Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
Voće i voćarske preradjevine
Forum › Voće
|
Strana 4 od 18
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
MocprirodeČlan
Pridružio se: Apr 27, 2007 Poruke: 19
Mocprirode
Član
Pridružio se: Apr 27, 2007
Poruke: 19
|
Poslato: Uto Sep 18, 2007 1:35 am Naslov: Re: Proizvodnja prave domace rakije
|
|
Danas sam bas kupio tamni secer, ako se bude trebalo dodavati, navodno uzgajan je u Africi negde gde je ekoloski cisto .....
Taj secer ima skroz drugaciji ukus od obicnog belog secera, meni se vise svidja i konkretno jedino njega i koristim u kuci za svoje potrebe.
Ako je secer nuzno zlo koje se mora stavljati, onda cu stavljati onaj bolji i zdraviji secer, jer seceri su opste poznato otrovi, s tim sto belji i vise preradjivan to otrovniji.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
SingaZaslužni član
Pridružio se: Maj 29, 2006 Poruke: 709 Lokacija: Belgrade
Singa
Zaslužni član
Pridružio se: Maj 29, 2006
Poruke: 709
Lokacija: Belgrade
|
Poslato: Uto Sep 18, 2007 11:00 am Naslov: Re: Proizvodnja prave domace rakije
|
|
i ja kupujem zuti, ali sam procitala da je to samo karamelizovani beli secer ko zna
ne znam da li se stavlja u grozdje, znam da ga stavljaju u sljive i visnje,
i da je rakija odlicna, probala sam
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
atina_majstorZaslužni član
Pridružio se: Apr 20, 2007 Poruke: 195 Lokacija: Beograd
atina_majstor
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 20, 2007
Poruke: 195
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Uto Sep 18, 2007 12:50 pm Naslov: Re: Proizvodnja prave domace rakije
|
|
U mom kaficu donose mi domacu rakiju, koju par ljubitelja iskljucivo piju. Ako neko ima da ponudi malo vece kolicine (minimum 5 litara), dobre vocne rakije, sa razumnom cenom, nek se javi na pp.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
mikaljaČlan
Pridružio se: Avg 20, 2007 Poruke: 88
mikalja
Član
Pridružio se: Avg 20, 2007
Poruke: 88
|
Poslato: Uto Sep 18, 2007 4:11 pm Naslov: Re: Proizvodnja prave domace rakije
|
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
MocprirodeČlan
Pridružio se: Apr 27, 2007 Poruke: 19
Mocprirode
Član
Pridružio se: Apr 27, 2007
Poruke: 19
|
Poslato: Sre Sep 19, 2007 12:56 am Naslov: Re: Proizvodnja prave domace rakije
|
|
Danas sam muljao grozdje i merio sam procenat secera u siri, mostu ili sta li je vec.
Procenat je 16% u jednom buretu a u drugom 16,5% sto je bas malo.
Desilo se ono sto je i logicno kada se grozdje bere ranije nego sto bi trebalo, a to je nizak procenat secera.
Komasija kaze da je idealni procenat secera 20% i da se do tog procenta jedino moze sada doci dodavanjem secera.
Znaci preko 3% secera moram da dodajem na 100kg sto je po mom ukusu bas puno.
Nabavio sam prirodnog secera za koji tek sada vidim da su mala pakovanja od 500g, a mislio sam da su od 1kg.
Secer je LIGHT MUSCOVADO CANE SUGAR.
Na pakovanju pise izmedju ostalog:
svetli Muskovado je najkvalitetniji nerafinisani svetlo smedji secer u svetu jer potice iz tropskih i ekoloski cistih podrucja Mauriciusa.
Obiluje vitaminima i mineralima prisutnim u prirodnoj melasi secerne trske.
Garantovano nerafinisan proizvod , bez aditiva i konzervanasa.
Sastav: saharoza i melasa.
Proizvodjac: SSM, P.Luis, Mauricius
Uvezeno: iz Makedonije
www.vitalia.com.mk/def...9D054E8DFA
Cena za 500g je nekih 160 dinara.
-------------
Grozdje je stajalo 3 dana ubrano jer nisam mogao da nadjem taj muljac, posle muljanja oko 4-5 sati sam merio postotak secera, mozda je to pokazalo pogresno malo manji postotak, a mozda i ne?
--------------
Singa ne znam za taj zuti secer, mada trebalo bi da je manje preradjivan secer od belog, bar za jednu nijansu.
Kupio sam danas i neki gorzdjani secer, ali on je bel i sitan kao secer u prahu, tako da mi to lici na neki preradjivani i doradjivani secer.
--------------
Mikalja i ja bi volio da mi je grozdje dovoljno slatko samo od sebe i da ima taj idealni procenat secera, ali u mom slucaju nema i moram da dodajem secer, tako da mi to ispada kao neko "nuzno zlo" , iskreno se nadam da ce mi iduce godine grozdje imati veci procenat secera.
--------------
Atina_majstor ja nemam za prodaju jer ipak imam male kolicine, ali znam coveka u ZR od kojega i sam povremeno uzimam rakiju.
Kazu da mu rakija nije losa, ja inace ne pijem i nisam probao.
Cene rakija kod njega su ono za moj pojam dosta niske i koliko se secam: Loza: 300din, Kajsija: 500din, Jabuka 250din.
Zasto mu je Loza skuplja od jabuke, ne znam, mozda je imao neko kvalitetno grozdje ili sta znam.....
Ako te zanima reci, mogu ti posaljem fon na PP.
Ja nisam pio tu rakiju i ne mogu reci da je 100 posto u redu, ali niko se do sada nije zalio na nju ko je pio od ovih koje znam.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
zitaNovi član
Pridružio se: Sep 28, 2007 Poruke: 1
zita
Novi član
Pridružio se: Sep 28, 2007
Poruke: 1
|
Poslato: Sub Sep 29, 2007 1:14 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
vocko007 citat: |
Pozdravljam sudionike foruma!
Da odgovorim svima koji se pitaju o pečenju rakije od jabuka.
Može se peći i to jako kvalitetna i ukusna (kažu oni koji su probali).Cijena joj je veća od šljivovice (šljiva 25.kuna ,a jabuka 40.kn) To su cijene-otprilike- kod nas u Hrvatskoj. Pa ako nekoga zanima spreman sam savijetom pomoći !
POZDRAV! |
Pozdrav svima. Prvi put se javljam mada vec dugo pratim ovaj sajt.
Da li je neko raspolozen da mi pomogne da napravim pravi kalvados. Imam oko 2.000 kg jabuka koje sam iseckao i spakovao u plasticnu kacu. Fermentacija je vec pocela. Kod mene u okolini Jagodine se od toga pravi jabukovaca istim postupkom kao i sljivovica. Na nekim sajtovima sam video da to nije bas pravi kalvados.
Unapred hvala.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
misko07Novi član
Pridružio se: Okt 28, 2007 Poruke: 5
misko07
Novi član
Pridružio se: Okt 28, 2007
Poruke: 5
|
Poslato: Ned Okt 28, 2007 11:08 pm Naslov: Re: Proizvodnja prave domace rakije
|
|
Da li iko zna od kojih trava se pravi travarica.Popio sam kod prijatelja travaricu koja je zelene boje i koja ima dosta lekovitih biljaka u sebi. Moyete mi poslati recept na mail bwave @ verat.net. Unapred zahvalan
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
penzijaČlan
Pridružio se: Mar 04, 2007 Poruke: 19 Lokacija: srbac
penzija
Član
Pridružio se: Mar 04, 2007
Poruke: 19
Lokacija: srbac
|
Poslato: Pon Okt 29, 2007 2:59 pm Naslov: Re: Proizvodnja prave domace rakije
|
|
Postovani gospodine ,strucnjaci kazu da dodavanjem secera do 2% smatra se prirodnom rakijom.Medjutim ako je rakija za tebe izbjegni i to ili bar koristi vocni secer (saharoza) .Kod nas u Republici Srpskoj proizvodi se u Kozarskoj Dubici.Inace za svaki dodani kg secera na 100l dobices vise 1l rakije. Jos ako imas problema prilikom prepeke na svaki kazan prepeke dodaj jednu kasiku masti. To se dodaje da ne pokipi odnosno povrati kako kazu kazandzije. Ako te jos nesto interesuje slobodno pitaj .
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sabaZaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Pon Okt 29, 2007 4:42 pm Naslov: Re: Proizvodnja prave domace rakije
|
|
Da se malo i ja umesam u ovu raspravu oko pecenja rakije, posto imam kazan za rakiju koji ''seta'' po Cupriji da bi pravio drugima zadovoljstvo, a meni doneo neki dinar.
Posto je puno njih peklo rakiju mojim kazanom, svaki put sam i razgovarai i pitovao o nacinima, i tajnama pripreme i proizvodnje kvalitetne rakije. Ima tu puno logickih i pametnih stvari, a cujem i puno gluposti.
Po knjigama koje sam citao, u voce koje se bere, moze se dodati maximalno do 7% secera, naravno rastopljenog u mlakoj vodi i dodatog odmah nakon branja voca, da bi naravno sve to lepo provrelo, jer ako stavite secer na dan pecenja rakije, to je bacen secer. Secer se obicno stavlja u voce koje je sa manjim procentom secera u sebi a to su visnje, jabuke, dunje, kruske.... U sljivovom i grozdjanom kljuku, se obicno ne stavlja, ili se stavlja do 5% secera ako je godina losa i voce nije dovoljno slatko.
Voce sa secerom (ili bez njega) stoji 21 dan da se izvrsi alkoholno vrenje, i nakon toga se pristupa pecenju. Pece se prvo ''meka'' rakija od svog voca, a zatim se ta meka rakija prepece i dobija se kvalitetna ljuta prepecenica. I tu kazu, ima caka. Sljivova, lozova rakija se obavezno prpicaju, dok ostale ''vocne rakije, mogu i da se ne prpicaju, a sve iz razloga da bi se sacuvale arome rakija, to jest da rakija koju pijete, ima malo jaci miris voca od koje je pecena. Opet i tu nema pravila. Ja moje rakije od raznog voca obavezno sve prepecem, a da big dobio i malo vise aroma voca u rakiji, u kazan sa mekom rakijom koju prepicam, obavezno stavim jedno 10-tak litara kljuka - komine, koje sam ostavio bas za tu svrhu.
I jos jedna vrlo bitna stvar i cinjenica. Vino se nakon otakanja drzi u staklenim bocama gde stari i dobija na kvalitetu, a rakija se drzi u drvenim sudovima - buradima, gde dobija boju i kvalitet. U buret bi trebal da se drzi minimalno tri meseca (naravno, moze i mnogo duze), a zatim mozete da je otocite u staklene boce.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sabaZaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005 Poruke: 811 Lokacija: Ćuprija
saba
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 01, 2005
Poruke: 811
Lokacija: Ćuprija
|
Poslato: Pon Okt 29, 2007 4:49 pm Naslov: Re: Proizvodnja prave domace rakije
|
|
misko07 citat: |
Da li iko zna od kojih trava se pravi travarica.Popio sam kod prijatelja travaricu koja je zelene boje i koja ima dosta lekovitih biljaka u sebi. Moyete mi poslati recept na mail bwave @ verat.net. Unapred zahvalan |
Pogledaj malo po temama, ima tu bas na lekovitom bilju kako se prave travarice, ja sam bas pisao i ostavio nekoliko tekstova o tome. A ako bas nekoga interesuju recepti za pripremu i proizvodnju lekovitih rakija i vina neka mi se javi pp-om.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
VeljanovicZaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006 Poruke: 458 Lokacija: Kragujevac
Veljanovic
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2006
Poruke: 458
Lokacija: Kragujevac
|
Poslato: Uto Okt 30, 2007 11:58 pm Naslov: Re: Proizvodnja prave domace rakije
|
|
Evo da prokomentarisem i ovde. Dali znate da je rakija lekovita tek posle 60. godine zivota. 1 mala casica na dan,ili jedna vinska casa vina na dan, ili 1 flasa piva na dan.
Inace alkoholi sluze, protiv temperature, kao oblozi. Stavljaju se na bolna mesta, protiv otoka, a ne u grlo. Ili kada se radi o vinu, koliko profesionalna licnost dozvoli.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BugsyNovi član
Pridružio se: Nov 12, 2007 Poruke: 3
Bugsy
Novi član
Pridružio se: Nov 12, 2007
Poruke: 3
|
Poslato: Pon Nov 12, 2007 10:10 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
UPOMOC!!!!!!!!!!
Pekao sam rakiju od sljiva sa drugarima i nisam uspeo da ih ubedim da odvojimo i bacimo prvih 3-4 dl tecnosti = metil alkohola
Da bih ga sada odtranio iz rakije, da li moram ponovo da prepecem ili jednostavno mogu rakiju da sipam u serpu, zagrejem na 60-70 C i drzim tako jedno 10-ak minuta da bi metil ispario? Moram da napomenem da nemam merac alkohola.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
milan60Novi član
Pridružio se: Nov 11, 2007 Poruke: 3
milan60
Novi član
Pridružio se: Nov 11, 2007
Poruke: 3
|
Poslato: Pon Nov 12, 2007 11:22 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Po prvi put sam ccitao sta ste sve napisali i mnogo sam iznenadjen ali prijatno,ima korisnih saveta normalno. Kako se jos moze aroma popraviti
osim ubacivanjem vocke.
Bugsy da sam na tvom mestu ja bih to rakije ostavio pa pravio poluprepek tj to stavio sa novom rakijom/kominom a kad peces rakiju pozajmi merac ili kupi na pijacama se mogu kupiti za 100/150dinara a poljoprivrednim apotekama su skuplji
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BugsyNovi član
Pridružio se: Nov 12, 2007 Poruke: 3
Bugsy
Novi član
Pridružio se: Nov 12, 2007
Poruke: 3
|
Poslato: Pon Nov 12, 2007 3:50 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Milane,
Nalazim se na 4,000 Km od najblize pijace ili polj apoteke a niko u okolini nema merac
Pored toga sa sljivom je za ovu godinu gotovo, tako da ce sledeca tura biti negde sledece godine u Avgustu
Da li to znaci da ovo sto sam mukom napravio mogu da bacim?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
milan60Novi član
Pridružio se: Nov 11, 2007 Poruke: 3
milan60
Novi član
Pridružio se: Nov 11, 2007
Poruke: 3
|
Poslato: Uto Nov 13, 2007 12:35 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Gde se ti nalazis Bogu iza ledja
Izvioni nisam znao da si u takvoj situaciji
to sto sljive nema vise ne znaci da nema drugog voca
ili si se ti odlucio da pijes samo sljivu
sve se iskoristava pa pravi mesanu vocnu rakiju
a za merenje u takvim uslovima nisam nikad probao
Negde sam citao kako je proveravano dal u patoki ima alkohola, pa me interesuje kako si ti proverio tj odlucio kad da prekines pecenje
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Voće
|
Strana 4 od 18
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|