Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › Domaci recepti za proizvode od voća
Domaci recepti za proizvode od voća
Voće i voćarske preradjevine
|
|
Autor |
Poruka |
peachUrednik
Pridružio se: Apr 07, 2005 Poruke: 904 Lokacija: Osijek
peach
Urednik
Pridružio se: Apr 07, 2005
Poruke: 904
Lokacija: Osijek
|
Poslato: Čet Jun 23, 2005 4:15 pm Naslov: Domaci recepti za proizvode od voća
|
|
zanima me da li netko suši voće. meni su te grickalice jako fine (i kalorične ) našla sam par članaka na netu o tome (ako nekog zanimaju neka pošalje mail na pp), ali više bi volila savjete iz prve ruke.
hvala
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
tsnenaUrednik
Pridružio se: Jan 30, 2005 Poruke: 960 Lokacija: Pozarevac
tsnena
Urednik
Pridružio se: Jan 30, 2005
Poruke: 960
Lokacija: Pozarevac
|
Poslato: Ned Avg 07, 2005 12:24 am Naslov: Re: sušenje voća
|
|
Ne sušim voće al' imam jedan drugi odličan recept za ostavljanje breskvi, tvoje omiljeno voće :wink:, u zamrzivač. Ako si pristalica zamrzavanja hrane, javi se...
_________________ www.bionet-skola.com
www.bionet-skola.com/forum
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
frauPočasni član
Pridružio se: Apr 06, 2005 Poruke: 2210 Lokacija: ontario, kanada
frau
Počasni član
Pridružio se: Apr 06, 2005
Poruke: 2210
Lokacija: ontario, kanada
|
Poslato: Ned Avg 07, 2005 8:24 am Naslov: Re: sušenje voća
|
|
a sto na pp?
pa i mi bismo nesto da naucimo
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
tsnenaUrednik
Pridružio se: Jan 30, 2005 Poruke: 960 Lokacija: Pozarevac
tsnena
Urednik
Pridružio se: Jan 30, 2005
Poruke: 960
Lokacija: Pozarevac
|
Poslato: Sub Avg 13, 2005 10:32 pm Naslov: Re: sušenje voća
|
|
frau citat: |
a sto na pp?
pa i mi bismo nesto da naucimo |
Tvoja želja je meni zapoved
Recept za frau, a i ostale koji to žele, naravno!
Recept je sledeći: breskve kojima se vade koštice prelomiti na polovine i zamrznuti; zamrznute poređati u pleh, posuti šećerom i peći dok ne omekšaju (još je bolje zasladiti ih, kada se ispeku i prohlade, nekim prirodnim zaslađivačem poput meda ili malteksa).
_________________ www.bionet-skola.com
www.bionet-skola.com/forum
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
kondrasinNovi član
Pridružio se: Feb 11, 2006 Poruke: 1
kondrasin
Novi član
Pridružio se: Feb 11, 2006
Poruke: 1
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
peachUrednik
Pridružio se: Apr 07, 2005 Poruke: 904 Lokacija: Osijek
peach
Urednik
Pridružio se: Apr 07, 2005
Poruke: 904
Lokacija: Osijek
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
GilaCNovi član
Pridružio se: Nov 06, 2006 Poruke: 3
GilaC
Novi član
Pridružio se: Nov 06, 2006
Poruke: 3
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
iivancevicČlan
Pridružio se: Nov 09, 2006 Poruke: 85 Lokacija: Beograd
iivancevic
Član
Pridružio se: Nov 09, 2006
Poruke: 85
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sub Dec 02, 2006 9:42 pm Naslov: Re: sušenje voća
|
|
Tradiconalan način sušenja smokava je sledeći: zrele plodove smokve, (osboito akosu na granama prosušeni, a ne mora) ubrati obavezno sa peteljkom. Poređati na drvenoj podlozi, peteljka okrenuta na gore, prekriti gazom, radi zaštite od muva, osa, i drugih napasti. Ostaviti na jako osunčanom mjestu. Kroz tri četiri dana okrenuti svaki plod, na suprotnu stranu, pa tako dvadesetak dana, okretati svaka 3-4 dana dok se ne osuše. Svaki dan kontrolisati, zbog mrava. Noću se ne sakupljaju.Kada je završen taj dio, posla. Proključa se dovoljna količina vode, (zavisi koliko smokava sušite), skloni sa vatre. i suve smokve se potope u kipuću vodu. odmah vade na istu drvenu podlogu , prekriju gazom ostave jedan dan da se osuše na suncu. Zatim se svi plodovi uvaljau u pšenično brašno. Po volji se nanižu u ogrlicu dužine po svom izboru. Ili naprosto istresu i slože u papirnim kutijama.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sojaUrednik
Pridružio se: Jan 24, 2007 Poruke: 6077 Lokacija: Novi Sad
soja
Urednik
Pridružio se: Jan 24, 2007
Poruke: 6077
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Čet Feb 01, 2007 2:17 pm Naslov: Recepti za proizvode od voća (džem, pekmez...)
|
|
džem (pekmez) bez konzervansa
5 kg voća bez semena (kajsije, šljive, višnje ili mešano voće)
2-3 kg šećera, zavisno o slatkoći voća
1 dl vode
1 dl domaće rakije
0,8 dl sirćeta
Ovo sve se dobro promeša i ostavi da prenoći, a sutra dan se kuva i sipa u tegle. Tegle se mogu staviti u vruću rernu. Povezati celofanom ili staviti poklopce i to je to.
Ovako pripremljen džem sa rakijom i sirćetom može stajati više godina a da se ne pokvari i da ne isplesnivi.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
zaklinaZaslužni član
Pridružio se: Mar 09, 2006 Poruke: 1715 Lokacija: Banat
zaklina
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 09, 2006
Poruke: 1715
Lokacija: Banat
|
Poslato: Čet Feb 01, 2007 2:29 pm Naslov: Re: džem (pekmez) bez konzervansa
|
|
Dal je recept isproban? Kakav je ukus?
_________________ Najveća mudrost u životu je da čovjek pronađe pravu ludost.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sojaUrednik
Pridružio se: Jan 24, 2007 Poruke: 6077 Lokacija: Novi Sad
soja
Urednik
Pridružio se: Jan 24, 2007
Poruke: 6077
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Čet Feb 01, 2007 4:01 pm Naslov: Re: džem (pekmez) bez konzervansa
|
|
Od kada znam za sebe moji prave pekmez po tom receptu. Ukus je odličan, ne oseti se ni sirće, niti rakija, a održi se godinama da se ne pokvari. Ako otvoriš teglu nakon 5 godina ista je kao da si ga juče kuvao.
Pošto si blizu može i teglica za degustaciju.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
zaklinaZaslužni član
Pridružio se: Mar 09, 2006 Poruke: 1715 Lokacija: Banat
zaklina
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 09, 2006
Poruke: 1715
Lokacija: Banat
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
LjubinkaPočasni član
Pridružio se: Jun 09, 2006 Poruke: 1710 Lokacija: Beograd
Ljubinka
Počasni član
Pridružio se: Jun 09, 2006
Poruke: 1710
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Pet Feb 02, 2007 2:40 pm Naslov: Re: džem (pekmez) bez konzervansa
|
|
Sojo, rakija je u prevodu danasnjice konzervans a sirce limontus.
I svi oni kao ja alergicni na alkohol upotrebljavamo ove vestacke supstance a ostali slobodno pravite, recept sirce-rakija.
Moja je svekrva tako pravila, ali dobi snaju-mene pa za mene kako je ona govorila sa vestacima tegla.
_________________ Za velika dela potrebni su skromni ljudi
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sojaUrednik
Pridružio se: Jan 24, 2007 Poruke: 6077 Lokacija: Novi Sad
soja
Urednik
Pridružio se: Jan 24, 2007
Poruke: 6077
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Pet Feb 02, 2007 3:00 pm Naslov: Re: džem (pekmez) bez konzervansa
|
|
Konzervansi su štetni i kancerogeni, a rakija nije, bar ne u malim količinama, ha, ha! Alkohol ne pijem, ali je ovaj pekmez sa rakijom odličan.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
LjubinkaPočasni član
Pridružio se: Jun 09, 2006 Poruke: 1710 Lokacija: Beograd
Ljubinka
Počasni član
Pridružio se: Jun 09, 2006
Poruke: 1710
Lokacija: Beograd
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|