Sadržaj
MiniChat
Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Dobrodošli Anonimni
Članovi:
Najnoviji: maslackica
Novih danas: 2
Novih juče: 1
Ukupno: 91719
Ljudi Online:
Članovi: 1
Posetioci: 169
Bots: 3
Uprava: 0
Članovi online:
01: Mikica70
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Lekovito i začinsko bilje › Kefir
Kefir
Sve o lekovitom i začinskom bilju...
Forum › Lekovito i začinsko bilje
|
Strana 2 od 23
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
LjubinkaPočasni član
Pridružio se: Jun 09, 2006 Poruke: 1710 Lokacija: Beograd
Ljubinka
Počasni član
Pridružio se: Jun 09, 2006
Poruke: 1710
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 6:36 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Aleksa i ostali zainteresovani -obicno sam skrta u pisanju ali sada moram.
Pecurka [gljiva ] kefir precnika tri santimetra isprana mlakim i blagim mlazem vode, najbolje je izvaditi iz predhodne smese cediljkom za caj, i spustiti je u jedan litar skuvanog i prohladjenog mleka, posle 24 sata ponoviti. a da, mleko se sipa u siroku[naravno cistu teglu] zbog svetlosti. Kada pucurku izvadite obavezno sada dobijeni kefir procediti. Pozeljno je popiti ne vise od dve case-solje dnevno. Ko ima nizak pritisak nije uredu.
A sada nesto nebitno ali istinito : Kefir je pecurka sa Kavkaza i jedino je pravi kada se pravi sa mlekom od Kamile. {Tvrdnja od veterinara}.
Ja sam licno pravila pre otprilike dvadesetak god. jedno dobrih pet godina ali sa mlekom iz samoposluge. Pila sam ga zbog malokrvnosti. I danas otkako ga ima obavezno ga kupujem. Kada ga kupite a folija nije naduvena znaci da je tek svez pripremljen, ostavite ga da odradi svoje, barem dva do tri dana.Da dobije svoju kiselinu i miris kvasca, ako hocete pravi efekat.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
okianerČlan Udruženja
Pridružio se: Feb 26, 2006 Poruke: 3175 Lokacija: Bijela. Boka Kotorska
okianer
Član Udruženja
Pridružio se: Feb 26, 2006
Poruke: 3175
Lokacija: Bijela. Boka Kotorska
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 10:36 pm Naslov: Re: Sta znate o gljivama sa Kavkaza
|
|
hvala
evo i slika
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
21.12 KB |
Pregleda: |
1495 puta |
|
_________________ www.orhideje.net/
Exoticus
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
anjamaitresse
Pridružio se: Okt 18, 2005 Poruke: 2451 Lokacija: Novi Sad
anja
maitresse
Pridružio se: Okt 18, 2005
Poruke: 2451
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Pet Jun 16, 2006 3:17 am Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
A ja procitah ovo
....poznata gljivica saceharomyces kefir u zajednici sa nekim bakterijama upotrebljava se za proizvodnju narocitog napitka pod nazivom"kefir". Ovo je beo, malo gust, vrlo penusav, alkoholno-kiseo, osvezavajuci, lako svarljiv napitak.
Iz kravljeg ili kozijeg mleka i pomocu specijalnih fermenata, koji se u trgovinama prodaju pod nazivom "kefirova jaja" ili "kefirova zrnca" dobijaju se tri vrste kefira
-slabi kefir (dobijen posle 24 casa vrenja)
-srednji kefir (dobijen posle 48 casova vrenja)
-jaki kefir (dobijen posle tri dana vrenja).
U medicini se upotrebljava srednji kefir...Daje se osobama koje boluju od crevnih i stomacnih obolenja, poremecaja varenja, zapalenja creva...
Kod nas je u prodaji jedno vreme bio kefir, ne secam se cije mlekare. Ne znam koliko je bio po standardima, ali je bio ukusan.
_________________ imam crni pojas i mrzim nepravdu
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BibilianČlan
Pridružio se: Jun 17, 2006 Poruke: 17 Lokacija: Beograd
Bibilian
Član
Pridružio se: Jun 17, 2006
Poruke: 17
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sre Jul 05, 2006 8:33 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
zao mi je sto sam se tek nedavno prikljucila... i tako natrcala i na ovu temu, kojom sam se i sama dugo bavila i dosta istrazivala.
naime, pre vise od godinu dana sam dobila kulturu sa lepim uputstvom i toplom preporukom, a sve pod nazivom Vodeni kristali kefira. naravno, prvo sam pocela da uzgajam, a onda da se raspitujem detaljnije sta je to. napitak je izuzetno prijatan, rekla bih po ukusu nesto izmedju limunade i boze (malo kisi, malo rezi) i zdrav. do duse, pripisuju mu se lekovitija svojstva (kako se ispostavilo) nego sto ih zaista poseduje, ali vredi u svakom slucaju.
dakle, u pitanju je simbioza odredjene kulture bakterija i gljivica. ta njihova zajednica zahteva secer, vodu (svetlost i naravno, toplotu) i limun (koji svojom kolicinom sprecava prekomeran razvoj bakterija). suvo grozdje (ili neko drugo suvo voce, smokve i sl.) je tu potrebno da bi ubrzalo proces fermentacije.
sve ovo zajedno je vrlo slicno kombuhi, s tim sto su u pitanju razlicite kulture gljivica i bakterija, jedna varijanta je aerobna, a druga anaerobna. i kombuha ispade podosta zdravija (mada sam ja navijala za kefir!!!)
sto se hranljivosti tice, mislim da je poenta (u ne znam kako tacno nastalom) vitaminu C i B, a to bi mogao neko drugi da objasni mozda, ali svakako treba voditi racuna da se prilikom tog vrenja stvara i izvesna kolicina alkohola ( ne bas zanemarljiva). kako kaze objasnjenje do kog sam stigla, taj alkohol se nakon drugog dana (koji je i najpreporucljiviji za procedjivanje, stavljanje u frizider - kako bi se prekinulo vrenje - i konzumaciju) pretvara u mlecnu kiselinu, pa nakon jos par dana, alkohola vise ni nema, ali napitak onda dobija uzasan ukus (i miris).
toliko o tome. u svakom slucaju, nema govora ni o kakvim pecurkama. u pitanju je sadjestvo bakterija i gljivica koja fizicki najvise lici na zrnca nara, ali providno-belicaste boje. mogu se prilagoditi i mlecnoj sredini, ali tek nakon par razvojnih perioda se preporucuje da se piju (dok se ne prilagode). kada se jednom naviknu na mleko, ne treba ih vracati na vodeni rezim.
i, da ne zaboravim: iako se mogu praviti i sa mlekom, NISU mlecni kefir. mlecni kefir (onaj koji se prodaje i po radnjama) je nesto potpuno drugo, i on zaista lici na male karfiole.
ovi kristali pojavljuju se pod nazivom: japanski kristali, kristali sa kavkaza, kristali kefira i vodeni kefir. i na engleskom i na nemackom su isti nazivi.
za one koji vole domace spravljane napitke veoma toplo preporucujem, ali ne preko pola litra dnevno!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
FatkaČlan Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005 Poruke: 4868 Lokacija: Gracanica/Bosna
Fatka
Član Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005
Poruke: 4868
Lokacija: Gracanica/Bosna
|
Poslato: Sre Jul 05, 2006 11:58 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Ja ima kako kazes vodeni kefir ali ja sam prije imala i zvali su kristalne alge.Ponovo sam prijei nekoliko dana dobila i evo cu vam napisati upustvo:
Upustvo_ 6 kasika kefira
-6 supenih kasika secera
-1-2 smokve ili 10 kom.suvog grozdja
-1-4 limuna (optimalno)
U staklenu teglu sa zatvaracem(2,5 lit) stavi 6 supenih kasika kefira ispranog u gustom cijedilu hladnom vodom.Dodaj secer, raspolovljeno grozdje ili smokve, dobro opran i raspolpvljen limun.Sadrzaj zali hladnom vodom do vrha, promjesaj i stavi na svjetlo mjesto.Svakih 24h, sadrzaj dobro promjesaj.Vrijeme fermetacije je 2-3 dana( kada se grozdje podigne do vrha posude.Kada dobijes zeljenu fermataciju odstrani grožđe, iscijedi limun i sadržaj procijedi u flašu i stavi u frižider.Kefir u cijedilu dobro isprati hladnom vodom i ponoviti postupak.Poslije svakog postupka kefir se namnoži približno za dvije kasike.Dok god ne dobijes viška 6 kašika koristi svu količinu kwfira.Kefir se može držati par dana i u zalađenoj vodi.
NE BACAJ GA, jer se tesko nabavlja i veoma je dragocjen.Kefir kao napitak pomaže u liječenju i produžavanju života, ne uzimaj ga zajedno sa hranom kakoo bi učinak bio bolji.Za teže bolesti koje traju duže vremena piju se po pola litra ujutero, u podne i uveče.Napitak kefira u 24h djeluje pročišćavajući i pomaže pri težem zatvoru, pije se svako veče najmanje 4 nedelje.
LIJEČI SLEDEĆE BOLESTI:
-žučne bolesti-1litar
-unutrašnji čir 1 litar dnevno( za 2 mjeseca čir nestaje.)
-asma, bronhijalni latar 1 l dveno
-snižava pritisak i tejelesnu težinu
-anemoju i leukeminju 1 l( u težim slučajevima2 l dnevno)
-upala žučnog mjehura 1 l dnevno(2-3 mjeseca se ozdravi9
ALERGIJSKI OSIP, EKCEM-0,5 L dnevno(obolele dijelove masirati kefirom za 2-4 nedelje koža se normalizuje.)
-problem sa bubrezima i mjehurom 1 l dnevno
pri bolesti želudca, unutrašnjih organa i akutne upale jetre TBC karcinom, zatvor za djecu je dobar kao zamjena za mlijeko.(Na Kavkazu ga djeca piju umjesto vode-100 godina star recept.)
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
FatkaČlan Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005 Poruke: 4868 Lokacija: Gracanica/Bosna
Fatka
Član Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005
Poruke: 4868
Lokacija: Gracanica/Bosna
|
Poslato: Čet Jul 06, 2006 12:58 am Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Izvinjavam se nisam vidjela da je vec napisan recept o kefiru, malo kasnim.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
VeljanovicZaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006 Poruke: 458 Lokacija: Kragujevac
Veljanovic
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006
Poruke: 458
Lokacija: Kragujevac
|
Poslato: Čet Jul 06, 2006 4:24 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Sada ču vam objasniti i zbog čega kažem da je mineral.Na Kavkazu žive ljudi koji se bave stočarstvom,t.j.gaje ovce.Ovcama bacaju soli koji su im potrebni za odrzavanje organizma.So je mineral.
Njihovim đubrivom nastaje plodno i toplo zemljište.Na tom tlu nikne slana pečurka,koja je od samog nastanka slana.Eto zbog čega je mineral.Kefir-Sallsola ili soljanka je prirodno lekovita pečurka koja nema ni malo alkohola u sebi.Razmnožava se raspadanjem cele pečurke u sitne delove u našim teglama.Ponekad se pribojim da mi neće nestati slanost,ali dodatkom malo šečera opet funkcioniše.
Ljudi gde je imaju,nije kao ova naša upotrebljavana i ispirana hiljadu puta,nego cela lepa pečurka.
Gledala sam kako Belorusi prave napitak kefir.Od perlica.
Poslednji put izmenio Veljanovic dana Čet Dec 13, 2007 11:23 am, izmenio ukupno 6 puta
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
cimbiUrednik
Pridružio se: Dec 16, 2005 Poruke: 5961 Lokacija: Niš
cimbi
Urednik
Pridružio se: Dec 16, 2005
Poruke: 5961
Lokacija: Niš
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BibilianČlan
Pridružio se: Jun 17, 2006 Poruke: 17 Lokacija: Beograd
Bibilian
Član
Pridružio se: Jun 17, 2006
Poruke: 17
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Čet Jul 06, 2006 5:39 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Cimbi, APSOLUTNO SI U PRAVU!
podržavam stav da je ovo mesto na kome SVI mogu da pitaju, odgovaraju ravnopravno. samo, tanka je linija između znanja (nekog pouzdanog) i (subjektivnog) iskustva (na koje mogu uticati razni faktori - pa i sreća) i lako dovesti ljude u zabludu.
ja sam na temu gospodje Veljanović odgovorila, bez namere da vređam ikoga (što mislim da i nisam učinila - a ni ostali posle mene), ali ne mogu da dozvolim da neke stvari ostanu nedorečene niti pogrešno rečene, zbog svih onih budućih čitalaca koji u potrazi za novim znanjima mogu doći do pogrešnih informacija.
dakle, sve je i dalje sa najboljom namerom, i verujem da je zamisao da onaj ko ne zna - pita, a svi odgovaramo, a onaj ko zna puno treba najglasnije da se čuje. pretpostavkama treba ostaviti prostora, ali na njih se čovek ne može osloniti(samo u nedostatku boljeg pokušati).
ne znam da li ovde smem da iznosim linkove za sajtove sa kojih sam podatke o kristalima vodenog kefira iznosila, ali ću privatno sa svakim podeliti to.
i... nemojmo biti ''na kraj srca'' i tako se lako vređati, ljutiti. pa svima nam je cilj da nešto naučimo, podelimo i tako učinimo ovaj svet lepšim, plemenitijim ... življim!
pozdrav svima i ne zamerite na iskrenosti!
ps (uostalom, i pored toga što je ovaj forum po mom mišljenju najprijateljskiji i najtopljiji koji sam do sada posetila, ni poneka rasprava nije na odmet. na kraju krajeva, ovo se i zove ''diskusija'' )
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
FatkaČlan Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005 Poruke: 4868 Lokacija: Gracanica/Bosna
Fatka
Član Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005
Poruke: 4868
Lokacija: Gracanica/Bosna
|
Poslato: Čet Jul 06, 2006 10:40 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Gospodjo veljanovic! ja se izvinila za dupli recept, nisam vas primjetila, a ja tek dobila pa sam zeljela da ga napisem.Nije nista zlonamjerno i nisam vas recept prepisala.Molim vas danas ne ucjenjujete da ne cete da sarasdjujete, mi smo svi ovdje dobrovoljno i ne postavljamo nikome uslove.Ako sam greskom napisala nisam nista zlo ucinila, svaki covjek grijesi, ovo je bilo nenamjerno.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
ANASTAZIANovi član
Pridružio se: Sep 17, 2006 Poruke: 2 Lokacija: Pivnice;Vojvodina
ANASTAZIA
Novi član
Pridružio se: Sep 17, 2006
Poruke: 2
Lokacija: Pivnice;Vojvodina
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
parezanNovi član
Pridružio se: Sep 19, 2006 Poruke: 1
parezan
Novi član
Pridružio se: Sep 19, 2006
Poruke: 1
|
Poslato: Uto Sep 19, 2006 3:40 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Postovani ucesnici ovog foruma, molio bih vas o necemu diskutujete da se prthodno dobro informisete. Tema kristalni kefir. Kristalni ili japanski ili vodeni kefit kako je u evropi iz 30tih g. poznat nije "pecurkica" ili slicno nego jedna vrsta vodenih algi (u kristalnom obliku) a predpostavlja se da potice iz Jonskog mora (zato japanski) a prvi su ga otkrili i upotrebljavali meksikanci.
sa postovanjem Parezanovic iz nemacke.
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
37.87 KB |
Pregleda: |
937 puta |
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
alexUrednik
Pridružio se: Apr 18, 2005 Poruke: 1441 Lokacija: Belgrade
alex
Urednik
Pridružio se: Apr 18, 2005
Poruke: 1441
Lokacija: Belgrade
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
VeljanovicZaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006 Poruke: 458 Lokacija: Kragujevac
Veljanovic
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006
Poruke: 458
Lokacija: Kragujevac
|
Poslato: Uto Sep 19, 2006 10:23 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Kakvi japanski kristali,ne dirajte beloruske vrhunske specijalitete.
I ja bih se zaplakala,jer sam ja povela tu temu. vot mne dejstvitel'no xochetsja plakat' kogda ja vizhu chto 6-i letnii malysh vmesto ... Yesli 90% naroda govorit chto Kefir Belii to te komu voobshe nechem ...
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
VeljanovicZaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006 Poruke: 458 Lokacija: Kragujevac
Veljanovic
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006
Poruke: 458
Lokacija: Kragujevac
|
Poslato: Pon Nov 13, 2006 4:37 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Evo i ja da se pohvalim da mi se razmnožio kefir.Ne male pečurkice, nego nešto slično kombuhi. Ovako:Pred da idemo na odmor ovog leta,zatvorila sam teglu sa kefirom plastičnim original poklopcem. Ostavila sam ga u regalu u ostavi. Zaboravila sam ga jedno 2 nedelje, po povratku sa odmora. Pa kad otvorim imam šta da vidim. Koliko je veliki poklopac toliko široka debela 1 sm.kora. Uzmem drugu teglu,pa ubacim onu koru plastičnom kašikom.Napunim je kupovnom vodom,dodam kašiku šećera, ostavim je na svetlo mesto. Kad ono posle 2 nedelje kisela voda, isto kao iz kefira.Ovo mi liči na lepu belu kombuhu, a ne onu u kojoj dodaju indijski čaj, koju ja ne volim.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Lekovito i začinsko bilje
|
Strana 2 od 23
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|