Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Lekovito i začinsko bilje › MEDOVINA
MEDOVINA
Sve o lekovitom i začinskom bilju...
|
|
Autor |
Poruka |
sabaZaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Sre Maj 04, 2005 1:25 am Naslov: MEDOVINA
|
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
alexUrednik
Pridružio se: Apr 18, 2005 Poruke: 1441 Lokacija: Belgrade
alex
Urednik
Pridružio se: Apr 18, 2005
Poruke: 1441
Lokacija: Belgrade
|
Poslato: Sre Maj 04, 2005 1:35 am Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
wow, super!
moracu recept da prosledim kevi.. ona je expert za orahovace, visnjevace i slicne napitke
thanx!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sabaZaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Sre Maj 04, 2005 1:43 am Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
alexUrednik
Pridružio se: Apr 18, 2005 Poruke: 1441 Lokacija: Belgrade
alex
Urednik
Pridružio se: Apr 18, 2005
Poruke: 1441
Lokacija: Belgrade
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
draganpČlan Udruženja
Pridružio se: Feb 12, 2005 Poruke: 450 Lokacija: Bačka Palanka
draganp
Član Udruženja
Pridružio se: Feb 12, 2005
Poruke: 450
Lokacija: Bačka Palanka
|
Poslato: Sre Maj 04, 2005 8:43 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
Ja sam pre dve godine pravio vino od ploda zove. Znam da većina misli da je zova otrovna. To se odnosi samo na zelene plodove( a i zeleni paradajz je otrovan). Vino je odlično, inače se zova u Austriji i Nemačkoj gaji na plantažama, čak postoje i hibridi. Plod zove po svom kvalitetu prevazilazi plod kupine. Postupak pravljenja vina je malo specifičan...
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
alexUrednik
Pridružio se: Apr 18, 2005 Poruke: 1441 Lokacija: Belgrade
alex
Urednik
Pridružio se: Apr 18, 2005
Poruke: 1441
Lokacija: Belgrade
|
Poslato: Sre Maj 04, 2005 10:18 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
ti si stvarno pun znanja!
daj taj recepis, pa da probamo ako nije bas toliko komplikovano
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
tsnenaUrednik
Pridružio se: Jan 30, 2005 Poruke: 960 Lokacija: Pozarevac
tsnena
Urednik
Pridružio se: Jan 30, 2005
Poruke: 960
Lokacija: Pozarevac
|
Poslato: Sre Maj 04, 2005 11:48 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
Šteta je samo što se kod medovine provri med i tada mu se ubiju svi korisni sastojci, a ostane samo šećer. Med na temperaturi preko 45 stepeni gubi sve sastojke.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sabaZaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Sub Maj 07, 2005 7:58 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
Zova sigurno nije otrovna, ni cvet ni zrele bobice. Cak se od zrelih bobica pravi vrlo ukusna marmelada.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
draganpČlan Udruženja
Pridružio se: Feb 12, 2005 Poruke: 450 Lokacija: Bačka Palanka
draganp
Član Udruženja
Pridružio se: Feb 12, 2005
Poruke: 450
Lokacija: Bačka Palanka
|
Poslato: Sub Maj 07, 2005 9:39 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
Trik je kako odvojiti zelene bobice od zrelih, sve se ljuljne u vodu, zelene plivaju na površini.Napisaću koliko se sećam, mada imam negde i zapisano. Četiri kilograma ploda se propasira, doda se pola kg šećera ili meda, i zagreva se u loncu da baci prvi ključ. Čim baci ključ skida se sa vatre, hladi se do temperature 30-ak stepeni, zatim se doda kvasac. Sve se sipa u staklene posude, sa oduškom, drži se u prostoriji na 20-ak stepeni celzijusa,i posle 5-7 dana se procedi.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sabaZaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Sub Maj 07, 2005 11:46 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
alex citat: |
znas li recept za swedish bitter?
ako znas otvori novi topic.. ja znam neki, ali ne mogu da prikupim sve sastojke, komplikovano |
Evo nesto slicno tome, mozda ti posluzi
TRAVARICA ''KALUDJERICA''
''Kaludjerica'' je travarica slicna cuvenoj zapadnoevropskoj travarici ''klosterfrau''.
Za kaludjericu je potrebno 10 l. ljute komove rakije, jos bolje lozovace 54 gr. maticnjaka, po 70 gr. omana i korena angelike, po 7 gr. srcanika i orahovog lisca, i po 70 gr. muskatnog oraha i cimeta. Ova smesa lekovitih i aromaticnih sastojaka odlezava potopljena u rakiji sve dok ne poprimi zeljenu obojenost. Zatim se macerija prekida, odvajanjem rakijskog ekstrakta. Ovaj ekstrakt se mesa sa meksom rakijom, ali tako da ukupna kolicina alkohola u ovako dobijenoj travarici ne bude ispod cetrdeset i pet stepeni.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
gogaUrednik
Pridružio se: Jan 17, 2005 Poruke: 1534 Lokacija: Varaždin
goga
Urednik
Pridružio se: Jan 17, 2005
Poruke: 1534
Lokacija: Varaždin
|
Poslato: Ned Maj 08, 2005 1:11 am Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
Saba, a znaš li možda recept za kupinovo vino, probala sam prošlu jesen po nekom receptu, ali ti to meni po okusu nije slično onom kupljenom, hoću reći nije njam!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sabaZaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Ned Maj 08, 2005 12:54 pm Naslov: Re: MEDOVINA
|
|
Posto za ovakve teme sa vinima i rakijama od lekovitog bilja ima dosta interesovanja, otvoricu novu temu, pa se javljajte i dodajte nove recepte. Za zovino vino trenutno nemam recepturu, ali cu se potruditi da je pronadjem.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Gost
|
Poslato: Sre Jun 08, 2005 12:49 pm Naslov: Re: zovin sok.
|
|
>samo je potrebno.42.zovina zrela cveta,staviti u posudu sa.7 do8L,vode,5kg.secera,tko mora do odstoji 24h,procediti i dobija se sirup od zove,bas je super.
>> slobodno probajte provereno!!!!!!!!!!!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
SnježnaZaslužni član
Pridružio se: Maj 18, 2005 Poruke: 220 Lokacija: Novi Sad
Snježna
Zaslužni član
Pridružio se: Maj 18, 2005
Poruke: 220
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Sre Jun 08, 2005 1:53 pm Naslov: Re: zovin sok.
|
|
Anonymous citat: |
>samo je potrebno.42.zovina zrela cveta,staviti u posudu sa.7 do8L,vode,5kg.secera,tko mora do odstoji 24h,procediti i dobija se sirup od zove,bas je super.
>> slobodno probajte provereno!!!!!!!!!!! |
Da recept je ok, ali je bolje prvo potopiti samo cvet u vodu, ostaviti da odstoji 24h, procediti kroz til(gazu) i dodati šećer i još 5-6 limuntusa.
DA, super ideja da se otvori topić sa receptima bilja.
Mi pravimo sok od lipe, koji zimi kada otvoriš kao da upravo lipe cvatu.
Da li neko može da prosledi recept za liker od oraha?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sabaZaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Pet Jun 10, 2005 4:49 pm Naslov: Re: zovin sok.
|
|
Snježna citat: |
Anonymous citat: |
>samo je potrebno.42.zovina zrela cveta,staviti u posudu sa.7 do8L,vode,5kg.secera,tko mora do odstoji 24h,procediti i dobija se sirup od zove,bas je super.
>> slobodno probajte provereno!!!!!!!!!!! |
Da recept je ok, ali je bolje prvo potopiti samo cvet u vodu, ostaviti da odstoji 24h, procediti kroz til(gazu) i dodati šećer i još 5-6 limuntusa.
DA, super ideja da se otvori topić sa receptima bilja.
Mi pravimo sok od lipe, koji zimi kada otvoriš kao da upravo lipe cvatu.
Da li neko može da prosledi recept za liker od oraha? |
Neznam za liker ali ja sam pravio med sa mladim orahovim plodovima, a sada je pravo vreme da se uberu mladi plodovi velicine 1-2 cm. u precniku. Poredjajte ih (napunite) u staklenu tehlu i nalijte medom do vrha. Ostavite da odstoji cetrdesetak dana na toplom mestu i nakon toga procedite med o orahovih plodova. Mozete da jedno stotinak grama tog meda ubacite u dobru lozovu rakiju, i dobicete liker od meda i oraha. Probajte.........
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|