastavljati. Isto tako može se ponoviti posle pet godina nikako ranije. Inače tinkture ima dovoljno za nekih 45 do 50 dana konzumiranja.
Još jedna napomena, lek nesme nikako doći u dodir sa metalom.
dan doručak ručak večera
Prvi 1 kap u 50 ml. mleka 2 kapi 3 kapi
Drugi 4 kapi 5 kapi 6 kapi
Treći 7 kapi 8 kapi 9 kapi
Četvrti 10 kapi 11 kapi 12 kapi
Peti 13 kapi 14 kapi 15 kapi
Šesti 15 kapi 14 kapi 13 kapi
Sedmi 12 kapi 11 kapi 10 kapi
Osmi 9 kapi 8 kapi 7 kapi
Deveti 6 kapi 5 kapi 4 kapi
Deseti 3 kapi 2 kapi 1 kap
Od 11-tog dana dalje po 25 kapi u 50 ml. mleka
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sejaČlan
Pridružio se: Jan 08, 2007 Poruke: 60 Lokacija: Beograd
seja
Član
Pridružio se: Jan 08, 2007
Poruke: 60
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sub Jan 13, 2007 12:36 pm Naslov: Re: Recepti
|
|
Žito puno snage
Za slabe ili iscrpljene, ali i za zdrave - neće da im škodi.
Uveče potopiti 1-2 kg pšenice i ostaviti da odstoji do jutra. Ujutru pšenicu kuvati najmanje 3 sata, uz povremeno dodavanje malo vrele vode, dok se svako zrno ne otvori. Pred kraj dodati 50 - 100 gr suvog grožđa, samlevene orahe, lešnike, badem, i završiti sa kuvanjem. Voda ne treba da se oceđuje. Ovako pripremljeno žito čuvati u frižideru i uzimati, kad god se oseti glad, po jednu činijicu, sa medom, žutim šećerom, cimetom ili kakaom.
Za osobe sa slabim stomakom žito treba da se pasira i toj masi da se dodaju mleveni badem, mleveni orasi i suvo grožđe. Kad se masa ohladi, dodaju se oraščić, cimet, med ili žuti šećer.
Proso za čišćenje organizma
Za osobe koje imaju slabu resorpciju, crevne i želudačne tegobe i probleme sa stomakom, ali i za ostale.
Prvo treba skuvati 3 litra blagog čaja od kima, majčine dušice, čubra ili vranilove trave, procediti i ostaviti da se ohladi. Potom jednu šolju prosa pomešati sa 5 šolja čaja i ostaviti da odstoji 5 sati. Posle toga 20 do 30 minuta dinstati, poklopljeno, na malo nerafinisanog ulja, celer, šargarepu, cveklu, beli i crni luk. Zatim dodati proso, dolivati čaj i sve zajedno kuvati dok se dobro ne skuva.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sejaČlan
Pridružio se: Jan 08, 2007 Poruke: 60 Lokacija: Beograd
seja
Član
Pridružio se: Jan 08, 2007
Poruke: 60
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sub Jan 13, 2007 12:37 pm Naslov: Re: Recepti
|
|
Selen iz kvasca
Dnevno potrebna doza selena sadržana je u 2 gr svežeg kvasca, koji, pre uzimanja, treba da se prelije kipućom vodom, kako bi se inaktivisao. Onda se to popije rastvoreno u soku od paradajza ili nezaslađenom mleku.
Sirup od crnog luka
Pravi se na sledeći način: 2 glavice crnog luka, srednje veličine, sa što jačom ljuskom, presečene na 4 dela, i 100 gr žutog šećera preliti 1 litrom vode i kuvati dok ne ostane oko pola litra tečnosti. Procediti, sipati u staklenu bocu, dobro zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mestu. Ovaj sok pije se kada se dobiju napadi kašlja. Uzima se više puta dnevno, prema potrebi, po 1/2 šoljice.
Sirup od žalfije
250 gr žutog šećera rastopiti na vatri dok ne porumeni, ali paziti da ne zagori. Naliti 1/4 litra vode, dodati 3 kašičice žalfije i 3 izmrvljena lista lorbera. Kada provri, kuvati još 3 minuta, a onda skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Čuvati u staklenoj boci, na hladnom i tamnom mestu. Deca do tri godine piju 3 puta dnevno po 1 kašičicu, deca od 3 - 9 godina 3 puta po 1 manju kašiku, a deca starija od 9 godina i odrasli 3 puta po 1 - 2 veće kašike. Sirup uzimati redovno, sve dok se ne izbaci sav sekret.
Sirup od bele bundeve
Sirup se pravi tako što se na bundevi otvori četvrtast poklopac, izvade se seme i vlakna, bundeva se do vrha napuni žutim šećerom i vrati se poklopac. Ostavi se da odstoji 3 - 4 dana, dok se šećer ne rastopi i stvori sirup. Onda se sirup sipa u teglu sa poklopcem, a bundeva se ponovo napuni šećerom. Postupak se ponavlja dok se ne potroši svo meso bundeve.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sejaČlan
Pridružio se: Jan 08, 2007 Poruke: 60 Lokacija: Beograd
seja
Član
Pridružio se: Jan 08, 2007
Poruke: 60
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sub Jan 13, 2007 12:38 pm Naslov: Re: Recepti
|
|
Kura sa medom
Tri puta dnevno za vreme 10 nedelja pije se u gutljajima 1/2 šoljice biljnog čaja (1/2 kašičice mešavine jednakih delova kamilice i stolisnika). Svaki puta 1 sat pre doručka, pre ručka i 1 sat posle večere čaju se dodaju sledeće količine meda:
1. nedelja: tri puta dnevno po 1/2 kašičice meda
2. nedelja: tri puta dnevno po 1 kašičice meda
3. nedelja: tri puta dnevno po 1,5 kašičice meda
4.-7. nedelja: tri puta dnevno po 2 kašičice meda
8. nedelja: tri puta dnevno kao u 3. nedelji
9. nedelja: tri puta dnevno kao u 2. nedelji
10. nedelja: tri puta dnevno kao u 1. nedelji
Med se dodaje onda kada se biljni čaj toliko ohladi da može da se pije. Najbolje je da se čitava dnevna količina čaja pripremi već ujutro, doda med, da se popije količina određena za jutro, a ostala dva obroka spreme u termos-bocu. Kura se, prema potrebi, može ponoviti posle pauze od 2 - 3 nedelje, dok ne nastupi znatno i trajno poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. To zavisi od zdravstvenog stanja telesne konstitucije. Za vreme kure treba da se izbegava svako uzimanje alkohola i ruskog čaja, isto tako i sva pića koja sadrže ugljen-dioksid (CO2): pivo, soda-voda, voćni i osvežavajući napici sa sodom, mlado vino ili šira. Pušenje treba za vreme ove kure potpuno da se obustavi. Treba da se drži i određena dijeta: uzimati lako svarljivu hranu, malo mesa, ali ne svinjsko i svinjsku mast, mnogo svežeg povrća, mnogo kiselog zelja, po mogućnosti sirovog, jela od sira, upotrebljavati samo blago vinsko sirće, a ne alkoholno sirće, ne uzimati jake začine, soliti malo, ako je mogućno morskom solju.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sejaČlan
Pridružio se: Jan 08, 2007 Poruke: 60 Lokacija: Beograd
seja
Član
Pridružio se: Jan 08, 2007
Poruke: 60
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sub Jan 13, 2007 12:39 pm Naslov: Re: Recepti
|
|
Kura sa grožđem
Najjednostavnija kura sa grožđem sastoji se u tome da se tokom 2 nedelje pojede dnevno 1 - 3 kg svežeg, zrelog i dobro opranog grožđa, i to samo sok i meso ploda, a ne i koštice i koža ploda. Takav jedan "grožđani dan" počinje ujutro uzimanjem 1/2 kg grožđa na već spomenuti način, a jedan sat kasnije doručkuje se šoljica biljnog čaja s malim komadićem crnog hleba. Pre podne se jede ponovo 1/4 do 1/2 kg grožđa, a isto tako i sat pre ručka, umesto užine i, konačno, sat pre večere. Za ručak i večeru uzimaju se jela u veoma malim količinama, a masna, kisela i začinjena jela treba bezuslovno da se isključe. Strogo su zabranjene sve vrste salata, sirće, vino, pivo i sva pića koja sadrže ugljen-dioksid (CO2) (pivo, soda-voda, koka-kola, šampanjac), kao i mleko. Treba takođe da se izbegava voda, beli hleb, a najviše jela od mesa. Uspeh se pokazuje uskoro, a povisuje se, ako se osim grožđa što manje uzimaju druga jela i pića. Najbolji početak kure s grožđem jeste jedan do dva dana strogog posta. Probava brzo počinje da se sređuje, naslage masti na telu nestaju, vodene otekline na cevanicama i bedrima postaju manje, nestaju reumatične poteškoće, odnosno sprečava se njihov nastanak, brzo nestaje pečenje želuca i gorušica, nestaju zapaljenski procesi probavnih organa, a i sve poteškoće ili početne nečistoće kože i kožni osipi. Izlučuju se nakupljene veće količine vode, uzrokovane, na primer, srčanim bolestima, te nastupa osetno olakšanje u radu srca
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sejaČlan
Pridružio se: Jan 08, 2007 Poruke: 60 Lokacija: Beograd
seja
Član
Pridružio se: Jan 08, 2007
Poruke: 60
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sub Jan 13, 2007 12:40 pm Naslov: Re: Recepti
|
|
Preparat od ljuske jajeta
Za sprečavanje i nadoknađivanje manjka kalcijuma.
Ovaj preparat može da se uzima tek posle završetka pravoslavnog posta.Post se preporucuje bar jednom godisnje u trajanju od 42-dana radi detoksikacije organizma.
Dobro oprati i izbrisati 5 - 7 jaja. Zatim ih izlupati, odstraniti sadržaj (belance i žumance), a ljusku ubaciti u teglu od 1 litra. Potom ih preliti sokom od limuna (da se napuni tegla) i ostaviti da odstoje 12 sati u frižideru. Procediti (ljusku iz cediljke vratiti u teglu) i piti po 2 šoljice dnevno, a uz to obavezno uzimati i po 1 kašiku ribljeg ulja dnevno, bez obzira na doba dana. Uzimati isključivo tečno riblje ulje, ne u perlicama ili nekom drugom prerađenom obliku. Ovaj preparat mogu da uzimaju i deca i odrasli.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sejaČlan
Pridružio se: Jan 08, 2007 Poruke: 60 Lokacija: Beograd
seja
Član
Pridružio se: Jan 08, 2007
Poruke: 60
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sub Jan 13, 2007 12:42 pm Naslov: Re: Recepti
|
|
Musli - pahuljice
Može da se kupiti gotovo, u prodavnicama zdrave hrane, ili da se napravi kod kuće, od zobenih pahuljica, sušenog voća, suvog grožđa i seckanih oraha, badema ili lešnika, sve potopljeno u sojino mleko ili sok od paradajza, najbolje uveče, kako bi do ujutru lepo omekšalo. Jede se za doručak, a može da se doda rendana šargarepa, malo rendane cvekle ili korena celera.
Sve pahuljice - zobene, ječmene, kukuruzne, ražane - mogu da se jedu i u vreme posta, samo što se natope u sojino mleko ili sok od paradajza.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sejaČlan
Pridružio se: Jan 08, 2007 Poruke: 60 Lokacija: Beograd
seja
Član
Pridružio se: Jan 08, 2007
Poruke: 60
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sub Jan 13, 2007 12:43 pm Naslov: Re: Recepti
|
|
Kapi od belog luka
Brižljivo očistiti 350 gr svežeg belog luka, dobro ga izgnječiti u avanu i ostaviti da stoji pola sata na sobnoj temperaturi. Skinuti gornji deo luka i ostaviti na dnu 200 gr produkta bogatog sokom. Presuti to u bocu od tamnog stakla i doliti u nju 200 gr 90%-og medicinskog alkohola. Bocu zatvoriti i držati na hladnom i tamnom mestu. Posle 10 dana tečnost procediti kroz gustu gazu kao kada se cedi sok od višanja - uvrtati gazu dok se ne iscedi sva tečnost iz gustog dela. Proceđenu tečnost vratiti u bocu i ostaviti da stoji još tri dana.
Ovaj iscedak uzimati tri puta dnevno 20 minuta pre jela. Početi uzimanje sa 2 kapi i svakoga dana dodavati još po 2 kapi, sve dok se ne dođe do 26 kapi. Kapi uvek razblažiti u 50 gr soka od paradajza ili hladnog mleka. Dozu od 26 kapi održavati dok se ne potroši sva tečnost.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
tediČlan
Pridružio se: Dec 28, 2006 Poruke: 25
tedi
Član
Pridružio se: Dec 28, 2006
Poruke: 25
|
Poslato: Ned Jan 14, 2007 5:46 pm Naslov: Re: Kako da se resim viska tecnosti?
|
|
Nisam jos bila kod lekara specijaliste ali doktor opste prakse mi je na osnovu analiza (krv i urin) rekao da je sve ok. Pritisak mi je nizak 90 sa 60, a slano ne volim i jedm skoro bez i malo soli ...
Najgore mi je bilo kad sam zaglavila na urgentnom i tada su mi rekli da je ili virusno ili nekareakcija na alergen (nadam se da se to tako zove). Ali najveci problem je sto to nisam nikada saznala jer sam posle 10 dana hospitalizacije izasla bez ikakvog konkretnog odgovora. Da stvar bud ekomplikovanija unosim DOSTA VODE - preko 2 litre ali nista... Da li je neko od vas imao slicnih problema?
P.S. hvala na savetima probacu ove cajice nista me ne kosta
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
mama_cacaZaslužni član
Pridružio se: Sep 16, 2006 Poruke: 456 Lokacija: Nis
mama_caca
Zaslužni član
Pridružio se: Sep 16, 2006
Poruke: 456
Lokacija: Nis
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
VeljanovicZaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006 Poruke: 458 Lokacija: Kragujevac
Veljanovic
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006
Poruke: 458
Lokacija: Kragujevac
|
Poslato: Ned Jan 14, 2007 11:34 pm Naslov: Re: Kako da se resim viska tecnosti?
|
|
ČAJ OD PERŠUNA JESTE ZA IZBACIVANJA VODE,ALI ČITAM DA JE MALO OPASNO AKO SE UZIMA DUŽE.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
anjamaitresse
Pridružio se: Okt 18, 2005 Poruke: 2451 Lokacija: Novi Sad
anja
maitresse
Pridružio se: Okt 18, 2005
Poruke: 2451
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Pon Jan 15, 2007 10:35 am Naslov: Re: Recepti
|
|
Sejo cemu sluzi sirup od bundeve?
_________________ imam crni pojas i mrzim nepravdu
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sborovČlan Udruženja
Pridružio se: Jun 14, 2006 Poruke: 1103 Lokacija: Bgd
sborov
Član Udruženja
Pridružio se: Jun 14, 2006
Poruke: 1103
Lokacija: Bgd
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sejaČlan
Pridružio se: Jan 08, 2007 Poruke: 60 Lokacija: Beograd
seja
Član
Pridružio se: Jan 08, 2007
Poruke: 60
Lokacija: Beograd
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Lekovito i začinsko bilje
|
Strana 8 od 27
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|