Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Ratarske i povrtarske kulture › Šajota - Sechium edule
Šajota - Sechium edule
Sve o ratarskim i povrtarskim kulturama..
Forum › Ratarske i povrtarske kulture
|
Strana 1 od 12
Idi na stranu: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
SnježnaZaslužni član
Pridružio se: Maj 18, 2005 Poruke: 220 Lokacija: Novi Sad
Snježna
Zaslužni član
Pridružio se: Maj 18, 2005
Poruke: 220
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Čet Avg 18, 2005 10:39 am Naslov: Još jedna ukusna biljčica...
|
|
Kod nas ih ima puno na pijaci, samo sam je viđala i htela da saznam više o njoj, kažu da je jako ukusna a primena je velika:
Jednosemena tikva ili šajot
Šajot potiče sa američkog kontinenta, sa teritorije Meksika i Gvatemale. U zapisima španskih osvajača zabeleženo je da su domoroci, Maje i Asteci, gajili i koristili šajot u ishrani. Kostarika je do današnjih dana ostala najveći proizvođač i izvoznik šajota. Narodni naziv šajot potiče od astecke reči “chayotl” što u prevodu znači “s bodljikama” i ukazuje na izgled ploda. Na japanskom šajot se naziva “čo-co”. Naučni naziv biljke je Sechium edule (Jacq.) Sw. Pripada familiji tikava (Cucurbitaceae).
Najviše liči na biljku krastavca, samo što je rastom robusnija. Stablo šajota je puzavo, a dostiže dužinu i do 20 metara. Za potporu se hvata trodelnim Baš kao i sve ostale biljne vrste iz familije tikava, i šajot ima posebno ženske i muške cvetove koji se nalaze na istoj biljci. Cvetovi su sitni, beličasti ili žućkasti. Od oplođenih ženskih cvetova razvija se plod zanimljivog izgleda. Zavisno od sorte, oblik ploda može da bude kruškolik, jajast ili loptast, a boja ploda svetlo zelena, tamno zelena ili bela. Po izgledu površine ploda, sorte se dele na bodljikave i glatke. Kod nas su poznate samo sorte s bodljikavim plodom, ali su one bez bodlji mnogo praktičnije, jednostavnije i lakše za rukovanje. Osnovna odlika ploda šajota je da se u svakom plodu nalazi jedno veliko seme. Po tome se šajot najviše razlikuje od ostalih predstavnika familije tikava, u čijim plodovima obično ima po nekoliko stotina semena. Seme šajota je potpuno sraslo sa mesom ploda pa se uopšte ne može "vaditi" iz ploda. Koren šajota podseća na podzemni deo krompira, jer razvija krtole. Jedna biljka obrazuje i do 15 kilograma krtola. Zahtevi prema uslovima spoljne sredine. Uopšteno se može reći da klima Srbije I Crne Gore, osim južnih, toplijih predela, nije naročito pogodna za šajot. Ipak, uspeva svuda tamo gde je nešto toplije.
Tropsko poreklo šajota uslovljava velike zahteve prema temperaturi. U toplim krajevima tokom cele godine raste i donosi plodove kao višegodišnja biljka. U Vojvodini se po pravilu ponaša kao jednogodišnja biljka. Ako koren ne izmrzne, biljke se u proleće obnavljaju iz podzemnih krtola. Tamo gde su zimske temperature toliko niske da i podzemni delovi, tj. krtole izmrznu, šajot se svake godine mora ponovo saditi. Šajot je biljka kratkog dana, zato u našim uslovima kraci dani zazivaju prelazak iz faze vegetativnog u fazu generativnog rasta i razvića. Ova pojava nije nepoznata u biljnom svetu, ali je u slučaju šajota nepovoljna, jer biljke veoma kasno počinju plodonošenje. Način proizvodnje šajota S obzirom da je seme šajota čvrsto sraslo sa mesom ploda, umesto semena sadi se ceo plod. Zanimljiva karakteristika šajota je viviparija, što znači da seme klija i niče u samom plodu, ponekad još dok plodovi vise sa stabla. U cilju razmnožavanja, plodovi moraju da se uberu pre početka klijanja semena u njima. Plod šajota koji je namenjen za sadnju narednog proleća, tokom zime treba da se čuva na suvom mestu i temperaturi od 5 do 10 stepeni, da bi se sprečilo klijanje. Najbolje je da se svaki plod posebno umota u novinski papir kako bi se sprečio prekomerni gubitak vlage za vreme skladištenja. Ovako zamotani plodovi čuvaju se u gajbi. U proleće dolazi do proklijavanja semena u plodu. Prilikom sadnje treba obratiti pažnju da se nežan izdanak ne plomi. Sadnja šajota obavlja se u rano proleće. U našim uslovima to je period od početka do sredine maja. Plodovi se sade malo ukoso, tako što je vrh ploda (tamo gde se nalazi plodna drška) postavljen nagore. Vršni deo može, ali ne mora, da se prekrije zemljom. Preporučuje se da plod viri iz zemlje 2-3 santimetra. Ovakav položaj nastaje i kada zreli plodovi spontano padaju sa stabla, pa je opisani način sadnje zapravo imitacija prirodnog načina razmnožavanja šajota. Zbog veoma bujnog rasta i razvića, uvek treba računati na dovoljno veliko rastojanje između biljaka, najmanje 2-5 metara. Za zadovoljavanje potreba jednog domaćinstva sasvim je dovoljna jedna biljka, pošto se na jednoj biljci obično nalazi i preko stotinu plodova. Šajot je biljka puzavica koja traži potporu. Za razliku od ostalih vrežastih useva koji se obično gaje uz vertikalnu potporu, šajotu najviše odgovara žičana mreža razapeta u horizontalnom položaju na oko 2 metra iznad zemlje. U nedostatku idealne, horizontalne potpore, može da se koristi i klasična, vertikalna. Biljka se brzo penje po potpori i formira živi zid, u slučaju horizontalne potpore ‘živi plafon’, koji deluje i kao ukras. U interesu je proizvođača da izazove što ranije cvetanje i plodonošenje šajota. To može da se postigne jedino veštačkim skracivanjem dana. Biljke stare 6-8 nedelja se u vremenskom periodu od 4-6 nedelja svakog dana prekrivaju crnom folijom. Biljke treba da budu pokrivene od 4 sata poslepodne do 8 časova narednog jutra. Tako se dan, kojem su izložene biljke skraćuje na 8 sati, što izaziva brzo cvetanje i formiranje plodova. Od momenta kada počinju da cvetaju, više nema potrebe za prekrivanjem biljka. Šajot u našim uslovima za sada nema značajnih oboljenja i štetočina. Protiv lisnih vaši, ako se masovnije pojave na listovima, treba koristiti uobičajena zaštitna sredstva.
Nadzemni delovi biljke stradaju i od najmanjeg mraza i tu nema načina da se biljka spasi. Podzemne, višegodišnje delove međutim treba što bolje zaštititi od izmrzavanja pokrivanjem. Ako se u tome uspe, šajot će se ponašati kao višegodišnja biljka i na proleće naredne godine će iz podzemnih delova izrasti novo stablo. Najsigurniji način zaštite šajota od nepovoljnog dejstva niskih temperatura je sadnja u veće sanduke, koji se zimi čuvaju u zaštićenom prostoru. Tokom leta se ponovo iznose na otvoreno polje, pod potporu. Šajot zahteva plodno zemljište i redovno, ali ne i preobilno zalivanje. Upotreba Šajot ima raznovrsnu upotrebu. Biljka s puzavim stablom i krupnim, duboko urezanim listovima deluje dekorativno, naročito ako se rast usmerava u obliku živog zida (“plafona”). Mladi izdanci pripremaju se na isti način kao špargla. Starenjem izdanak šajota dobija čvrstoću, što ga čini nepodobnim za jelo. Listovi se mogu koristi kao spanać. Čaj od lista deluje blagotvorno na smanjenje krvnog pritiska i leči mokraćne puteve. Iz zrelog stabla vade se vlakna, od kojih se u Francuskoj pletu atraktivni šeširi, korpe i drugi predmeti. Cvetovi su vrlo dobra pčelinja paša. Krtole se koriste kao i krtole krompira. U našim uslovima šajot se ipak najviše gaji zbog ploda i uspešno zamenjuje letnje tikvice. Sitni, mladi, nedozreli plodovi pripremaju se kao i kiseli krastavac. Unutrašnjost zrelog ploda je čvrsta, neutralnog ukusa. Pre upotrebe, obično se oljušti, ako ni zbog čega drugog, onda zbog bodlji. Sveži plodovi šajota pogodni su za salatu a mogu da se kuvaju, pohuju, pa i pune. Oni, koji samo jednom probaju da gaje i konzumiraju plod šajota, sigurno će ovu egzotičnu biljku odmah prihvatiti kao novo, atraktivno povrće.
Dr Janoš Berenji,
Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
_________________
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
SnježnaZaslužni član
Pridružio se: Maj 18, 2005 Poruke: 220 Lokacija: Novi Sad
Snježna
Zaslužni član
Pridružio se: Maj 18, 2005
Poruke: 220
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Čet Avg 18, 2005 10:41 am Naslov: Re: Još jedna ukusna biljčica...
|
|
Uvek nešto zaboravim
Evo sličice
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
7.91 KB |
Pregleda: |
26601 puta |
|
_________________
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TomyZaslužni član
Pridružio se: Avg 13, 2005 Poruke: 404 Lokacija: Palić
Tomy
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 13, 2005
Poruke: 404
Lokacija: Palić
|
Poslato: Čet Sep 01, 2005 8:44 pm Naslov: Re: Još jedna ukusna biljčica...
|
|
Snježna citat: |
Uvek nešto zaboravim
Evo sličice |
Gde moze da se nabavi - kupi seme , rasad .......... ?
Tomy !
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
draganpČlan Udruženja
Pridružio se: Feb 12, 2005 Poruke: 450 Lokacija: Bačka Palanka
draganp
Član Udruženja
Pridružio se: Feb 12, 2005
Poruke: 450
Lokacija: Bačka Palanka
|
Poslato: Čet Sep 01, 2005 9:20 pm Naslov: Re: Još jedna ukusna biljčica...
|
|
Ja već godinama kod dede imam zasađenu šajotu. Super je.Sadi se proklijali plod, slično krompiru, u maju. Raste ogroman, lijana je slična krastavcu, i što je najvažnije, ne prska se. Kod njega mi se najviše sviđa što može da se čuva u podrumu do proleća, rađa nenormalno, a kada se pohuje ima ukus kao i tikvica,
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
FatkaČlan Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005 Poruke: 4868 Lokacija: Gracanica/Bosna
Fatka
Član Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005
Poruke: 4868
Lokacija: Gracanica/Bosna
|
Poslato: Čet Sep 01, 2005 10:28 pm Naslov: Re: Još jedna ukusna biljčica...
|
|
Kako doci do sjemena?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
draganpČlan Udruženja
Pridružio se: Feb 12, 2005 Poruke: 450 Lokacija: Bačka Palanka
draganp
Član Udruženja
Pridružio se: Feb 12, 2005
Poruke: 450
Lokacija: Bačka Palanka
|
Poslato: Pet Sep 02, 2005 7:40 am Naslov: Re: Još jedna ukusna biljčica...
|
|
Kod nas ga ima na svakoj pijaci.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
SnježnaZaslužni član
Pridružio se: Maj 18, 2005 Poruke: 220 Lokacija: Novi Sad
Snježna
Zaslužni član
Pridružio se: Maj 18, 2005
Poruke: 220
Lokacija: Novi Sad
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BornaZGUrednik
Pridružio se: Avg 12, 2005 Poruke: 250 Lokacija: Zagreb
BornaZG
Urednik
Pridružio se: Avg 12, 2005
Poruke: 250
Lokacija: Zagreb
|
Poslato: Sre Okt 26, 2005 1:01 am Naslov: Re: Još jedna ukusna biljčica...
|
|
Može se razmnožavati i mladim reznicama.
Pozdrav!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
draganpČlan Udruženja
Pridružio se: Feb 12, 2005 Poruke: 450 Lokacija: Bačka Palanka
draganp
Član Udruženja
Pridružio se: Feb 12, 2005
Poruke: 450
Lokacija: Bačka Palanka
|
Poslato: Sre Okt 26, 2005 7:21 am Naslov: Re: Još jedna ukusna biljčica...
|
|
Najbolje je da se krajem aprila, ili početkom maja zasadi plod u zemlju tako da većim delom bude u zemlji, a da izdanak(sličan klici krompira) bude van zemlje.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
gogaUrednik
Pridružio se: Jan 17, 2005 Poruke: 1534 Lokacija: Varaždin
goga
Urednik
Pridružio se: Jan 17, 2005
Poruke: 1534
Lokacija: Varaždin
|
Poslato: Čet Dec 01, 2005 12:06 pm Naslov: Šajota - Sechium edule
|
|
Jučer sam dobila plod "meksičkog krastavca" ! Nemam pojma koja bi to biljka mogla biti, pa molim pomoć!
Plod je dug 15 cm, na dodir tvrd i ima sitne bodljice po sebi. Jestiv je, ali ja nemam pojma kako se jede, prvi put u životu nešto takvo vidim!
Zna li netko što je ovo?
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
14.33 KB |
Pregleda: |
531 puta |
|
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
7.15 KB |
Pregleda: |
26731 puta |
|
Poslednji izmenio goga dana Pet Dec 02, 2005 12:24 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
draganpČlan Udruženja
Pridružio se: Feb 12, 2005 Poruke: 450 Lokacija: Bačka Palanka
draganp
Član Udruženja
Pridružio se: Feb 12, 2005
Poruke: 450
Lokacija: Bačka Palanka
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
mayZaslužni član
Pridružio se: Apr 04, 2005 Poruke: 1168 Lokacija: Slavonija ravna
may
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 04, 2005
Poruke: 1168
Lokacija: Slavonija ravna
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
gogaUrednik
Pridružio se: Jan 17, 2005 Poruke: 1534 Lokacija: Varaždin
goga
Urednik
Pridružio se: Jan 17, 2005
Poruke: 1534
Lokacija: Varaždin
|
Poslato: Pet Dec 02, 2005 12:21 pm Naslov: Re: "meksički krastavac"????
|
|
Hvalaaa Dragane!
Eto sad sam našla i Snježna je već pisala o šajoti
www.svetbiljaka.com/in...C5%A1ajota
Ništa, spremit ćemo plod do proljeća, pa ga sadimo!
Ja ga kod nas na tržnicama uopće nisam vidjela Jel nisam dobro gledala ili ga nemaaa, nemam pojma!
Peach, daj recepteee
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TomyZaslužni član
Pridružio se: Avg 13, 2005 Poruke: 404 Lokacija: Palić
Tomy
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 13, 2005
Poruke: 404
Lokacija: Palić
|
Poslato: Pon Dec 19, 2005 8:36 pm Naslov: Re: Još jedna ukusna biljčica...
|
|
draganp citat: |
Najbolje je da se krajem aprila, ili početkom maja zasadi plod u zemlju tako da većim delom bude u zemlji, a da izdanak(sličan klici krompira) bude van zemlje. |
Dali mozes da nabavis jedan plod ?
Tomy
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
manusSvetioničar
Pridružio se: Sep 29, 2006 Poruke: 1580 Lokacija: Pancevo
manus
Svetioničar
Pridružio se: Sep 29, 2006
Poruke: 1580
Lokacija: Pancevo
|
Poslato: Sre Nov 01, 2006 4:40 pm Naslov: Danasnji ulov=> Šajota i Lonicera
|
|
danas sasvim nenadano (i nicim izazvano) dobih par biljaka. za ove puzavice otprilike znam kako da ozilim, ali nemam pojma koje su (svaka pomocu u nazivima mi je dragocena).
"Ovo" zeleno je opet po sistemu rekla/kazala neki "japanski-nemam-pojma-kako-se-zove" (ste primetili da sve za sta nemamo ime dodajemo prefix "japanski"?). Veliko je ko malo veca jabuka. Ono sitno zutjkasto NIJE dekorativno trnje, vec PRAVo trnje (ouch!), na svu srecu vrlo labavo usadjeno u mesnatu koru, pa se lako savije, al opet par njih je naslo nacina da se zabode u moje prstove. Takodje se, navodno, samo pobode ovako veliko u zemlju, sa ovom belicastom klicom na gore. Izraste veeeeejika biljka (sudeci po rasponu ruku koje su mahale i uglu zenica u odnosu na liniju horizonta, 2-3 metra u visinu i vise metara u duzinu).
Ima li ko ideju sta je ovo, i sta se s tim radi? E da, ima ukus i izgled tikvice, stavlja se u salatu i puno je vitamina C (kad nemas pojma, samo pomeni vitamin C, verovatno si pogodio )
Posto mi vec niko nije odgovorio za onu japansko/jerusalimsko/jagodinsku tresnjuvisnju ili sta je vec, evo vam prilike za "popravni"
Opis:
|
"Ono" 1
|
Veličina fajla: |
31.7 KB |
Pregleda: |
415 puta |
|
_________________ ~~~~~~~~~~~~~~
www.youtube.com/watch?...ure=relmfu
www.svetionicar.rs
www.manus.rs
manus manum lavat
Poslednji izmenio manus dana Sre Nov 01, 2006 4:44 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Ratarske i povrtarske kulture
|
Strana 1 od 12
Idi na stranu: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|