Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Lekovito i začinsko bilje › ši-take (shiitake)
ši-take (shiitake)
Sve o lekovitom i začinskom bilju...
|
|
Autor |
Poruka |
zamurovicNovi član
Pridružio se: Jun 21, 2007 Poruke: 8 Lokacija: Zrenjanin
zamurovic
Novi član
Pridružio se: Jun 21, 2007
Poruke: 8
Lokacija: Zrenjanin
|
Poslato: Pet Okt 16, 2009 8:47 pm Naslov: Re: ši-take (shiitake)
|
|
nelef citat: |
Zna li neko neke recepte npr. u medu ili kako vec, ne mislim na recepte kao klopu? Hvala unapred! |
"supa"
5 gr shiitake
1 gr reishi
1 gr coprinus
0,5 gr cordiceps
prstohvat zacina(C, Vegeta,...)
malo bosiljka ili vec zacina po ukusu
par kapi soja sosa
i ko voli ljuto, malo cilija.
Sve pecurke su susene(manje od 12% vlage, prakticno, da se rukom prelomi klobuk pečurke kao keks) i sitno samlevene(sto sitnije to bolje).
Preliti kipucom vodom i ostaviti dvadesetak minuta.
Moze se popiti i talog. Povremeno stavljam i maitake pecurku.
Koristitim jednom do dva puta mesecno sa pauzama po volji.
U zimskom periodu i cesce.
Recept je iz sopstvenog iskustava i koristim ga oko 2 god.
Recept za med je sličan sem, naravno, začina koji ne idu sa medom. Oko 80% sastava treba da cini med. Potrebno je odredjeno vreme da se pecurke sjedine sa medom. Posudu (teglica) ne treba napuniti do vrha s obzirom na to da su pecurke susene i da ce poceti njhovo bubrenje od vode koje ima u medu.
Na zalost, kod nas u prodavnicama zdrave hrane ima samo uvezenih susenih pecuraka (sem shiitake) ali misljenja sam da imaju odredjena lekovita svojstva.
_________________ Usred poteskoca uvek se nalazi jedno ostrvo mogucnosti.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
nelefČlan
Pridružio se: Maj 20, 2008 Poruke: 84 Lokacija: Bg
nelef
Član
Pridružio se: Maj 20, 2008
Poruke: 84
Lokacija: Bg
|
Poslato: Sub Okt 17, 2009 9:32 pm Naslov: Re: ši-take (shiitake)
|
|
Hvala puno! ja sam pravio sa medom u kombinaciji 250 grama suve shiitake i 1 kg meda? to stavim u teglu od 2 kg i prevrcem 7 dana a od 8. dana koristim, to mi je savetovao covek koji je uzgaja?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Sandra90Novi član
Pridružio se: Mar 21, 2010 Poruke: 1
Sandra90
Novi član
Pridružio se: Mar 21, 2010
Poruke: 1
|
Poslato: Ned Mar 21, 2010 9:51 pm Naslov: Re: ši-take (shiitake)
|
|
Zelela bih da se bavim uzgojem Shiitake, da li bi mozda neko znao gde ima u blizini Kikinde ili negde u Banatu.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
goran73Član
Pridružio se: Okt 28, 2007 Poruke: 96 Lokacija: Paracin
goran73
Član
Pridružio se: Okt 28, 2007
Poruke: 96
Lokacija: Paracin
|
Poslato: Pon Mar 22, 2010 12:27 pm Naslov: Re: ši-take (shiitake)
|
|
Ima u Futogu neka firma koja se time bavi, mislim da je "Shiitalke life", a rade i sa kooperantima pa mozes da se raspitas!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
peca777Član
Pridružio se: Okt 06, 2006 Poruke: 46 Lokacija: Vinca
peca777
Član
Pridružio se: Okt 06, 2006
Poruke: 46
Lokacija: Vinca
|
Poslato: Uto Mar 23, 2010 10:31 am Naslov: Re: ši-take (shiitake)
|
|
ali se dobro raspitaj vrlo dobro jer nije uvek sve tako lepo i lako kao sto kazu
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Dejan_gruNovi član
Pridružio se: Maj 13, 2010 Poruke: 5
Dejan_gru
Novi član
Pridružio se: Maj 13, 2010
Poruke: 5
|
Poslato: Čet Maj 13, 2010 11:23 am Naslov: Re: ši-take (shiitake)
|
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Dejan_gruNovi član
Pridružio se: Maj 13, 2010 Poruke: 5
Dejan_gru
Novi član
Pridružio se: Maj 13, 2010
Poruke: 5
|
Poslato: Čet Maj 13, 2010 12:07 pm Naslov: Re: ši-take (shiitake)
|
|
POZDRAV SVIMA, EVO I MENE NAPOKON SA VAMA.
POKUSAVAM SA JOS DVA DRUGARA DA RAZVIJEMO SIGURNU PROIZVODNJU SHIITAKE, ALI NAM TO NESTO TRALJAVO IDE, UVEK PADNEMO NA PRAZNE PRICE KOJE NE URODE PLODOM.
PROCITALI SMO DOSTA OD LITERATURE I OVOG PUTA SMO PROBALI MI SAMI DA NAPRAVIMO 500 BRIKETA.U POCETKU SVE JE BILO DOBRO, ALI POSLE NEDELJU DANA SMO NAISLI NA PROBLEM ZELENE PLESI KOJE SE KATASTROFALNO BRZO SIRE, A NE MOZEMO NIKAKO DA IH IZLECIMO NI HIDROGENOM NI HIPERMAGANOM.MOZE LI NAM NEKO SA VECIM ISKUSTVO POMOCI DA RESIMO PROBLEM?
PECO S'KIM TI SARADJUJES I KAKO PROLAZIS SA NAPLATOM?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
peca777Član
Pridružio se: Okt 06, 2006 Poruke: 46 Lokacija: Vinca
peca777
Član
Pridružio se: Okt 06, 2006
Poruke: 46
Lokacija: Vinca
|
Poslato: Uto Maj 18, 2010 2:43 pm Naslov: Re: ši-take (shiitake)
|
|
dejane izvini nisam video poruku do sada nemam bas cesto pristup netu u poslednje vreme.
ja radim sa Milanom Bubalom,firma avala promet imas na netu pa vidi
sto se tice zelene budji to znaci da si negde propustio da nesto uradis kako treba.
najverovatnije da nisi lepo pasterizovao treba da traje pasterizacija najmanje 5-6 sati na 80 stepeni da bi se eliminisala zelena budj
mozda si predugo cekao na zasejavanje posle same pasterizacije pa ti se zakacila sama budj
mozda si propustio negde da sterilises prostoriju ili neki sud u kom si radio
da li imas ultraljubicastu lampu koja treba da se koristi pri zasejavanju
i na kraju moras da budes prilicno siguran da je i sama micelija sveza jer ako nije...
sto se tice lecenja ako je krenulo da belo prorasta onda samo nastavi sa hidrogenom i nema problema samo sto moras mnogo da cekas da i tu proraste
sretno i pozdrav
ako si pratio ja se sa tim mucim vec 3 godine ali sam tvrdoglava mazga pa se nadam da cu uspeti
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Dejan_gruNovi član
Pridružio se: Maj 13, 2010 Poruke: 5
Dejan_gru
Novi član
Pridružio se: Maj 13, 2010
Poruke: 5
|
Poslato: Čet Maj 20, 2010 10:22 am Naslov: Re: ši-take (shiitake)
|
|
PECO, KAKO SI TI RADIO, DA LI SI ZASEJAVAO ILI SI UZIMAO GOTOVE BRIKETE? I JA SE MUCIM TRI GODINE, ALI SAM PRAVIO PAUZE RADIO SAM SA BUKOVACOM KOJA MI JE ISLA SUPER I BEZ IKAKVIH BOLESTI SA EKSTRA RODOM (ALI JE CENA MICELIJUMA PAPRENA 3.5 EVRA PO DZAKU).
SVE SMO RADILI PO PRAVILU ALI BEZ UV LAMPE.
STO SE TICE MICELIJUMA PRETPOSTAVLJAMO DA JE DOBAR JER JE BUDJ NASTUPILA POSLE NEDELJU DANA, A DA NIJE DOBAR BUDJ BI SE POJAVILA RANIJE I NEBI BRIKETI BELELI.
NEKI BRIKETI SU I PORED BUDJI POBELELI 80% A NEKI NISU NI 10%.
NEJASNO MI KAKO JE MOGUCE DA NEKI BRIKETI BELE A NEKI NE A MICELIJUM JE IZ ISTE KESE I RAD JE ISTI.
JEL NIJE PROBLEM DA MI PUSTIS TVOJ BROJ TELEFONA PREKO "PP" IPAK JE JEDNOSTAVNIJE DA SE CUJEMO TELEFONOM
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
VojvodaČlan Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008 Poruke: 9124 Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
Vojvoda
Član Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008
Poruke: 9124
Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
|
Poslato: Čet Maj 20, 2010 10:59 am Naslov: Re: ši-take (shiitake)
|
|
Zdravo pecurkari. Nisam sveznalica ali za neke stvari mogu vam pomoci jel vidim da ste pocetnici. Svi vi koji zelite da uzgajate ,,bukovacu i sampinjone,, jedan savet. Vrlo lako i jednostavno mozete samio da dobijete micelijum tih gljiva. Uzmite zrelu [staru] pecurku ,bilo bukovace ili sampinjona i stavite u sud sa mlakom vodom otprilike 2 do 4 litra vode. Sipajte 0,5 do 1 kg psenice i neka tako stoji dok psenica n epocne klijati. Sta je zapravo ,,micelijum,, u ovoj situaciji. Seme pecuraka je u stvari zrno psenice koje je ingicirano gljivom u sudu sa vodom. Ne morate da mi verujete ali sam video to kod sumara pa sam probao i ide odlicno. Probajte nece te se pokajati. Ne morate vece kolicine. Za sve one kojin vole da eksperimentisu jedan mali eksperiment. Napunite dzak sa trulom bukovom piljevinom[ima je po strugarama] , napravite micelijum [dovoljna je saka psenice] pa sve to lepo izmesajte u dzaku. Iskopajte rupu u zemlji da zdak moze da stane ali tako da ima prostora izmedju zidova i samog dzaka. Stavite dzak u rupu i prekrijte necim da ne pada kisa i kvasi . Neka tako stoji 60 dana. Pojavice se i plesni i budj i sve i svasta. nakon 60 dana ,izvadite dzak i napravite otvore velicine prsta svuda po dzaku. Stavite dzak na nekom mestu gde struji vazduh i gledajte da bude odignut od zemlje barem 50 cm. Odvezite zdak i povremeno zalivajte . Za oko 30 dana uzivacete gledajuci kako gljive rastu. Mozete i na panju bukve to isto uraditi ali morate testerom odseci jedan kotur[debljina oko 3 cm] pa onda napravite kanale mot. testerom i u njih stavite inficiranu psenicu pa onda vratite kotur i sa dva eksera ga pricvrstite. Takav panj u rupu sa u zemlju i poso je resen. Vodi te racuna da panj bude u fazi truljenja . Pozdrav Nenad.
_________________ Nenad Vojvoda Sinadinovic
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Dejan_gruNovi član
Pridružio se: Maj 13, 2010 Poruke: 5
Dejan_gru
Novi član
Pridružio se: Maj 13, 2010
Poruke: 5
|
Poslato: Sub Maj 22, 2010 10:41 am Naslov: Re: ši-take (shiitake)
|
|
OK NENADE TO SA PECURKOM I PSENICOM U VODI I JA SAM TO CUO ALI MI NIJE POZNATO KAKAV JE DALJI POSTUPAK SA TIME.
DA LI SE TA VODA IZBACUJE ILI SE U TOJ VODI INKUBIRA MICELIJUM?
KOLIKO I KAKAV JE DALJI PROCES INKUBACIJE MICELIJUMA PRE FAZE ZASEJAVANJA U DZAKOVIMA?
STA TI MISLIS DA LI MOZE I SA SHIITAKOM TAKO DA SE URADI?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
VojvodaČlan Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008 Poruke: 9124 Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
Vojvoda
Član Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008
Poruke: 9124
Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
|
Poslato: Sub Maj 22, 2010 6:03 pm Naslov: Re: ši-take (shiitake)
|
|
Da moze zato i nisam pisao. Vodu normalno bacis samo zrna psenice pokupis i izmesas sa kompostom ili na panj direkno. Pozdrav. Nenad.
_________________ Nenad Vojvoda Sinadinovic
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Dejan_gruNovi član
Pridružio se: Maj 13, 2010 Poruke: 5
Dejan_gru
Novi član
Pridružio se: Maj 13, 2010
Poruke: 5
|
Poslato: Uto Maj 25, 2010 11:56 am Naslov: Re: ši-take (shiitake)
|
|
NENADE, PROBA SA BUKOVACOM JE POCELA. VODA JE POCELA DA DOBIJA MUTNO BELU BOJU IAKO JE ZITO OPRANO. DA LI JE TO MICELIJUM ILI IMA NEKIH GRESAKA POSTO SAM STAVIO PET UMESTO JEDNE PECURKE?
KOLIKO JE ODPRILIKE POTREBNO DA STAVIM ZITA U DZAKU SA SLAMOM TEZINE 20kg?
SHIITAKU CU KASNIJE EKSPERIMENTISATI POSTO SU MI BRIKETI JOS U FAZI INKUBACIJE.
POSTO MALO SVRLJAO PO FORUMU I NA DRUGE TEME, VIDEO SAM DA TE IMA SVUDA, PA MI NIJE JASNO KAKO USPES SVE TO DA ODRADIS? POSTO SAM ZAINTERESOVAN ZA BOROVNICU A TI SE BAVIS KALEMARSTVOM MOGLI BI LEPU SARADNJU DA OSTVARIMO. TA TEMA OSTACE ZA DRUGI.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
gruja-sitakeNovi član
Pridružio se: Jul 02, 2011 Poruke: 1
gruja-sitake
Novi član
Pridružio se: Jul 02, 2011
Poruke: 1
|
Poslato: Sub Jul 02, 2011 9:44 pm Naslov: Re: ši-take (shiitake)
|
|
TRIK citat: |
Ja kao proizvodjac kome je potrebna veca kolicina sveze shiitake, molila bih vas da mi kazete da li neko raspolaze istom, potrebna mi je za otkup. |
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
laufer034Zaslužni član
Pridružio se: Maj 09, 2011 Poruke: 184
laufer034
Zaslužni član
Pridružio se: Maj 09, 2011
Poruke: 184
|
Poslato: Pon Feb 20, 2012 10:53 am Naslov: Re: ši-take (shiitake)
|
|
Ako zanima nekog za saradnju u vezi (shiitake) po vrlo povoljnoj ceni i zaa dalju prodaju neka se javi na pp.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|