Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
Voće i voćarske preradjevine
Forum › Voće
|
Strana 5 od 18
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
pawlleČlan
Pridružio se: Dec 09, 2007 Poruke: 80 Lokacija: novi sad
pawlle
Član
Pridružio se: Dec 09, 2007
Poruke: 80
Lokacija: novi sad
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
zarkodjČlan Udruženja
Pridružio se: Dec 05, 2007 Poruke: 538 Lokacija: Bač
zarkodj
Član Udruženja
Pridružio se: Dec 05, 2007
Poruke: 538
Lokacija: Bač
|
Poslato: Pon Jan 07, 2008 6:18 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
To što je Bugsy radio najbolje ostaviti sve na stranu pa sledeće godine to ispraviti sa novom rakijom.
Morrib nejasno izlaže da od prve rakije i prepeka izdvaja po jedan decilitar.Ne znam o kojoj se količini meke rakije pri prepeku radi ? A
ko je sakupljao više meke rakije onda je to malo. Pravilo je oko jedan posto prepeka izdvojiti kao metil alkohol.Dalje kaže da je rakija razblažena destilovanom vodom bezlična. Stim se ne slažem i to je subjektvno mišljenje.Destilacijom rakije, da bi se svela na željenu jačinu ,samo kvarimo rakiju lošim primesima iz koma kao što je kiseo i gorak ukus. Takva rakija treba da odstoji što duže, a najbolje bar godinu dana,pa se tek onda svodi na željenu jačinu destilovanom vodom, Odležavanje rakije se uglavno obavlja u drvenim buradima.Za krušku je bolje da je u staklenoj posudi.Slažem se s ranije iznetim da rakija za odležavanje treba da ima jačinu oko 65 % alkohola.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BugsyNovi član
Pridružio se: Nov 12, 2007 Poruke: 3
Bugsy
Novi član
Pridružio se: Nov 12, 2007
Poruke: 3
|
Poslato: Uto Jan 08, 2008 6:26 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Hvala na savetima, evo (vec) sledecih pitanja:
Napravili smo i kruskovacu (ne viljamovku, posto je ovde nema) i dunjevacu, ali me muci isti problem. Meka rakija je bila veoma ukusna i fantasticno je mirisala, ali se to u oba slucaja izgubilo posle prepeka. Rakija je vrlo jaka (65%), dobili smo odgovarajuce kolicine, ali je i ukus i miris vrlo "tanak". Sta se desilo i kako to izbeci sledeci put?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
zarkodjČlan Udruženja
Pridružio se: Dec 05, 2007 Poruke: 538 Lokacija: Bač
zarkodj
Član Udruženja
Pridružio se: Dec 05, 2007
Poruke: 538
Lokacija: Bač
|
Poslato: Uto Jan 08, 2008 4:12 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Alkoholno vrenje krušaka se obavlja na temperaturi ne višoj od 18 stepeni.Vreme vrenja ne sme biti brzo. Ako je prostorija u kojoj se odvija vrenje pretopla treba snižavati temperaturu.Neko ubaci zaleđenu vodu u plastičnim flašama da snizi temperaturu.Destilacija treba da se odvija jako sporo (posebno za krušku).Kruškova rakija treba da odleži što duže. To malo ko poštuje jer su u pitanju male količine uglavnom za domaću upotrebu.Kruška odležava u staklenim posudama gde ne zauzima više od 90 procenata posude.Rakija kakvu imaš je jaka rakija koja je po meni "otrov"rakija.Kao takva treba da se kasnije svede na neku razumnu meru.E, možda je sad tu caka snižavanjem njene jačine može da se dobije željena aroma ako je ranije sve urađeno kako treba.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
ZdravciloČlan
Pridružio se: Dec 11, 2007 Poruke: 52 Lokacija: Maglic kod NS
Zdravcilo
Član
Pridružio se: Dec 11, 2007
Poruke: 52
Lokacija: Maglic kod NS
|
Poslato: Čet Jan 17, 2008 12:45 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Bavim se pečenjem rakije nekih dvadesetak godina i imam u vrtu mini voćnjak od 50 stabala.Dosta sam pročitao literature o voćnim rakijama i njihov osnovni problem je metil alkohol i cijano vodonična kiselina.Nigde nisam pročitao i pogrešno je mišljenje da se metil alkohol uklanja sa prelivanjem tegle ili menzure i odstranjivanjem prvih decilitar rakije.Tos se radi iz nekih drugih razloga da bih se odstranili lako isparljivi alkoholi koji štete mirisu i ukusu rakije kao i oni na kraju teški alkoholi koji kisele rakiju.I na kraju zašto bih ste vraćali na pečenje ono što ste već jednom odstranili.Rakija se nikad nepušta do kraja već se razređuje sa destilovanom vodom i to po mogućstvu ne odmah.Da bi ste bili sigurniji da vam je rakija kvalitetnija što se tiče metil alkohola prepecite je.Što se tiče arome razblaživanjem na propisanu jačinu za određenu vrstu rakije i njenim odležavanjem ćete to postići.Šećer se dodaje u kominu u zavisnosti koliko ga te godine ima u voću,ako je godina imala dosta sunčanih dana trebaće manje i obrnuto.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
milan60Novi član
Pridružio se: Nov 11, 2007 Poruke: 3
milan60
Novi član
Pridružio se: Nov 11, 2007
Poruke: 3
|
Poslato: Ned Feb 03, 2008 12:11 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Nemam preveliko iskustvo u pečenju rakije dvadesetak godina ali bih i pored toga zamolio sve koji imaju neku literaturu o pečenju rakije pravljenju vina kao i travarica(rakija sa travama) koju mi mogu poslati mejlom da mi je pošalju na adresu serbulami @ fon.bg.ac.yu. Ili da mi daju podatke o literaturi. Do sada sam pravio rakiju od grožđa jabuka dunja krušaka i šljiva, Iako živim u Banatu nisam pekao rakiju od kajsije breskve višnje tako da me i ta iskustva interesuju kao i cene rakijskih kazana i presa. A kolega Bugsy nek proba sa poluprepekom pa će dobiti i miris i ukus i relativno jaku rakiju (npr ja lozu ostavljam na 52 stepena)
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BonancaZaslužni član
Pridružio se: Apr 09, 2005 Poruke: 900 Lokacija: Niš
Bonanca
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 09, 2005
Poruke: 900
Lokacija: Niš
|
Poslato: Ned Feb 03, 2008 3:23 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Zdravcilo citat: |
Nigde nisam pročitao i pogrešno je mišljenje da se metil alkohol uklanja sa prelivanjem tegle ili menzure i odstranjivanjem prvih decilitar rakije.Tos se radi iz nekih drugih razloga da bih se odstranili lako isparljivi alkoholi koji štete mirisu i ukusu rakije kao i oni na kraju teški alkoholi koji kisele rakiju.I na kraju zašto bih ste vraćali na pečenje ono što ste već jednom odstranili.Rakija se nikad nepušta do kraja već se razređuje sa destilovanom vodom i to po mogućstvu ne odmah.Da bi ste bili sigurniji da vam je rakija kvalitetnija što se tiče metil alkohola prepecite je. |
Ima u ovome istine, ali nije objašnjeno baš do kraja. O.K. prvo metil alkohol. To je niži alkohol u odnosu na etil alkohol i ima nižu tačku isparavanja. Jasno je da će dobar deo metanola ispariti na samom početku kad poteče, ali jedan deo ostaje (praktično ne postoji tradicionalno pečena domaća bez izvesne količine metanola, značajno veće u odnosu na fabričke proizvode). Stavljanje tegle sa vodom ima smisla jer se tako snižava temperatura na izlivu i etanol ostaje u tečnom stanju dok metanol isparava ali i pored toga ostaje nešto metanola jer je teško zadržati idealnu temperaturu na kojoj bi metanol isparavao a etanol ostao tečan (to bi eventualno moglo da se uradi uz pomoć digitalnog termometra i pumpe). Ali čak i ako se sve to ne radi, količina metanola je prilično mala da bi mogla da ugrozi zdravlje, pošto je u kombinaciji sa mnogo većeom količinom etanola (koji potire dejstvo prvog). Tačno je da prepek dodatno smanjuje količinu metanola.
E sad moris i ukus. Ukoliko je komina odležala neko duže vreme, počinju da se stvaraju aldehidi i ketoni (prepoznaju se po mirisu tek priikom pečenja - nekako kao OHO i slični lepkovi) a ne neki lakše isparljivi alkoholi, jer, kao što sam rekao, metanol je jedini alkohol sa nižom tačkom isparavanja od etanola. Aldehidi i ketoni se uklanjaju odbacivanjem onoga što prvo isteče. Moja iskustva su da se kod komine koja je odležala 2 meseca treba odbaciti pola litra, kod one koja je ležala 6 meseci preko litar, sve zavisi od toga kad prestane da se oseća kakarkterostičan miris. Nažalost, tako se smanjuje količina rakije određene jačine, odnosno jačina određene količine, jer se odbaci i jedan deo jakog etanola.
Rakija se nikad ne pušta da isteče do kraja (sem ako neko toliko juri za jačinom da mu nije bitan kvalitet). razblaživanje destilovanom vodom se koristi baš ako se želi postići određene jačina rakije, ali tada treba izračunati proporciju. Voda (obična, ali ona kasnije bude destilovana, naravno) se češće sipa u kazan u startu, najčešće pri zadnjem prepeku, ukoliko nema dovoljno rakije da popuni kazan do kraja (mada, nije pravilo).
Što se tiče cijanovodonične kisleine, ona se javlja pri pečenju komine od koštunjavih voćki, pre svega kod šljive, breskve i kajsije, a takođe i kod višnje i trešnje, ali to su prilično retko spravljane rakije. Naročito je ima ukoliko su koštice napukle. U prvom slučaju to nije neka prevelika količina.
Za jaču aromu na određenu voćku nije zgoreg ubaciti u prepek otprilike jednu četvrtinu kazana komine. Najlepša šljiva koju sam ikad pio je bila ona koju sam sa mojim dedom pekao s jeseni 2000. od šljive ranke, rađena po toj metodi. Nije što je naša, al je stvarno bila najaromatičnija. O.K. jako vrelo leto te godine, najbolja sorta šljiva za rakiju (po meni) + metod, daje rezultate.
_________________ Mnogo suptropskih biljaka se može gajiti u kontinentalnim uslovima
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
AnankeNovi član
Pridružio se: Feb 04, 2008 Poruke: 1
Ananke
Novi član
Pridružio se: Feb 04, 2008
Poruke: 1
|
Poslato: Uto Feb 05, 2008 12:41 am Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Sumnjamo da ortak pravi loshu rakiju tj slepilo.Postoji li jednostavan (i brz) nacin da se proveri sadrzaj metanola u rakiji (sto bi iskljucilo redestilacije,ili posetu strucnih i za to zaduzenih lica-ustanova).Znaci neki indikatori itd.:)
I sta sve moze u domacoj rakijida izazove te uzasne mamurluke....mucnina,glavobolja i jako slab vid...desilo se vecem broju konzumenata (ponovljene probe)
Pozz
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
pawlleČlan
Pridružio se: Dec 09, 2007 Poruke: 80 Lokacija: novi sad
pawlle
Član
Pridružio se: Dec 09, 2007
Poruke: 80
Lokacija: novi sad
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
orckaČlan
Pridružio se: Feb 17, 2008 Poruke: 23
orcka
Član
Pridružio se: Feb 17, 2008
Poruke: 23
|
Poslato: Pet Feb 22, 2008 9:45 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Jel ko peko rakiju od smokava
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
mirjana_74Član
Pridružio se: Dec 13, 2007 Poruke: 24 Lokacija: Beograd
mirjana_74
Član
Pridružio se: Dec 13, 2007
Poruke: 24
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sub Feb 23, 2008 3:18 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Nisam stigla bas sve da iscitam sa ovog foruma, al vidim da se uglavnom prica o rakijama. Trebaju li nekome kvalitetni kazani? Izdvajate alkohol sa konc. koju vi zelite i podesite na samom startu!
Ima li zainteresovanih za proizvodnju vina?
Postupak, oprema, uslovi i sl...
Pozzz
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
pawlleČlan
Pridružio se: Dec 09, 2007 Poruke: 80 Lokacija: novi sad
pawlle
Član
Pridružio se: Dec 09, 2007
Poruke: 80
Lokacija: novi sad
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
mirjana_74Član
Pridružio se: Dec 13, 2007 Poruke: 24 Lokacija: Beograd
mirjana_74
Član
Pridružio se: Dec 13, 2007
Poruke: 24
Lokacija: Beograd
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
pawwleČlan
Pridružio se: Mar 12, 2008 Poruke: 27
pawwle
Član
Pridružio se: Mar 12, 2008
Poruke: 27
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
zarkodjČlan Udruženja
Pridružio se: Dec 05, 2007 Poruke: 538 Lokacija: Bač
zarkodj
Član Udruženja
Pridružio se: Dec 05, 2007
Poruke: 538
Lokacija: Bač
|
Poslato: Ned Mar 23, 2008 2:45 pm Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
|
|
Zašto rakija od breskve nije prava rakija?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Voće
|
Strana 5 od 18
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|